Cornucopia?

2015-11-13 11:46

Lägenhetspriserna rasar i Stockholm och Göteborg!

Lägenhetspriserna tokrasar i Stockholm och Göteborg, och media brer på stort om trendbrott. I verkligheten kan man inte tala om vare sig trendbrott eller ens någon nedgång, utan rubriken är förstås bara sk clickbait.

Valueguard har släppt månadens statistik över bostadspriserna, vilket fick Schibsted/SvD att gå ut med att det är lugnare på bostadsmarknaden och lyckades till och med få ett citat om trendbrott:
"Det är ett trendbrott så till vida att efter många månader av ständiga uppgångar så står det stilla i till exempel Göteborg och Stockholm."
Öh, nej. Det går inte över huvud taget säga något om en enskilds månads utveckling, även om de kvalitetsjusterade lägenhetspriserna "föll" 0.11% i Göteborg och 0.21% i Stockholm. Dessutom har det då och då under de senaste årens uppgång kommit någon enskild månad som avviker.
Trendbrott!!!!!! Kvalitetsjusterade lägenhetspriser i Göteborg. Källa: Valueguard.

Trendbrott!!!!!! Kvalitetsjusterade lägenhetspriser för Stockholm. Källa: Valueguard
Dessa små "trendbrott" inträffar sporadiskt. Därmed inte sagt att inte trenden kanske vänder just här, men det går inte alls att uttala sig om än.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

10 kommentarer:

 1. Folk är kanske oroliga för framtiden och säljer en del. Känner flera oroliga som flyttat ut pengar ur Sverige på senare tid. På banken sa dom att man ser en klart ökad ström av pengar ut ur Sverige.. Bara "rykten" men ändå....
  Själv har jag ökat i usd av samma skäl.

  SvaraRadera
 2. Någonstans så uppnås jämnviktspunkten d.v.s. andel disponibel av inkomst som kan läggas på boende vid en viss räntenivå. Nu när stora skattehöjningar är aviserade så räknar kloka människor in detta i sin kalkyl (ingår skatter i bankernas kvar-att-leva-på?).

  SvaraRadera
 3. Så nu när bobubblan verkligen spricker, så argumenterar Cornucopia motvals för första gången någonsin? Hur kan man lyckas få fel varje gång? Är det avsiktligt för att på något sätt öka intresset för bloggen? Jag tycker onekligen att det är underhållande och tittar in här främst för att se var nästa tomhylsa klickar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har inte gjort något annat än skrivit inlägg här på bloggen ,på bästa arbetstid senaste tiden. Antingen är du bidragstagare eller chef inom offentlig sektor. Oavsett hatar du uppenbarligen ditt liv :)

   Radera
  2. Det är väll bra att de beskriver deras interpretation av datan och inte bara försöker få läsare genom att predika till kören.

   Sen @Rickard, borde hålla oss på högre nivåer än ad hominem-attacker

   Radera
  3. Det är väll bra att de beskriver deras interpretation av datan och inte bara försöker få läsare genom att predika till kören.

   Sen @Rickard, borde hålla oss på högre nivåer än ad hominem-attacker

   Radera
 4. Dags för trendbrott när det gäller lgh-priser i Gtb om man ser till MACD som visar på divergens mot priset. Det gäller dock ej Sthlm! MACD brukar vara en hyggligt säker indikator för prisrekyl. Rekyl kan ske även utan MACD-divergens!

  Det innebär inte att toppen behöver vara nådd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höjer FED räntan i december? Sista chansen innan konjunkturen viker ned? Dollar-chartet tyder på att man höjer med upp till 0,25 men med förbehåll att denna nivå kommer att ligga kvar en längre tid. Den tyska 10-åringen på tim-chartet har fått ny köpsignal. Ingves laddar på nytt!

   Radera
 5. Funderar på om "toppen" kan bestå inte bara av "en bubblas anatomi" utan även av flera mindre toppar som bildar en kam eller en platå innan det börjar sjunka. Dessa delar skulle kunna vara mindre rusningar till olika kvarvarande objekt som på kortsikt kommer ses som fria att buda på och dit pengarna räcker. Borde märkas mest på små objekt gissar jag på. Men osäker på lokaliseringen.

  SvaraRadera
 6. Någonstans måste folk bo, har man inte råd att bo i stan med krypavstånd till krogen, köper man ett billigare hus på
  landet, eller hyr en lägenhet i ett mindre samhälle, ungdomar får väl göra som i andra länder, bo hemma hos far och mor tills det är dax för giftermål. I många storstäder i Europa är det vanligt att man delar på en lägenhet, kanske flera i samma rum.

  SvaraRadera