Cornucopia?

2015-11-23 10:24

Kommunalskatt och villapriser - exempel Munkedal

Bonnier/Dagens Industri uppmärksammar att Munkedals kommun norr om Uddevalla nästa år kommer ha en kommunalskatt på över 35%. Redan idag är skatten hög, vilket gör det intressant att titta på den enda kompensationen man får, nämligen låga bostadspriser.
Villapriser och kommunalskatt i Bohus-Dal.
Bohuslän norr om Uddevalla är på många sätt att betrakta som svensk glesbygd, åtminstone servicemässigt. Enda sjukhuset hittas hos NÄL utanför Trollhättan och patienter som behöver besöka sjukhuset regelbundet, t ex dialyspatienter, har flera timmars kollektivtrafik att se fram emot. Och då ska vi inte tala om hur lång tid det tar att komma till akutintaget på NÄL. Eller närvaron av poliser. Servicen har inte blivit bättre av att man snart dragit färdigt PG Gyllenhammars motorväg till Norge, vilket gör att lokal service läggs ner enligt devisen att bilismen dödar landsbygden, när det blir enklare att åka någon annanstans.

Samtidigt är de flesta av Bohusläns kommuner kustkommuner, vilket drar upp bostadspriserna rejält, särskilt som norrmän dammsuger marknaden efter sommarhus. Detta gäller speciellt Sotenäs, Tanum och Strömstads kommuner. Orust eller Uddevalla och söderhut kan numera räknas till Göteborgsområdets arbetsmarknad och slipper norrmännen, medan Lysekils kommun är tämligen isolerad.

Munkedal utmärker sig bland Bohusläns kommuner med att knappt ha någon kust, annat än den lerigaste innersta delen av Gullmarsfjorden. Priserna ligger mer i linje med grannkommunerna på Dal, Färgelanda och Dals Ed. Speciellt Dals Ed visar på att gräns mot Norge inte drar upp priserna, utan det är kusten som drar.

I Sotenäs kommun kostar villan drygt 8x så mycket som i Dals Ed, trots att Dals Ed har gräns mot Norge. Som särpräglad skärgårdskommun, Bohuslän does Bohuslän, visar detta tydligt vad alla norrmän vill ha.

Men inåt landet är det alltså mycket billigt. Med bil tar det väl en timme till köerna genom Göteborgs Tingstadstunnel, men per kvadratmeter kostar det enligt Mäklarstatistik 10 342:- SEK per m2 för en villa i Munkedal.

Korrelationen mellan kommunalskatten i dessa kommuner och bostadspriserna per m2 är -0.44, dvs en starkt negativ korrelation. Korrelation innebär inte kausalitet bla bla bla bla.

Kommunalskatterna i detta hörn av Västra Götalands län är redan skyhöga. 34.69% i Dals Ed, 34.16% i Munkedal och 34.19% på Orust. Och nu ska alltså Munkedal upp till över 35%. Då har inte socialbidragsförsörjningsstödskostnaderna för den rådande asylkrisen kommit än, när staten efter två år slutar betala ut pengar till asylsökande. Dock ser t ex Tjörn till att skicka sina ensamkommande flyktingbarn till entreprenörer Hofors kommun, som får ta kostnaden utan ersättning från staten. Mer om det i ett senare inlägg. På köpet har Tjörn områdets lägsta kommunalskatt med 32.69%.

Lägre villapriser är en kompensation för högre kommunalskatt, men det hjälper inte den som redan bor i kommunen när skatten höjs. Den som redan bor i kommunen drabbas dubbelt - dels av högre kommunalskatt och dels av lägre villapriser, om inte annat relativt sett, om man väl vill fly kommunen.

Nu när 35%-gränsen spräcks av Munkedal efter årsskiftet är nästa milstolpe 40%. Vilken kommun i landet hinner dit först?

Värt att notera ovan är att Tanum och Dals Ed är grannkommuner, men villapriserna är nästan 7x högre i Tanum än i Dals Ed.

För alla kalenderbitare så avses med kommunalskatt i detta inlägg summan av den kommunala skattedelen och landstingsdelens sjukvårdsförsäkring, kulturstöd och kollektivtrafik.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

14 kommentarer:

 1. Skatten kommer nog att organiseras om....
  Men det är nog dagens rosornas krig som visar vägen...

  SvaraRadera
 2. Ensamkommande fördelas friskt och jämt med stöd av lagen.
  Samma sak kommer att gälla för övriga migranter.
  Ett sätt för staten att se till så de slipper ta sitt ansvar för migrationen.
  Mitt förslag för ensamkommande är boarding schools Kanske i Sverige men lika gärna i migranternas närhet till sina rötter! Afghanistan tex!

  SvaraRadera
 3. Blir förstås en ond cirkel där allt fler hus blir fritidshus eftersom till sist ingen med ordentliga inkomster vill bo i kommunen. Sverige i ett nötskal. Det händer nu i Sverige som helhet. De etniskt svenska framgångsrika människorna lämnar/kommer att lämna Sverige i accelererande takt och Sverige övergår till att bli ett muslimskt land huvudsakligen befolkat av människor med ursprung utanför Västeuropa/Europa. Nu kommer den tiden då många svenskar blir överraskade av att mångkulturen också kunde påtvingas dem. Nu är vi snart i hörnet och då finns bara flykt eller strid kvar.
  Denna artikel är ju ett perfekt exempel på vad som sakta händer i hela Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornu - skriv en bok på det temat. Skulle bli en bestseller om du kunde få den publicerad utan att staten slänger dig i fängelse. Du kan ju skriva ett förord där du svär dig fri från alla rasistanklagelser och poängterar att det endast är en sience fiction/ undergångsbok du skrivit och att du hoppas tjäna pengar på den. Du kanske skulle få en mängd gratis reklam. Du kan ju göra ett politisk korrekt slut på historien och skriva att alla som ville att folkgruppen svenskar skulle bestå och att de skulle få bo på en liten del av jorden som kallas Sverige, i slutet ångrade sig och frivilligt lät sig sugas upp i det ny samhället. Kanske tvångsäktenskap med icke etniska främlingar ungefär som man tillsätter tjänster på SvT.
   Det finns oändliga möjligheter!

   Radera
  2. @RB. Den finns redan: Michel Houellebecq's "Underkastelse". Har även fått bra beröm av Åsa Linderborg !?! - fast det är ungefär samma vision som Fjordman's. (Vid presidentvalet 2022 kokar kandidaterna ner till Front Nationale's Marine Le Pen och det nya "Muslimska Broderskapet" - som vinner! (Eftersom vänstern omöjligt kan rösta på Fronten, så vinner MB - som inför saker som att kvinnor inte får jobba inom universiteten, man stärker familjen och Kyrkan/Moskeen etc.)
   Jag har orkat halvvägs - sen blev den lite träig (kan bero på översättningen. Jag kan tyvärr inte franska. Eller så var sexet inte så intressant).

   Det lustiga med den är att den är politiskt korrekt att sitta och läsa på tuben, men som dystopi är den inte särskilt avancerad. Eller för all del Fjordman som är mer nyanserad i sin islamofobi.

   (De män som jag har talat om detta med suckar och säger: "Ja, Åsa... Hon vill ju väl i alla fall...")

   Radera
  3. "Cornu - skriv en bok på det temat. Skulle bli en bestseller"

   Nja tror inte det. Vad jag kan se i diverse internetdebatter så är folkhemsfundamentalister inte läs- och skrivkunniga.

   Radera
  4. Tack, Mikael Högström. +5 på den. Nej, tror ytterst få av dem någonsin läst en bok om de fortfarande inte tvingas till det på grundskolan.

   Radera
 4. I GP-artikeln dras än en gång "det finns gott om plats"-argumentet fram som något positivt, samtidigt som han i hela texten i övrigt sänker det med hull och hår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en försiktig satir över sakernas tillstånd.

   Radera
 5. För en skyhög kommunalskatt brukar man få pissdålig samhällsservice, det är liksom inte välskötta kommuner som behöver ha hög skatt. Samtidigt skrämmer man iväg alla högavlönade och driftiga, kvar blir pensionärer och bidragstagare. Av någon märklig anledning så brukar dessa kommuner ha vänsterstyre så något hopp om att det skall bli bättre finns inte heller.

  SvaraRadera
 6. Munkedal 40% 2018, hade kunnat satsa stora pengar på det, ens om det vore lågoddsare.

  SvaraRadera
 7. Kramfors kommun blir först.

  Du hörde det här först.

  SvaraRadera
 8. De tendenser du pekar på är säkerligen korrekta, men låt mig komplicera bilden något (mot bakgrund av viss lokalkännedom):
  • Munkedal är en bruksort som faktiskt alltjämt är just det. Numera polskägda Arctic Paper sysselsätter några hundratal av kommunens ca 3 700 invånare. New Wave i Dingle ytterligare något hundratal.
  • Munkedal är i stort sett en förort till närliggande Uddevalla.
  • Om man jobbar på rätt sida Göta Älv, dvs. Hisingen, har man en rimlig pendlingstid till Göteborg.
  • Redan för 20 år sedan toppade Munkedal all eländesstatistik i Västsverige: störst andel långtidssjukskrivna och långtidsarbetslösa, stor förskrivning av somliga typer av läkemedel etc.
  • Samtidigt finns det i de här trakterna (liksom på liknande orter i Sverige) en rätt hög grad av self-reliance och tätvävda nätverk, inte minst i kommunens glesbygdsdelar. En lätt laglöshet eller förmåga att klara sig själv, beroende på hur man ser det. Se i övrigt bruksandans för- och nackdelar.
  • I kommuner som Tanum har den del som ligger i inlandet samma struktur som t.ex. Munkedal. Kustsamhällena är något helt annat, vilket inte minst avspeglar sig i hur invånarna röstar. Den där skarpa skiljelinjen mellan inland och kust finns t.ex. också i Vellinge i Skåne och förmodligen i de flesta svenska kustkommuner.


  SvaraRadera
 9. Munkedals kommun bör man mentalt dela i 2 halvor. Ut med E6an fungerande pendlingsmöjligheter. Övriga delen bör jämföras med norr Dalsland. Känner till högstadieungdommar som får pendla i nästan 1,5timme för att nå högstadiet.

  SvaraRadera