Cornucopia?

2015-11-06 08:26

Inte solstorm bakom flygledningshaveriet

Rymdfysikern Urban Brännström instämmer med grundtesen i min tidigare analys (även här). Det var knappast en solstorm som fick den civila flygledningen att stoppa starter av civil flygtrafik tidigare i veckan.
Teh secrät bakväg in till Landvetter flüghafen, som lokalbefolkningen nyttjar.
Detta säger Brännström i ett nytt reportage från Public Service/SR.
"Det som talar emot är att det bara drabbade Sverige och att det inte var en stor rymdväderhändelse, den var ganska medioker, även om vissa aspekter var ovanliga. Rymdväderslarmen har en femgradig skala, onsdagens solstormsaktivitet nådde inte ens en etta."
Luftfartsverket ska nu utreda händelsen. Säger man. Att man ska gå ut med den faktiska orsaken, vilket mer sannolikt är att systemen inte är robust byggda, utan gått ner på grund av att någon flaskhals gått sönder (t ex en nätverksleverantör, då Kriminalvården hade avbrott på sitt nät samtidigt), alternativt ett faktiskt angrepp, verkar osannolikt. Speciellt som man slog på trumman om denna solstorm medialt.

Inslaget nedan.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

15 kommentarer:

 1. Drabbades den militära övervakningen av luftrummet?

  SvaraRadera
 2. Som alla IT-proffs vet är det en av BOFH (Bastard Operator From Hell) standardursäkter
  Informationsavdelning ringde helt enkelt till IT-avdelning och de plockade fram listan med ursäkter

  Se: http://zork.net/fortunes/bofh-excuses/1

  SvaraRadera
 3. Jaha så var det med den säkerheten

  SvaraRadera
 4. fanns det inte vittnesuppgifter om att all el slogs ut en stund. Bör väl tala för att det inte bara var någon it-leverantör? I så fall snarare el-leverantören.

  SvaraRadera
 5. Tes är en tes tills den bevisats.
  Lite liknande Ryska planet.
  Är det en bomb eller ej?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där kom förklaringen från dem som upplevde påverkan-lyssna på vetenskapsradion nyss 13:30 P1
   Tydligen solens riktning avgörande.
   Rådet till forskaren i Kiruna är att lära sig Skånska och lyssna på dem som upplevde problemen.
   (nån form av falska ekon??)

   Radera
 6. Vill ni läsa om verkliga dylika händelser?
  Se nature.com
  Åren 774/775 och 993/994!
  Man kan ju hoppas att vi slipper uppleva dylika utbrott i vår tid....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lär inte vara så svårt att förebygga skador om man har förberett möjligheter att snabbt fysiskt koppla ur transformatorer o.dyl. ur elnätet. Det är vad jag förstår långa elledningar som drabbas av överspänning, mikroelektronik påverkas inte direkt (såsom vid en EMP). Radar skyms under utbrottet, radio överhuvudtaget kanske, och värst att satelliter skadas oskyddade utanför atmosfären. Så kommunikation, GPS m.m. kan bli nedsatt under flera år. Men det viktiga är att elnätet inte slås ut, allt näringsliv skulle kollapsa av varaktigt elavbrott och det går knappt att reparera ett elnät utan el.

   Solutbrott är ett mycket allvarligare hot än asteroidnedslag, för katastrofala solutbrott sker tusen gånger oftare. Och det vore inte så kostsamt att skydda elnätet hyfsat. Så vitt jag har förstått i alla fall.

   Radera
 7. Ryssarna som testade sin förmåga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte särskilt troligt va.....

   Är man ute efter att jävlas med civil trafikledning är det väl roligare att med hjälp av elektronisk krigsföring spoofa en massa icke existerande plan eller via störsändning få alla plan att försvinna från skärmen...

   Ett signalspaningsfartyg parkerat någon mil söder om Öresund som slår ut både Sturup och Kastrups sekundärradar och orsakar flygkaos vore väl snyggt

   Radera
 8. Jag blir mer upprörd över lögnen än att man inte vet vad det var som hände. Vem var det egentligen som kom på att det officiellt skulle skyllas på en solstorm? Det är ju löjligt! Varför kan man inte bara hänvisa till ett vanligt datahaveri om det är något som behöver mörkas? Eftersom dom nu gått ut och ljugit om solstorm så undrar man ju verkligen vad det var som hände på riktigt. En riktig förklaring borde krävas från luftfartsverket.

  SvaraRadera
 9. Således finns en enda slutsats att dra: Putin!

  SvaraRadera
 10. Ett rymdväderfenomen enligt de radioamatörer som hängde på kortvågen när det pågick. Inget skumt alls

  SvaraRadera