Cornucopia?

2015-11-12 11:37

Information nervsignalerna i krishantering

Detta inlägg är reklam.
"Det spelar ingen roll hur fort man springer om man springer åt fel håll."
Information är kritiskt i all krishantering och krisledning. Utan rätt information till rätt personer i rätt tid kan man inte ta rätt beslut och inte heller hantera krisen efter bästa förmåga.

Man kan dela upp de flesta verksamheter i fyra delar. Det gäller för övrigt även samhället. Likt kroppen behöver man ett blodomlopp, en hjärna, ett nervsystem, samt muskler att faktiskt utföra något. För samhället är blodomloppet transporter och eldistribution, hjärnan är beslutsfattare och beslutsstödssystem inklusive dataprogram och datacentraler, kommunikation är nervsystemet och själva genomförandeförmågan är musklerna. Och i nervsystemet utgörs nervsignalerna av information.

Helheten kan förstås också kallas logistik, där musklerna inte kan genomföra något om de inte får nervsignaler från hjärnan eller energi, syre och näring från blodomloppet.

Ofta fokuserar man i debatten krishantering på musklerna - antalet brandmän eller fordon inom det civila försvaret, eller antalet pipor och eldrör riktade mot fienden. Det är lätt att hamna i den fällan, då det är enkelt att greppa och det som syns bäst utåt mot allmänheten. Men utan fungerande logistik och utan rätt informationsflöde så vet inte musklerna vad de ska göra, när eller var.

Vid kris kan det vara lätt att man överbelastar inblandade med information och dränker nervsignalerna med brus. Därför är det av största vikt att rätt person får rätt information för sin uppgift, och vid rätt tid. Även om vissa funktioner kan behöva all information, så gäller det inte de flesta, och i synnerhet inte ju mer specialiserad en befattning eller funktion är.

Här finns det dock verktyg som hjärnan kan använda, t ex krisledningssystem som Crisis Commander från Svensk Krisledning på Krisledning.se. Bland funktionerna finns just att rätt information ska nå rätt befattning och funktion vid en kris.

Svensk Krisledning erbjuder också en lång rad tjänster, t ex att bistå din organisation med upprättande av en krisplan, antingen generell eller för specifika scenarion, något som också finns integrerat i Crisis Commander.

Crisis Commander används idag av hundratals företag, myndigheter och organisationer i över 40 länder.

Detta inlägg är publicerat i samarbete med AB Svensk Krisledning och Krisledning.se.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

25 kommentarer:

 1. Jag som trodde det var en beskrivning av regeringens asylpolitik.

  De fokuserar på fördelning av en ström av människor som kommer eftersom de fortfarande ser Sverige som öppet och välkomnande land.
  Vi är för humana-tyvärr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det trodde jag med - tills Cornu jämförde beslutsfattare med hjärnan. För med kroppen som allegori för samhället så har tyvärr Sverige drabbats av stroke. Ljuset är på men ingen är hemma.

   Radera
  2. Ett sätt att hantera kris är ju att ignorera den.

   Radera
  3. Håller med. Men tror att Sverige drabbats av bipolär sjukdom i kombination av ALS.
   Besluten spretar åt alla håll och konsekvenserna går inte att genomföra eller fungerar inte.

   Radera
  4. Bästa Lotta T
   Enligt Sentio skulle trots allt en 28% av svenskarna vara något lite krismedvetna...
   Dock enligt bloggaren ej riktat österut.

   Radera
 2. Min fråga är - i vems intresse upplever Sverige denna "kris". Vem kan dra nytta av att Sverige lägger en massa resurser på en sak och inte har pengar att lägga på något annat ? Samtidigt måste man säga att nu när man stänger till inströmningen av nyanlända så är det inte längre så illa. Ca 100 000 personer är väl hanterbart ? Eller har vi väljare som måste betala mera skatt - 1% mer skatt på kort sikt för varje 100 000 nya medborgare för skolor, sjukvård, barnomsorg, äldrevård, arbetsmarknadsinsatser och socialstöd - inte fått reda på hela sanningen ? Detta är oerhört intressant. .

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vems intresse? Ja, det undrar jag också.

   Radera
  2. Jag har visserligen inte läst Naomi Kleins bok "Chockterapin", men har en känsla av att det är något i den stilen....

   Radera
  3. Reality check, @Niklas:

   Migrationstakten var 500 000/år i oktober, +60% sedan september och nu vissa dagar är takten 800 000/år. Trenden med +60% invandringstakt i månaden håller alltså i sig. Det är bara de som sökt asyl, mellan 50-100% därutöver kommer hit anonymt utan kontakt med myndigheter.

   De stickprovsvisa gränskontrollerna kommer inte att innebära att någon enda individ avvisas. Alla som säger att de söker asyl får stanna. 20 000 (lika många som hela poliskåren) som nekats sin asylansökan befinner sig här olagligen. Polisen avvisar inte någon av dem eftersom de ändå kan komma tillbaka. Det krävs 2 poliser per avvisad som flyger hem dem och övernattar i väntan på återvändande flyg. Om varje avvisning kostar 25 000 kr så blir det en halv miljard för samtliga 20 000 som bevisligen saknar skyddsskäl. Polisen har andra prioriteringar. T.v. stannar de utvisade här olagligen med gratis sjukvård, tandvård, skola, boende och etableringsbidrag. Alliansen+MP införde den lagen för 4-5 år sedan.

   Det handlar om att plundra bort det sista som svenskarna ägde. Advokatförbunden förklarar i en debattartikel idag hur gränskontrollen är olaglig. Migrantadvokater tjänar ju multum multum i höga arvoden för oändliga utredningar, deras lobbyist har ett jobb att göra för dem. Samma sak med "boende"-branschen som nu tankar mångmiljardbelopp. Ingen politiker har någon som helst anledning att bry sig om vad som är bra för samhället. De sticker ju till stabila länder när strömmen går och bomberna faller.

   Radera
  4. Det är märkligt att just dessa regler inom EU skall föjas, när vi inte följer andra Brysseldirektiv...
   Ja, utom då direktivet om vargen...

   Radera
  5. Jag säger åter att detta kräver en rättegång angående landsförräderi som det nuvarande regering sysslar med....

   Radera
  6. De ansvariga skall inte komma undan som vid bankkraschen......

   Radera
  7. @Kapitalist: Du är överdrivet neggig. Jag läste (idag, kl 10) att av 100 pers som skulle ha åkt från Rostock kom bara 43 med när personalen begärde ID. Dessa gränskontroller KOMMER att minska den illegala invandringen. Alltid något.

   Radera
  8. @Lotta Trouble
   Jag har hittills varit på tok för optimistisk. jag räknade med +30% ökad invandringstakt varje månad, det har försdubblats konsekvent. Den miljon migranter som Tyskland nu bestämd sig för att utvisa till sina hemländer, och att olagliga outvisbara ska sakna rätt till bidrag och förbud att arbeta, de kommer så klart alla till Sverige. Regeringen kan inte, ens om den hade velat, göra någonting överhuvudtaget åt denna utveckling. Lika lite som den klarar av att införa ett amorteringskrav.

   Vår pyttelilla poliskår utan befogenheter säger upp sig i massor och mår dåligt och protesterar mycket tydligt officiellt, t.o.m. stämmer regeringen för dess olagliga beslut. Regeringens svar är att sänka Polisens budget med 5%. Rikspolischef och chef Syd är båda politrucker som helt saknar anknytning till polisväsendet.

   När motsvarande en poliskår i veckan invandrar, hur ska en maktlös poliskår kunna verkställa regeringens beslut oavsett vilka de är? Svenska staten har plötsligt gjort sig helt irrelevant för det svenska samhällets utveckling.

   Radera
  9. @ Kapitalist. Lugn i båten. Det är inte ohanterbart i nuläget. Det har varit illa och ansvarslöst hanterat. Och Danmarkt har uttryckt sin förvåning över Sveriges flathet. Men nu sätter väl Polischefen i Malmö tillsammans med Länspolismästaren i Skåne ned foten och säger väl något i stil med att "Om inte regeringen gör något, så måste vi göra det.". Lite som Bayern gjorde när Tyskland stängde gränsen i början på krisen. Slå ut antalet nyanlända på befolkningen så ser du att medelstora städer som Linköping, Jönköping, Gävle och Umeå bara behöver ta emot ca 1000-1500 personer. Och då finns de en massa småkommuner som vill ta emot 500 när de bara behöver ta 50. (Kanske för att Socialchefens svåger äger en camping ?) Så inte är detta slutet på samhället som vi känner det - det är inte ens slutet på början.

   Radera
  10. @ Kapitalist. Lugn i båten. Det är inte ohanterbart i nuläget. Det har varit illa och ansvarslöst hanterat. Och Danmarkt har uttryckt sin förvåning över Sveriges flathet. Men nu sätter väl Polischefen i Malmö tillsammans med Länspolismästaren i Skåne ned foten och säger väl något i stil med att "Om inte regeringen gör något, så måste vi göra det.". Lite som Bayern gjorde när Tyskland stängde gränsen i början på krisen. Slå ut antalet nyanlända på befolkningen så ser du att medelstora städer som Linköping, Jönköping, Gävle och Umeå bara behöver ta emot ca 1000-1500 personer. Och då finns de en massa småkommuner som vill ta emot 500 när de bara behöver ta 50. (Kanske för att Socialchefens svåger äger en camping ?) Så inte är detta slutet på samhället som vi känner det - det är inte ens slutet på början.

   Radera
  11. Du önskedrömmer, Niklas. Du saknar krismedvetenhet. Det kommer hit 800 000 anonyma människor i årstakt nu, och takten ökar med +60% varje månad. 1 miljon i Tyskland tar sig hit och 100 miljoner i Mellanöstern vill göra detsamma. Staten vidtar ingen åtgärd alls mot detta. Tvärtom har ALLA politiker ALLA journalister ALLA toppbyråkrater hela sina liv agiterat våldsamt för exakt detta scenario som sitt samhällsideal. Hur ska de som härskar nu plötsligt kunna förneka hela sina liv och genomföra Hitler-SD:s fascistiska nazipolitik med gränskontroller? Hur skulle de alla kunna hantera det psykologiskt? Kommer ju inte att hända. Dags för dig att äntligen försöka börja fatta vad det är som pågår, skaffa dig lite krismedvetande. Så här går en gränskontroll till i Malmö idag, och imorgon, i brist på polisiära resurser är lagen är helt irrelevant:
   http://www.sydsvenskan.se/sverige/polisens-kontroller-har-inte-fatt-effekt/

   Rikspolischefen och polischefen för Region Syd hatas båda av poliserna, läs länken till det öppna brevet jag gav dig ovan.

   Lugn i grytan grodan, det kokar upp så långsamt så du behöver inte hoppa, stanna för alltid...

   Radera
  12. @Niklas: Tyvärr har Kapitalist rätt: det ÄR ohanterligt nu - åtminstone om man med hanterligt menar upprätthållande av rättssäkerhet, att staten kan använda sitt våldsmonopol för att skydda medborgarna. Däremot tror jag att många har goda möjligheter att leva ett gott liv i gated communities (till skillnad från Kapitalist som tror att alla drabbas). Det blir väl som I Frankrike: med mer eller mindre laglösa banlieues. Dessutom, den nya etniska underklassen röstar inte i någon större omfattning (och alldeles särskilt de illegala invandrarna som ju inte är medborgare), så det kanske är möjligt att genomdriva stora skattesänkningar för att finanseria medelklassens välfärd (som givetvis måste bekosta denna (sjukvårdsförsäkringar, barnens utbildning, försörja varandra vid barnafödsel etc) själva. Det blir ett annat liv - och en annan välfärd. Mer ineffektiv, men mer "frihetlig" - om man med frihet menar att jämföra försäkringslösningar.

   Radera
  13. 15 av 2000 har avvisats. Resultatet.
   http://www.sydsvenskan.se/skane/efter-fem-timmars-granskontroll--sa-ar-resultatet/

   Radera
  14. @Kapitalist Ja men moderaterna har ju (senfärdighet) skärpt till sig lite. Det som varit uppenbart för de som valt att läsa bloggar snarare än att matas med SVT:s postmarxism börjar så sakteliga uppenbara sig för allmänheten, kanske kommer en vändning under galgen.. Om de verkligen verklighetsanpassar sin politik så blir det en dubbel seger eftersom vi slipper SD.

   Radera
 3. Så långt är allt väl MEN du måste också förstå det större sammanhanget som infon dyker upp i. Fast det är kanske en nivå för högt för denna blogg:-) Cornu tänker som en soldat, men de har sällan koll på den större bilden:-)
  Googla gärna på "Soros immigrant crisis"

  SvaraRadera
 4. Vilken ledningsfilosofi tillämpas vid utbildning inför och vid kriser i Sverige? Uppdragstaktik eller Ordertaktik? Wiktionary definierar ordet kris så som "mycket negativ situation som är mycket svår att lösa, och som innebär många problem". Vilket således torde innebära att man per definition saknar tillräcklig mängd information och överblick varför ett krisledningssystem som fördelar rätt information till rätt individ blir något av en självmotsägelse. Har man full koll torde det inte vara en "kris". Ett ledningssystem torde hur som haver behövas för att vid behov kunna samordna verksamhet genom kommandostyrning men jag är av uppfattningen att den faktor som skulle gynna krishantering i Sverige mest är om lägre chefer i högre grad tog initiativ, handlade i chefens anda och löste uppgifter istället för att vänta på order från någon ledningscentral motsvarande. Om chefer på ICAs centrallager istället för att vänta på beställningar via ett icke fungerande JIT-system hade tryckt ut samma varor som förra veckan till butik torde allt ha fortsatt ungefär som vanligt och kunderna förblivit lyckligt ovetande. Problemet här är snarare att i dagens värld är det livsfarligt för karriären att ta initiativ och riskera att göra fel. Bättre då att göra ingenting när information saknas..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kris? Är det en kris nu? Sist jag kollade så var det en utmaning. Vem vet, snart kanske det till och med har blivit ett problem.

   Radera
  2. Ursprungsinlägget handlar om just generisk krishantering. Sen svängde övriga kommentatorer in på den mer aktuella migrationskrisen.

   Radera
 5. Om nu branden i Västmanland sommaren 2014 är referens för "Crisis Commander", så är det väl ingen bra reklam. Branden utvecklade sig till en katastrof. Katastrofens utveckling nedtonades, vid upprepade tillfällen med en druckens envishet av ansvarig kris- och försvarsminister, med att branden skulle vara exceptionellt svår. Tacka fan för det, när man inte släcker den i sin linda, utan låter marknadskrafterna i skön nyliberal anda verka. Resultat: efter 4 dagar kom brandbekämpningsflygplan från främst Frankrike. Men då var det för sent.

  Branden 2014 och stormen Gudrun visar med eftertryck hur viktig rundradio med analog FM för att få ut information till allmänheten. Stormen Gudrun slog ut mobiltelefonin, och dess basstationer. Om basstationer slås ut så kommer det inte finns tillgång till någon app med "Crisis Commander". Då är det bättre med "pärmar" och dylikt.

  Alliansen berömde sig strax efter sitt tillträde 2006 med att de hade inrättat en krisorganisation på Regeringskansliet (RK). Vi känner ju alla till hur den fungerar i praktiken i Stockholm, enligt bildbevis. Den ansvariga för RK:s krisjour, Ulrika Schenström, sitter på krogen och kurtiserar MSM-journalister.

  I den mån det finns en krisorganisation för övriga Sverige, så gjorde den sig inget besvär i Västmanland 2014.

  Svensk krisberedskap av idag har i likhet med vårt territorialförsvar och gränskontroll "förbättringspotential".

  För övrigt måste vi omgående ha nyval, eftersom även den nuvarande regering har dåligt krissinne. Valresultatet kan då bara bli ett. Löfven krattas ihop med de övriga höstlöven och läggs på politikens avskrädeshög, där också den falska vice statsministern hamnar.

  SvaraRadera