Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2015-11-15 19:12

Hur mycket månadssparar du?

Dags för en söndagsenkät. Denna gång handlar det om hur mycket du sparar per månad, sk månadssparande.
Motsatsen till sparande.
För att justera för eventuella skillnader i hushållet så gäller svaret månadssparande per vuxen i hushållet.

Naturligtvis kommer diverse kalenderbitare ändå att hitta en massa undantag, specialfall eller andra anledningar till att frågan är felformulerad. 

Antagligen anmärker någon att frågan är orättvist ställd, eftersom vederbörande amorterar istället för att spara. Men amortering kan ses som en form av sparande, så om du känner dig orättvist behandlad och kränkt av detta kan du räkna in amorteringar i ditt sparande.

Någon kommer garanterat anmärka att man istället ska fråga om sparkvot, men det gör vi alltså inte här, utan här tittar vi bara på nominellt sparande.

Alla anmärkningar får vi leva med, även kalenderbitare behöver terapi ibland.


Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

40 kommentarer:

 1. Jag har tidigare siktat på att flytta över halva min nettolön till min nätmäklare samma dag som lönen kommer in på kontot. Jag har dock nyligen köpt klubbmedlemsskap i en BRF, vilket har medfört en hel del extraordinära kostnader och kommer fortsätta medföra ytterligare sådana i ett antal månader framöver. Jag finansierar dessa löpande med mitt kassaflöde, så det kommer nog dröja till sommaren innan jag har möjlighet att återgå till mitt normala sparande igen. Trist, men sånt är livet!

  SvaraRadera
 2. Frågan är felställd :)

  Min familj sparar på olika sätt. Dela har vi flera korttidssparanden för att jämna ut skillnader mellan månader. Sedan har vi mer långsiktigt sparande som är till för att finansiera dyrare saker som byte av bil, renoveringar, dyra resor och liknande. Sedan har vi en långsiktig förmögenhetsuppbyggnad som till större delen består av amorteringar och investeringar i bostaden. Här räknar jag också med sparandet till barnen.

  Jag väljer att svara med den ungefärliga totalen på det långsiktiga sparandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också korttidssparanden, som "bilkonto" dit årets totala bilkostnader dividerat med tolv sätts in varje månad, såväl som "servicekonto" dit årets totala räkningar dividerat med tolv sätts in varje månad. Detta så ingen månad skiljer sig från någon annan, även om en personförsäkring på 3-4 kSEK eller vägföreningsavgiften på 4k råkar ramla in en viss månad.

   Sådant utjämningssparande räknar jag inte heller till sparande. Däremot räknar jag husets reparationsfond, som det sparas till varje månad, som sparande, även om den är till för allt som slits löpande på huset, dock handlar det om 15-30 år mellan varven, t ex livslängd tvättmaskin eller livslängd kök etc och så långsiktigt klassar jag det som sparande.

   Radera
 3. Trots utfallet mot kalenderbitare vågar jag mig på en petimäter-kommentar. Jag sparar inte, men det samlas stadigt mer pengar på mitt konto av det enkla skälet att jag misslyckas med att göra av med dem. Konsumtion är tråkigt, tar tid och skapar en massa onödig entropi. Av svaret på enkäten att döma är jag inte ensam om mitt konsumtionsmisslyckande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lider med dig. Gå och köp en robotdammsugare.

   Radera
 4. Härligt inställning att se på sin konsumtion för sparande. Jag måste allt fundera lite mer över den pärlan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite otydligt där. Du får gärna förtydliga.

   Radera
 5. Hej, vad tror du om onecoin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan inte vara seriös? Det är ett pyramidspel...

   Radera
 6. Får man fråga i vilken valuta läsarna sparar i?
  Kan faktiskt om allt går vägen bli aktuellt att placera en del i dylik form.

  SvaraRadera
 7. Jag har inte mer än 100.000 på banken i kontanter. Allt över det köper jag fysisk ädelmetall för. Minns Cypern.
  Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade du pengar på Cypern?

   Radera
  2. Nix, men min bedömning är att kommande finanskrasch kommer att utspela sig på ett liknande sätt. Bankgaranti till trots...

   Radera
  3. Men då skall man inte spara alls. Pengar på banken poff. Värdepapper, poff. Finns inte i sinnesvärlden öht. POFF! (Bitcoin förenar verkligen allt detta...)

   Allt vars värde är beroende att någon annan vill köpa det för att det har ett värde- poff.

   Men om du äger en bpstad som tappat halva sitt värde fungerar det fortfarande att bo i. Så länge du har råd att göra det. Så lagom tungt belånad alltså.

   Radera
  4. Började med att bli skuldfri så värdet på bostaden finns där, Vid en krasch är man sårbar om man har lån, ekonomin går ned och risk för att bli arbetslös, kan bli tungt med lån då.

   Radera
  5. Rickard: olika värdepapper har ju ett värde oberoende av att någon vill köpa det av dig. En aktie t.ex är ju ett delägande i ett företag, du får del i beslutandet och del i vinsten (bortsett från del i ägandet).

   Visserligen är det sant att stor del av värdet ligger i att folk vill köpa företagets produkter.

   Å andra sidan bygger endel av värdet i en bostad i att det finns en fungerande marknad. Har du inte skog är uppvärmningen beroende av att någon vill sälja bränsle till dig (om du alls är så lyckligt lottad att du kan elda med ved). Har du inte land så är du beroende av att någon vill sälja mat till dig.

   Kort sagt livet som vi känner det är beroende på att vi kan köpa och sälja varor och tjänster...

   Radera
  6. Frågan är ju var gränsen mellan sparande och investering går? Att köpa aktier i ett enskilt företag tycker jag alltid borde ses som en investering. Sedan finns det en glidande skala av finansiella produkter mot lagliga betalningsmedel där investeringen enbart kan ses som en investering i vårt gemensamma ekonomiska system och därför borde kunna betraktas som rent "sparande". Tror man inte på det ekonomiska systemets långsiktiga överlevnad så bör man ju naturligtvis inte spara alls utan i stället leva livets glada dagar och se till att göra slut på alla tillgängliga resurser. Att likt preppern spekulera i vilka resurser som kommer bli bristvaror i framtiden ska absolut inte ses som sparande utan naturligtvis som investering och dessutom en relativt osäker sådan.

   Radera
 8. Har precis lagt ut en del på andrahandsbostad, så det skall bli skönt att återgå till sparandet i mer normal form.

  SvaraRadera
 9. Insåg nyss att vi sparar ca 30% av vår nettoinkomst i långsiktigt sparande. De är väl inte så illa pissat. Trots dåliga löner på oss bägge och småbarn i huset. *klapp på axeln, tack för det Cornu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det mitt fel att ni har småbarn. Använd kondom och nej "jag tar P-piller" - gick du på den?

   Radera
  2. Vad ser du som dåliga löner?

   Radera
  3. Svenska löner för välutbildade är generellt dåliga.

   En girig stat som bestämmer hur mycket man får tjäna gör att man tar ut sina 35k i månaden sedan så får resten av pengarna stå kvar. Hade staten varit smart istället för girig så hade man tagit bort statsskatten helt då hade det inte varit några problem att ta ut 100k istället och vipps så hade samhället fått in 3ggr så mycket skatt. Korkat så det förslår men så är det när man är dumsnål och girig. Med nuvarande system så är det bara att samla på hög och sedan fly med lämpligt utlandsupplägg när man har tillräckligt för säkrad ålderdom.

   Radera
  4. Menade inte så C. Tack Cornu för att din undersökning fick mig att tänka över min ekonomi och att det gjorde att jag var lite stolt över mig själv. Var menat som ett ärligt tack. Förlåt skall inte hända igen.

   @Teheimar, Vi har för närvarande tillsammans(jag+partner) en bruttolön på ca 40-42k det är inte bra lön i min bok i a f.

   Radera
  5. Inga ärliga tack igen alltså? Synd. Mitt svar var ett skämt och jag förstod förstås vad du menade.

   Radera
 10. Med risk att låta som kalenderbitare (bjuder på det): om man räknar amortering som sparande bör man väl dra av avskrivningar på exvis bilen. Annars lurar man sig om man betalat bilen med bolånet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amortering på fastighet ÄR en form av sparande. Värdet på huset består (om du underhåller det). Bil är konsumtion (även om du underhåller den).

   Radera
 11. Är verkligen en bankomat motsatsen till sparande? Är det i en sån man tar sina bolån på nyuppvärderade villan på fredagen för att kunna hålla ståndsmässiga bjudningar på helgen med tillhörande vaskning av det dyraste Systembolaget har på flaska?

  SvaraRadera
 12. Som egenföretagare, utan barn, singel, inget sk "liv", jobbar på tok för mycket och tjänar en massa så blir det mycket sparat. Synd bara att man spenderar(slösar) sitt liv för sitt sparande, för vissa är pengar som en drog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, allt för många tror att det ligger ett värde i att ha ett avbetalat hus när man dör.
   Live a little...

   Radera
  2. Den som är rikast när den dör vinner? Eller hur var det nu igen.

   Radera
 13. Blir ju lite svårt då jag i år sätter av 760 000 i direktpension men det är ju oskattade pengar. Men jag skrev + 32 ligger väl däromkring.

  SvaraRadera
 14. Jag har tidigare lagt undan 15.000kr i månaden men har blivit med familj och vi har valt att spara föräldradagar istället tills då man kan tänkas behöva ha vetorätt över chefen.

  Så nu sköter sambon om hemmet och vi har enbart en inkomst, men vi skall försöka ha ett månadsparande på minst 5.000kr.

  Jag har en fast inkomst på ~22.000kr, netto.  Ett torp
  ett barn, 6 månader
  två hundar som inte får ordinarie typer av hundmat.
  En modern bil
  En motorcykel.
  Inga lån.

  Som referens.

  SvaraRadera
 15. Har ingen månadsinkomst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen sorts pension?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Så vad du säger, Oppti, är att du inte betalar någon skatt och alltså är en belastning för samhället?

   Radera
 16. Utöver 29tkr för pension (24 från arbetsgivaren och 5 själv) så lägger jag undan cirka 5-20tkr i månaden. Detta går dock in buffert tillgänglig för 'plötsliga behov' så oklart hur långsiktigt det sparandet är. Sen bör man inte förglömma det tvångssparande som sker via skattesedeln...

  SvaraRadera
 17. Sparar till nästa sommaresemester som beräknas gå på ca 150k för två.

  SvaraRadera
 18. Jag skulle ju gärna svara, men min familj har nu helt switchat över till 26-dagars perioder istället för månader, eftersom 26 dagar är mer i takt med människans biologi.
  Om jag svarade kunde det bli både missvisande och felaktigt, och dessutom lite kränkande. Vi har redan gått igenom ett helvete för att få arbetsgivaren att acceptera att betala lönen den 25 varje 26-dagarsperiod, de hade till att börja med ingen förståelse för vår situation. Lyckligtvis fick vi hjälp av en Facebookgrupp bestående av pensionerade kverulanter, så det gick till slut vägen.

  SvaraRadera
 19. När vi hade två heltidslöner och inga barn: sparade 1/3 av totala inkomsten.
  Nu med hus, en föräldraledig och en sjukskriven, två barn: 0 kr/mån (bortsett från buffertsparande). Vi har inga problem med att få vardagen att gå ihop men nåt sparande blir det inte.

  SvaraRadera