Cornucopia?

2015-11-16 11:44

Guldet vänder upp på Parisdåden

Guldpriset vände under morgonen och förmiddagen upp, på vad som enligt berättelserna i finansmedia handlar om reaktioner på Parisdåden.
Dagschart guldpris i amerikanska dollar
I amerikanska dollar har guldpriset fallit hårt sedan mitten oktober och måndagens upprekyl är en tydlig avvikelse. Berättelsen (eng narrative) om att detta beror på Parisdåden kan alltså inte avvikas, och ligger i linje med vad jag skrev igår.
"Även guldpriset kan komma att påverkas, då den ädla metallen är en klassisk tillflyktsort om det börjar skramlas med vapen."
Dock kan man inte påstå att börserna verkar påverkats negativt, då de är svagt uppåt än så länge. Parisbörsen föll initialt rätt hårt, men indexet CAC-40 har nu återhämtat sig och ligger rent av marginellt plus.
Guldpriset i svenska kronor. Källa och upphovsrätt: Bullionstar. Återpublicerad med tillstånd.
För svenskar, med sina utgifter i svenska kronor har vi dock inte sett någon speciellt dramatisk utveckling för guldpriset. Priset ligger fortsatt på drygt 300:- SEK. Min annonsör Liberty Silver anger 305:63 SEK per gram.

Läsvärt om Parisdåden och den islamistiska terrorismen hittar man av experten Hans Brun i en debattartikel hos Bonnier/DN. Han påtalar att jihadismen och den islamistiska terrorismen inte beror på invasionen av Irak eller kriget mot terrorismen.
"Jihadismen skapades inte på grund av den amerikanska och brittiska invasionen av Irak 2003. Det är en mångfacetterad rörelse som utgörs av ett antal olika grupperingar. Första gången jihadismen kan sägas kliva ut i rampljuset på den internationella scenen är 1981 då Egyptens president Anwar Sadat mördades av jihadistiska aktivister som motsatte sig de egyptiska förhandlingarna med Israel. Under 1980- och 1990-talet fick jihadismen än mer livskraft och omvandlades stegvis till en global rörelse."
I själva verket är jihadismen själva orsaken till kriget mot terrorismen. Det var jihadister som på 90-talet försökte spränga World Trade Center i USA, och som 2001 upprepade och lyckades med sina ansträngningar.

Läser man Daesh uttalande om angreppet på Frankrike i fredags framgår det också tydligt att jihadisterna hatar vår livsstil och våra värderingar, för vilka de avser att genomföra terrorangrepp mot västvärlden. Man kommer inte sluta angripa västvärlden bara för att vi slutar försvara oss genom att angripa deras baser och verksamhet i Mellanöstern. Det är ingen diskussion om hönan eller ägget här. Jihadismen angrep västvärlden först och är varken USA:s eller Frankrikes fel, även om USA-hatarna och konspirationsnötterna alltid kommer skylla allt som är fel i världen på USA, oavsett vad det handlar om.

Däremot ligger inte lösningen enbart i att skjuta bort Daesh och andra islamisters militära förmåga. Man måste som Brun påtalar även stoppa nyrekryteringen, stoppa tillgången till illegala vapen, både internationell illegal vapenhandel och nationellt, samt bedriva ett aktivt ideologiskt krig för att sprida sunda värderingar, demokrati och medföljande välstånd. Men gör man som USA- och NATO-hatarna vill, dvs slutar bekämpa jihadisterna kommer till slut hela Mellanöstern, Nordafrika och kanske Turkiet bestå av ett enda enormt jihaidstiskt kalifat. Och då skulle dagens problem framstå som "den gamla goda tiden".

Se för övrigt gårdagens börsinlägg med inbäddat blogginlägg om terrordåden i Frankrike ur ett historiskt perspektiv. Genom att bädda in detta i tråkiga finansrubriken slipper man generellt trollen, som triggas på rubriker och ingress.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

14 kommentarer:

 1. Ett bra sparande vore att köpa en eller två sovereigner per månad, men det skulle förstås aldrig banken föreslå.

  SvaraRadera
 2. Haha.. det "USA-hatarna" vill är att sluta flyga kors och tvärs över halva jordklotet och stödja terrorister när det passar en själv, bomba andras länder sönder och samman fullständigt och byta ut deras ledare när de vägrar ge bort sina naturresurser och annat gratis.. bara för att upprätthålla det här monetära pyramidspelet några år till.

  Det ligger till exakt såhär:
  https://youtu.be/OQuceU3x2Ww?t=1m40s
  https://youtu.be/OQuceU3x2Ww?t=2m40s
  https://youtu.be/OQuceU3x2Ww?t=4m50s

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visste inte att C var en sån fegis som gömde sig bakom landet med de bästa vapnen. Som stöd drar de även fram hatkortet mot usa. Patetiska fega pajaser och inget annat

   Radera
 3. Just den ideologiska biten är nog väldigt viktig. Och att få till en vetenskapsbaserad undervisning av barnen så att de har möjlighet att börja förstå hur världen fungerar. Att bli indoktrinerad med sagor från tidig ålder i koran- eller bibelskola leder ofelbart till problem, speciellt när man börjar agera på sagorna som att de är verklighet. Sagorna blir ett instrument för ledarna att styra folket, demokrati och vetenskap blir ett hot mot systemet. Man har hamnat i ett stabilt ändläge i systemet som inte går att ta sig ur utan någon form av kollaps eller yttre påverkan.

  Jag tror inte att det kommer att bli lugnt i regionen förän man separerat religion från stat och infört det minst dåliga systemet hittills, demokrati. Förmodligen är det en process som måste utspela sig över flera generationer, 100-tals år i värsta fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den religiösa bakgrunden är så osvensk att diskutera att det kan man inte göra...
   Därför blir debatten bara halv.
   Vi missar helt den ena halvan i förklaringen...

   Radera
 4. Konspirationsnötterna kommer att skylla på USA och Israel oavsett vad som händer. Dom är lite som jehovas vittnen!

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Asteroiden är lika stor som landet Aruba och att processa sig igenom hela den i viktlöst tillstånd och väldigt långt från jorden med metoder som inte ens är uppfunna ännu lär kosta en del.

   Och att ta ned den på jorden skulle innebära slutet för mänskligheten och i och för sig guldpriset med det. ;)

   Radera
  2. Gruvbrytning på en asteroid är lågt hägnade frukt jämfört med gruvbrytning på månen. Gruvbrytning på månen är det väl ingen som ifrågasätter prospektet för.

   Radera
  3. Det är även lågt hängande frukt jämfört att fortsätta med brytning av guld i jordskorpan. Där guldlagren inte finns i något överflöd. Eftersom jorden var i en smälta när den just bildats, sjönk allt guld in i kärnan. Merparten av det guld som idag finns i jordskorpan och manteln tros ha levererats till jorden senare (ca 4 miljarder år sedan) av astroider. https://en.wikipedia.org/wiki/Late_Heavy_Bombardment

   Guldbrytning på jorden är både dyrt och extremt miljöförstörande och borde flyttas ut i rymden fortast möjligt.

   Radera
 6. "Det är ingen diskussion om hönan eller ägget här. Jihadismen angrep västvärlden först och är varken USA:s eller Frankrikes fel, även om USA-hatarna och konspirationsnötterna alltid kommer skylla allt som är fel i världen på USA, oavsett vad det handlar om."

  Fast det är ju inte jihadisterna västvärlden i första hand angripit. Det är oftast andra araber som angrips, direkt eller via mellanhand, mest i Syrien, Libyen och Irak. Där har västvärlden mycket gemensamt med jihadisterna.

  SvaraRadera
 7. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=22524&artikel=6302525
  " IS är en sekt för förlorade själar men vi kommer inte kunna bomba bort dem, säger Robert Fisk."
  Precis sådär funderar jag också.
  Det enda som händer är ju att man bombar fram mer terrorister.
  Vad som borde göras vet inte jag men hur var det nu.. "Att upprepa samma misstag om och om igen och förvänta sig ett annat resultat..."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med samma argument skulle man låtit nazisterna hållas. Nazisterna försvann inte för att Nazityskland besegrades, men de förlorade all sin praktiska makt.

   Radera