Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2015-11-14 17:54

Grekland: Syriskt pass hittat vid terrorist registrerades i Grekland i oktober

Grekiska myndigheter har nu officiellt gått ut med att ett syriskt pass hittat invid en av terroristerna i Paris registrerades på ön Leros den tredje oktober. Om det inte handlar om flera identiska förfalskade pass har IS verkligen just startat en terrorkampanj mot Europa.

Bredvid en av terroristerna i Paris, eventuellt en av självmordsbombarna som inte kom in på fotbollstadion, ska ett syriskt pass hittats. 

Greklands vice polisminister Nikos Tosca har ett följande uttalande om passet, som finns registrerat den tredje oktober på den grekiska ön Leros. Originalkälla till uttalandet hittas på grekiska på den officiella grekiska websajten för blåljusmyndigheterna. Just nu finns ingen engelsk översättning, men Google Translate fungerar.
"On the case of the Syrian passport found at the scene of the terrorist attack.
We announce that the passport holder, had passed from Leros on 03.10.2015 where identified based on EU rules, as decided at the Summit on the refugee issue.
We do not know if the passport was checked by other countries which are likely to be passed by the holder."
Passinnehavaren lämnade alltså Leros den tredje oktober. Man vet inte om passet registrerats senare.

Det sägs inget om det, men det kan förstås existera flera förfalskade pass med samma siffror. Man kan t ex gett ett sådant pass till en genuin flykting, samtidigt som man postat ett annat falskt pass direkt till Paris. Det visar dock oavsett på aktiv planering om man gjort det för att avsiktligt misskreditera flyktingströmmarna.

Med det sagt - om terroristen anlände som båtflykting till Leros och lämnade ön så sent som i oktober - så stämmer tidigare ryktesuppgifter om att IS bäddat in terrorister bland flyktingarna. 

I så fall har IS brutit mot tidigare strategi och har nu aktivt och offensivt påbörjat en medveten terrorkampanj mot Europa. Även om man aktivt använt flera förfalskade pass har man påbörjat en medveten kampanj mot Europa.

Detta bryter helt mot tidigare strategi, men kan förstås vara deras svar på NATO:s bombkampanj och insatser med specialförband på marken. En allt mer desperat organisation försöker i så fall på detta vis slå tillbaka mot en övermäktig motståndare. Det bör ses som en desperat åtgärd från ett IS som håller på att besegras på slagfältet.

Samtidigt måste inbäddade terrorister ha samarbetspartners i destinationsländerna, för att få tillgång till de vapen och sprängämnen som behövs för att kunna utföra terrordåd.

Man kan inte heller utesluta att det hela är en informationsoperation. T ex har Assadregimen mycket att vinna på att misskreditera IS. Även Grekland har mycket att vinna på att misskreditera flyktingar. Vi vet bara att en grekisk minister sagt att ett pass med samma siffror registrerats i Grekland.

Frankrikes president Hollande har kallat in kongressen och kommer tala till Frankrikes lagstiftare på måndag. Det är en åtgärd som enbart tas om man ska ställa presidenten inför riksrätt, ändra författningen eller formellt förklara krig. Det kan dock vara så att Hollande bara vill tilltaka kongressen angående undantagstillståndet, men det vore ganska franskt att faktiskt göra en formell krigsförklaring mot IS. Dock kan det ses som ett erkännande av IS. Samtidigt sätter det kraft bakom Frankrikes svar och ger antagligen landets försvar och myndigheter särskilda befogenheter om landet formellt befinner sig i krigstillstånd.

Skillnaden mot Charlie Hebdo-angreppet är att det angreppet var riktat mot ett specifikt företag. Gårdagens omfattande angrepp kan bara ses som ett angrepp mot fransk civilbefolkning och mot Frankrike generellt, och då kan svaret alltså bli formellt krigstillstånd. Detta ligger i linje med nattens uttalanden om att man kommer leda kriget mot terrorn och inte kommer visa någon nåd. Uttalanden från presidenten idag har varit i stil med att alla fransmän ska se det som att de befinner sig i krig.

På måndag vet vi om man formaliserar krigsförklaringen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

74 kommentarer:

 1. Jag vågar knappt tänka på hur många av de som kommit till Sverige i år som är jihadister

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att inte våga tänka är inte bra.

   Radera
  2. Konformism i sin bästa form.

   Radera
  3. Enligt SÄPO är det bara ett par hundra som de ska ha riktigt bra koll på. Att tullen inte har så bra koll på införseln av papperslösa vapen är lite oroande men Migrationsverket och Stefan lovar ordning och reda. Vet inte om det ger hopp till dig...

   Radera
  4. Tycker nog att svetsaren och statsministern Stefan Löfven verkar robust och pålitlig, eller åtminstone förutsägbar vilket marknaden gillar.

   Radera
  5. Undrar om Frankrike kommer att hitta de ansvariga eller kommer att ge sig på några andra, till exempel några flyktingar eller Syrier.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. När första attentatet sker i Sverige hoppas jag att alla invandringsvänner känner sig nöjda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv hoppas jag mer på att vi slipper något attentat i Sverige.

   Radera
  2. Greta Garbo, du har antagligen en annan människosyn än Gustav. Om du läser hans kommentarer på andra platser så blir bilden rätt klar på vad det är för en person.

   Radera
  3. Det är ju någon form av rysk roulette vi håller på med där ett antal av våra asylturister utgörs av tränade jihadister som inväntar order. Om dessa nu kostar 70mdr/år vilket fö är FN:s dubbla budget för bistånd till flyktingar. Så borde ju valet vara enkelt att lägga dessa pengar på mat, skolor, bostäder, sjukhus i närområdena, där vi verkligen skulle hjälpa dom som är i verklig nöd och inte har råd att betala 10.000-tals USD till flyktingsmugglare. Sen skulle vi slippa vara oroliga för kommande terrordåd i Sverige. Är jag en dålig människa för att jag har denna åsikt?

   Radera
  4. Du kan hoppas bäst du vill Greta Garbo, men det skyddar oss på intet sätt. Det skyddar oss inte mot terrordåd. Det skyddar inte kvinnor från att bli våldtagna. Såväl du som landsförrädarbloggaren är medskyldiga i det som nu händer.

   Radera
  5. Ja Phil du är en dålig människa som kallar flyktingar för turister. Men det är bra att du börjat undra om dina åsikter. Ibland kan åsikter ändras. Sedan har du rätt i att mer pengar behövs till flyktingar även i närområdet.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Phil är ju Putins troll. Om man vet det blir hans kommentarer helt begripliga.

   Radera
  7. "Inge Njören". Trollens främsta uppgift är att hela tiden ifrågasätta och avleda. Gärna med ganska korta kommentarer men å andra sidan i stor mängd, för att nå största möjliga verkan. Ev jobbar man med flera olika alias. Med tanke på namnet "Inge Njören" så sitter du nog i samma rum som "Ben Dover", då val av namn uppenbarligen följer samma mönster. Undrar vem som betalar dig?

   Radera
  8. Det har skett ett tämligen misslyckat attentat men jag tror ingen var nöjd. Tror mer på en långsamt lågintensivt attentat iscen satt av våra politiker som redan börjat och ingen kommer att bli nöjd.

   Radera
  9. Satan, så tjatigt det börjar bli med alla dessa anklagelser om rysstroll. Har det hittats en enda rysk psyops här? Signaturen Elrond som blev anklagad av bloggägaren var det bevisligen inte. Finns det fall jag missat?

   Radera
  10. Garanterar att jag inte är släkt med Ben Dover, eller någon av hans avfällingar. Kan t.o.m. gå med på DNA-test om det skulle bli aktuellt.

   Snarare är det så att jag driver min helt egen agenda, vilken är att motverka helt vanlig idioti som den som du verkar för. Jag förstår att det är svårt att förstå för dig, men kanske du kan acceptera det på samma sätt som du accepterat att vara Putins Bitch.

   Radera
  11. Svar till Phil.

   Radera
  12. Phil, sätt dock inga hopp till mig. Det är Ben Dover som har åsnelemmen som du suktar efter.

   Radera
  13. Är det inte såna som dig som kommer bli nöjda då "vad var det jag sade" samt ett ökat islamofobiskt klimat?

   Radera
  14. Tim, du är helt obegriplig.

   Om man uttalar sig om något så förutsätter man att personen som lyssnar har en viss modell av verkligheten. Den som man talar om, så att en motsvarande modell kan byggas upp hos mottagaren.

   Så om du vill vara begriplig får du först etablera en gemensam modell att utgå ifrån, annars...

   Radera
  15. Hoppas alla sverigedemokrater och nationalister är nöjda med Breivik då enligt samma logik?

   Radera
  16. Ahh, du tänker logiskt. Inte för att Gustavs kommentar är så logisk... Men om du är såå logisk kan du kanske ana en viss skillnad mellan en Breivik eller ett förvirrat barn i Darth Wader mask och islamister som räknas i hundratusental. En annan klass på dom mördarna, eller hur? Beror väl på om man är för Sharia eller inte...

   Radera
 3. Det faktum att Grekland påstår sig ha registrerat något överhuvudtaget är verkligen suspekt. Jag menar att deras administration är inte precis känd för att ha den bästa ordning ens på sin egen verksamhet, än mindre på en massa besvärliga transitflyktingar. Jag finner påståendet högst suspekt, som sagt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser man suspekta IS-krigare borde man kanske inte bara skicka vidare dem till Frankrike b.l.a. Nej det verkar lite väl konstigt.

   Radera
  2. Vad har suspekta IS-krigare att göra med den grekiska administrationens tillkortakommanden?

   Radera
 4. Jag tror inte alls att IS i Levanten är dödsdömda. Efter 14 år i Afghanistan är det kriget inte på långa vägar slut. Kriget mot terrorn i Afghanistan är förlorat för NATO, så varför skulle de vara mer framgångsrika i Syrien/Irak? Ja, om man inte tar och kärnvapenbombar hela området från Medelhavet till Persiska viken. Ok, då - UTROTA varenda jävel* från Medelhavet till Indus** - då kanske man kan få "fred". (Mind: detta är inte vad jag tycker att man SKA göra, bara vad jag tror att man MÅSTE göra om man vill nå en militär lösning i Mellanöstern. Dvs, jag tror inte att det finns en militär lösning på Mellanöstern.)

  *Finkulturell referens.
  **Referens till klassisk historia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du ska läsa de analyser jag länkat tidigare. IS har väldigt få likheter med vare sig talibanerna eller Afghanistan. Det finns ingen egentlig sammanhållning - mest en massa inrest Counterstrike-spelande medelklass som vill jihadturista lite grann.

   Radera
  2. Med det sagt kommer det inte bli fred för att IS utplånas. Grundproblemen finns kvar även om IS försvinner.

   Radera
  3. Det har du nog rätt i (att IS inte är som talibanerna). Och självklart att grundproblemen finns kvar - även om IS försvinner. Jag bråkar med dig. Nu ska jag vara snäll och gå och lägga mig.

   Radera
  4. Cornucopia, vad är enligt dig, grundproblemen?

   Radera
  5. Grundproblemet stavas väl kultur, i den vidaste bemärkelsen.

   Radera
  6. Håller med Cornu, IS skulle inte ha mycket att sätta emot en effektiv armé.

   Radera
 5. Förstår inte varför folk är så bekymrade för inpassering av jihadister . Alla kända islamistiska terrorister i Europa har varit muslimska europeer. Europa exporterar ju kanonmat till IS i Syrien. Mördarna finns här bland oss redan och de är alla europeiska islamister. Och vår minister Kaplan kallar dem frihetskämpar och islamistiska propagandister får statliga bidrag, Alla politiker och byråkrater som uttalar sig i terrorfrågor för Sveriges del framhåller alltid främst att de först prioriterar nazister.

  SvaraRadera
 6. Har de hittat ett pass bredvid en av de som sprängde sig? Det är skumt att de alltid hittar pass på brottsplatser..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Ja faktiskt! "Oklart just nu vem gärningsmannen är eftersom han har exploderat.. Men vi har hittat ett pass.."

   Radera
  2. Ja, det är en smula konstigt. Pass verkar vara gjorda av något extremt hållbart material. De överlever allt. Det är ju inte första gången pass klarat sig oskadda genom fruktansvärda saker.

   Radera
 7. Om du skaffat en rejäl solbränna och försökt promenera längre än 500m i Paris det senaste året....

  SvaraRadera
 8. Varför har man som terrorist på sitt sista uppdrag ett pass på sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte legitimationstvång i Frankrike - man måste kunna visa ID vid anmodan. Om de inte vill bli stoppade innan de når sina uppdrag kan de behöva ID.

   Radera
  2. Så är det. Som jag skrev.. Frankrike är inte Sverige. Särskilt inte dom senaste åren

   Radera
  3. Man hittade ett oskadat pass från en av kaparna i ruinerna av tvillingskraporna 2001. De måste vara gjorda av kevlar dessa pass, oförstörbara. Många tycker det är märkligt medan andra sväljer allt.

   Radera
  4. Det ar fan sa enkelt. Det rader tvang att ha pa sig ID handlingar i Belgien och Frankrike. Svarare an sa ar det inte. Vore en otroligt klantig operator som som skulle lata sig sta utan pass eller annan ID handling om snuten stoppar en. Horde pa Godmorgon Varlden hur det spekularades vilt om hur Daesh skulle placerat passet for att hetsa upp franska opinionen mor flyktingar. Kandes lite anstrangt minst sagt.

   Nulli secundus

   Radera
 9. Detta är intressant om det stämmer.

  Det skulle även innebära att Magnus Ranstorp var fel ute när han avfärdade larm om IS-terrorister i flyktingströmmarna i september:

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/experter-avfardar-larm-om-jihadister-i-flyktingstrom/

  Personligen tycker jag Ranstorp blivit mer irrelevant i terror-diskussionen på senare tid. Kan bero på att han fått uppdrag av vår regering och därmed blivit anpasslig till svenska debatten och mindre kritisk i sin hållning.

  Hans Brun däremot är betydligt rakare och oftast rätt ute i bedömningarna. Detta kräver dock att uttalanden och analyser som inte alltid är accepterade i svensk debatt och media.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även Magnus Norell gör vettiga analyser och korrekta bedömningar, men då har han också haft integriteten att gå emot svenska etablissemangets syn på tex Israel:

   http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/israels-fredsvilja/

   Radera
 10. Nja, terrorangrepp i Sverige låter inte så troligt.
  Inte förrän snorungar med lätthet kan få tag i, till exempel, insmugglade handgranater...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just det. Media har missat att slå på stort om handgranaten som buset i Tumba kastade på polisbilen.

   Radera
 11. Det intressanta är att så många (i media) säger sig vara förvånade över det som hänt. Själv vart jag inte det minsta förvånad tyvärr, kommer inte bli det när liknande händer i Sverige heller. Snarare så blir jag förvånad om det inte hänt något inom något år eller två.

  SvaraRadera
 12. Om det är korrekt får vi förhoppningsvis reda på. Registreringen av båtflyktingar inkluderar fingeravtryck, så ska väl gå att se om det verkligen var terroristen.

  Samtidigt är det slarvigt att bli registrerad.

  SvaraRadera
 13. Det här med terrorister som tar med sig sina pass vid någon terroraktion, varför gör de så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser man sig själv som martyr kanske man vill ha cred när uppdraget är slutfört?

   Radera
  2. De kanske gör passkontroller i Paris lika som vi gjorde i tunnelbanan? Om man ska bli martyr vill man ju inte hamna i nåt flyktingförvar för att man inte haft passet med sig? Eller vad vet jag.

   Radera
  3. Passkontroller? Det tror jag inte. Menar du att de som nu inte råkar ha pass med sig hamnar i flyktingförvar? Det faller på sin egen orimlighet

   Radera
  4. Man maste ha ID handling pa sig i Frankrike och Belgien. Det ar lag pa det. Vore en otroligt klantig terrorist som inte har pa sig ngn sorts ID handling.Kanske inte hamnar i flyktingforvar men bara strulet med att tjafsa med polisen skulle stalla till det for att inte tala om risken att polisen skulle hitta ngt om om dom letade igenom bilen, vaskan eller vad det nu ar.

   Nulli secundus

   Radera
 14. Inte bara Inge, Ben och andra kulturmarxister skall vara lugna. Vi behöver inte oroa oss med vetskapen om att Löfvén ser till att registrera migranterna med foto, dna, fingeravtryck, djupintervju och visitation. Allt detta gör kulturmarxisterna för att skapa säkerhet för oss svenskar. I tillägg är väl 87% av befolkningen nöjd med massinvandringen mht valresultatet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt lugn. En enkel sannolikhetskalkyl ger vid handen att sannolikheten för att en person skall råka ut för ett terrordåd är försvinnande liten, ungefär lika liten som att vinna högsta vinsten på lotto.

   Radera
  2. Åk till Irak eller Afghanistan om du vill vinna. Där är oddsen bättre för att det finns religiösa fanatiker. Fast många är redan här och fler på väg så du kan revidera din sannolikhetskalkyl om ett par månader.

   Radera
 15. Det finns få bra förklaringar nu till varför våra gränser skall fortsätta att stå vidöppna med förmånliga erbjudanden till våra asylsökande som trumpetats ut. Sverige som sägs vilja vara en humanitär stormakt kommer snart vara en terroristmakt!

  SvaraRadera
 16. Alldeles oavsett vad man tycker om flyktingar och muslimer så har de de rätta förutsättningarna för att potentiellt bli IS krigare och kan antagligen med lätthet rekryteras in. Sverige skall naturligtvis inte syssla med en massimport av detta.
  Att stänga gränsen helt åtminstone tillfälligt för flyktingar från dessa länder känns därför naturligt men det kommer ju aldrig ske..

  SvaraRadera
 17. Enligt TV4 så dementerar grekiska myndigheter nu uppgifterna om att passet ska ha registrerats i Grekland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blåljusmyndigheternas webplats har inte dragit tillbaka sitt uttalande.

   Radera
  2. Hörde det återigen på TV4 ca 11.26, dock ej hittat nåt om det på annan media än.

   Radera
 18. Verkar förvirrat, Aftonbladet skriver "Som vi skrev i går hittades ett syriskt och ett egyptiskt pass vid kvarlevorna av de terrorister som dog vid Stade de France. En grekisk minister gick senare ut och uppgav att det syriska passet ska ha tillhört en person som kom in i Europa via Grekland.
  Nu uppger CBS News, som hänvisar till en källa inom den amerikanska underrättelsetjänsten, att passet tycks falskt. Siffrorna i det ska inte stämma överens med ett äkta syriskt pass och inte heller ska bilden i passet stämma överens med någon av de döda."
  Verkar fortsatt oklart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Passen som används för att ta sig in är oftast falska så det är väl ingen kioskvältare direkt

   Radera
  2. Nej, däremot kopplat till frågan huruvida passet har passerat Grekland eller inte är intressant. Nu (11.26 ungefär) så sa de återigen på TV4 att grekiska myndigheter dementerar att passet ska ha passerat där. Frågan är om det aktuella falska passet kanske haft samma passnummer som ett äkta pass som faktiskt anlänt Grekland, eller om det bara är desinformation för att misstänkligöra de som flyr från IS/Assad.

   Radera
  3. Som det står i blogginlägget:

   "Det sägs inget om det, men det kan förstås existera flera förfalskade pass med samma siffror. Man kan t ex gett ett sådant pass till en genuin flykting, samtidigt som man postat ett annat falskt pass direkt till Paris. Det visar dock oavsett på aktiv planering om man gjort det för att avsiktligt misskreditera flyktingströmmarna."

   Radera
  4. Står också i blogginlägget:

   "Man kan inte heller utesluta att det hela är en informationsoperation. T ex har Assadregimen mycket att vinna på att misskreditera IS. Även Grekland har mycket att vinna på att misskreditera flyktingar. Vi vet bara att en grekisk minister sagt att ett pass med samma siffror registrerats i Grekland."

   Radera
  5. Visst käre Kornu har Assad allt att vinna på att misskreditera Assad men jag inser inte hur det passar in i det här sammanhanget. Det krävs mycket att kunna placera ett pass efter attentatet. Frankrike har däremot allt att vinna på att diskreditera Syrien med tanke på landets aggressiva hållning i konflikten. Men det verkar som om IS och Frankrike spelar under täcket och vill förhindra en diplomatisk lösning i Syrien., nu när USA har mjuknat. Vad Grekland har för intresse är svårt att inse; skulle de vilja att alla flyktingar stannar där?

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 19. Flyktingkrisen är en självförvållad kris och säkerhetsmardröm!

  Fullständigt naivt och ansvarslöst av Angela Merkel och Stefan Löfven!

  Dagarna med obegränsad invandring där en stor mängd flyktingar försvunnit
  utan att söka asyl är och måste nu definitivt vara över.

  Visa handlingskraft!

  SvaraRadera
  Svar

  1. Jomen såere2015-11-15 17:56
   Ja visst är det så... I vilket annat sammanhang är det ok att passera utan att identifiera sig?
   Går ju knappt att köpa mjölk utan id handling av något slag och flyger man inom Schengen och EU krävdes faktiskt redan innan detta ett nationellt id eller pass för att komma ombord. Inte ens svenskt körkort funkade men ID lösa afghaner, syrier, araber och afrikaner från diverse länder öppnar man upp portarna till i en hejdlös takt utan varken koll eller krav.
   Folk i nöd jo visst men en majoritet är lyxflyktingar som vill åt våra bidrag för ett bättre liv. Vissa vill bara inte acceptera detta faktum men så är det!

   Radera
 20. Nu säger Ygeman och Löfven att terroristerna inte infiltrerar sig landvägen via flyktingströmmarna utan istället skulle flyga hit.

  Det måste vara dagens skämt!

  Godtrogenheten och slappheten slutar inte att förvåna.

  SvaraRadera