Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2015-11-20 15:10

Fredagsmys: Vem ska leda Sverige i krig?

Dags för lite härligt fredagsmüs igen. Den här gången ska ni få yttra er om vem som är bäst lämpad att leda Sverige i krig, dvs vara stassminister. Och ni får bara två alternativ i denna Socialdemokratisk Stassminister Deathmatch 2015!

Stassministern.
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Via Twitter har jag sållat ut kandidaterna till stassministerposten, bland socialdemokratiska statsråd (för Sverige är inte så vansinnigt, än, att det öht skulle finnas i sinnevärlden att en miljöpartist skulle bli stassminister i händelse av krig).

Löfvens kraftiga och resoluta, tydliga ledarskap och frekventa mediaframträdanden sedan asylkrisen började och nu under det förhöjda terrorhotet har betalat sig med mycket god avkastning, och han åkte ut från nomineringsprocessens semifinal, besegrad av Anders Ygeman. Statsrådet med flest år i tjänsten under kläderna och de-facto vice stassminister om stassministern skulle falla ifrån är Margot Wallström, men hon åkte i semifinalen, förkrossande besegrad av försvarsminister Peter Hultqvist.

Så nu har ni själva chansen att så här extra fredagsmüsigt fälla avgörandet.

Ygeman eller Hultqvist som stassminister i ett Sverige i krig (eller för den delen aktuell kris). Svara ute till höger. Må bäste hen vinna!

För övrigt har Anders Ygeman, i egenskap av samtliga ministerposter i regeringen utom möjligen försvarsministern, fått en egen stödgrupp på Facebook. Senast nyss är inrikesministern nu ute och håller presskonferens om EU-förhandlingar.

Så riktigt mysigt fredagsmys på er där ute.

Och utbrister er käresta "Anders!" så där mitt i när ni har så där extra fredagsmysigt, så vet ni vilken Anders hen menade. Om du själv inte heter Anders. Fast kanske då också.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

69 kommentarer:

 1. Majoren kliver fram: Björklund!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska han snacka omkull FI? Språktest?

   Radera
  2. IS ledning skulle garanterat misslyckas på språktestet vilket blir ett utmärkt casus belli. Krigsfångarna skickar vi sedan till hängivna F!-hbtq-aktivister för omskolning, dvs. en antiintellektuell terror som skulle få waterboarding att framstå som rena myspyset.

   Radera
 2. Lite OT: har du gett upp hoppet om att undvika de automatiska rättviseräknarna?

  SvaraRadera
 3. Vilket krig avses? Det kommande inbördeskriget eller kriget mot Ryssland som med bara finns i krigshetsande russofobers feberfantasier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vart fall inbördeskriget tycks ju i stort sett alla politiker bidraga att få till stånd.
   Sedan löser det sig...

   Radera
  2. Hehe... Ja du zokrates76,, här inne på bloggen vet du väl att det bara existerar ett hot

   Radera
  3. Eftersom inbördeskrig i Sverige skulle bli ett fall för polisen så blir det diskvalificerat. Kvar blir alltså alternativet: Krig med den enda staten sedan 1945 som flyttar internationella gränser i Europa med militärt våld; Ryssland.

   Radera
  4. Kristian, Inte ett enda skott avlossades då Krim anslöt sig till Ryssland så vad för våld menar du? Däremot var NATO/USA verkligt inblandade då Balkans gränser ändrades.

   Radera
  5. Tja, Abkhasien t ex? Är du så in i helvete obildad att du inte känner till Rysslands inblandning i diverse konflikter?

   Radera
 4. Vi skulle nog bli tvungna att kalla hem Göran Persson från torp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer..
   Det borde gjorts för längesedan.

   Radera
  2. Nej, det duger inte på långa vägar. Förslår att vi kallar in Winston Churchill på konsultarvode. Medges att han kanske är lite stel och inte ligger helt på topp längre, men han är nog fortfarande hästlängder före vår inhemska förmågor.

   Radera
  3. Tack för garvet Inge Njören :) Tyvärr tror jag också att du har helt rätt.

   Radera
 5. Svar
  1. Tror mer på Loffe Carlsson...

   Radera
 6. Kan vi inte bara ställa oss direkt under EU?>
  Ta någon byrokrutt därifrån i stället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han accepterar aldrig Systembolaget.
   Han får taga med en smärre tankbil hemifrån!

   Radera
 7. Rättviseförmedlingen lär kräva en färgad kvinna på posten, så jag säger Alice Bah Kunke. Eller hon kanske skulle göra sig bättre som försvarsminister? (obs ironiskt menat)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaplan skulle kunna vara ett alternativ om det ska vara en alibispelare. Hans frihetskrigare skulle kunna hjälpa oss med stridserfarenhet.

   Radera
 8. När nu frågan ställs, inser jag att det inte finns en enda självklar, samlande, gestalt i svensk politik. Istället hamnar valen på nivån "vem är minst skadlig". Det känns inte bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. Gäller samtliga partier. Och inte nog med att en samlande gestalt saknas, inget av partierna är idag regeringsdugligt. Även Alliansen är på en all time low. Vem vill ha en hubbot till statsminister?

   Radera
  2. Carl Bildt har erfarenheten och framförallt de viktiga diplomatiska kontakterna med resten av världen.

   Radera
  3. Carl Bildt, dagens garv. Han är fanimej lika blåst som bloggaren själv.

   Radera
  4. Föreslår att vi exhumerar Per Albin Hansson. Erfarenheten från andra världskriget sitter nog fortfarande i. Och vi behöver erfaret folk.

   Radera
 9. En bubblare är väl Henrik Arnstad! Han har Löfvens förtroende och erfarenhet som pansargeneral på Gotland i slutet av 80-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trodde han var påtänkt som president i FNs One World Government?

   Radera
 10. Egentligen borde jag ju som gammal gråsosse stödja Peter Hultqvist. Han har skött sin portfölj väl och hans utpräglade och lite sävliga dalmål torde i krig kunna ingjuta hopp och lugn i Sveriges befolkning. Likväl kan jag inte blunda för att vänstersossen Anders Ygeman har skött denna kris med större brillians.

  När jag som anställd på partistyrelsens kansli satt och lyssnade på partistyrelsemöten förra decenniet var det ofta långa, tröttsamma utläggningar från Hultqvist som i princip aldrig utmynnade i något annat än att han till fullo instämde med föregående talare, ordförande Göran Persson.

  Ygis har däremot alltid gått sin egen väg. På SSU-kongressen i Kalmar 1993 var han den som chefade över det vänsterradikala Stockholms stads distrikt. Trots vänsterinriktningen var de kärnkraftsförespråkare (statligt ägande givetvis). Vi på Uppsalabänken fick celebert besök av förre energiministern Birgitta Dahl, då känd för sitt uttalande om "oåterkalleligt beslut" om snabbavveckling av kärnkraften. Ygis gick fram till vår bänkrad och frågade Birgitta om han skulle kunna få hennes autograf på baksidan av ett kort. Det fick han men när Birgitta vände på kortet så visade det sig vara ett vykort med Oskarshamns kärnkraftverk!

  Så min röst går i slutändan ändå på Ygis. Han har kyla och självdistans och humor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer av sånt här är vad vi alla borde få del av, tack!!!! :)

   (det är förvisso anekdotiskt men säger ändå rätt mycket)

   Radera
 11. Det blir inte en sosse. Om ryssen kommer på riktigt så åker de rödgröna ut på misstroendeförklaring fortare än man kan säga genuscertiferat luftvärn. Anna Kinberg Batra tar formellt och Carl Bildt som kommer att vara de facto statsminister oavsett vilken post han väljer koordinerar diplomatiskt så att vi får stöd från övriga västvärlden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD får nöjet att mobilisera den underjordiska motståndsrörelsen i utbyte mot att Jimmie blir vice försvarsminister - de är det enda parti som kan få fram tillräckligt med kanonmat.

   Radera
  2. Äsch, inte då. Smartaste bästa tjejgänget fixar det ska du se.

   Radera
  3. Nej nej, Åsa kommer tala fi till rätta på feministiskt maner och bara ge iväg alla medelålders vita män till fi, då är problemet löst. Vi kan bli mat åt grisar och då är väl Åsa nöjd.

   Och ärligt talat.. Jag tror inte det spelar nån roll alls längre vad Carl säger.. Wallström har på otroligt kort tid förstört så galet mycket så det är sanslöst. Jag menar, Sverige idag är ett judehatande muslimälskande land.. På gott och ont. Se bara på vem som utsågs till att hålla i jultjafset.. En judehatare av rang, vi har islamister i regeringen och en statsminister från samhall. Det känns som Åsa-Nisse från förr men tyvärr är det Sverige idag.

   Radera
 12. General Butt Naked. Han har erfarenhet och engagemang.

  SvaraRadera
 13. Vid krigsutbrott tillsätter Löhven genast en utredning som ska vara klar senast 2017.

  SvaraRadera
 14. Gräva upp och återuppväcka Birgit Friggebo från sin grav?

  We Shall Overcome kompaniet till attack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är inte död än tror jag?

   Radera
  2. Hon sitter säkert på någon söderhavsö och dricker drinkar med Elvis och Michel Jackson.

   Radera
 15. Ni har faktiskt glömt att Hans majestät konungen faktiskt är den fjärde generalen. Mig veteligen så kan han bli bemyndigad att leda landet i händelse av ofred. Till häst och sablar:)

  SvaraRadera
 16. Hultqvist skulle nog vara en bättre stassminister än Ygeman men där han verkligen skiner är som försvarsminister. Man behöver ju trots allt inte vara kompetent för att vara stassminster, det viktigaste är visa närvaro och ledarskap och att ingjuta försvarsvilja och enighet.

  Som försvarsminister behövs det dock någon som är kompetent och som kan lyssnar på dem är mer insatta än sig själv.

  SvaraRadera
 17. Nu har jag bara personlig erfarenhet av Hultqvist, men han kan definitivt fylla rollen. Han är iofs, en oerhört tröttsam pratmaskin som någon påpekade härovan, men han åstadkommer också lite verkstad vilket Ygeman verkar helt oförmögen till, han producerar mest trötta floskler och utlovar beslut i en obestämbar framtid.

  SvaraRadera
 18. För övrigt när jag en cynisk tanke om att regeringen är ganska tacksam att diskutera (den otäcka men inte livsavgörande frågan) terrorism några dagar för att slippa frågor om den redan inträffade och kontinuerligt eskalerande (livsavgörande) invandringskatastrofen.

  SvaraRadera
 19. Vad är det som skulle ledas vid krig??
  Den lilla försvarsmakt som står till förfogande kan väl få fria händer vid krigsutbrott.
  Eller var frågan leda förhandlingarna med lede FI ( Inte partiet ) utan den lömske fienden. När vi besegrats fram på eftermiddagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Fattigbonddräng 22:38
   Du ställer en relevant fråga. Om vi ska ha krig så måste vi ha en fiende. Den lede Fi är en lågoddsare. Och som den bokstavstrogne person jag är, kan jag inte tolka det på annat sätt än bokstavligt.

   Sverige måste således påbörja förbekämpning. FI:s ideologiska högkvarter - Södertörns högskola – måste jämnas med marken, så att den försvinner från Googlemap.

   Parallellt måste Försvarets Gendercenter stormas av idel manliga elitsoldater, så att centret kan omvandlas till förslagsvis en distingerad herrklubb med stormästare, dödskallebowling och hela köret. Till klubben väljs man in enligt en odemokratisk hemlig urvalsprocess.

   En veritabel klappjakt med skalmejor, hundar, drevkarlar och kavalleri måste också omgående genomföras mot FI:s grundare Gudrun Schyman så att hon kan fångas in. Man kan nog förvänta sig att hon sitter och pinkar revir på någon biograf Stockholm, vilket hon brukar göra i stressiga situationer.

   Ska det vara ett krig så ska det vara ett totalt krig. Det innebär att könsmaktsordningen återigen införs på alla svenska myndigheter.

   Radera
  2. Heh..

   Bränna ner Södertörn låter helt klart rimligt, mycket av ondo kommer därifrån, resten däremot låter.. knäppt. Schyman t.ex. är ju bara en knäpp person, inget som är förankrat i samhället i övrigt och varför allt skulle stormas av män förstår jag inte, kvinnor kan (om de vill!...) och det finns vettiga kvinns fastän de är få. Det verkliga kriget ligger i att få upp kvinnor i nivå i logiskt tänkande vilket är väldigt väldigt svårt.

   Handen på hjärtat.. Hur många kvinnor känner ni män som är _logiskt duktiga_? (jag känner en av flera hundra.), som ni känner det bara är att hysta iväg en lastbalansräkning på en elcentral på, eller koppla in en ny NAS, eller byta bromsok till bilen på.. Eller likvärdigt.

   Är det en på femhundra? En på flera tusen? Den mest driva människan jag känner av det kvinnliga könet är en av mina systrar som är helt vansinnigt driven, inte logiskt intelligent men driven nog i en så där 500 knyck att alltid ha vett att vända sig dit där det tar stopp och det går fort i allt hon gör och hon är framgångsrik men även hon som så många (typ alla) kvinnor tar hjälp så fort det blir tekniskt komplicerat.

   Har man som jag jobbat med support av olika slag under ett par år så inser man rätt fort att kvinnor är fullständiga idioter på många plan och kvinnor bör inte befattas med någon form av bestämmande alls egentligen såvida de inte passerar någon form av intelligenstest för logik vilket otroligt få skulle göra.

   Det är inte konstigt att allt går åt skogen egentligen.

   (och ja, jag är helt 100% allvarlig.. handen på hjärtat, hur många smarta kvinnor känner du?, verkligen? Inte bara smarta i jämförelse med dig som ifrågasätter det här vilket säger att du är ganska korkad egentligen utan smarta på riktigt.)

   Radera
  3. Tja, jag känner faktiskt en hel del smarta, logiska kvinnor. Som kan göra en hel del av det du beskriver ovan. Har dessutom nöjet stt få arbeta med en del av dem.

   Men har man gått på en större tekniskt högskola så vet man att det finns. Måhända det finns fler män som uppfyller kravspecen.

   Men de finns. Syns bara ofta inte.

   Radera
  4. Tja, jag känner faktiskt en hel del smarta, logiska kvinnor. Som kan göra en hel del av det du beskriver ovan. Har dessutom nöjet stt få arbeta med en del av dem.

   Men har man gått på en större tekniskt högskola så vet man att det finns. Måhända det finns fler män som uppfyller kravspecen.

   Men de finns. Syns bara ofta inte.

   Radera
  5. Så sant! Kvinnor är bra på städa, tvätta och ta hand om barn. Sortera papper och räkna pengar på kontor fungerar också men släcka skogsbränder lämnas bäst åt vita medelåldersmän. Frågan är dock snäppet känsligare att tala än invandringsfrågan.

   Radera
  6. Undrade var Gudrun höll hus, skönt med en uppdatering.

   Radera
  7. Gudruns revirpinkande:
   https://www.youtube.com/watch?v=SwyJAEZ3PzQ

   Radera
 20. Det blir Donald Trump om katten själv får välja:)

  SvaraRadera
 21. Jimmy Åkesson är självklar ledare om SD blir största parti nästa val. Men eftersom 87% av svenska folket är fullständiga idioter så sitter vi med skägget i brevlådan. Jag vet att jag är bäst lämpad att leda landet i krig som fred men ni valde Löfven era jävla dårar!

  SvaraRadera
 22. Mona Sahlin!
  Nationell samordnare för Krig och Fred!
  Vad skulle kunna gå fel?

  SvaraRadera
 23. TBjörn Söder
  Den ende med tillräckligt hårda nypor för att få ordning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha ha, den onde lilldvärgen från nordskåne? Finns en hel del stories från hans studenttid om hur han blev sur och grät på sitt korridorsrum på Delfi när han blev ifrågasatt. Hård? Knappast.

   Radera
 24. Det verkar dra ihop sig mot det totala kriget mot IS. Samtidigt kan man passa på att dra om gränserna lite i ruinerna efteråt, och upprätta exklaver för de intresserade, alternativt tillsätta FN-styrda regeringar i regionen. Uppenbarligen klarar inte nuvarande regeringar att styra själva, så det behövs någon som håller dem i örat.

  SvaraRadera
 25. Hultqvist pga ålder och rutin han har rest mycket i närområdet och över havet för att bygga bilaterala kontakter i försvarspolitiken,samt uppvisat stor duglighet i att blidka oppositionen aktat de begränsade medel som finns till förfogande.

  SvaraRadera
 26. Gustaf den II Adolf, von Döbeln, Carl Hamilton?

  SvaraRadera
 27. Lugn grappar, lugn, grannen ska runka knäna för att få reda på OM han verkligen går till postlådan o hämtar posten eller inte, jo byråkrati är . . byråkrati det, och jag letar bössfästet till rullatorn, ev. gick det som ingjutningsgods för altan, men sen tar VI över . . . . ja grannen o jag.
  Jag har en gammal Stiga 9,3 efter farsan o grannen 'glömde' lämna in sin M45:a för nån tio år sedan, det ryktas att den (för enkelhetens skull) ska ha blitt ingjuten i nått 'fort' som sålts ut.
  Ingen kommer nog att bila genom betongen för att komma åt en Radon_självlysande M45:a som inte ens finns där.
  Så slappa ni våra barn o fundera över Adidas eller Puma, 'pappa' tar hand um ett han . . . . som vanligt, vi pappor vet ju hur 'solstickan' funkar vi.

  SvaraRadera
 28. Kom igen nu. Sveriges Riksdag har bestämt att det kan inte bli krig - så ingen behöver leda landet i krig. Däremot kan det ske att väldigt många unga män med lika kläder kommer hit samtidigt med båtar och har några vapen med sig. Då är det myndigheternas sak att lösa det på bästa sätt så att ingen kommer till skada och att Sverige respekterar alla internationella regler och individens rätt till skydd och trygghet.

  SvaraRadera
 29. Huvudsaken är att Djursholm, Danderyd och Täby hålls utanför alla terror eller krigshandlingar. Låt Åsele, Jörn och Överkalix betala.

  SvaraRadera