Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2015-11-14 10:21

"Fransk patron ur"

Rykten, felaktigheter och rena spekulationer fortsätter att hagla runt terrordåden i Frankrike under fredagskvällen och natten. Nedan följer kompletterande slutsatser.

Under kvällen och natten valde jag att livepublicera på Twitter angående gårdagens terrordåd i Paris, därav inget liveblogginlägg denna gång. Oavsett är det helt onödigt att under pågående terrordåd sprida osäkra uppgifter, och vi vet fortfarande relativt lite om det inträffade.

Sedan angreppet mot Charlie Hedbo har Frankrike haft höjd terrorberedskap. Franska polisen och militära styrkor har slagit till och arresterat misstänkta jihadister vid ett antal tillfällen, och vi har även det av semestrande amerikaner avvärjda terrordådet ombord på ett tåg. Utan franska myndigheters agerande och tillslag sedan i januari kunde gårdagens angrepp varit ett av många, men nu är det det första, och värsta, sedan Charlie Hedbo. Myndigheterna kan göra mycket, men här slank alltså några terrorister genom näten.

När den aktiva fasen av antiterroroperationen var över började Franska statens engelspråkiga France 24 gå över till analys och diskussion, och inte bara faktisk nyhetsrapportering (så länge incidenterna utvecklades undvek man det politiserande som man i princip direkt får se i Sverige). Man nämnde då vid flera tillfällen inhemsk terrorism (eng homegrown terrorism) och en lång rad franska terrorexperter använder detta begrepp. Det handlar alltså enligt fransmännen sannolikt inte om internationell terrorism, utan om radikalisering av individer och subgrupper i de franska ghettona. Dåden kan vara inspirerade av internationella organisationer, utförarna kan ha erfarenhet som jihadturister, dåden är absolut hyllade av internationella organisationer, men än så länge pratar man ändå om inhemsk terrorism.

Diverse personer pekar direkt på IS, men IS är inte att betrakta som en internationell terrororganisation i vanlig mening. Deras syfte och mål är att upprätta och expandera kalifatet och det sker på plats. Angrepp mot grannländer kan fylla en funktion, men blind internationell terrorism är direkt kontraproduktiv (eller desperat - i takt med att IS tappar territorium och lider förluster på slagfältet kan man som sista handling tänkas slå blint utomlands) och utökar inte kalifatet. Läs bloggrannen Morgonsurs analys av IS angående detta. Det hindrar dock inte att IS hyllar dådet eller att det kan ha utförts av jihadturister från Syrien. Mer sannolikt skulle istället vara al-Qaida i Nordafrika. Men det kan alltså sannolikt likt Charlie Hedbodåden handla om inhemska terrornätverk. Frankrike är fullt medvetna om att man har enorma problem i sina ghetton, vilket France 24:s diskussioner kring inhemsk terrorism visar.

Tydligt är dock att det var en organiserad och samordnad attack. Detta motsäger dock inte inhemska terrornätverk, tvärt om.

Tillägg: Nu har Frankrikes president pekat ut IS som ansvariga. Vad som ligger till grund för det uttalandet vet vi förstås inte, ej heller vad definitionen av ansvar är i detta fall. Som alltid kan det finnas behov av syndabockar att peka ut. Om Frankrike står fast vid detta kan de åkalla NATO artikel 5 och kräva stöd i massivt angrepp mot IS, likt USA gjorde mot Afghanistan efter 11:e september. Presidenten kallar angreppen för "en krigshandling", vilket kan vara en antydan på att man kan komma att påkalla artikel 5 (eller Lissabonfördragets ännu hårdare paragraf 222, i vilket fall Sverige måste ställa alla till buds tillgängliga medel för att bistå Frankrike i ett krig mot IS).

Frankrikes president har hållit flera tal. Bland annat har han sagt:
"Vi kommer leda kampen mot terrorn. Vi kommer inte visa någon nåd."
Fransk patron ur1. kommer alltså fortsättningsvis råda. Huruvida man kommer åberopa Lissabonfördragets paragraf 222 eller NATO-fördragets artikel 5 hänger nog främst på om detta har internationella förgreningar. Frankrike är, motsägelsefullt nog, antagligen det land i EU som har bäst och mest omfattande anti-terrorförmåga och behöver antagligen inte hjälp för att ta hand om situationen inom rikets gränser. Man har exempelvis GIGN (nationellt militärt), GIPN (nationellt polisiärt, ej regionalt Paris), RAID (regionalt Paris) och lokala antiterror- eller piketstyrkor som BRI (Paris).

Fransk polis verkade också ha förstärkningsvapen med sig i sina bilar, eller logistik för att distribuera ut dessa omgående. På kvällens och nattens filmer hade ganska snabbt alla poliser k-pistar, hagelgevär eller rent av automatkarbiner - och då handlade det om vanliga poliser. Redan sedan tidigare har man patrullerande militärer runt tänkbara mål, som flygplatser, i Frankrike och den organisationen mobiliserades också omgående.

Gårdagens dåd slog dock mot mjuka mål och inte uppenbara mål, och är något som är omöjligt att skydda sig mot i ett öppet samhälle. De tre (osäker uppgift) självmordbombarna vid fotbollsstadion, som dock ska ha orsakat få dödsoffer utom sig själva, kan dock varit ett angrepp mot ett uppenbart mål. Att bomberna sprängdes utanför och orsakade få dödsoffer kan tala för att man hade fungerande säkerhetsarrangemang på fotbollsmatchen - annars hade man rimligtvis velat spränga sig inne på arenan.

På konserthuset ska tre av fyra terrorister sprängt sig själva när polisens (RAID, BRI - minst en operatör med BRI på ryggen har observerats på livesändningarna även om polisen denna gång snabbt skapade en säkerhetszon och inga filmer direkt från fransk patron ur sändes) eller militärens (GIGN) operatörer stormade byggnaden. Antagligen hade terroristerna slut på ammunition efter att mer eller mindre konstant öppnat eld och laddat om under tio minuters tid. Återstod att spränga sig själva i luften när man stormades.

Att de flesta terrorister sprängts i luften kan förklara varför man ännu inte (i skrivande stund) gått ut med identiteter på terroristerna, vilket man var snabba med under Charlie Hedbo-angreppet. Identifieringen försvåras om man spränger sig själv i luften, även om det fortfarande är möjligt.

Undantagstillstånd, något som inte existerar som möjlighet i Sverige, har utlysts av franske presidenten och beslutats av regeringen. Det innebär i Frankrike att myndigheterna har rätt att stänga ner transporter, vägar, järnvägar, flyg eller ta dessa i exklusivt eget bruk. Det innebär också att polisen får sätta hela bostadsområden, rent av stadsdelar, i husarrest - i praktiken utegångsförbud där alla ska stanna hemma.

Siffror om antalet dödade och sårade är fortfarande osäkra. Man kunde igår direkt vara säker på att alla siffror från åtminstone konserthuset var känslomässiga och inte faktauppgifter. Blodbadet såg garanterat ut som hundratals för de poliskällor som fått se hur det såg ut. Men allt ska dokumenteras, alla dödade ska dödförklaras, brottsplatsundersökning och dokumentation måste utföras osv, så man kunde vara säker på att snabba siffror var fel.

Antalet dödade kommer öka successivt, dels har man kanske inte hittat alla kroppar, dels har man sannolikt inte räknat alla på brottsplatserna än, speciellt konserthuset, och flera av de sårade på sjukhus kommer att dö de närmaste dagarna. Länge var siffran "minst 42" officiell, men avsåg då ej konserthuset. Siffran bör stanna mellan 100 och 200, där 120 är en vanlig siffra som nu cirkulerar i media. Att det är ett jämt tiotal innebär dock att det sannolikt är en skattning och inte fakta.

För svensk del sägs svensk polis höjt beredskapen, även om Säpo säger att terrordåden inte har några direkta konsekvenser för Sverige. En svensk ska dödats, enligt vissa uppgifter ska en svensk sårats. Annars var den stora svenska händelsen Åsa Romsons okänsliga tweet där hon visade tydliga okänsliga psykopattendenser och beklagade sig över att detta kommer påverka klimattoppmötet i Paris. Så man vet hur hennes prioriteringar ligger. Efter massiv kritik raderade hon denna tweet, men den kom från hjärtat. SVT visade också sina prioriteringar genom att inte bryta för extrasändningar initialt, antagligen då man helt enkelt inte hade någon korrenspondent i Paris (längre).

1. Fransk patron ur avser hur de franska operatörerna hanterade terroristen på Kosherbutiken i januari. Tömma sina vapen för att säkerställa att terroristen var död. Man kommer inte visa någon nåd nu och det kommer bli fler fall av fransk patron ur.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

91 kommentarer:

 1. Att igår säga att IS var dödsdömt verkar idag en aning förhastat. Fast det är ju onekligen så att de 8 gärningsmännen i Paris är döda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså? Intressant att du vet att detta var IS, har du kontakter i terrornätverken? För inte ens Frankrike har pekat ut IS än så länge.

   Och att vara dödsdömd betyder inte att man är död. Jag kommer att dö. Ändå skriver jag.

   Radera
  2. IS har tagit på sig dådet enligt TV4

   Radera
  3. Det betyder inte att de gjorde det.

   Radera
  4. det kan så klart vara dödsknarkarnazisterna med darth wader mask och ett svärd som tittat på en dokumentärvideo från andra världskriget och med stöd av högerpopulister fått tag i bomber och automatvapen. En black flag helt enkelt.

   Radera
  5. Det tråkiga är att extremhögern har rätt. Är det inte precis det som händer som extremhögern har sagt kommer att hända? Det multikulturella samhället genererar terror eftersom kultur i första hand rör värderingsfrågor och inte matvanor. Och väst står för degenererade idéer och vanor (Sant! )
   Igår skrev Fraser Nelson i telegraph att britter avskyr immigration, men gillar immigranter som de glatt anställer som salladsplockare och säljare på harrods. Svenskar (och fransmän) älskar immigration - men tyvärr inte immigranter. En perfekt grogrund för islamistisk terror m.a.o.
   Undrar om nästa president heter Le Pen.

   Radera
  6. Jag är trött på att höra om IS, talibaner, al Qaida o.s.v. De är i grunden samma sak och ändrar skepnad hur som helst. Problemet är den krigiska kulturen i allmänhet. Ska vi kalla dem alla för "kalifatister"? För att de med folkmord och massflykt får upprätta sitt etniskt rensade kalifat inom historiska gränser är det enda tänkbara slutet på deras konflikter.

   Radera
  7. Rök och speglar för folket. Grundbulten är Islam och verkligheten kommer närmare.

   Radera
  8. Cornu gissade fel igen!
   http://live.reuters.com/Event/Paris_attacks_2
   "French President Francois Hollande said on Saturday the attacks in Paris that killed 127 people were "an act of war" organised from abroad by Islamic State with internal help."

   Radera
  9. Lotta, det är väl inte kulturskillnader som utlöst de här dåden? De är krigföring och politik, inget annat.

   Radera
  10. Lite off topic men jag vill nämna det igen, stark troende människor speciellt i vålds bejakande religioner fungerar inte i demokratiska samhällen, de behöver en "diktator" som håller massorna i schakt.

   I samhällen som består av ateister fungerar en demokrati bättre.

   Summan av detta är att det hade varit bäst med ha kvar diktatorerna i mellanöstern tills dess att människorna är där är redo för demokrati.

   Radera
  11. @kingedv: Tja, det är "kulturskillnader" på så sätt att islamister (och väst!) hatar och avskyr varandra. (Jmf Margot Wallström när hon läxade upp Saudi. Med rätta tycker jag. Men jag tror ju inte heller att alla människor i hela världen har samma åsikter och grundläggande värderingar. Saudi och is tycker t.ex. att det är rätt att halshugga folk, att piska bloggare och att stena äktenskapsbrytare.) Dessutom är det ju så att väst har förstört deras länder och tar deras tillgångar. Och med den misslyckade integrationen så har delar av vårt samhälle (väst) mer samhörighet med de som väst krigar mot.

   Radera
  12. Håller inte med om den analysen, Milda.
   Ledarna i vissa islamiska länder och organisationer använder sig av religionen när det behövs. De och agenterna som utför terrordåd har ofta väldigt svag religiös förankring, innan radikaliseringen och hjärntvätten tar vid. Det är först då de blir ett laddat vapen.
   Det handlar bara om terrorister/politiker som tar till vilka medel som helst för att säkra sig makt, inget mystiskt religiöst.

   Radera
  13. Lotta, det är ju bara ledarskiktet i respektive land du talar om. Väst har väl inte förstört Saudiarabien och tagit dess tillgångar?

   Radera
  14. @kingedvard: jag har för mig att typ 90% av saudierna ansåg att IS har rätt och följer sharia och att de stöder sharia och IS. (Och det ÄR inte fel att piska bloggare enligt sharia.)

   Väst har förstört och tagit stora delar av Mellanöstern. Särskilt Frankrike. Lyssna på herr Fisk i Studio ett från idag (ca 20 min i dagens program). Eller Ron Paul om kriget i Afghanistan - som NATO förlorar. https://www.youtube.com/watch?v=vhLhPkGId-M. (Ron Paul säger i princip samma sak som herr Fisk: vi behandlar Mellanöstern som skit och sen blir vi förundrade över att de slår tillbaka.)

   Attacken i Paris kommer, tyvärr, att leda till MER krig. Kanske för att ett krig är det enda som kan hålla klantskallen Hollande kvar.

   VARFÖR är det extremhögern som står för fred, medan liberaler och socialdemokrater är så stridskåta att de gör i byxorna? Är det inte extremhögern som borde gilla att skramla med vapen? Pickelhuvor och marschmusik typ?

   Radera
 2. Det är viktigt att påpeka att alla europeer som stöder islams utbredning i Europa är medskyldiga till det som hände i Paris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, du menar alltså att alla muslimer är islamister och vill politisera dessa terrordåd för din egen bruna agenda? Trodde de flesta flyende muslimer flyr från islamisternas terror.

   Radera
  2. Jag har t ex inte sett vare sig muppar som Reinfeldt eller Lööf skriva eller säga ett ord om att de stöder islams utbredning. De stöder däremot helt öppna gränser och fri invandring till Sverige, men de nämner aldrig religion.

   Radera
  3. Islam är en våldsideologi och skall enligt grundaren, pedofilprofeten Muhammed (må han brinna i helvetet) spridas med våld. Det finns inte någon moderat islam. Det finns bara en variant, nämligen 600-talsversionen som Muhammed (pedofilen, rövaren, mördaren, judehataren) skapade.

   Radera
  4. Så de muslimer som inte förespråkar detta, de är inte muslimer alltså? Då har alltså inte islam brett ut sig i Europa. Då var det avhandlat.

   Radera
  5. Alla islamister är muslimer

   Radera
  6. Vilka muslimer är det som enligt bloggaren inte förespråkar Koranen och haditherna? Man är inte muslim om man inte står bakom islams expansion, med våld om så krävs.

   Radera
  7. Gammal men ack så sann. " alla muslimer är inte jihadister men alla jihadister är muslimer"

   Radera
  8. Gusvav, många muslimer säger att dessa terrorister inte är muslimer eftersom dom inte följer koranen. Vilka är då muslimer?

   Radera
  9. Cornu, muslimer flyr från andra muslimer. De råkar vara på den förlorande sidan för tillfället i de tusenåriga släktfejder som råder i alla arabiska länder. Achmed på gatan vill nog helt enkelt ha ett bra liv, men han är socialt helt beroende av sin klan, och deras ledare har maktambitioner gentemot rivaliserande klaner. De eviga inbördeskrigen är inget som kan stängas av och på såsom furstarnas traditionella europeiska krig med lydiga soldater. För araber är det eviga kriget en folkrörelse, det är deras kultur.

   Radera
  10. Alla som säger att de är muslimer är muslimer. Är det svårt...?

   Radera
  11. @kapitalist: men nog var det fredligare i Mellanöstern under Kalifatets tid? När europa slogs med varandra (ca 1348 fram till 1820) var det väl relativt lugnt i Mellanöstern?

   Radera
  12. Whataboutism...

   Radera
  13. Lågvattendiskussion.
   Gärningsmännen var i 20-årsåldern och talade franska, enligt ögonvittnen. Sannolikast är helt klart att de är fransmän, även om det finns alternativ. De hävdar att Syrienkriget är bakgrunden, men själva behöver de faktiskt inte ha satt sin fot i Syrien. Någonsin. Inga invandringslagar hade hindrat det här, jag skulle säga att det är en slags krigföring, moraliskt stödd av en extern part men som kan ha utförts av vem som helst. Ungefär som när Bin Laden stödde terrordåd han först läste i tidningen om.

   Radera
  14. @Lotta Trouble
   Javisst! Att återupprätta kalifatet är den enda möjliga lösningen. Men kalifatet blir inte lika tolerant och mångfaldig den här gången. Ottomanska riket leddes av turkar. Ett kalifat lett av beduiner blir blodigare, men det är ändå ditåt historien lutar. Ententen segrade i första världskriget när kalifatet styckades upp i kolonier, men förlorade inom 100 år freden.

   Radera
  15. Det verkara vara bekräftat att åtminstone en av attentatsmännen vid konserten var fransman. De övriga verkar inte vara identifierade än.
   Så mycket för immigtationskontroll... De här organisationerna är kanske inte proffs på allt, men radikalisering tror jag de vet det mesta om.

   Radera
 3. Terrordåd i Frankrike?
  Hemmagjorda?
  En gammal usel tradition.
  Skräckväldet under den franska revolutionen
  Paris kommunen
  Se där tvenne dylika.
  Vad gäller den " vice " statsministerns tweet
  Du är ju egenutnämnda expert på psykiska diagnoser,nLars!
  Fram med receptblocket och delgiv oss ett häftigt preparatnamn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att man uttalar sig om något innebär inte att man påstår sig vara expert. Jag har t ex aldrig kallat dig expert, för det är ju uppenbart att du inte vet vad du pratar om. Någonsin.

   Radera
  2. Alltså förlåt men vad skriver du egentligen? Ska det där vara någon förvirrad variant av en haikudikt eller är det bara direkt nedklottrade tankar som studsar runt i skallen på dig?

   Radera
  3. Inte någonsin?
   Nu tog nu nog i i alla fall!
   Det bjuder jag på, generös som jag är.
   Jag hatar T.ex inte en viss yrkesgrupp bara för att man kanske någon gång träffat på ett exemplar som lurat en.

   Radera
 4. "Frankrike är, motsägelsefullt nog, antagligen det land i EU som har bäst och mest omfattande anti-terrorförmåga och behöver antagligen inte hjälp för att ta hand om situationen inom rikets gränser. "

  Det visar ju på vikten av flera motåtgärder än rent numerära och "hårda" vilka alltid är populära och lätt mätbara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Det vore fint om dom kunde ta några levande t ex. Det vore nog mer demoraliserande för framtida kandidater om "martyrerna " fick ruttna i finkan istället.

   Radera
  2. Frankrikes inhemska islamism kan spåras tillbaka till inbördeskriget i Algeriet och är inget nytt, utan något som växt fram under många decennier. Man vänder inte den skutan över en natt oavsett åtgärder.

   Radera
 5. Vad gäller terrordåd i Sverige
  Idag kommer ju en bunt grabbar från en nation som utförde ett klassiskt dylikt i november månad 1520...
  Tack och lov har ju förbindelserna mellan våra nordiska länder lugnat ner sig en hel del.
  Jag passar som vanligt på att tacka vår grannes dotterson, Gösta Eriksson, som inte gav upp och lyckades driva ut grannlandet...

  SvaraRadera
 6. Det är också en möjlighet att personerna utanför arenan helt enkelt sprängde sig själva av misstag (gick de i grupp kanske de räckte att en av dem gjorde det), likt vår lokala förmåga ett par år sedan. Dessvärre verkar de inne i city ha varit mer kompetenta :(

  Jag undrar varför det händer i Paris hela tiden. 2 ggr är för lite datamängd för att kunna göra några statistiska påståenden, men det känns suggestivt. Paris förorter är väl ungefär i samma usla skick som i de i Italien, Spanien och Tyskland. Även Sverige för den del.

  Jag hoppas verkligen inte att det finns några kopplingar till IS. Det skulle leda till ursinnigslös bombning från fransmännens sida. Eftersom Ryssland är där och gör samma sak finns det stor risk för olyckor - dvs fransmän bombar ryssar eller tvärtom. Det skulle kunna eskalera till något otäckt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tre gånger, inte två. Du glömmer den planerade massakern på ett tåg som avvärjdes av några amerikanska turister som råkade sitta i rätt vagn vid rätt tillfälle.

   Radera
  2. Även en självmordsbombare kan få samvetsbetänkligheter i sista stund, men mot det talar att de var flera stycken. Som du säger var det nog en av dem som skulle kolla att bomben funkar...

   Radera
  3. Alla blir kroppsvisiterade innan de kommer in på arenan. Inte lätt att få en bomb med sig in, behöver ha någon i personalen.

   Radera
 7. Tror du sånt här kan hända i Sverige i närtid? Tänker mest på att 160,000 asylsökande kommit hit nyligen utan att vi haft någon ordentligt kontroll. Borde rimligtvis vara enkelt för IS att gömma ett par martyrer i den stora folkströmmen och motiv finns då vi tar emot de som röstat med fötterna och svikit kalifatet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju inga gränskontroller att tala om så det behövs ingen flyktingström för att få in terrorister i Sverige. Det är väl bara att ta bron eller färjan?

   Radera
  2. Bara en tidsfråga. Titta på videos och bilder av de ensamkommande barnen i Sverige på alternativ media. Ganska mycket frustration finns det...

   Radera
  3. Med tanke på att majoriteten av de asylsökande inte kommer från Syrien och alltså inte flytt IS så faller just den argumentationen.

   Jag gör ingen bedömning av huruvida detta kan hända i närtid i Sverige. Vi är mycket sårbara, men det betyder inte att vi är en måltavla idag.

   Frankrikes inhemska islamism kan spåras tillbaka till inbördeskriget i Algeriet och är inget nytt, utan något som växt fram under många decennier.

   Radera
  4. Menar du att majoriteten inte är muslimer? afghaner, eritrianer och somalier har också islam som tro. Ingen fara för att de skulle stödja kalifatet... Naivt.

   Radera
  5. Näe, Sverige är heligt, det händer aldrig här...
   Även när SÄPO identifierat kända terrorister som kommit hit, så vidtas ingen åtgärd. Migrationsverket informeras, men inga utvisningsbeslut tas eller verkställs, samtliga kända terrorister i Sverige får stanna kvar permanent. SÄPO:s anti-terrorverksamhet är därför komplett meningslös och verkningslös.
   http://nyheter24.se/nyheter/brott-straff/787998-migrationsverket-later-misstankta-terrorister-stanna-i-sverige
   "Magnus Bengtsson, expert på asylfrågor på Migrationsverket, förklarar att det inte finns något att göra. "

   Radera
  6. Mitt svar var till Robins argumentation att IS skulle angripa flyktingar som hämnd för att de flytt kalifatet.

   Radera
  7. Sverige skall just till att spela dubbla landskamper mot det land som publicerade mohammedteckningarna - jag skulle nog avstå från att gå om jag hade biljett.

   Radera
  8. Frankrike är med i CJTF–OIR och har utfört flygattacker på IS, så de är nog ett prioriterat mål jämfört med Sverige. Å andra sidan var nog dådet högst motiverande för Frankrike att kanske gå all in eller i alla fall utöka sina insatser mot IS. Så frågan är vad syftet egentligen var, och om det verkligen var IS.

   Radera
  9. Eritreaner är väl i huvudsak kristna?

   Det är i alla fall inte gränskontrollen som avgör. Kolla bara på alla insmugglade juggevapen.

   Radera
  10. @ BD: Det är väl 50:50 fördelning i Eritrea som helhet, men kan väl variera mellan folkgrupper inom Eritrea. Det vore intressant också att se hur religionsfördelningen ser t bland de syriska flyktingarna, det har väl sagts tidigare att kriget i Syrien bidragit till avristningen i levanten

   Radera
  11. Ang själva attacken skule vara IS, skulle det kunna vara en "frilans"-atack dvs det är lokalt utförd men i IS namn utan allt för mycket inblandning från "kalifatet"

   Radera
 8. Uppskattade dina tweets igår samt denna sammanfattning.

  SvaraRadera
 9. Njae, svenska polisen verkar ha höjt VAKSAMHETEN inte beredskapen. Sånt finns det inte resurser eller förmåga till. Regeringen och borgarna skär ju nu gemensamt ned polisbudgeten med en miljard, ca 5% för nästa år. Den demoraliserade och desorganiserade poliskåren minskar av uppsägningar till färre än 20 000, och deras högsta prioritet är att eskortera det ökade antalet asylsökande anonyma vapenföra män som gränskontrollerna orsakat, till Migrationsverket.
  https://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2896288-hojd-vaksamhet-i-sverige-efter-brutala-terrordadet
  "Det betyder att poliser ute på fältet ska vara mer vaksamma och uppmärksamma på saker som sticker ut, säger Carolina Ekéus, från polisens nationella mediecenter till SVT Nyheter"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det innebär ju också indirekt att polischeferna anser att deras anställda inte varit maximalt vaksamma tidigare - ytterligare en förolämpning uppifrån ned mot uniformerna på gatan!

   Radera
 10. I stort sett alla sådana här dåd sker i huvudstädernas innerstäder. Det bör man kanske tänka på innan man lånar några miljoner för en innerstadslägenhet, i synnerhet om man har partner och barn. Inte kommer det vara särskilt tryggt att ha sina barn rännande omkring på stan i framtiden, vare sig de är tio eller trettio år. Eller femtio. Det här är inget problem som kommer försvinna det här århundradet. Det är det nya Sverige som våra politiker brunnit för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På glesbygden är man relativt säker, utanför tätorter. Men utan elnät och med osäkra transporter och med kringströvande banditband så blir det torftigt att permanent leva som survivalist där. Dags att själv bli flykting, den enda hållbara planen är att lämna Saudinavien.

   Radera
  2. Du är alltså en sådan där som tänker utvandra till något land som inte tar emot några invandrare - moment 22?

   Radera
  3. Jag förstår att du talar till Kapitalist, men jag värnar om EU inte minst för att EU är min bästa möjlighet att fly från det här landet.

   Radera
  4. @Peter Andersson
   Det är skillnad mellan att vara "migrant" och att vara arab. Alla migranter är inte lika. Migrera är något man GÖR. Arab är något man ÄR.

   Radera
  5. Kapitalist, du är för skön ibland :-)

   Radera
 11. En "act of war" sa Hollande. Vad eller vilka konventioner hindrar kärnvapenmakten Frankrike från att damma av sina nukleära stridsspetsar och ge ett tydligt svar till IS på deras hemmaplan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att både de själva, USA, Ryssland och alla andra förmodligen har spioner inne i Raqqa?

   Radera
  2. Det faktum att Frankrike är en civiliserad nation som anammar proportionalitetsprincipen samt inte är beredda att mörda tiotusentals civila för att få en blodig vendetta. Kärnvapen mot Isiskontrollerade städer kommer inte lösa någonting, tvärt om.

   Radera
  3. Så är det. Samtidigt slås man av tanken att IS hade antagligen inte tvekat om de satt på samma vapenarsenal.

   Radera
  4. Frankrike krigar ju redan mot IS. Men visst är det en krigshandling, i ett redan pågående krig.

   Radera
  5. Antagligen inte, Sandmann. Som tur är så är en atombomb inget man bygger i en källare i ett miljonprogramsområde. Så risken är rätt liten att det sker ett terrorattentat med kärnladdningar, men helt obefintlig är den inte. Egentligen kanske man ska vända på det och säga att sannolikheten att det sker är nära nog total, det är bara tiden som är frågan, ju närmre evigheten vi kommer desto större sannolikhet.. trösterikt va?

   Radera
 12. Enligt ögonvittnen på plats i konsertsalen uttalades från terroristerna att detta var en hämnd för Frankrikes krigföring i Syrien.

  Antalet döda rapporterade från poliskällor var korrekt, som mest "ett hundratal" som dock omeldebart översattes till "hundratals" av en engelskspråkig kanal.

  Som konstaterat redan efter Charlie Hebdo, inte lätt att skydda sig mot det här om allt som behövs är några Kalashnikov och några hjärntvättade individer. Man kan bara hoppas på att de är dumma nog att kommunicera ledtrådar per mail eller telefon, eller rekryterar fel person.

  SvaraRadera
 13. Våra politiker kommer slå vakt om rätten att söka och få asyl ända in i döden. Det förefaller vara politikens allra heligaste princip. Den är värd att destruera världar för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nästan alla svenskar tycker och röstar så. De kommer att få ta konsekvenserna av sin oförmåga att överleva. Detta är inte en statsbudgetfråga.

   Radera
  2. När väljarna inte röstar som de blivit tillsagda så väljer politikerna sig ett nytt folk...

   Radera
 14. Frankrike är restriktiva när det gäller att ta ansvar för den av Tyskland och Sverige orsakade flyktingvågen.
  Nu förstår vi varför!

  Jag vill inte få rätt i min kritik av den Sverige förda politiken. Försöker behålla min signaturs inställning.

  SvaraRadera
 15. Man kan undra hur sannolikt det är att det skulle kunna hända något liknande i Sverige och om det skulle kunna hanteras överhuvudtaget.
  SÄPO tweetade att det inte finns någon anledning till höjd beredskap så de har koll på absolut ingenting. Om ett gäng terrorister någonstans i Europa får för sig att lasta en skåpbil med operatörer, vapen samt sprängämnen och ge sig av mot Sverige, hur många tullstationer finns det som kontrollerar och eventuellt stoppar dem? Jo, noll!

  Cornu tweetade att Sverige skulle ha hyfsade chanser att hantera ett liknande dåd men är det sant? Hur många består piketen Stockholm av? Jag vet absolut inte men en gissning är att de väl är högst 50 pers. Oavsett hur vilse mina gissningar är så lär den svenska piketen inte vara dimensionerad för ens fem koordinerade attentat med tungt beväpnade terrorister.

  Jag var i Paris för några veckor sedan. Jag såg flera gånger tungt beväpnad militär i stridspar som patrullerade tågstationer så man kan förstå att terroristerna igår väldigt snabbt fick begränsad rörlighet. Inget av detta finns i Stockholm trots höjd beredskap sedan 2010 (!) så vad skulle egentligen begränsa koordinerade attacker i Stockholm?

  Efter dåden så placerar nu Frankrike ut 1500 militärer i staden. Om ett liknande dåd skulle ske i Stockholm, finns det då tillräckligt med militär med relevant utbildning och utrustning i Sverige för att göra något liknande?

  Och om ett liknande dåd skulle ske i Sverige skulle då den svenska sjukvården kunna ta emot hundratals skottskadade? Skulle de svenska politikerna kunna hantera krisen på ett vettigt sätt? Skulle de svenska medierna klara av att rapportera sanningsenligt och göra vettiga analyser?

  Vad jag kommit fram till efter att ha funderat på "vad skulle hända om..." är att det är bäst att inte fundera så mycket på "vad skulle hända om...".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Piketen Stockholm ca 80 pers. NI (Stockholm) ca 60 pers.

   Förstärkningsresurser nationellt: SOG 100-200 pers. Piketen Göteborg 60, piketen Malmö 40. Till detta har säkbat på Kungsängen några hundra, osv.

   Radera
  2. Skulle säga att sjukvården är flaskhalsen för svensk del.

   Radera
  3. Eftersom Sverige inte utmärker sig som stridande mot IS och liknande är nog sannolikheten lägre för ett attentat mot Sverige än mot de länder som är direkt inblandade i strid.

   Radera
  4. Var det inte ett sjukhus som intog beredskapsläge nu i veckan när en "vanlig" trafikolycka inträffade.

   Radera
  5. Så Cornu räknar till drygt 500 poliser+soldater med anti-terrorförmåga. Dela in det i skift och sprid ut det över landet. Jämför det med att 500 anonyma manliga migranter i vapenför ålder kommer in var sjätte timme. Svenska staten har gjort sig själv irrelevant, den saknar förmåga att upprätthålla sina papperslagar, som ju också överges dag för dag (migrationslagar, sociallagstiftning, bygglagstiftning, äganderätt, utgiftstak, transportlagstiftning, arbetsrätt, rörelsefrihet o.s.v.)

   Radera
  6. @Inge Njören
   Nej, syftet är att ta över hela Sverige och göra det till ett Saudinavien som bas för ytterligare krig och expansion av kalifatet. Eftersom Sverige inte har något försvar, världens minsta poliskår, inga straff för brott och villkorslöst ger alla, även av SÄPO identifierade terrorister, permanent uppehållstillstånd och bidrag, så är Sverige den perfekta basen för världens alla terrorister och banditer att ta över, plundra, mörda och förslava. Svenne är för dum i huvet för att känna igen sin bödel även när denne stirrar honom i ögonen. Svenskar saknar förmåga att överleva, och de flesta svenskar kommer därför att dö inom bara tusen dagar.

   Radera
  7. Tusen?
   Detta är bland annat en litterär blogg!
   Rimligtvis avsåg du, herr Kapitalist, tusen och en natt!

   Radera
  8. Svensk sjukvård har noggrant studerat det exemplariska om än improviserade arbetet i Norge efter massmordet på Utöya - det rent medicinska behöver du inte vara orolig för - det finns resurser att hålla igång katastrofmobilisering non-stop i flera dygn om så krävs och synnerligen lojal personal som kommer att ställa upp.

   Däremot har man inte övat på (eftersom det inte borde behövas) hur man skall hålla alla journalister ute som vill tränga in i lokalerna och ställa den obligatoriska frågan "hur känns det?". Senast i Trollhättan var det väl en eller ett par som tog sig ändå in på avdelning. I en krissituationen kommer det tyvärr även att behöva avsättas polisresurser enbart för att stoppa journalister från att vara i vägen. Det är ju inte så att svenska reportrar någonsin blir straffade för att ha gått över gränsen för normalt mänskligt beteende och hänsyn.

   Radera
  9. Tusen dagar, @skepparn. Alla dagar till nästa val som aldrig kommer att äga rum. Till dess har flera miljoner araber kommit hit och tagit över och tillsammans med politikerna totalförstört samhället. Och araber håller aldrig allmänna val. De avskaffade det t.ex. i Grekland under över tusen år.

   Radera
  10. Jag skulle även vilja lägga till nationella Skyddsstyrkans insats kompanier, som en resurs att använda vid terror angrepp.

   Radera
 16. Läser just på nätet att fvå av terroristerna skall ha haft pass på sig!
  Syriskt respektive Egyptiskt.
  Av det kan man kanske dra slutsatsen att terrorister har pass med sig asylsökande till Sverige saknar dylikt
  Således äro de ej terrorister.
  Eller tänker jag fel här....

  SvaraRadera
 17. För frågan om huruvida islam är "fredens religion" eller ej, samt frågan om islamisters motivationsfaktorer rekommenderas Sam Harris (ateist) och Maajid Nawazs (ex-islamist) diskussion. Finns att se och lyssna på här.

  Det behövs sunda analyser i tider som dessa när den identitetsförvirrade identitetsvänstern kategoriserar befogad kritik mot en viss ideologi som fobisk. Det gäller att kunna skilja på ideologier och personer, och för att döma ut islam (eller de två andra abrahamistisk religionerna) behövs inte ens några (extrema) personer som exempel:

  "As to the center versus the fringe, I get this all the time, 'Don't judge religion by its fundamentalists and its extremists.' No, why should I? I don't have to. I judge it by its foundational texts and I judge it by the statements of its authorities. Take a case from the Koran, just for once, does it—actually, it's not the Koran, excuse me, take a case from the Muslim foundational documents, the Hadith, which have equal conical authority. They say if someone becomes an apostate, leaves or changes their religion, they must be killed. The sentence is death. Don't anyone be telling me that's a metaphor. Oh, it's just intended as just a sort of admonition. No, it means what it says and it's been applied to a couple of people who now have to live, friends of mine, as a matter of fact, as political refugees in Washington, D.C., who know how true the impact of that Hadith is. There's no wiggle room there, so the question for a Muslim must be asked, "Do you think this is the word of God or don't you?" Because if you don't, you're saying that God shouldn't be able to tell you to do an evil thing and if you do, you're saying he should. In either case, faith falls as a reinforcement of ordinary morality." - Christopher Hitchens (1949 - 2011)

  Ej heller att förglömma:

  De som lider mest av islam(ismen) är inte västerlänningar, utan andra muslimer.

  SvaraRadera
 18. För frågan om huruvida islam är "fredens religion" eller ej, samt frågan om islamisters motivationsfaktorer rekommenderas Sam Harris (ateist) och Maajid Nawazs (ex-islamist) diskussion. Finns att se och lyssna på här.

  Det behövs sunda analyser i tider som dessa när den identitetsförvirrade identitetsvänstern kategoriserar befogad kritik mot en viss ideologi som fobisk. Det gäller att kunna skilja på ideologier och personer, och för att döma ut islam (eller de två andra abrahamistisk religionerna) behövs inte ens några (extrema) personer som exempel:

  "As to the center versus the fringe, I get this all the time, 'Don't judge religion by its fundamentalists and its extremists.' No, why should I? I don't have to. I judge it by its foundational texts and I judge it by the statements of its authorities. Take a case from the Koran, just for once, does it—actually, it's not the Koran, excuse me, take a case from the Muslim foundational documents, the Hadith, which have equal conical authority. They say if someone becomes an apostate, leaves or changes their religion, they must be killed. The sentence is death. Don't anyone be telling me that's a metaphor. Oh, it's just intended as just a sort of admonition. No, it means what it says and it's been applied to a couple of people who now have to live, friends of mine, as a matter of fact, as political refugees in Washington, D.C., who know how true the impact of that Hadith is. There's no wiggle room there, so the question for a Muslim must be asked, "Do you think this is the word of God or don't you?" Because if you don't, you're saying that God shouldn't be able to tell you to do an evil thing and if you do, you're saying he should. In either case, faith falls as a reinforcement of ordinary morality." - Christopher Hitchens (1949 - 2011)

  Ej heller att förglömma:

  De som lider mest av islam(ismen) är inte västerlänningar, utan andra muslimer.

  SvaraRadera