Cornucopia?

2015-11-11 18:29

Försvarsminister Hultqvist tar strid för försvaret

Försvarsminister Hultqvist ger idag besked om att det inte blir några besparingar på Försvarsmakten, efter att samtliga departement blivit ålagda att leta besparingar och neddragningar för att finansiera asylkrisen. I ett svar till riksdagen ger han tydligt besked om att det inte blir några neddragningar.

Beskedet är än så länge tydligt. Enligt SvD svarade Hultqvist skriftligen:
"Regeringen avser fullfölja försvarsöverenskommelsen."
Därmed är förstås inte sista ordet sagt. Löfven kan förstås sparka Hultqvist, likt Reinfeldt sparkade Odenberg när denne inte accepterade att finansminister Borg även var försvarsminister. Om Hultqvist inte accepterar att Magdalena Andersson ska leka försvarsminister kanske även han får gå.

Men annars kan man alltid ta igen på gungorna det man förlorar på karusellerna. Näringsdepartementet kan t ex ålägga Specialfastigheter att kraftigt höja hyrorna för Försvarsmakten på Tre Vapen och L24, och på så sätt plocka tillbaka de pengar Hultqvist inte vill släppa ifrån sig. Man kan t ex räkna på vad lokalerna skulle dra in om de förvandlades till asylboenden istället och om det ger högre hyror kan man motivera dessa marknadsmässigt. Och marknaden har alltid rätt, förstås.

En ansenlig del av vårens överenskomna ökade försvarsanslag tas ju redan tillbaka via höjd ungdomsarbetsgivaravgift. Vilket tydligen ska lösas genom att soldater sägs upp och istället tar en traineeplats inom välfärden istället.

Det finns säkert även andra sätt övriga departement kan dränera Försvarsmakten på pengar via någon form av internfakturering.

Med det sagt är Hultqvist en av tre kompetenta ministrar i regeringen. Övriga är Ygeman och Bucht. Även en blind höna kan ibland hitta några korn i högen av handlingsförlamade praktikanter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

23 kommentarer:

 1. Undrar när de börjar plundra AP finderna...

  SvaraRadera
 2. Ett starkt försvar är en absolut nödvändighet i heterogena samhällen.

  SvaraRadera
 3. Flücht? Menar du möjligtvis herr landbygdsminister Bucht?

  Tack för en bra blogg!

  Mvh

  M

  SvaraRadera
 4. Försvaret kan finansieras
  Med låg inflation så kan riksbanken tillverka pengar och ge pengarna till staten.
  Vi har ett inflationsmål på 2%

  Vi kan trycka pengar tills vi når inflationsmålet.
  Höj räntan till noll eller 1% det minskar utlåningen till bostäder.
  Riksbankspengarna staten får går inte till BLT.
  ubåtsjaktshelikoptrar höjer inte bostadspriserna.

  USA har tryckt pengar där är arbetslösheten nere på normal nivå 5% det blev ingen hyperinflation.
  Kan inte folket tänka längre än dit näsan räcker?
  Nu får staten låna pengar av privatbanker som bankerna har skapat ut luft, det är fakta riksbanken har erkänt att det är så.
  http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Webb-tv/Vad-ar-pengar
  Den som påstår att banker bara lånar ut insättarnas pengar är en haverist konspiratör eller totalt okunnig.

  Riksbanken ska köpa upp statsobligationer för 200 miljarder av banker.
  Riksbanken kunde köpa upp försvarsobligationer direkt av staten, 200 miljarder till försvaret.
  Exakt samma mängd pengar tillverkas.

  I högkonjunkturer ska man inte trycka pengar.
  I kriser är det den enda lösningen som fungerar.
  Grekland visar hur det går med åtstramningspolitik där upprepas 30 tals depressionen.

  SvaraRadera
 5. Det är tur att vi har Jas och inte den flygande kalkonen F35.
  https://www.youtube.com/watch?v=ojPnp2hwqaE

  "Saab-chef: Smygplan har förlorat sin fördel
  Saab har precis börjat slutmonteringen av nya Gripen E. Enligt Saabs flygchef Ulf Nilsson sänker bolaget produktionskostnaden för planet med 50 procent. Han hävdar också att stridsflygplan med stealth-egenskaper förlorat det mesta av sin fördel."
  http://www.svd.se/saab-chef-smygplan-har-forlorat-sin-fordel/om/gripenaffarerna

  Nato ska försvara Europa med flygande kalkoner, NATO ska vi inte ge våra pengar till.
  Nato vännen cornu får länka till försvarstalet Lockheed Martin har skapat.
  Planet är inte värdelöst men det finns frågetecken om förmågan planet har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Nato ska försvara Europa med flygande kalkoner"
   Det fungerade ju ypperligt i Indiana Jones! Fast det var nog måsar om jag minns rätt... Tänk så mycket mer skada en kalkon gör!

   Radera
  2. Tur att NATO(läs USA) än så länge mest använder F22

   Radera
  3. F35 kan inte svänga, gamla F16 är bättre i dogfight
   http://www.dailymail.co.uk/news/article-3148585/Pentagon-say-reason-expensive-fighter-jet-F35-lost-dogfight-F16-40-years-ago-did-not-special-coat-stealth-paint.html

   Modern teknik men flygegenskaperna är inget som imponerar.

   Radera
 6. Det gäller att komma ihåg denna allmänna bedömning av Hultqvist den dag inspelade mobilsamtal som inte kan avfärdas som uppenbart fabricerade dyker upp. Det har ju dykt upp några taffliga brevförfalskningar (kanske inte avsedda för svensk inrikes konsumtion). Innan det bränner till på riktigt kommer någon försöka få bort honom. Det är säkert svårt att förbereda sig mer än moraliskt på detta. Frågan är hur man kan förbereda media.

  SvaraRadera
 7. Regeringen är totalt värdelös och rent av samhällsfarlig. Kanske det bästa vi kan hoppas på just nu är en stark "samlingsregering" med S+M och möjligen KD. Så länge Hultqvist får vara kvar, för någon bättre försvarsminister hittar man nog inte i de andra partierna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det för fel på Allan Widman nu då?

   Radera
  2. Hade glömt honom, men just nu behöver vi stabilitet. Tror iofs att det går mot nyval om inte Den Hjälplösa (aka Fjanten) gör något drastisk snart. Dagens halvmesyr med gränskontroller räcker inte på långa vägar.

   Radera
 8. Håller helt med om de tre ministrarna. Undrar om inte Magdalena Andersson trots allt kvalar in under kompetent också, givet det uppdrag och förutsättningar hon har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har ju civ.ek.-examen från Handels i Stockholm så hon vet nog hur finansministerns roll fungerar tekniskt. Men hon är uppenbarligen uteslutande ute efter att tjäna mycket pengar privat på sin karriär. Ingen ideologi och ingen tanke på konsekvenser för samhället, bara ett spel att spela i sossarnas korridorer.

   Radera
 9. appropå inget så gör försvaret en satsning på rekrytering av stridsgrupp Gotland här i Nynäshamn, lokala träffar med 19-20 åringar i kommunen.

  SvaraRadera
 10. Bucht? Kompetent? Nu har du nog tittat för djupt i whiskyglaset. Bucht och Northland är väl berömt vid det här laget.

  SvaraRadera
 11. Fint ! Nu skall vi bara jobba för 25 miljarder extra per år. Målet blir 50 000 försvarsanställda. 6 Mekaniserade brigader, 100 enheter archer och 100 enheter Patriot (eller markbaserat norsk variant av amraam - NASAMS).

  SvaraRadera
 12. Ja, men det är en del av Afganistandoktrinen. Samtidig som vi inte försvarar Sverige, hjälper vi diverse länder och grupper som inte kommer hjälpa oss om det krisar. http://www.defensenews.com/story/defense/2015/11/10/sweden-extends-training-program-kurdish-troops-iraq/75542010/

  SvaraRadera
 13. Det blir ju lite ironiskt om alla pengar går till att ta hand de flyktingar som är resultatet av natokrig i afghanistan, irak, libyen och syrien, så det inte finns pengar kvar att försvara oss själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är Cornu Natos lakej av någon anledning han inte vill delge oss.

   Radera
  2. Dessutom lånar Sverige (vi) 1 miljon per minut för att betala för invandrare som USA och Sionistlobbyn orsakar

   Radera
 14. Svårt att lita på vad den här regeringen säger. De har vänt helt om bl.a. om extraval, amorteringskrav, invandring och snart om inte redan arbetslöshetsmålet. Jag är rätt säker på att Försvaret kommer att tvingas spara betydligt, budgeten som kommer nu skär ju ned på Polisens budget med 5%. Om ökningen i invandringstakten plötsligt magiskt oförklarligt planar ut på oktober månads nivå så blir den en halv miljon per år. Staten ska betala 180 000 kr per person till kommunen som tar emot, så det blir 90 miljarder eller 10% av statsbudgeten som ska finansieras. Så det blir nog till att skära ned polisens budget med 5% till genom att sparka 1000 poliser. Försvaret kanske kan spara 10% genom att avskaffa Hemvärnet och ubåtarna. Alla statliga bidrag och pensioner och statsanställdas löner sänks med 10%. I bästa fall, första året, oräknat indirekta migrationskostnader.

  SvaraRadera
 15. Man vet aldrig vad Tältkungen hittar på, som humanitär stormakt är nog Maggan lockad av att gräva lite i försvarets kassakista...

  SvaraRadera