Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2015-11-30 14:14

Flippar och floppar hos Årets julklapp genom åren

Handelns Årets julklapp har innehållit både flippar och floppar genom åren, men under storhetsperioden på 90-talet, fram till 2005 lyckades man faktiskt pricka in saker som faktiskt blivit allerstädes närvarande. Exempelvis mobiltelefonen. Men sedan 2005 har det hänt något och Årets julklapp präglas av missar.
Årets julklapp sedan 1988 - antal respondenter som har eller har haft respektive pryl
I fredags genomförde jag en enkät här på bloggen kring vilka av årets julklapp som läsarna har eller har haft i sina hem. Man kan tydligt se när man prickat rätt och när man inte prickat rätt.

Det framgår också som det finns tre olika perioder, där gissningsvis Årets julklapp har haft olika direktiv eller olika ledning. Inledningsvis uppstartsåren 1988 - 1990. Sedan hittade man sin högform som trendspanare 1991 - 1998. Åren 1999 - 2004 dominerades av fega val som alla i princip ändå har. Slutligen försöker man vara trendig igen 2005 till 2015, men misslyckas totalt.

De första tre åren av årets julklapp har inte lämnat några större spår i folks prylberg. Den annars utmärkta bakmaskinen är fortfarande ovanlig, liksom videokameran. Många verkar inte ens ha en wokpanna.

Men från 1991 och framåt verkar man haft örat tryckt tätt mot rälsen, eller för den delen prickat ut lågt hängande frukter. CD-spelaren är visserligen väldigt tydligt på väg ut enligt enkätsvaren, men var ändå en fullträff när det begav sig. De allra bästa träffarna var t ex mobiltelefonen 1994 eller Internetabonnemanget 1996. Även DVD-spelaren blev en fullträff, även om den enligt svaren också är på väg ut - både CD och DVD konkurreras ju som bekant ut av strömmande tjänster eller nedladdningar. 

En rejäl flopp kan ses under 90-talsperioden, och det är det elektroniska husdjuret (främst Tamagochi). Fullständig flopp baserat på enkätsvaren.

Andra Årets julklapp i perioden kan sägas varit fega, som mössa, verktyg, bok eller kokbok. Dessa lågoddsare och fega val dominerade såg man 2001 - 2004, där man tydligen inte vågade blicka framåt. Man vågade inte ens välja MP3-spelaren under denna period, även om sista valet var en platt-TV.

Från 2005 och framåt har man försökt vara trendkänslig, men har gått bet, undantaget surfplattan 2010 och det fega valet hörlurar år 2012. I övrigt har man inte fångat något som speglar samtiden eller åtminstone kommit för att stanna.

Man kan fråga sig om 90-talet var en innovativare period, där det kom breda teknikprodukter, som anammades av alla, eller om det handlar om en ledningsfråga för Årets julklapp. Kanske är de produkter som lanseras numera mycket smalare? Därmed blir det svårare att hitta någon innovation eller tekniksskifte som alla kommer äga framöver. Eller så har vi helt enkelt blivit mer pluralistiska och individuella, istället för att vi alla konsumerar samma prylar? Eller har Årets julklapp spelat ut sin roll som trendspanare?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. När blir järnröret årets julklapp?

  SvaraRadera
 2. Jag trodde att den här bloggen hade lite av Prepper - Survival - perspektiv ?? Kom igen nu, Robotdammsugare - Träningsarmband - Råsaftcentrifug - Färdigmatkasse ??

  SvaraRadera
 3. Wokpannan är grymt ogenomtänkt utnämning. Den är i sin utformning skapad för extremt höga temperaturer från värmekällan (gaslåga) och därför mycket tunn plåt som ej leder värme för att värmekällan är såpass varm. Motsvarande funktion med en svensk spis, om man nu inte bor i någon storstads innerstad och fortfarande har kvar gasspis, är en gjutjärnspanna med tjock botten så hela pannan kan utveckla en mycket hög temperatur likt en wokpanna över gas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det där är också ett feltänk. Alla gasspisar för hemmabruk som jag har använt har inte utmärkt sig för att vara varken "snabba" eller "varma" så som många påstår. Fördelen när är väl att man får bättre kontaktyta mot en rund botten såsom wokpannan har. Men för att verkligen få hög temperatur behöver man en mycket kraftigare gaslåga än de vanligt folk har hemma, eller ens finns i de flesta resturanger för den delen.

   Gasspis är verkligen värdelöst ur matlagningsperspektiv. De som hävdar annat är bara trendkänsliga (ängsliga) människor. Enda positiva är ur preppersynpunkt att de funkar även vid strömavbrott.

   Radera
  2. Ah, antog att det fanns lite kräm i gasspisar hemma. Men då är wokpannan helt värdelös där också.

   Radera
  3. Varför kan en wokpanna int vara gjord i gjutjärn?

   Radera
  4. Dom brukar vara rätt tunna. Kanske för att de ska bli varma snabbt?

   Radera
  5. Var negativt inställd till gasspis själv. Tills jag nyligen flyttade till en lgh med detta påfund. Vill påstå att det är duktigt med kräm i den. Slår lätt både induktionshäll och traditionell spis med hästlängder. Ängslig är jag knappast.

   Radera
  6. Det ska vara gas i den, inte kräm. Lämna in den på service.

   Radera
  7. @Ben Dover

   Men det kriteriet funkar ju ganska dåligt ifall man värmer den på en spisplatta. Då blir bara en liten del av wokpannan riktigt varm. Då kanske det inte är så bra sellingpoint att den blir varm snabbt? Kanske är därför det inte blivit någon riktig hit...

   Radera
  8. Visst. Rund botten är uppenbarligen anpassat till en annan sorts spis. Woken är inte magisk, håller med om att man ska använda en gjutjärnspanna om man ska snabbsteka nåt på en hederlig svensk elspis. Å andra sidan borde det inte vara omöjligt att fixa en brännare med skithög effekt hemma om man absolut ska woka hemma.

   Radera
  9. En wokpanna i gjutjärn blir som en stor kylfläns på en elspis och får inte rätt temperatur för att woka på riktigt. Det blir mer svenskmjäkigt kokt istället.

   Radera
 4. Du förbiser variabeln tid i analysen. För trendspanarperioden fram till -98 är julklapparna i en helt annan fas av produktlivscykeln. De har haft minst 20-25 år av försäljning sedan lansering. Det återstår väl att se huruvida Handeln har varit duktiga trendspanare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En annan twist på den variabeln är ju de "fega" valen. Att man konstaterar att många har eller har haft en bok eller mössa är ju inget bra tecken på att nomineringen av årets julklapp var en träff. De flesta hade säkert (haft) både en bok och mössa redan innan det blev årets julklapp.


   Annars hade det ju bara varit att föreslå underkläder för att sedan slå sig fö bröstet och konstatera att alla nu har underkläder...

   Radera
 5. Jag och brorsan brukar alltid skämta om att en förgylld ankpress skulle vara årets julklapp.

  SvaraRadera
 6. Tamagochi var knappast en flopp, men om man inte var en flicka mellan sju och tretton års ålder 1997 så var den inte direkt aktuell som julklapp. Majoriteten av dina läsare tillhör antagligen inte den gruppen, och enkätresultatet blir därefter. Jag var i alla fall tolv år gammal, och precis som alla andra flickor i min klass fick jag en tamagochi i julklapp 1997!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har garanterat helt rätt. Bara det att 90-95% av bloggens läsare är män förklarar det hela.

   Radera