Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2015-11-09 12:52

Fler IT-haverier - Posten nere och problemen fortsätter hos Transportstyrelsen

IT-haverierna fortsätter. Nu är Postens (PostNords) hemsida nere och problemen fortsätter hos Transportstyrelsen.

Följande meddelande möts man av på PostNords hemsida.
"Postnord.se ärinte tillgänglig
Det går bra nu.

Just nu kan du inte nå postnord.se. Vi arbetar med att hitta en lösning. Vi beklagar eventuella problem avbrottet orsakar dig."
Transportstyrelsen har nu problem med sitt nätverk och intern och extern åtkomst fungerar inte som önskvärt. Bland annat ska katalogtjänster och DNS slutat fungera.

Bland förra veckans haverier märks också TT, som inte kunde få ut sina nyheter via ordinarie system under en period.

För övrigt har ICA outsourcat en del av sina helt verksamhetskritiska system till indiska InfoSys, om nu någon vill hitta en infallsvinkel, som inte handlar om ett externt angrepp, utan mer om intern spariver på de logistiksystem som är själva ICA-kedjan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Aha! Det var alltså ingen slump att köttet på ICA tog slut när man outsorcat till ett gäng hinduer! Smyg-hinduiseringen av Sverige når nya höjder! Snart får man bara linsburgare på McDonalds och statoilkorven kommer att gå från 0,2% kött till 0%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert nyttigt. De borde byta ut kötträtterna på macken mot vegetarisk trädgårdsmästargryta. Funkade ju bra i skolan, om jag minns rätt kunde man cykla ända hem utan att trampa pedalerna, man åkte på jetströmmen. Gäller att ha bra luftcirkulation i bilen kanske.

   Radera
  2. Känner jag inte alls igen. Gick du på nån sån där Waldorfskola eller nåt?

   Radera
  3. "Byta ut kötträtterna", sånt gjorde man inte ostraffat på småorternas skolor på 1980-talet. Möjligen att man kunde servera lever, köttkorv, blodkorv och annat som ungar inte gillar men att servera vegetariskt var nog i princip detsamma som en direkt krigsförklaring gentemot vresiga hembrännande hockeypappa och Gul Blendrökande vårdbiträdesmamma.

   Radera
  4. Vad gäller statoils "peniskorv" har jag aldrig ens tänkt tanke på att äta den. Men dess baconförhud lär nog betyda att mer än 0,2% är köttliknande, oavsett om resten är grönsaker.

   Radera
  5. På landet anser vi att kor är vegetarisk mat, eftersom de äter vegetarisk.

   Radera
  6. Som vegetariskt räknas även gelehallon och skumbananer. För övrigt gäller det amerikanska talesättet; "you are what you eat - avoid fruits, nuts and vegetables".

   Radera
  7. Peter Andersson: Really? Undras isf vad man skall stoppa i maten för att det INTE skall räknas som vegetariskt. Att använda svingelatin verkar inte duga. Kanske räknas grisar som en grönsak?

   Radera
 2. Eller att ICA dök upp på Fruns Facebook igår med en tävling som hon som en av endast ca 5% svarade rätt på och skulle belönas med presentkort på 10'. Fast först måste hon uppge address, personnr, e-post etc. etc.

  SvaraRadera
 3. Bytte PPM fonder för ngn timme sedan, när man tryckt bekräfta ska man komma till en sida som säger bytet utfört. Nu kom man till sidan kan inte hittas fel 404. Backade och gjorde en liten ändring, då visar det sig att bytet gått igenom. Man får då veta att det redan ligger en order.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har fått Fel 404 på andra ställen de senaste dagarna. Igår var det NyTeknik.se som hade Fel 404 på flera av sina artiklar. Skulle kunna vara ett försök att ta över DNS eller nåt sånt.

   Radera
  2. 404 brukar väl inte vara ett tecken på försök att ta över en DNS? Det brukar vara tecken på en inkompetent/slarvig webmaster.

   Radera
 4. Cirkulera! Det finns ingenting att se! Cirkulera!

  SvaraRadera
 5. Alltsomoftast finns inget behov av att anstränga sig med sådana här angrepp hos en illasinnad främmande makt. Detta löser vi (stat, landsting, kommuner och företag) ju glatt själva med en fekaliebrun kombination av inkompetens och spariver.

  SvaraRadera
 6. Postens tjänster ligger ju nere titt som tätt, speciellt skicka lätt som brukar vara väldigt svår att komma in på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast å andra sidan brukar de debitera kortet ett par gånger när man väl kan beställa :)

   Radera
 7. Postnords tjänster ligger nere pga serverflytt. http://www.idg.se/2.1085/1.642120/postnord. Det är iaf vad man kommunicerar utåt.

  SvaraRadera
 8. Postnords tjänster fungerar inte sen flera år tillbaka. Inte sedan de bytte namn till Postnord har deras tjänster fungerat tillfredställande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Implicerar detta att du menar att det fungerade tillfredställande innan?

   Radera
 9. OT: https://youtu.be/IWBOfsGbjo4
  Jag kan inte låta bli att skratta, är det SD som står och håller presskonferans? Har M blivit rasister? Intressant att dom indirekt säger att det kommer ca 20.000 i veckan i dagsläget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vanligt kommer SD i Riksdagen imorgon att lägga en exakt kopia av Moderaternas förslag, och Moderaterna kommer plikttroget att rösta EMOT det även denna gång.

   Radera
  2. Kapitalist: belägg för det? Att lägga ett förslag som är exakt kopia av ett annat är bara trams i bästa fall. Ställs förslagen mot varandra finns det ju ingen anledning till att moderaterna skulle rösta på någon annans förslag än sitt eget. Annars är det ju bara att man lägger fram ett förslag som redan röstats ner - vilket ju bara är ett slöseri med tid.

   Radera
 10. ICA Gruppen estimate this partnership will reduce costs in stages by SEK 75 million (approx. INR 500 million), starting from 2016 (compared to the year 2014)

  Undrar hur mycket de förlorade på att ha tomma diskar i ICA butikerna? Borde snart kunna räknas i 10 ggr den summan.
  Jag har fortfarande inte sett en lyckad outsourcing någonstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlorar många gånger mer än försäljningen på de uteblivna varorna. Folk lämnar kundvagnen och går till en annan butik hellre än att behöva köa till kassan i två olika butiker. Slut på mjölken är det klassiska. Saknas en 8 kronors mjölktetra i utbudet så tappar butiken massor av kunder som skulle ha handlat för 300 kronor var. Distribution är central kärnverksamhet för en livsmedelsbutik. Dock i annan slags business har outsourcing gett strålande resultat i form av specialisering.

   Radera
  2. En enkel backup-rutin a la minimal damage control vore ju att om den ordinarie rutinen fallerar p.g.a datorstrul så levereras 50% av den genomsnittliga dagliga leveransen under motsvarande månad föregående år, siffror backade i ett sekundär system.

   Radera
 11. Skämt??..när skulle PostNords onlinetjänster ha fungerat?

  SvaraRadera
 12. Det verkar ju vara en mängd olika angreppsvektorer. Har små kollektiv med hackers den här förmågan eller är det så att främmande makt kartlägger vårt försvar mot cyberangrepp?

  SvaraRadera
 13. Det verkar ju vara en mängd olika angreppsvektorer. Har små kollektiv med hackers den här förmågan eller är det så att främmande makt kartlägger vårt försvar mot cyberangrepp?

  SvaraRadera
 14. Gick inte beställa mediciner idag på flera sjukhus i Stockholm idag. Systemet nere. Fick skriva listor för hand och faxa.

  SvaraRadera
 15. Skulle betala lite räkningar, Nordea.
  "
  Övriga delar av hemsidan är inte tillgängliga just nu
  Tyvärr är övriga delar av hemsidan inte tillgängliga just nu. Vi arbetar med att lösa problemet. Vi beklagar eventuella besvär och ber dig försöka igen lite senare.
  "
  Gick bra att betala däremot, frågan är vad man ska göra som företagare om betalningsfunktionen skulle ligga nere i några veckor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad göra som kund? Byt leverantör!

   En anledning till att företag kan slarva med sin produkt är att det tydligen är gott om kunder som knyter handen i fickan när de inte får en tillfredställande produkt, sen fortsätter de att anlita samma leverantör...

   Radera
  2. Över ett dygn senare, fortfarande strul hos Nordea.

   Radera
  3. Frågan är väl om du gör som resten av fårket och sitter kvar hos Nordea?

   Radera