Cornucopia?

2015-11-04 14:08

FLASH: Kriminalvårdens IT-system ligger nere

Hela Kriminalvårdens IT-system ligger nere sedan nätleverantören ska ha någon form av avbrott. Myndigheten har gått upp i sk stabsläge eftersom ingenting fungerar, dvs man har kallat in en krisledningsstab.

Inga IT-system ska fungera, vare sig på häkten, anstalter, inom planering eller på regionkontor och kriminalvården är därmed lamslagen i brist på inövade manuella reservrutiner.

Tydligen bygger myndighetens IT-system på centraliserade system där kommunikation mellan olika noder måste fungera. Och den kommunikationen ska nu ligga nere.

Myndigheten har också stora problem med sin telefoni.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

30 kommentarer:

 1. Så funkar passagesystemen som de ska eller är alla dörrar öppna nu? Antar att de också är kopplade till nån centraliserad databas med behörigheter, möjligen hos en extern leverantör?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På de anstalter och häkten där jag har vart inblandad i säkerhetssystemen vilket passage går under, så är funktionen i princip garanterad sålänge ström finns. Kriminalvårdens övriga system kan alltså inte påverka säkerhetssystemet. Detta hanteras av en dedikerad separat "dator". Det är nog ingen fara på taket med den biten.

   Radera
  2. Och om strömmen försvinnner? Är det frigång för alla internet som gäller då?

   Radera
  3. Då förblir dörrar, grindar eller vad det nu är, stängda och låsta och får öppnas manuellt på det gamla hederliga sättet.

   Radera
  4. Det ska förresten mycket till för att det ska hända, det finns tämligen solida backupsystem för strömförsörjning för just den biten. Så risken för att någon ska ta sig ut i friheten på grund av något sådant är mycket låg.

   Radera
 2. Kriminellt att ha så dåliga IT-system. Redundans är så... 90-tal #ironi

  SvaraRadera
 3. Jag kan tänka mig att en organisation som fängslar en hackare får en särskild hotbild i detta avseende. Men sannolikare är att systemen kollapsat av sig själv p.g.a. inkompetens, ansvarslöshet och korruption. GD för Kriminalvården som plötsligt avskedades utan nytt uppdrag klarade sig från att själv fängslas. Men fastighetschefen spärrades in för omfattande korruptionsbrott. Alla svenska myndigheter är brottsplatser för grova bedrägerier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger någonting i det du säger. Det mest effektiva är väl att försöka skrota så stora delar som möjligt av byråkratin och införa medborgarlön i cornucopias tappning!

   Radera
 4. Har stjärnfallIRL redan börjat?

  HAPPENING.webm

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.svd.se/just-nu-inga-plan-far-lyfta-fran-arlanda/om/sverige

   ..springer till ICA och köper popcorn

   Radera
  2. Die Russen kommen 😀
   (Inte undra på att det var så lugnt på ARN)

   Radera
  3. Ska visst vara en solstorm.

   Kommer ihåg att det stod något för några dagar sedan att det skulle vara stor chans till norrsken.

   Radera
 5. Inte avsaknad av manuella rutiner, utan orsakat av vackert väder krisövningar som förutsätter att "nåt" alltid fungerar. "Been there" i annat sammanhang och blivit i princip utskrattad tills poletten föll ner...

  SvaraRadera
 6. Trafikledningsradarn ligger nere för hela södra sverige.

  Ryssen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu börjar det kännas lite konstigt... Om det är en solstorm så borde det väl gälla mer än sverige? Ser inget om det på t.ex. BBC.
   Flightradar visar också flygplan som rör sig över sverige...
   http://www.flightradar24.com/59.33,18.05/7

   Radera
  2. Ja - planen börjar ju inte falla ner från himmeln bara för att trafikledningsradarn i södra Sverige ligger nere.

   De plan som redan är i luften går ju inte att göra så mycket åt.

   Radera
  3. Poängen var att de syns. Någon flygradar klarar tydligen av att se dem. Dock inte den svenska...

   Radera
  4. Nej, Informationen på flightradar o dyl är från flygplanens transpondrar som de själva skickar ut. Ungefär som AIS-systemet till havs.

   Radera
  5. För övrigt otroligt allvarligt att flygledningens radarsystem ligger nere. Det är riktig katastrof.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Inte ovanligt att solstormar ofta slår ut satellitkommunikation så som GPS etc runt ekvatorn, men att det kan störa ut radar så allvarligt var något nytt för mig i alla fall.

   Radera
 7. "Telegrafsystem överallt i Europa och Nordamerika slutade att fungera, och i vissa fall fick telegrafisterna en stöt.[5] Telegrafkablarna började att skicka ut gnistor och pappren till telegrafen började brinna spontant.[6] Trots detta så fortsatte vissa telegrafister att skicka samt mottaga meddelande trots att deras strömförsörjning var avstängd."

  https://sv.wikipedia.org/wiki/1859_%C3%A5rs_geomagnetiska_storm

  ..Undrar hur en sådan solstorm skulle påverka elsystem och dylikt?

  ..Lär vara läge att kika på norrsken i natt.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Från Svd nyss: "Forskare har varnat för förödande solstormar
  De senaste åren har forskare varnat för att en förödande solstorm skulle kunna slå ut mycket viktiga samhällssystem. En solstorm som inträffade 2012 var nära att ”slunga modern civilisation tillbaka till 1700-talet”, enligt Nasa."

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det finns bara mjuka mål i Sverige. Det är svårt att tro att Sveriges östkust var den hårdast / bästa försvarade kustremsan i världen på 70-talet.

   Nu när vi bara har bögar / islamister / feminister / kommunister / idealister i regeringen så ska vi inte hoppas för mycket för framtiden.

   Radera