Cornucopia?

2015-11-02 16:17

Desperat Riksbank vill nu försvaga kronan aktivt

En allt desperatare Riksbank, fastlåst vid det helt godtyckliga idiotmålet om 2% i KPI-inflation, vill nu aktivt försvaga svenska kronan. Den som har kapital att förvalta anpassar sig förstås och flyttar kapitalet från Sverige.

Den svenska kronan har de senaste åren försvagats avsevärt mot t ex euron och amerikansk dollar, men ändå lyser KPI-inflationen med sin frånvaro. Detta till trots tänker sig nu en desperat Riksbank vidta aktiva åtgärder för att försvaga svenska kronan ytterligare, då man tydligen inser att vare sig negativa räntor eller köp av statspapper med nytryckta digitala pengar kan dra igång KPI-inflationen.

"I ett anförande hos organisationen Svenskt Näringsliv på måndagen var Per Jansson tydlig med att Riksbanken ska göra vad som krävs för att nå målet. Till journalister efter mötet påminde Jansson om att Riksbanken redan gjort mycket när det gäller räntan och obligationsköpen, men att det fortfarande finns ett litet utrymme att göra mer med dessa verktyg.
Men han tillade om att om inte det räcker, så är valutainterventioner nästa steg."
Tanken är att eftersom det mesta vi konsumerar i Sverige är importerat, vi klarar ju inte ens av att försörja landets skenande befolkning med mat, så ska en försvagad krona dra igång KPI-inflationen via populära saker som t ex iPrylar eller mat. Dock har detta inte fungerat och KPI-inflationen har som bekant stagnerat, trots att den svenska kronan försvagats kraftigt mot USD och rejält mot EUR.
Veckochart USDSEK.
Sedan 2013 har den svenska kronan försvagats ca 26% mot USD. USDSEK har gått från ca 6:50 till ca 8:50. Under tiden har KPI-inflationen legat runt noll. 
Veckochart EURSEK.
Sedan 2013 har den svenska kronan tappat ungefär 12% mot EUR. Under tiden har KPI-inflationen legat runt noll.
Månatlig KPI-inflation. Som man ser har KPI-inflationen i själva verket mest varit negativ sedan 2013, trots 12% försvagad krona mot EUR och 26% försvagad krona mot USD.
Varken 12% försvagning mot EUR eller 26% försvagning mot USD har lett till någon som helst KPI-inflation.Ändå säger sig nu Riksbanken vilja ge sig på aktiv försvagning av den svenska kronan. Som bekant är definitionen av idioti att försöka sig på något upprepade gånger och förvänta sig ett annat resultat. Riksbanken har redan ägnat sig åt idioti med sänkta räntor och större och större köp av statsobligationer. Ingetdera har fungerat. Inte ens en svagare valuta har fungerat, men ska prövas igen.

Exakt hur detta ska gå till kan man fundera på. Man kan trycka nya svenska digitala pengar och köpa utländsk valuta med, men Riksbankens valutareserv ökar då med lika mycket som man köper för. En annan variant är att Riksbanken börjar låna pengar i utländska valutor, men även då ökar valutareserven med lika mycket. Jag lämnar det som en övning till Riksbanken exakt hur man ska försvaga kronan aktivt.

De facto handlar det om att marknadsmässigt devalvera den svenska kronan. 

Det handlar om motsatsen till det svenska kronförsvaret 1992, när man drog upp styrräntor till 300% för att försvara den fasta svenska växelkursen mot ecu. Nu ska man alltså göra tvärt om. Förutom att man som svensk kapitalinnehavare bör flytta sitt kapital utomlands eller mot andra valutor, t ex köpa guld. 12-26% valutaförsvagning räcker uppenbarligen inte till att skapa KPI-inflation.

Sist Riksbanken försökte gå emot marknaden på allvar var just kronförsvaret 1992. Vi vet hur det gick. Jag föreslår att man preppar hela skafferiet, matkällaren och bunkern med popcorn, salt, och tillhörande dryck (även smör om man gillar att smälta det och ha på popcorn). Det här kommer gå jättebra!

1992 var man idiotiskt fastlåsta vid en fix idé om en fix växelkurs. Nu är man idiotiskt fastlåsta vid en fix idé om en viss KPI-inflation. Ni kan själva välja om ni föredrar Hellsongs-versionen av "Run to the Hills" eller Iron Maidens original.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

57 kommentarer:

 1. Åh sicket trams! Från Riksbanken alltså. Valutainterventioner fungerar aldrig. Inget enskilt land är starkare än hela marknaden vilket Schweiz bittert fick erfara. SNB brännde igenom ett par hundra miljader och lyckades bara försvaga CHF i några få minuter vid varje intervention. Till slut fick dom erkänna sig besegrade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det blev ett väldigt skutt i CHF när interventionen upphörde.

   Radera
 2. Lyckades med konststycket att övertrassera checkkontot hos SEB med några kronor på den tiden. Betalade då 550% ränta. Synd bara att man inte ramade in det kontoutdraget.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löneökningarna skapar inte heller inflation om proletariatet använder lönehöjningarna till att belåna sig och köpa varor som inte är inkluderade i inflationsstatistiken.

   Definitionen på inflation var ursprungligen "ökning av penningmängden" men i en ny ekonomi ska saker definieras om så att proletariatet kan luras maximalt.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Det är inte folket som får pengarna som trycks för folket använder sin del av kakan till att bjuda över varandra på redan befintliga bostäder. dvs de belånar sig bara högre och skickar sina pengar rakt ner i bankens fickor.
   Sen räcker det ju inte med det utan skattebetalarnas pengar används ju även till att stödköpa de välbeställdas obligationer.

   Ska folket ha de nytryckta pengarna så är nog en medborgarlön bättre väg för att nå inflationsmålet.

   Dagens socialliberalism som du verkar gilla handlar ju bara om att de allra rikaste ska räddas med kollektivets pengar och sedan skapa rökridåer så att fårket inte fattar hur blåsta de blir.

   Radera
  4. Om man nu verkligen vill använda skattebetalarnas pengar till att skapa inflation så bör ju slantarna gå till de människor som konsumerar varor och inte folket som sätter högre prislappar på de varor de byter mellan varandra.
   http://svenska.yle.fi/artikel/2015/10/31/fpa-utreder-hur-basinkomst-skulle-fungera
   http://www.va.se/nyheter/2015/08/14/medborgarlon-testas-i-hollandska-stader/

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. ekvationsteorin: Vi använder inte riksbankens pengar. Riksbankens pengar kan ENDAST existera på RIX! Där kan endast bankerna ha konton.... Däremot kan vi ändra systemet isåfall.. så att folk kan ha konton hos riksbanken.. så att vi kan använda kronor igen som betalningsmedel och inte privatbankernas SKULDER på kronor.. som är det som står på ett privat bankkonto. Men vi msåte oavsett sätta stopp för bankernas skapande och användande av deras egna påhittade s.k. pengar.. i form av skulder till dem själva.. annars kommer ju bara riksbankspengarna att gå direkt till att låna ännu fler hittepåpengar med ännu högre inflation som följd i de mest basala tillgångarna som bostäder tex.

   Radera
  7. @HMG Det är ganska märklig terminologi du använder ifall du kommer fram till den slutsatsen. Det vore kanske på sin plats att du delar med dig av dina alternativa definitioner - de stämmer ju inte överens med hur man normalt använder termerna...

   Radera
  8. Jaha.. vilka termer är det du inte är med på? :)

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. USD har ofta varierat betydligt mot SEK.
  Roade mig med en 20 årig tillbakablick:
  Max 11 SEK/USD 2001
  Min 5,84 SEK/USD 2008
  Samma för SEK/EUR 8,07 resp 11,07

  Tänk om man kan förutse dessa rörelser!

  SvaraRadera
 5. En effektiv åtgärd för ändamålet vore att förinta svensk exportindustri. Staten skulle t.ex. kunna förbjuda alla former av skogsbruk och verkstadsindustri i Sverige, då skulle kronkursen rasa och KPI-inflationen skena, precis som staten eftersträvar som sitt självändamål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förra året läste jag någonstans att virkespriset i Sverige var 41€ i snitt...
   Mdan det var 61€ i Baltikum...

   Radera
  2. @Kapitalist
   Men är det inte det man med stor effekt gjort? Det är ju med stor effekt omöjliggjort produktion något av värde i det här våldsplundrade landet. All produktion flyr till friare ekonomier. I ruinerna av som en gång var en stark och fri välståndsskapande industrination, blommar nu låtsasindustrier som invandringsindustrikomplexet. Ingen förstår av som gick fel. Men vid nästa val så kommer vi kunna välja bort nuvarande antikapitalistiska styrande skick - till förmån för ett nytt antikapitalistiskt alternativ.

   Radera
 6. Och är det inte det man genomför?

  SvaraRadera
 7. Nivån på inflationen är viktig för den påverkar hur stora reallöneökningarna blir som i sin tur påverkar arbetslösheten. När fack och arbetsgivare ska beräkna vilket framtida löneutrymme det finns inför förhandlingarna använder följande formel.

  (framtida produktivitetsökning) + (framtida inflation) = löneökningsutrymme

  Om parterna tror på 2 procents inflation och den blir 0 procent kommer man fram till ett för högt framtida löneutrymme och arbetslösheten riskerar att stiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näej, så är det inte alls. Det där är en lögn som falsifierades redan för 80+ år sedan, och som faktiskt var en lögn redan är den hittades på.

   Lögnkonceptet utgår från ett internsovjetisk fascism där en handfull män som leder var sin maktgrupp, som soldaterna, arbetarna, industrierna, prästerna förhandlar med varandra. Det är inte en ekonomi, det är en diktatur. Nationalidiotekonomerna förnekar ekonomins existens.

   Räntor, lönebetalningar och arbetslöshet är inte något som statliga byråkrater hittar på på presskonferenser. Det är tvärtom sånt som verkliga människor verkligen gör. Planekonomerna har fel på sina presskonferenser när de ljuger att du hellre vill ha 99 spänn om ett år än 100 spänn idag. De ljuger när de påstår att välstånd skapas när människor "sysselsätts" för att omvandla värden för 100 idag till 99 om ett år.

   Radera
 8. Är det någon som vet vad som hindrar Riksbanken att inte helt enkelt trycka nya pengar och fördela över befolkningen? När skatteåterbäringen kommer brukar ju en stor del gå till konsumtion som är KPI-höjande. Borde inte vara anorlunda i detta fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Visst skulle riksbanken kunna trycka upp pengar gratis. Men problemet är då att "gratis" är en eufemism av "värdelös". Jag har en 100 biljoners zimbabwisk dollarsedel i min plånbok. Det faktumet gör mig inte särskilt rik.

   Har alla glömt bort vad pengar är? Pengar är något värdefullt som inte kan "tryckas upp" i obegränsade mängder.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Om de nya sedlarna som nu sprids i Sverige hade varit x1000, alltså 50000 istället för 50 tryckt på den Rönnedals face. Hur hade det blivit bättre menar du? Finland efter kriget strök tre nollor, så att en gammal marka blev värd en ny marka. Italienarna gjorde inte det så de pratade om tusen lira som valutaenhet eftersom nollorna var så många att de var opraktiskt förvirrande.

   Penningmängdens värde avgörs av den reala ekonomin. Att dela in den i fler enheter ökar inte samhällets välstånd. Tvärtom skapar det minskat välstånd genom att omfördela köpkraft från alla till de som får de nya pengarna till skänks. I Finlands 40:tal skedde inte det eftersom de bara strök nollor. Men i Sverige idag sker det massivt när den som tar en bostadskredit får miljoner som skapas ur tomma intet (med vissa utlovade juridiska efterverkningar, dock!)

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Mer pengar skapar inte inflation om de bara hamnar på något bankkonto.Min poäng är att de nya pengarna måste gå till konsumtion för att få upp KPI. Det är ju betydligt mer effektivt att bara ge alla svenskar exemeplvis 10.000:- i handen istället för att köpa statsobligationer.

   Radera
  7. Varför inte ge alla svenskar en miljard i stället för mesiga 10000? Det vore onekligen bättre med en miljard för då skulle alla kunna pensionera sig (om de ville), konsumera massor (och få "hjulen att snurra") samt bara allmänt kunna njuta av känslan att vara miljardär!

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Vi får hoppas att det är några tredje välden ekonomer med i flyktingströmmarna som kan lära våra ekonomer hur man skapar inflation.

   https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/Zimbabwe_$100_trillion_2009_Obverse.jpg

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Det går faktiskt att öka mängden pengar utan att öka lönerna läs nationalekonomi.


   Nationalekonomi i dess nuvarande skick är till bredden fylld med ovetenskaplig positivism och ekonomisk planering. Du själv har helt kört fast i nationalekonomins hjulspår och tror att din just din ovetenskapliga ad-hoc lösning kommer vara bättre än alla tidigare ovetenskapliga ad-hoc lösningar för att förbättra ekonomin.

   Kreditexpansion kan inte öka utbud av verkliga varor i den verkliga ekonomin. Det ger bara om en ombildning av kapitalstrukturer och i längden ett minskat utbud av varor. Kreditexpansion avleder kapitalinvesteringar bort från kursen som föreskrivs av statens ekonomiska tillstånd (välstånd eller obestånd) och marknadsmässiga villkor. Det orsakar att produktionen följer vägar som det inte skulle följa om ekonomin skulle få en ökning av materiella varor. Som ett resultat, saknar uppgången en solid bas att stå på. Det är inte riktigt välstånd som skapats genom kreditexpansionen. Det är en illusion om välstånd. Kreditexpansionen utvecklades inte som ett resultat av en ökning i det ekonomiska välståndet. Snarare uppstod den eftersom kreditexpansionen skapade illusionen av en sådan ökning. Förr eller senare måste det blivit uppenbart att den ekonomiska situationen är byggd på sand!

   Radera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Och är det inte det man genomför?

  SvaraRadera
 10. En del i skatt, en del till banken, en del till vatten/el och sista biten till mat.
  Nu ska andelen som går till skatt/bank/el utan att inkomsten stiger så det blir fortsatt deflation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett ord föll bort.
   Nu ska andelen som går till skatt/bank/el öka utan att inkomsten stiger så det blir fortsatt deflation.

   Radera
 11. Inflationen är bara en false flag för att kunna sänka räntorna så att bubblan håller formen ett tag till. Regeringen hoppas på ett val innan bubblan säckar ihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara fel, staten kommer aldrig mer att arrangera något val. De kommer att totalförstöra samhället denna mandatperiod. Arabisktalande länder håller inga fria val. Nu kommer det 1 miljon i årstakt, +30% i månaden. Hur många blir det på tre år? Blir inget mer val i Sverige någonsin. Hur skulle 0.02 poliser kunna upprätthålla en lag om något sånt?

   Radera
  2. 0.02 miljoner poliser, och minskande, ska det vara (nuvarande budget föreslår minskning med 5%, en miljard av offentliga utgifters 2000 miljarder om året, sån är prioriteringen).

   Radera
 12. Ju större idiot desto större sannolikhet att få ledande befattning inom statsförvaltningen, eller?
  Är det här f.ö. ett lockbete för urspårad diskussion? "landets skenande befolkning"

  SvaraRadera
 13. Kan nån förklara varför vi måste ha inflation och varför den måste vara just två procent?
  Känns inte så bra att penningvärdet sjunker.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riksbanken säger att siffran är godtycklig men bör vara mer än noll och konstant /förutsägbar

   Radera
 14. Kan nån förklara varför vi måste ha inflation och varför den måste vara just två procent?
  Känns inte så bra att penningvärdet sjunker.....

  SvaraRadera
 15. Ett bättre sätt att sänka värdet på kronan vore att staten bygger hyreslägenheter med "nytryckta pengar". Det skulle sänka värdet på villor och brf, sänka värdet på kronan, öka inflationen och sänka arbetslösheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har haft precis samma tanke. Finns det något parti med den här idén också?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 16. "[...] För att undvika deflation finns det därför skäl att sätta inflationsmålet till ett positivt tal.

  Sammantaget talar detta för att inflationsmålet bör vara lågt men positivt. Att det blev just 2 procent beror på att inflationen var ungefär 2 procent när inflationsmålet introducerades. Dessutom var detta i linje med inflationsmålen i andra industriländer."
  - Riksbanken

  Som argument för att hålla inflationen positiv anför man att folk och företag kommer att skjuta upp sina investeringar om de vet att priserna kommer att sjunka. Har svårt att se att det skulle vara så vad gäller dagligvaror. Exempelvis vet alla att en viss modell av mobil, datorn och TV kommer att kosta bra mycket mindre om ett år, och ändå köper man den finaste man tycker sig ha råd med när man behöver den eller när köpsuget blir för stort. Den enda produkt man skulle kunna vänta med är väl boende (om man redan har ett boende) där det handlar om så pass stora belopp. Men där är det ju redan rekordinflation. Att ha en inflation som ligger runt noll och samtidigt ha BNP-tillväxt borde väl vara mest optimalt.

  SvaraRadera
 17. Jag kan inte förstå varför inflation i sig skulle vara något eftersträvansvärt.
  Även om Riksbanken lyckas hålla inflationen till 3% varje år så slutar det ändå med en hockeyklubbakurva till slut och priserna går mot oändlighet.
  Vem var det som sa : “Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it ... he who doesn't ... pays it.” ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Av ovanstående följer att det är bankerna som styr penningpolitiken?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 18. Det var flera år sedan jag bytte valuta, tråkigt nog har reservpengarna legat obevakade länge pga stress med företag.

  Jag trodde ju Norge var stabilt som var utanför EU och hade oljan. Men dom hade visst också byggt upp en bostadsbubbla.

  Tji fick jag.

  SvaraRadera
 19. Guld köper man väl för att skydda sig mot just inflation? Inte dollarförstärkning, guldpriset går ju ner i dollar när dollarn stärks. Som senaste tiden. Ska man vara contrarian kan man väl hoppas på att kronan stärks kraftigt istället när experimentet väl avslutas...

  SvaraRadera
 20. Maggan & MP got your back Ingves! Ni behöver inte göra något alls på riksbanken!

  SvaraRadera
 21. lägg en graf på ränteutvecklingen över inflationsgrafen så ser man något intressant.
  - ju lägre ränta desto lägre inflation!
  Riksbanken har bevisat att det de gör ger motsatt resultat mot vad de önskar. Låt oss sätta vi i femman gänget på att bestämma om vad som behöver göras för att höja inflationen om det är det heliga målet som måste uppnås till varje pris.

  SvaraRadera