Cornucopia?

2015-11-16 15:39

Bloggläsaren sparar över 8000:- SEK per månad

Enkäten om hur stort månadssparandet är per vuxen person i bloggläsarnas hushåll gav ett ganska högt resultat. I snitt sparar man ca 8 178:- SEK i månaden.

Detta baserat på 1 725 svarande och vägningen av sparandet är gjort med mittenvärdet på det angivna svarsalternativet, respektive 32 000:- SEK i månaden för det högsta alterantivet.

Fördelningen av svaren ser ni nedan.
Bloggläsarnas sparande per månad och vuxen i hushållet. 1725 respondenter vid mätpunkten.
I sig är detta inget överraskande egentligen. Räntorna är rekordlåga och ger gott om utrymme i ekonomin. Bloggläsarna är också högutbildade tjänstemän, chefer eller egna företagare mitt i karriären. Därtill är man antagligen i högre utsträckning ansvarsfulla människor mer intresserade av sund ekonomi än svensken i gemen, eftersom man läser den här bloggen.

 Svaren ska knappast tas som representativa för svenskarna som helhet.

Med ett snitt på 8 178:- SEK i månaden kan alltså bloggläsaren spara ihop en miljon på lite drygt tio år utan någon avkastning på sparat kapital.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

7 kommentarer:

 1. Tycker frågan är meningslös. Vi sparar inte några fasta belopp, utan får helt enkelt ganska mycket pengar över varje månad. Sen efter en kortare eller längre tid så börjar pengarna brinna i fickan (fruns, oftast) och vi skaffar ny bil, skaffar oss nya ROT-avdrag eller åker på långsemester. Då försvinner förstås de där ackumulerade pengarna (även om vi aldrig skrapar riktigt i botten på kistan). Samtidigt sjunker bostadslånen som andel av värdet och man (huvudsakligen ofrivilligt) ackumulerar lite pengar i pensionssparanden.

  Är det inte såhär folk brukar göra, med modifikation att man kanske har någon automatisk överflyttning mellan konton som man kallar "sparande". Det är ändå relativt kortsiktigt och man sitter knappast och ackumulerar i tio år tills man kan bada i pengarna som farbror Joakim.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns de som vill bli ekonomiskt oberoende och inte behöva arbeta för sitt uppehälle, de som vill dryga ut sin framtida pension, eller som har liknande ekonomiska mål.

   Sex månaders utgifter är ett rimligt sparmål för alla vuxna personer, och det behöver inte heller ta särskilt lång tid att spara ihop till. Sedan kommer förstås frågan vad man gör därefter, konsumera eller bygga upp en avkastande förmögenhet för att kunna konsumera i framtiden...

   Radera
  2. Jag sparar inte heller något fast belopp, men jag räknade ut mitt "månadssparande" genom att ta genomsnittliga överskottet på ett år (alltså tillgodohavanden på bank m m vid årets slut minus vid årets början) och dela det på 12.

   Radera
 2. Är runt 20 år, bor ensam och sparar ca 8 tusen i månaden. Man behöver varken vara högutbildad eller ha ett bra jobb för att kunna spara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man bor ensam är det som lättast att spara, och det är precis då man ska göra det även om de flesta tänker tvärt om. Med sambo, ungar, föräldraledighet, hus och löpande utgifter... Då önskar man att man hade sparat. Du gör med andra ord helt rätt. Förutsatt att du inte super upp pengarna på Ibiza eller nåt om tre år. ;)

   Radera
 3. Är det bara jag som tycker att man inte ska spara för mycket? Det vore ju trist om man avstår en massa saker man vill ha bara för att kunna dö med 2 miljoner på banken och en obelånad villa. Visst är det skönt att vara skuldfri och ha den trygghet det innebär att ha sexsiffrigt på banken, men pengar är ju i grunden till för att användas.

  SvaraRadera