Cornucopia?

2015-11-27 08:51

Black Friday: Vad är det för fel på svenska "skylthelg"?

Begreppet Black Friday är nu etablerat i Sverige, som benämning på rea i samband med julhandelns första lönehelg. Man kan ju fundera på vad det är för fel på gamla hederliga svenska skylthelg/skyltlördag/skyltsöndag?

Black Friday-begreppet är nu vida spritt och alla verkar anamma begreppet. Till och med Avanza, som dagen till ära erbjuder gratis aktiehandel i USA.
Även om Black Friday inte är så hysteriskt i Sverige som i USA (än), så avspeglar det förstås vårt allt mer stressade samhälle, där mycket vill ha mer, och när vill mycket ha det? Jo, nu!

Förr i tiden, i gamla DDR-Sveriges 70- och 80-tal hade man på sin höjd skylthelg, åtminstone på mindre orter. Vilket betydde att butikerna i centrum skyltade om till julskyltning och att man på lördagkvällen eller söndagkvällen gick ut på stan och tittade i skyltfönster. Butikerna var stängda. De stängde redan klockan 13.

Men nu handlar det inte längre om att titta på någon omsorgsfull och vacker skyltning, utan om att så snabbt som möjligt konsumera. De sänkta priserna på enskilda varor skvallrar förstås om butikernas normala marginaler (Electroworld säljer för övrigt Roomba 880 prissänkt från 6 990:- till 5 490:- (länk som läsarservice) just idag och man har nu även Roomba 980, som kostar 10 990:- (jösses - Neatos motsvarande kostar 7 490:- hos Netonnet)). 

Nej, den som uttrycker det bäst är nog Legohandlaren Mr Gill i Stockholm, som skriver följande på sin Facebooksida:
"I don't do discounts - if I could offer you 50% off on one particular day then that would mean I am ripping you off every other day! [...] When I opened my shop in March 2015, I promised myself to offer the best prices I could whilst still maintaining a viable, local, independent business. That is still my goal (and frankly the only way I could ever feel good about myself!)."
Mr Gills legobutik ligger på Brännkyrkagatan 56 på Mariaberget på Södermalm och finns även online.

På tal om gamla DDR-Sverige, så signerar jag böcker på skyltsöndagen i Karlsborg nu på söndag. Ni hittar mig i Karlsborgs Bokhandel klockan 14:00 - 17:00 och jag hoppas att vi ses där, ni som bor på schlätta mellan Vänern å Vätta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

44 kommentarer:

 1. Man blir ju väldigt törstig på starkvinsglögg när man ser konsumtionshysterin rusa vidare och vidare och vidare...

  Får väl se till att ge bort hundralappar + tändare till julklappar och att de används rätt! FI var väl inte så fel ute trots allt...

  SvaraRadera
 2. "Även om Black Friday inte är så hysteriskt i Sverige som i USA (än), så avspeglar det förstås vårt allt mer stressade samhälle, där mycket vill ha mer, och när vill mycket ha det? Jo, nu!"

  ... säger mannen som precis i lyriska ordalag berömt årets julklapp....

  Jag fattar inte varför folk stressar upp sig. Snarare är det så att jämfört med 10-15 år sedan så finns det oerhört mycket större utbud (till bra pris!) på nätet, och då kan man ta hand om presentinköpen i lugn och ro på en kväll, tex idag eller på måndag. Mycket praktiskt och mindre stressande än att försöka hitta rätt saker i fysiska butiker med dåligt sortiment.

  SvaraRadera
 3. Förstår inte din kritik, är det fel att "våra" butiker vill sälja mer och då samlar kampanjer under ett gemensamt begrepp?
  Och vad har "skyltlördag" med Black friday att göra, helt olika syften och tidsepoker. Har du gått och blivit lillgammal och nostalgisk? :)

  SvaraRadera
 4. Vad trevligt med herr Gills attityd!

  Fanns det en tanke bakom denna text att först skriva om dammsugare och sedan om legobitar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, då hade det stått "reklam".

   Jag får skriva om saker jag uppskattar på helt eget initiativ.

   Radera
  2. Annars kan det ju sägas vara en fördel med Roomban, den kan inte suga upp normalstora legobitar. Kommer ihåg när jag var liten var det ett återkomande hot från mamma, städade jag inte upp själv så skulle hon komma och damsuga upp mina legobitar. Jag tror tillockmed att hon någon gång gjorde verklighet av hotet.

   Radera
 5. Dammsugare beställt, tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, ja man kanske skulle slå till? Jag har varit sugen (pun intended) på att testa robotfruga ett bra tag nu och med Cornus recension och det generöst sänkta priset så... Ska dock titta runt lite mer efter fler utlåtanden ikväll innan jag beställer.

   Radera
 6. Konsumera utav bara f-n så vi håller tillväxten uppe... och skit i klimatförändringen. Det är i alla fall snart JUL.

  SvaraRadera
 7. Att det funkar med Black Friday i Sverige kan jag inte se som annat än ytterligare ett bevis på svenskens förmåga att okritiskt svälja alla amerikanska jippon som handlare introducerar här. Tror nästan på allvar att vi snart börjar fira 4th of July också.

  Utan att veta så gissar jag att Black Friday inte gått hem på samma sätt på kontinenten. Nån som sett skyltning för black Friday i Tyskland eller Spanien? Eller ens England för den delen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En snabb googling ger vid handen att UK, Tyskland, och till och med Frankrike har black Friday. Förmodligen är hela Europa infekterat.

   Radera
 8. Härligt att leva i ett samhälle fritt från tvång och öppet för påverkan.
  Välj själv om ni vill falla för reklamen.
  Själv passade jag på att lägga en USD order på Avanza-för jag litar på att alla inte har samma inställning som jag till Shopping!

  SvaraRadera
 9. Finns ingen anledning till hysteri på svenska Black Friday eftersom priserna inte sänkts så värst mycket på de flesta varor. Vad jag förstått så är det ganska rejäla prissänkningar i USA, så man kan till viss del förstå hysterin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpte kläder för några år sedan på "Black Friday". Bruttopriset skulle bli 4 000 SEK. Notan slutade på 1 200 SEK. Gissa om nån blev glad..

   Radera
 10. Krämare passar på att nyttja alla kommersiella helger som man kan hitta på.

  Och ja, du blir rånad. En iFåne kostar maximalt 1.000SEK att tillverka och frakta till en fruktbutik nära dig.
  Resten av priset är rån och ett bidrag till frukthandlarens vinster i alla led.

  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock, det ligger även utvecklingskostnader bakom en iFån. Och marknadsföringskostnader. SEdan löpande utvecklingskostnader för uppgraderingar av operativsystemet (gratis).

   Man kan inte bara titta på tillverkningskostnad. Men visst finns det ett ganska gottigt påslag där.

   Radera
  2. Har inte just Appleprodukter otroligt höga marginaler jämfört med andra elektronikvaror?

   Radera
  3. Har sett siffror på 50-70% marginal på Apple-telefonerna och upp till 95% på tillbehören. Naturligtvis tar man ut så mycket kunderna är villiga betala för. Jämför med jeansindustrin där ett par jeans kostar några tior när båten anländer från Kina, och sedan kommer resten till beroende på märke och hur mycket kunden är beredd att betala.

   Radera
  4. Googlade lite och hittade en jämförande uppskattning mellan olika smartfånar. Apple gör enligt den $191 profit per telefon, följt av Samsung på $24, och sedan övriga med ensiffrig $ profit per telefon. Hur sann den uppskattningen är vet jag inte, med det stärker iaf intrycket att Apple har en väldigt bra marginal.

   Radera
 11. Ofta är det ju kampanjer ihop med tillverkare/distributörer som tillhandahåller lite extra låga priser.

  Men man kan också se samma fenomen som inom bokbranschen, särskilda produkter just för black friday...
  Dvs, enklare varianter på storsäljande modeller som inte alls är lika bra, men vid en första anblick ser ut att vara fantastiska klipp, precis som bokbranschen trycker upp särskilda upplagor just för bokrean.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med bokrean är en faktoid.

   Ja, det trycks ibland upp tilltryck till bokrean. Men ofta handlar det om överskott från tidigare tryck och skiljer inte i kvalitet. Jag kommer ha böcker på rean i februari och de är inte särskilt tryckta för detta.

   Radera
  2. Är inte hela den koordinerade "bokrean" en bluff egentligen? Hur kan en bransch enas om att likt en kartell sänka eller höja priserna samtidigt? Jag misstänker att bokrean är en rest av gamla DDR-Sverige och de fasta bokpriser som en gång gällde i detaljhandeln. Det blev naturligvis en massa överlager när pris inte kunde anpassas till efterfrågan, alltså tillät man en en årlig bokrea. Gissar jag.

   Radera
 12. Håller på att bli vansinnig: Min flickvän har ju reggat sitt mobilnummer på varenda shoppingsajt som finns och idag är det ett hysteriskt spammande med SMS. Ett jävla liv på mobilen hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrev inte du i någon annan tråd att du hade skaffat dig en gratis och oanvänd modell? Verkar inte så gratis med alla dessa shoppingsajter.

   Radera
  2. Var det flickvännen eller mobilen som var gratis och oanvänd?

   Radera
  3. Den moderna versionen av äktenskaplig prostitution är att lova kvinnan i sitt liv att hon får shoppa så mycket hon hinner via mobilen medan man själv ligger ovanpå - då får man komma till hur mycket och ofta som helst.

   Radera
 13. Som om det inte konsumeras nog redan. Nä jag röstar för black (pank) fredag istället. Gå igenom kyl, frys och skafferi. Där finns säkert en festmåltid som snart måste slängas. Inte en krona behöver eller ska spenderas under black fredag.

  SvaraRadera
 14. Anekdotiska prishöjningar tas som intäkt för att vi har dold inflation.
  Nu kan vi köpa med 10-20% rabatt, har vi hyperdeflation nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rent anekdotiskt, just betalat 119:- för förnyelse av en .se domän

   Historik:
   2013: 99 kr
   2014: 109 kr
   2015: 119 kr

   Radera
  2. En liten summa som inte påverkar inflationen nämnvärt.
   Under den tidsperioden har en TV gått från 20000 ner till 10000kr.
   Anekdoter visar att vi nu har hyperdeflation.

   Att bara ta upp en viss vara går inte det blir fel.
   Den som bara köper kapitalvaror på rea har fått kraftigt sänkta priser.

   Radera
  3. Att skräp är billigt och att jag kan ha storbildsskärmar i varje rum (för att se på kulturmarxistisk TV?- nej tack) är ingen tröst när jag skall betala min domän. Jag ser ingen rea på kvalitet eller det jag behöver.

   Radera
  4. TV har sjukt i pris Ca 10000kr och du pratar om en prisökning på 20kr för din domän.
   Ska man räkna som du gör så har vi den största deflationen någonsin.

   Radera
  5. Sluta tjata om din flat-TV med tramsprogram på, jag behöver inte skräpet. Det mesta jag behöver stiger 5-10% om året. Och du kan ju roa dig med att titta på kommunala VA-taxor, exempelvis Sthlms.

   20 kr prishöjning över 99 kr är drygt 20% på två år. Procent, vettu.

   Radera
  6. 20 kr påverkar KPI väldigt lite.
   Om någon säljer tuggummi för 1kr och sen höjer till 2kr och jag köper ett tuggummi per år så har vi enligt dig hyperinflation.
   Du har rätt en del varor ökar mer än 2% men många varor är under 2% och vissa varor sjunker i pris.
   Sen har många varuhus haft reor på 10-20 %
   Köpte nyligen en vara med 20% rabatt, den andra med 10%


   Radera
  7. "Om någon säljer tuggummi för 1kr och sen höjer till 2kr och jag köper ett tuggummi per år så har vi enligt dig hyperinflation."

   Du får gärna höja nivån lite på din argumentation, jag har ingenstans sagt att vi har "hyperinflation". Jag har sagt att DET JAG BEHÖVER stiger med ofta ca 5-10% om året.

   Radera
  8. Du diskuterar med den störste halmgubbebyggaren som finns i kommentarsfältet här på bloggen. Han kommer alltid bygga en halmgubbe och angripa den istället för det du skriver. Ignorera.

   Radera
  9. Snart skriver han nog "varför vill du utrota mänskligheten" eller något annat sådant.

   Radera
  10. "Om någon säljer tuggummi för 1kr och sen höjer till 2kr och jag köper ett tuggummi per år så har vi enligt dig hyperinflation."

   Du får gärna höja nivån lite på din argumentation, jag har ingenstans sagt att vi har "hyperinflation". Jag har sagt att DET JAG BEHÖVER stiger med ofta ca 5-10% om året.

   Radera
  11. Det jag behövde i kapitalvaror minskade i pris.
   Mat och en del annat har ökat mer än 2% det är riktigt.
   KPI baseras inte på din eller min konsumtion, det går att ta fram anekdoter som har fått sänkta priser.
   Har du bevis för att KPI är fejkade siffror så får du viss det.
   Du får även argumentera för att man ska mäta inflationen på ett annat sätt.

   Radera
  12. KPI skulle behöva ersättas av ett, eller flera, bättre mått. Det känns som en 1900-tals konstruktion.

   Radera
 15. Det verkar mycket handla om att internationella reklamtillverkare och deras minioner runtom i världen vill slippa översätta sina kampanjer. Ett paradexempel från för några år sedan var när Rodale och Runner's World bestämde att det inte längre skulle heta "stiglöpning" och/eller "terränglöpning" utan det mer internationell gångbara "trail running" - man pumpade t.o.m ut tjocka bilagor till sommarnumren utan extra kostnad två år i rad för att riktigt driva hem förändringen så snabbt som möjligt. Och sedan dess körs i princip alla löpskoannonser i sin engelskspråkiga originalform - vilket säkert blir billigare och mer lönsamt i mer än ett led.

  Vi får väl se hur länge vi får behålla det svenska begreppet mellandagsrea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera