Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2015-11-09 10:33

Bildserie: SOG, SHG och STE på Gotland

Som ett led i Försvarsmaktens beredskapsövning på Gotland medger man nu att det mer publika av de svenska specialförbanden, Särskilda Operationsgruppen (SOG), deltog i övningen. Nedan följer en bildserie om sjutton foton.

"Att försvara Sverige är en av de högst prioriterade uppgifterna för specialförbanden. Det är en uppgift som vi måste utveckla och öva, vilket vi nu också har gjort. Det vi tränat på här är att hantera en oförutsedd händelse där vår unika tillgänglighet och våra speciella militära förmågor behövs, bland annat genom att snabbt påbörja samverkan, underrättelseinhämtning och förbereda för stridsinsats."
Läsare av mina romaner känner nog igen en del moment nedan från de fiktiva skildringarna av SOG i Midvintermörker, Midsommargryning och Stjärnklart. Värt att notera är att man har helt andra fältuniformer än övriga svenska försvaret, dvs inte M90. Det är rimligt att anta att SOG har särskilda uniformer för alla årstider, och att nedanstående är anpassad för hösten.

Foton nedan från Försvarsmaktens bildportal.

Prickskyttegrupp
Prickskytt och observatör. Notera att man har redigerat ljuddämparen på prickskyttevapnet.
Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Prickskytt och observatör. Ytterligare redigeringar av delar av prickskyttevapnet.
Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Särskilda helikoptergruppen (SHG) och SOG

Kan vara av intresse för läsare av Midsommargryning, där SHG och SOG förekommer tillsammans. Värt att notera är att SHG enligt uppgift söker flygförare och det finns goda möjligheter för den som klarar kraven att söka till Försvarsmaktens flygförarutbildningar.

Hkp 16 Blackhawk framrycker dolt längs Gotlands kust. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Hkp 16 Blackhawk med SOG-operatörer. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten 
SOG-operatörer ombord på en Hkp 16 Blackhawk. Återigen är prickskyttevapnet redigerat. I övrigt vad som ser ut som automatkarbinen G36K, G36C bör ha något kortare pipa. Notera att vad som antagligen är offsetsikten (jmf Stjärnklart) är redigerade på sidan av automatkarbinerna. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Också ett sätt att kliva ombord. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Patrull

Tänk slutet av Midvintermörker här. Eller för den delen delar av Stjärnklart.
Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Fotot kan nog placeras under SHG, då man rimligtvis inte går i ställning så här öppet, om det inte är för att man ska hämtas upp av helikopter, men det ligger här under patrull ändå. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Särskilda transportenheten (STE) och SOG

Särskilda transportenheten är marinens motsvarighet till flygvapnets SHG.
Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Utrustningskontroll på gym

Återigen verkar vad som kan vara offsetsikte eller ngt annan utrustningsdetalj på sidan av automatkarbinen vara redigerad. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Det är ingen slump att man går ut med de här fotona. Det råder personalbrist inom Försvarsmakten rapporterar Public Service/Sveriges Radio. Även om det inte i första ledet drabbar SOG, som inte direktrerkyterar från civila, så är SOG beroende av att rekrytera personal från främst fallskärmsjägarna och övriga Underrättelsebataljonen, Amfibiebataljonen och Jägarbataljonen. För att säkerställa återväxten behöver hela Försvarsmakten tillgång till så stort rekryteringsunderlag som möjligt.

Alla i SOG är inte heltidstjänstgörande, utan en liten delmängd av förbandet är reservofficerare, så det går under vissa omständigheter att kombinera en civil karriär med tjänstgöring inom SOG. Antagligen där den civila karriären gynnar förbandet, t ex akutsjukvård.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

110 kommentarer:

 1. Fast "avpixlat" är väl när något inte längre är dolt av pixelering, jfr med siten Avpixlats namn som ju ska vara en "sanningssägare" med sin slogan "Den oretuscherade bilden".. Pixlat borde väl vara rätt benämning på det som är pixlat, eller kanske ännu mer rätt, pixelerat.

  SvaraRadera
 2. Fast "avpixlat" är väl när något inte längre är dolt av pixelering, jfr med siten Avpixlats namn som ju ska vara en "sanningssägare" med sin slogan "Den oretuscherade bilden".. Pixlat borde väl vara rätt benämning på det som är pixlat, eller kanske ännu mer rätt, pixelerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Avpixlat hårdvinklar och utelämnar stora delar av verkligheten. Så det passar utmärkt när man tagit bort innehåll och utelämnar delar av verkligheten.

   Radera
  2. Jo, och Pravda betyder ju sanning, det betyder ju inte att ordet sanning måste betyda lögn. Eller så inför vi Orwellianskt nyspråk på riktigt, vilket jag tycker är dubbelplusobra. :-P
   Gör som Winston i 1984 och redigera din artikel och ta bort mina kommentarer, så är cirkeln sluten! :-D

   Radera
 3. Freudiansk felskrivning?

  SvaraRadera
 4. Notera att alla bilder är tagna så att ökenuniformen skall smälta in och inte väcka löje....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är multicam, inte ökenuniform, och det mönstret funkar rätt bra överallt. Bland annat är sonens skolväska i det mönstret, och han slänger väskan i hallen när han kommer hem, sen är den "försvunnen" tills någon snubblar över den. Kanske ska ge honom en väska i lysorange nästa gång, så han ser var den är och kan ta in den i sitt rum istället.

   Radera
  2. Är rätt säker på att det där är "vanliga" Multicam-mönstret. Det är ingen ökencamo. Däremot är den betydligt ljusare än den ordinarie svenska. Antagligen för att den ska funka lite varstans. Polen använder en liknande.

   Radera
  3. Det hade ju varit humor om de använt ett pixelcamouflage typ CADPAT eller MARPAT..

   Radera
  4. Man kanske skulle camouflera ansiktet i pixelcamouflage?

   Radera
  5. Svårt när maskeringsfärgstickorna är runda. Men SOG kanske har fyrkantiga färgkritor?

   Radera
  6. De flesta kamouflagemönster är framtagna för att också se coola ut. Optimal kamouflage har stora o-coola fält för att villa bort den mänskliga konturen.

   Människor har mycket lätt att upptäcka en mänsklig kontur. Vi är så känsliga för detta att en sten, stubbe eller ett träd med liknande kontur ofta framstår som mänsklig i ögonvrån och dåligt ljus. En av förklaringarna till myter om spöken och troll.

   Radera
  7. Jag börjar tro att de köpt uniformen från Aliexpress (military camo) för att förvilla ev motståndare. Har du inte samma uniform vid övning som vid insats så blir du svårare att identifiera. Men - då är det viktigt att du signalerar att du är svensk för ev Hemvärn för att undvika friendly fire.

   Radera
  8. "Flecktarn..." Togs fram av nazityskland i andra världskrigets slutskede..
   Ser ut som om någon "spillt" färg i olika gr-br-gr nyanser över en lätt ljusgrön uniform...

   Radera
 5. Fan så slimmade de ser ut. Kan det verkligen vara fullgott ballistiskt skydd där? Eller har de en egen skräddare som formsyr västarna? De ser iaf satans slimmade ut mht alla grejer man gissar att de har med sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla operatörer jag träffat f olika enheter har varit ganska slimmade. Inga onödiga muskler som ser snygga ut, jobbigt bära på kosmetiska muskler.

   Radera
  2. Ja, jo, kroppsformen är ju sin sak men nu tänkte jag mer på utrustningen. T ex kroppskydd etc ser ju ut att sitta betydligt bättre än gamla vanliga kroppskyddet 94K. Plus att man tänker att x antal Ak-magasin, lite handgranater, yada yada etc osv i stridsvästen borde se klumpgare ut rent generellt.

   Radera
  3. Mr Bendover. De använder en ballistic plate carrier med två (en fram och en bak) ca 2 cm keramplattor som stoppar något skott ss109 och 7.62 AP. Total vikt med väst ca 6 kg. De har inget skydd i övrigt - inget splitterskydd - för de har bestämt sig för att inte hamna i granateld. Hjälmen är en lätt öppen keram-hjälm som stoppar 9mm och 10 mm (stoppar inget vasst som har mer energi än ca 1200 kJoule).

   Radera
  4. Ja, nåt fusk är det. Sen kanske dom är lite stajlade för fotograferingen också.

   Radera
  5. De har väl bara plockat in några snygga modeller för detta jobb.

   Radera
 6. Noterar att de inte längre pixelerar G36orna. Alla MÖPar vet ju redan vid det här laget att det är just G36 som SOG använder. Intressant i sammanhanget är att Bundeswehr tydligen haft stora problem med G36 i Afghanistan. Vet inte vad SOG haft för erfarenheter dock.
  Lite snabb googling har tyvärr inte givit mig något svar på vilket prickskyttegevär de använder. Det kan säkert någon som överdoserat Call of Duty eller Battlefield svara på :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precisionsproblem vid höga temperaturer ja. Har fingrat helt kort på en g36, kändes väldigt plastig men den håller tydligen annars bra antar jag. Men det är inte samma gjutjärn som i en gammal ksp 58 inte.

   Radera
  2. Det är mest troligt en Remington 700 tactical med specialstock (custom) i aluminium. Ett Hensoldt eller Steiner 2-50 ggr kikarsikte för ca 50-70 KSek. Det hade varit mitt val iallafall om jag jobbat som operatör.

   Radera
  3. Nä, inte ens de modernare FN MAG-varianterna är samma gamla hederliga gjutjärn längre..
   Har dock aldrig fingrat på en G36a. det närmaste jag kommit är att kika på den på pansarmuseet i Munster. Jag tycker den "nya" Ak 5 är spejsad jämfört med det spett en annan hade för 20 år sedan.
   Men G36 måste ju hålla bra vid normalt bruk i Europa, för de har ju haft bössan ett tag och först nu upptäckt bristerna.

   Radera
  4. Jodåminsann, är t o m stolt innehavare av ett s k Schützenschnur dvs tyska arméns motsvarighet till PEK-märke. Dock endast i valören silver. Det var G3:an jag föll på dock, man skulle få ett visst antal träffar inom en jävligt liten cirkel.

   Annars är tyskarna festligt bajsnödiga med sina skjutövningar, man får exakt antal kulor av en liten adjutant och får absolut inte ladda förrän man står på skjutplats, etc.

   Radera
  5. Hade man tvingats ha en budget så hade jag valt Zeiss senaste Victory V8, 2.8-20 ggr. Zeiss äger Hensoldt varumärke och tar teknik från det militära "smala" området för att utveckla mästerliga kikarsikten med bra ljusegenskaper för en bred jägarmarknad.

   Radera
  6. OT till BD: Är det inte G3 som blev AK4?

   Radera
  7. Får inte ihop utseendet på vapnet med en Remington 700 Tactical. Förstås möjligt att luftkylningen kan se olika ut på olika versioner av vapnet, men en snabb bildgoogling får inget att matcha.

   Radera
  8. Nu kan man förstås haft en egen vapensmed som pimpat vapnet, men räkna antalet lufthål runt pipan. 4+1 avlånga i överkant, 4+1 små längs sidan och en överlappande bägge. Rätt distinkt utseende.

   Radera
  9. Tack, stämmer bra. HK 417. Handfästet är det första på Spuhrs sida här

   http://www.spuhr.biz/hk417-mr308a1-upgrades

   Radera
  10. Står även på Wikipedia att SOG använder HK 417, dock finns inga referenser till detta.

   Radera
  11. Om man tittar på var skytten håller stödhanden så ser det onekligen ut som en HK bössa. Inte ser det ut som en Remington i alla fall.
   http://3.bp.blogspot.com/-gEDeWPaiWNo/VkBc1GXb4tI/AAAAAAAAiVo/ZA-AePESsN0/s1600/20151107_jimcro01_SOGDSC_6460.jpg

   Radera
  12. OK, jag backar lite. Ansåg att det var en TAC21 custom kolv som finns till Remington, Tikka och Savage. Men den stämmer inte riktigt. Det finns för övrigt en uppsjö med tillverkare av alu-chassin. En del har fällbar kolv. Hinner och orkar inte googla alla alterinativ. Här är mitt bidrag. http://mdttac.eu/tac21-chassis-system.html

   Radera
  13. @gbd crx:

   Stämmer. Kulsprutan heter MG3. Jag blandade ihop dem.

   Radera
  14. Remington och Tikka är för övrigt de mest populära vapenvalet bland militära och polisiära prickskyttar - sen pimpar de vapnet med ljuddämpare eller rekylbroms, lite picatinny-skenor, En fin kolv mm. Det kan kosta upp till 25000 SEK extra förutom 18000 för vapnet och 50000 för siktet.

   Radera
  15. Ännu ett snarlikt coolt chassi med ljuddämpare från Desertech - det kan ju vara så att det är ett chassi som är 6-10 år gammalt- Aluminium rostar inte. http://deserttech.com/guns/dta-srs-sniper-rifle-chassis.html

   Radera
  16. Fast bössan är ju helt klart inte en bullpup-bössa som den i länken ovan. Du ser ju magasinsstyrningen ganska tydligt på bilden där de sitter i dörröppningen på Blackhawken. För du musen över bilden så den "gråas ut" så ser du dessutom det stora magasinet ganska tydligt.
   Det ser ganska mycket ut som en pixlad HK417 tycker jag.

   Radera
  17. Obamas killar (Secret service) körde G36 i stockholm när han var här.Så helt värdelösa är de väl iaf inte.

   Radera
  18. http://www.thefirearmblog.com/blog/2015/10/14/hk-vindicated-no-problems-found-with-g36/

   Radera
  19. Pastorn, den där rubriken är missvisande. Det enda denna rapport säger är att inga tyska soldater hamnat i fara i Afghanistan p.g.a. brister i G36:an. Det betyder inte att de rapporterade problemen inte finns, testerna visar fortfarande att dess precision påverkas mycket mera negativt av höga temperaturer än de andra vapen man jämfört den med.

   Radera
  20. Hej!

   Ser att ingen har identifierat kikarsiktet som prickskytten använder än. Det är en Preimer Reticle modell Heritage. Mest troligt en H 5-25x56 http://www.snipercentral.com/premier-reticles-heritage-5-15x56mm/ . Lite kul är ju att Preimer Reticle inte finns längre utan blev uppköpt och heter numera http://www.tangenttheta.com/ .

   Radera
  21. ... och VAD är det för "fel" på en "Zastava" av valfri modell?
   Robusta och beprövade som dessutom är billiga !! ;-)

   Radera
  22. Hk417 med spuhr detaljer

   Radera
 7. Varför benämner man just dessa soldater som operatörer och inte bara SOG-soldater?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Direktöversättning från amerikanskans "operator", och för att det låter mycket coolare. Det finns säkert en officiell, tråkig och saklig förklaring, men att det låter coolt är säkert 98% av anledningen.

   Radera
  2. Ganska säker på att det var så att Delta ville särskilja sig och då Agent var taget av FBI valde man operator. Om man orkar leta skulle jag tro att förklaringen återges i Haneys eller Beckwiths böcker.
   Angående Delta , för dem som skjuter pistol rekommenderar jag Pat Mcnamaras (fd delta) klipp för roliga övningar, 50+ är han förövrigt. https://www.youtube.com/user/patannamac1/videos

   Radera
  3. Om man tar snittet av deras löner med tillägg kanske de skulle benämnas Byrådirektör i yttre tjänst ?

   Radera
  4. Allt skall vara USA. Uniformer, utrustning, språk - Sverige en amerikansk delstat.

   Radera
  5. Ja, och en period i vår historia var det Frankrike och andra tider har England och Tyskland influerat oss. Just nu är det USA som influerar specialförbanden för att de leder utvecklingen helt enkelt.
   Men å andra sidan kan du både fika och äta smorgasbord i USA, så du kan ju se på USA´s femtio stater som femtio nya svenska län om du vill.

   Radera
  6. "Ska vara USA" vet jag inte. Utan att veta kan man nog tro att SOG har en budgetram och får köpa sig ändamålsenlig utrustning inom de ramarna. Tyska bössor för att de är bra, t ex. Eller amerikanska uniformer för att de är bra. Sen är det mönstret på uniformen som är amerikanskt (fast det används vad jag vet inte av några amerikanska armétrupper), var uniformen är tillverkad är en annan femma.

   De ordinarie M/90 syddes förresten på Sri Lanka vill jag minnas. Lägger vi nåt politiskt i det eller blir det bara politik när man köper en amerikansk produkt?

   Radera
  7. ... och VAD är det för "fel" på en "Zastava" av valfri modell?
   Robusta och beprövade som dessutom är billiga !! ;-)

   Försvaret tittade ju på 80-talet att köpa in stridsvagnar "Made in Jugoslavia"..
   Dessa stridsvagnar hade med största sannolikhet tillverkats i Uzice mitt inne i det Jugoslaviskt-serbiska hjärtlandet..

   Radera
 8. Problem med att få in folk på enheterna är ett problem i många länder nu. Därav DR TV sänder följande på dansk tv. Märkligt nog är första avsnittet borta, lyckades se det i helgen dock. Nästa avsnitt sänds ikväll, såvida man inte ändrat sig.Angående operatörers storlek så finns det rätt många rejäla bitar med. Både i polisens enheter och föesvarets.
  https://www.dr.dk/tv/se/froemandskorpset/froemandskorpset-1-5

  SvaraRadera
 9. Ingen kommentar om SAAB och radarförsäljningen!
  Säljer för 11 Miljarder till FAE Förenade arabemiraten.
  De är väl angelägna om att kunna se fientliga ökenvandrare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske för att det inte är blogginläggets ämne? Såg för övrigt, om SAAB Radar är ett subämne, att man testat den nya AESA-Giraffen på Gotland under den övning som precis genomförts. Ironiskt nog var det i en länk till en finsk nättidning jag kunde läsa detta.

   Radera
 10. Den skarpsynta kan se att de använder en hel del prylar från Spuhr i Dalby, ett av de mest expansiva svenska företagen i försvarsindustrin just nu. Både hjälmfäste till bildförstärkare och det opixlade handskyddet til prickskyttens vapen är gjort av Spuhr i Skåne. Handskyddet känns igen på de runda Spuhr-interfacen som han har patenterat. Sannolikt är det en HK417, han har handskydd till sådana till salu på sin hemsida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det stämmer. Bekräftas av första bilden på http://www.spuhr.biz/hk417-mr308a1-upgrades, så det är Spuhrs pimpning av HK 417.

   Radera
  2. Jo, jag köper nog också att det är en 417, även om jag misstänker att Spuhr hade kunnat producera ett liknande handskydd för i princip vilken bössa som helst om SOG hade frågat. På bilden där man ser tre soldater i dörren på en Hkp 16 ser man ju att vapnet har ett ganska långt magasin och i övrigt ser mer ut som en Ak än som ett gevär.

   Radera
  3. Magasinet matchar 7.62 NATO, vilket ju är vad HK 417 använder.

   Radera
  4. Och HK 417 är ju en automatkarbin, även om det här är 20-tums prickskyttepipan.

   Radera
  5. Det ser även ut som spuhrs uppgradering till G36, både magasinsstyrning och toprail. Operatörerna i helikoptern har PMAG i sina karbiner vilket normalt inte är möjligt utan konvertering av vapnet. Kul att det går bra för Svensk försvarsindustri!

   Radera
  6. Ja, jag håller med också. Det är Spuhr chassi till 417. Men det är förvånande att en prickskytt hos SOG använder ett grundvapen som är mera avsett för en skarpskyttar, (eg Designated Marksman) bland världens arméer.

   Radera
  7. Rätt plats, rätt tid, rätt utrustning, Niklas. Finns inget som säger att inte SOG även har rena prickskyttevapen t ex PSG-90 eller AG-90. Eller ngt annat. Men för det uppdrag de är på under denna övning lämpade sig antalgigen HK 417 bäst, då prickskytten därmed också kan agera mobilt under framryckning, eller i SIB, då det trots allt är en pimpad automatkarbin.

   Radera
  8. SOG har också k-pistar och en del andra mkt specifika vapen. Men för uppdraget valde man nu detta. Finns en pixlad bild från Affe på ett vapen jag ännu inte identifierat. Eventuellt en k-pist med en rejäl ljuddämpare.

   Radera
  9. Finns bilden ute på nätet?

   Radera
  10. Titta på det korta, antagligen ljuddämpade, helt pixlade vapnet på framsidan här

   http://www.forsvarsmakten.se/siteassets/2-var-verksamhet/specialforband/folder-sarskilda-operationsgruppen-sog.pdf

   Vad f-n är det för något?

   Radera
  11. @Niklas
   Så förvånande är det inte. US SOCOM hade en idé för några år sedan om att minimera användandet av andra prickskyttevapen än FN SCAR-H Mk 20 Mod 0 som just är en upphottad SCAR-H. Syfte? Förenkla utbildning och byte av vapen mellan uppdrag då handgreppen är lika, förenkla logistik avseende vapendelar mm. Exakt hur det gick vet jag inte men tankarna finns iaf i specopsvärlden.

   @Cornucopia?
   Det var då inte det enklaste att avgöra men bedömt är det en magasinsbotten man ser som sticker in bakom skytten i bild och baserat på bredden på magasinet är vapnet av kaliber 5,56.

   Radera
  12. Jag är också inne på att det är ett 5,56mm vapen. Det ser ut som att det sitter 5,56mm magasin i platecarrierns magasinsfickor också. Kpistar brukar ju ha längre och smalare magasin. HK 416 kanske?

   Radera
  13. Jag gjorde grundutbildning med AK4 och hade tidvis skarpskyttens kikarsikte. Det var väldigt bra precision på det hyfsat nya vapnet jag fick ut - upp till 500 meter var effektivt. Jag som jagat och jagar med Husqvarna 1900 Sporter med tunga pipan blev rejält förvånad. Det var ammunitionen som begränsade. På den tiden fanns inga fästen att tillgå för att fästa ett riktigt bra 25 ggr sikte utan man kunde bara använda original HENSOLDT kikarsikte G3/AK4 som bara förstorade 4ggr. (Man kunde använda fästet till Hensoldt, men då hade man väl fått prygel av vapensmeden). Numera kan man fästa vad man vill istället för rödpunktsiktet på en HV Ak4, men jag har å andra tröttnat på att test olika konfigurationer på vapen (kan även kallas att leka med vapnet).

   Radera
 11. Det är varken SOG, SHG eller STE som varit på Gotland .... Nej det är SUPERFÖRBANDET !!! länk http://www.helagotland.se/samhalle/bilder-se-superforbandet-pa-tofta-12227523.aspx

  SvaraRadera
 12. Lite offtopic, recension i skånska Dagbladet:
  http://www.skd.se/2015/11/09/pa-vag-att-bli-en-klassiker-i-genren/

  SvaraRadera
 13. Ännu coolare än specialförbanden och dessutom med reglementerad utrustning. Delar av den riktiga Armén övade i förra veckan på nordligare breddgrader. Bilder

  SvaraRadera
 14. Tänka sig vad mycket lullull våra tappra gossar måste hava med sig när de lämnar mamma för en kort sekund!
  1939/40 var Simo Häjhäs utrustning synnerligen enkel
  Dock kompletterad med livslång övning och sisu.
  500+ fiender satta ur spel för gott
  Men,han var ju finne...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men fienden han mötte var ju ännu sämre utrustad, ledd motiverad och utbildad. Tänk så många fler han hade haft ihjäl med dagens utrustning.

   Radera
  2. Skulle vara intressant med en simulerad strid från WW2 mellan Finlänadre och Ryssar under vinterkriget. Finnarna får moderna personliga vapen inkl kikarsikten samt vinterutrustning (ullkraft), modernt samband samt modernt Archer-artilleri. Ryssarna får kallt vatten, vadmalskalsonering och en spark på smalbenet !

   Radera
  3. Nja sämre ledda, lägre motivation och dåligt utbildade håller jag med om men utrustningen hos fienden var tämligen identisk (variant av Mosin-Nagant) eller bättre i form av olika automatvapen. Häyhä utövade sitt prickskytteri med finska arméns dåtida standardvapen M28-30 "pystykorva" utan optiska riktmedel och höll istället skjutavstånden under 450 meter eftersom han tyckte det var bättre rent stridstekniskt.

   Radera
  4. Vad gäller finnarnas utrustning kan ju nämnas att Harald Öhqvist saknade - håll i er nu- tält!
   Tydligen en bristvara redan i november/december 1939!

   Radera
 15. MÖPigt värre. Mycket trevligt. Vi som bor i Karlsborg får vår beskärda del lite då och då när man ser dom öva. För en f/a officer och reservare är det en lisa för själen med alla militära aktiviteter...:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brukar du nynna Karlsborgsvisan?
   Verkar trevlig plats att lumpa vid.
   Passerat tvenne gånger på Göta kanal.

   Radera
  2. Det händer :-) Karlsborg är en mycket trevlig plats överhuvudtaget. Mycket vatten, mycket fin natur (Tiveden bl.a.), trevliga människor och en j-a massa militär aktivitet. Bra livskvalité med andra ord.

   Radera
  3. Påminner mig alldeles osökt om att vi faktiskt stannade till och besåg Slutvärnet på ena resan!
   " vad rätt du tänkt fast det blev fel"
   Nej, man skall inte håna gångna tider.
   Byggnationen var ju inte klar på en dag...

   Radera
 16. Vad otroligt skitnödigt att man pixlar vapnen (eller delar av dem). Det skulle inte skada SOG eller någon annan det allra minsta om alla visste exakt vilka vapen och tillbehör de använde. Det finns inga supertopphemliga dödsmördarvapen eller vapentillbehör som är så hemliga att de måste döljas. Hade detta funnits skulle man naturligtvis ge dessa till alla soldater, inte bara till specialstyrkorna.

  SvaraRadera
 17. Teorin om att det skulle vara offsetsikten man pixlat på g36orna känns inte speciellt genomtänkt, varför pixla ett par plåtbitar som i princip aldrig används? då hade det varit mer naturligt att pixla rödpunktsiktena. Dessutom brukar offsetsikten oftast användas ihop med optiska riktmedel med hög förstoring.

  Troligen är det någon form av IR laser pekare som man pixlat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle man pixla en IR-laserpekare? Det är ju inte direkt en hemlighet att sådana finns. På vilket sätt skulle det skada SOG eller den nationella säkerheten om det blev känt att SOG använder IR-laserpekare?

   Det är helt klart bara en PR-grej, för att understryka hur extremt hemliga SOG är. Om vi rent hypotetiskt skulle säga att det är något topphemligt tillbehör som ger SOG en stor fördel under en eldstrid, skulle man då inte absolut vilja att alla soldater får denna fördel, och sätta dem på alla försvarets vapen, inte bara några få?

   Radera
  2. Man kanske inte vill tala om vilket fabrikat/modell man använder? Ljuddämpare och skarpskyttegevär är ju inte heller det magiska saker vars funktion och prestanda drastiskt skiljer mellan olika leverantörer. Eller så gillar de bara att se oss MÖPar leka gissningslekar..

   Radera
  3. Och varför skulle man inte vilja tala om vilket fabrikat/modell man använder? Det är som du säger, prestandan skiljer sig inte drastiskt mellan olika modeller ändå, så exakt vilken modell man använder är helt irrelevant, och det finns ingen anledning att pixla bilder för det.

   Radera
  4. Jag kan tänka mig några anledningar. Man vill inte tala om vilken tillverkare, därför att man vill försvåra för någon att ta reda på hur många enheter man beställt. När det gäller laserpekare så kanske de kommer med olika frekvensalternativ, och beroende på vilken modell man har kan man även räkna ut vilken typ av ljusförstärkningsutrustning man använder. Fast det är bara spekulation från min sida. I know naaaathing..

   Radera
  5. Dom har så klart pixlat den för att dra uppmärksamheten från nåt annat...

   Radera
  6. Det händer mycket inom sensorteknologin nu. Astronomer tar bokstavligen hand om varenda foton som träffar deras bästa speglar. Och de behöver inte ens kämpa mot aktiva motmedel (så vitt vi vet). Det finns nog idag många olika slags innovativa hjälpmedel för prickskyttar som man vill hålla fi i okunskap om.

   Radera
  7. Inte en chans. Om det skulle finnas något så innovativt hjälpmedel att det märkbart skulle underlätta för skytten så skulle man naturligtvis inte undanhålla denna fördel från alla andra än några få man inom specialstyrkorna.

   Både hemvärnet och arméförbanden har prickskyttar, och det vore bara korkat att handikappa deras förmåga genom att undanhålla dessa hjälpmedel från dem.

   Radera
  8. Kan ju finnas andra skäl att pixlar delar av vapnet. T ex om de skulle råka tappa bössan på stranden i Kaliningrad så är det ju bra om det inte går att visa att den är identisk med en SOG-bössa.

   Radera
 18. Hur många sånna här pöjkar har vi då? Kan dom hålla Gotland om ivan kommer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deras jobb är ju inte att ensamma mota bort Ivan, utan att utföra specialinsatser och syssla med underättelseinhämtning. Själva hållandet och återtagandet får tyngre styrkor pyssla med.

   Radera
  2. Ett problem är väl att de inte är där just då!
   Det finns ju så extremt mycket att skydda i dagens Sverige!
   Asylboenden, till exempel!

   Radera
  3. Jag sa Gotland, men jag menade givetvis Visby och Slite. Gotlands kust är bortåt 100 mil, givetvis kan inte hundratal gubbar hålla koll på det.

   Radera
  4. Det spelar ingen roll. Som ErikG skrev, det är inte SOGs jobb att hålla någonting, det behöver man tunga vapen för, pansarvärn, luftvärn, pansarfordon, artilleri. Något som SOG inte har. Specialförbanden har andra uppgifter än konventionell strid.

   Radera
  5. Erik pratade om återtagande, jag pratar bara rena preventiva åtgärder, innan ryssen får fotfäste på Gotland mm. Det är allmänt känt att en angripare måste lägga mycket mer krut än en försvarare som har haft tid att planera och gräva ner sig.

   Radera
  6. Gräva ner sig med tunga vapen, ja. Med SOGs lätta vapen kan du inte göra någonting mot luftlandsatta pansarfordon eller tunga förband landsatta från fartyg. Det enda SOG skulle kunna göra är väl att ingripa mot fientliga lätta spanings/specialförband eller liknande, om man nu skulle kunna få information om var dessa befinner sig i tid för att hinna med detta.

   Radera
  7. @Unknown : Om Ryssland får tid att etablera sig på Gotland kommer dom placera SAMs där och då kan inte Jas planen operera där längre + att landstigning med helikopter för SOG kan bli knepigt också.

   Vi måste förbereda oss (preventivt) och gräva ner oss, annars kommer vi aldrig ens kunna hålla Gotland.

   Radera
  8. Jag håller absolut med, men det är inget som SOG kan eller bör syssla med. För att fördereda försvaret av Gotland behöver vi placera egna tunga förband på Gotland. Luftvärn, kustrobotar, artilleri, pansarförband o.s.v.

   Radera
  9. I den bästa av världarna så skulle det vara så. Men den lilla spillran av försvar vi en gång hade är ju på andra ställen i världen och krigar för helt andra intressen än Sveriges.

   Att jag hakade upp mig på SOG är att jag är ganska säker på att dom inte rest ner till Afrika för att störta nån diktator (Mali).

   Antalet är ju hemligt (troligen för att dom är så skrattretande små c:a 100 pers kanske).

   Hur som helst är Sveriges försvar ett skämt. Vi har inte kunnat hävda oss på flera decenier.


   Radera
  10. Är det några vi skulle skicka för att störta en diktator vore det ju just SOG. Poängen med specialförband är att de är väldigt väl utbildade, välutrustade och har en stor förmåga att tänka själva. Det är inte den typen av soldater man ber gräva ner sig i ett ståvärn och vakta en kulle. Det vore slöseri med resurser.
   Att skicka SOG för att ta itu med soldater som vaktar en kulle i ståvärn är också slöseri med resurser. SOG skickar man in för att skära halsen av den som ger order till den som ger order till den som ger order till soldaterna som står i ståvärnet. Man skickar in SOG för att slå ut HQ, kommunikationsnoder och andra viktiga punkter. Helt kort kan man säga att deras jobb är att lösa sånt som är omöjligt.

   Radera
 19. Varför ger FM ut en video om det hemligaste de har förutom MUST och FRA? För mig låter det som de har rekryteringsproblem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju inte någon hemlighet att SOG existerar, och att soldater kan åka helikopter, gå i skogen och bära vapen är ju knappast något jättehemligt. Det klarade ju rent av våra värnpliktiga fallskärmsjägare av tidigare. Ska man vara elak så klarade vi värnpliktiga helikoptermekaniker av samma sak för 20 år sedan. Åka helikopter, ta skogspromenader och bära vapen (så länge de inte var allt för tunga) alltså.
   Det vi får se kan nog jämföras med en uppvisning med Gripen på en flygdag. Gripen innehåller en stor mängd hemligheter, men det går ju att visa upp maskinen ändå utan att man ger bort allt för mycket.

   Radera
 20. Hur stora är de här "grupperna", hur mycket personal har de? Är de skvadroner med 100-150 personer i varje?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är hemligt, men jag skulle tro c:a 150 pers.

   Radera
 21. @ Kapitalist - du skulle bli förvånad om du visste hur få de egentligen är. :(

  SvaraRadera
 22. HK417 med Spuhr railsystem. Spejsigt. Sätter en del stålar på att det är en Rotex II dämp och Hensoldtglugg. De missade dock att pixla vapnet på en bild (bara dämpen pixlad).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kikarsiktet är ett Premier Reticles Heritage 3-15x50
   http://www.longrangehunting.com/forums/f18/review-new-premier-reticles-heritage-3-15x50mm-tactical-35801/

   Ljuddämparen skulle också kunna vara en Ase Utra SL7-BL.

   Radera
 23. Någon som vet vart man kan hitta bilderna i högre upplösning?

  SvaraRadera