Cornucopia?

2015-11-06 09:01

Av ungdomsjobben blev det endast ett

När regeringen strök den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar ersattes detta med sk traineejobb, som skulle ge 32 000 ungdomar jobb. Public Service/SVT rapporterar nu att det än så länge har blivit exakt ett traineejobb (och nej, det är inte någon i regeringen).

Som kompensation för den garanterat högre ungdomsarbetslösheten, som högre arbetsgivaravgift för unga innebär (när konjunkturen viker) skulle 32 000 nya traineejobb skapas. Regeringen var alltså tydlig med att slopandet av lägre arbetsgivaravgift leder till arbetslöshet, och att man därför skulle ordna traineejobb inom t ex vård och omsorg. 
Foto: Lennart Perlenhem
SVT har dock bara hittat en enda traineetjänst än så länge. Om man bortser från på arbetsförmedlingen, där sektionschef Johan Wikström säger:
"Det går trögt, visst är det så. Det beror på att det är två helt nya insatser. Både traineejobb och utbildningskontrakt kräver en hel del förberedelser på lokal nivå innan de kan komma i gång. Det krävs en samverkan mellan oss, kommun, fack och arbetsgivare. Vi tror inte att det kommer att bli några större volymer i år."
Så var det med den saken.

I rättvisans namn skulle bara 590 ungdomar få traineejobb i år och summan 32 000 skulle vara på tre år. Men som sagt så måste det finnas någon arbetsgivare som vill ha de här jobben, och några ungdomar som vill ta ärligt talat ofta (om än karaktärsdanande) skitjobb inom vård och omsorg. Arbetsgivarna ska inte bara betala full lön för den praktiska effektiva arbetstiden, utan dessutom lägga resurser på att utbilda trainees, vilket man knappast har varken råd eller tid med. Speciellt inte inom den överbelastade välfärden.

Men även ett av 590 är en imponerande låg siffra om 1.7% promille av de tilltänkta jobben.

Jag efterlyser information om vad detta är för traineetjänst. Ska vi gissa på socialdemokraternas partikansli?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

21 kommentarer:

 1. Så kan det gå om man betalar skatt. *burkskratt*

  SvaraRadera
 2. Hade det inte varit för att det var så tragiskt så hade det nästan varit roligt. Jag kan inte tänka mig något annat yrke där man gång på gång kan misslyckas så kapitalt och ändå ha kvar sitt jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Analytiker och centralbanksekonom är ett annat yrke där man ständigt kan ha fel...

   Radera
  2. Politiker är inte skyddade från uppsägning, de kan sägas upp som alla andra, visserligen bara på en specifik enskild dag vart 4:e år (och precis som med utbytbara statarjon förr i tiden bara på hösten).

   Under mellantiden kan vi väljare varsla dem om uppsägning i opinionsundersökningarna och hoppas att de fattar hinten...

   Radera
  3. Sjukvården misslyckas också rätt ofta. Folk dör ju stup i kvarten.

   Radera
 3. Ja. dessa politiker verkar vara skyddade av deras egna dumhet. Dumma beslut som leder till dumma resultat som analyseras dumt och följs upp av ännu mer dumhet. Och så rullar det på.
  Se bara inom energipolitiken där man lägger ner välfungerande kärnkraft och som kommer öka på växthusgaserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och kärnkraften var inte ens ett politiskt beslut, det skötte elbolagen om. Amorteringskravet skulle avgöras av Finansinspektionen, inte av regeringen direkt. Det är polisen som ska bestämma om vi ska ha gränskontroller, inte regeringen o.s.v. delegeras regerandet ned till ovalda byråkrater för regeringen vet inte hur man regerar. Oppositionen är inte bättre, DÖ blev en verkningslös opinionskatastrof och trots att den slopats formellt så kommer de säkert att rösta för regeringens budget ändå. Oppositionen kan inte opponera.

   Radera
  2. Typiskt inövat och invant beteende i dagens sverige. Troligtvis en någon sorts inövad hjälplöshet? (nåt för en psykologkunnig att studera närmare?)

   Det är alltid "någon annan" som har ansvaret, förväntas besluta, förväntas reda ut problem, som är skuld till allt ont.
   När notan eller skulden ska betalas då är det definitivt "någon annan" som får stå för det.

   Radera
 4. Regeringen, och dess stödjande borgerliga partier, klarar inte av att göra någonting. Amorteringskravet misslyckades två gånger av tekniska juridiska skäl. Jobbpolitiken är patetisk, i vilket fall kom 40 000 (en halv miljon i årstakt) asylanter bara i oktober så även målsiffrorna är löjligt små. 20 000 asylsökande, lika många som hela poliskåren, som fått avslag och vistas här olagligt blir helt enkelt inte utvisade. Nya lagar kan inte stiftas och gamla lagar slutar gradvis att gälla. Säkerhetspolitiken är i limbo mellan neutralitet och allians, och Saudi ömsom försvaras och kritiseras ("En icke-demokratisk icke-diktatur" eller hur statsministern formulerade sig).Relationerna med EU-länder haltar och är direkt fientliga mot Israel. Man brukar fråga sig om politikerna skadar samhället för att de är onda eller korkade, det här gänget är både ock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Promillepolitik saknar helt proportioner med verkligheten. 600 fler utbildningsplatser för sjuksköterskor, skapar sjukvårdsministern, men det finns 107 000 sjuksköterskor idag! 6 promille. För att inte tala om bristen på lärare, poliser, socialsekreterare, militärer. Ingen åtgärd.

   Radera
  2. Som PISA har visat är de flesta svenska ungdomar ändå inte kvalificerade att läsa en så avancerad högskoleutbildning som till sjuksköterska - den är svårare än du tror.

   Radera
 5. Löfven fick väl jobbet.. Har väl gått sådär..

  SvaraRadera
 6. Det är ändå en imponerande siffra, kunde varit 1 mindre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtminstone en som är glad. Fast han hade nog varit ännu gladare om han bara fått de miljoner cash som utredandet och införandet av denna "reform" kostat i arvoden till jurister och annan administrativ personal. Obama ska för några år sedan ha sjösatt ett sparprogram för att minska antalet offentliganställda. Bara en blev uppsagd. Denne är knappast glad.

   Radera
  2. I grunden handlar det om att staten saknar kännedom om marknaden. De vet inte hur arbetsgivare och arbetssökande värderar olika incitament som subventioner och anställningsformer. Staten gissar i blindo, det var precis därför Sovjet föll. Staten kan inte syssla med arbetsmarknader, staten är inte en marknadsaktör som anpassat sig till kunders behov och motiveras av vinstsyfte, alltså att uppnå allt mer effektiva resultat.

   Radera
 7. Hej Cornu, det var Madelein från Hallstahammar som fick jobbet: http://vlt.se/nyheter/hallstasura/1.3165530-madelein-blev-historisk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så det var inte Löfven?

   Då betar vi alltså full lön till klåparen, hemska tanke!

   Radera
 8. ...praktikplats på äldreboendet Lövåsen...

  SvaraRadera
 9. "When the going gets tough, the tough get going"
  har en alternativ översättning på svenska: När det blir tufft så går man iväg.
  Halva personalen på socialen sjukskriven. Så hanterar staten, som ni alla älskar, migrationskrisen.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6281678

  SvaraRadera
 10. Nu får vi stänga det öppna hjärtat - korsdrag!

  SvaraRadera