Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2015-11-17 14:10

Årets influensavaccinering avklarad

Så var årets influensavaccinering avklarad. Som egen företagare har jag inte tid eller råd att bli sjuk när det enkelt går att undvika, och vaccinerar mig alltså i sedvanlig ordning.

Ett alternativ till vaccinering skulle kunna vara att jag inte klarar av att hålla bokdeadlines, med försenad bokutgivning som följd. Eller att bloggen inte uppdateras flera gånger om dagen, rent av kan vara ouppdaterad i flera veckor.
Anlände tio minuter innan drop in
för vaccinationen började. Fick kölapp arton,
men behövde bara vänta fem minuter.
Snabbt och effektivt på lokala vårdcentralen.

Under bloggens snart sju och ett halvt år har det bara hänt en enda gång att det inte har publicerats något inlägg en specifik dag. Den gången, tror det var helgen innan julen år 2010, hade jag dubbelsidig lunginflammation och hade sannolikt dött om det inte funnits antibiotika. 

Fast som sagt, det är helt onödigt att drabbas av influensa, när man istället kan träna sitt immunförsvar för en billig penning. 

För övrigt borde alla arbetsgivare erbjuda att ersätta sina anställdas vaccinationer. Det betalar sig lätt i uteblivna sjukersättningar och uteblivna intäkter eller drabbad verksamhet på grund av sjukdom.

Finns även en preppingaspekt på detta. Svårt att kalla sig prepper om man inte tar enkla åtgärder mot att bli sjuk helt i onödan. Och nej, ditt immunförsvar tränas inte bättre av att du blir sjuk, det är som att lära någon simma genom att knuffa i dem i vattnet. Tvärt om kommer sjukdom skada din kropp, om än förhoppningsvis bara tillfälligt, och försämra dina förmågor på alla punkter, både under sjukdomen och under den efterföljande återhämtningen. Dessutom tränas din kropp inte bara mot en influensa, utan mot samtliga av årets bedömda influensor, när du vaccinerar dig.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Men tänk om du får autism!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Jag var ironisk :) Jag är ingen 70-talare men jag försöker så gott jag kan!

   Radera
  2. Inte för att jag är insatt i vaccinkonspirationsteorier men det enda jag minns är det där vaccinet några år sedan som gav folk narkolepsi. Är även den en bluff?

   Radera
  3. Anders
   Nej, med det var mycket sällsynt och var för ett vaccin som togs fram i stor hast. Som jämförelse skulle antagligen influensan i sig själv ha orsakat andra följdsjukdomar i en betydligt större andel exponerade. (Dödligheten i influensan var ~0.1% och ¨~1% av drabbade barn blev inlagda på sjukhus).

   Radera
  4. På populationsnivå kan det vara så att även vacciner som ger allvarliga biverkningar som t ex sömnsjuka hos en mätbar andel av de som tar vaccinet totalt sett minimerar skador och för tidig död i befolkningen. Det är dock knappast det svar man ger de som drabbas, eftersom det kan uppfattas som näsvist och bara elda på aggressionen.

   Oprövat vaccin = risk. HPV-vaccinet kan sorteras in i denna kategori. Pilla runt med immunförsvaret har sina risker. Det är bra att vara medveten om det i alla fall så att man själv kan bestämma om man vill ägna sig åt förebyggande åtgärder snarare än att ta vaccinet.

   Väl beprövat vaccin = högst sannolikt ok. Mässlingsvaccin är ett bra exempel. Inga indikationer finns på att detta ökar risken för autism och vid det här laget måste ju minst någon miljard ha blivit vaccinerad. De vanliga influensavaccinerna hör också hit.

   Men om man nu i alla fall inte har någon lust att vaccinera sig mot årets influensa (jag själv är ett exempel):
   D-vitamin verkar hjälpa alldeles särskilt bra mot infektioner som attackerar slemhinnorna (luftvägarna). Dock inte apotekets svaga skämt-tabletter, utan betydligt starkare som man enkelt själv hittar med ett par snabba googlingar. Man börjar i augusti/september så detta är ingen quick fix. Andra tips för att undvika luftvägsinfektioner är låg stressnivå, god sömn, samt lågkolhydratskost/näringstät kost. Väl beprövade metoder vid det här laget skulle jag nog vilja påstå.

   Radera
  5. Inte varit ens lite snuvig de senaste 3-4 åren sen man gick över till lowcarb (ketogent t o m) och 5000 IU D-vitisar /dag.
   Billig hälsoförsäkring.

   Radera
 2. Har nog aldrig varit så sjuk i influensa som efter den gången, för ett par år sedan, som jag influensavaccinerade mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk då hur sjuk du hade varit om du blivit sjuk på riktigt utan vaccin.

   Radera
  2. Nej tack, jag är ingen positivist.

   Radera
 3. Word!
  Finns så mycket skumma idéer hos - i övrigt förståndigt folk - kring vaccinering. Möjligtvis hittar man på en hokuspokushistoria för att man eg. är rädd för att ta en spruta.

  Utebliven inkomst och ligga och må dåligt istället för ett litet stick.

  SvaraRadera
 4. Nyckelbegrepp är ju just " bedömda" influensor.
  Vad sägs från Niclas S sjukstugan om sannolikheten att pricka rätt?

  SvaraRadera
 5. Om nu inte man tränar sitt immunförsvar genom exponering för smittförande organismer, vad är då immunitet?


  För övrigt har ingen tjänstehen råd att vara sjuk längre. Jobbet ligger kvar. Lånen ligger kvar.

  SvaraRadera
 6. Hade influensa varje år tre-fyra år i rad för drygt fem år sedan. Efter det har jag inte varit sjuk i influensa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick också en rejäl släng 2001 tror jag det var, blev riktigt jäkla sjuk. Efter det har jag inte alls varit sjuk i influensa. Jag kan förstå den ekonomiska aspekten av att vaccinera sig, men det blir nog inte bättre än naturlig immunisering.

   Radera
 7. Influensa?
  Du skulle varit med i Paris ..
  (Fritt efter H&T)

  SvaraRadera
 8. Så dåligt att man får bekosta vaccin själv i Sverige, i andra länder är det gratis. Även andra vaccin som TBE och Hepatit A/B om man ska resa, som kostar tusentals kronor i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Influensavaccinet är iallafall billigt ändå

   Radera
  2. Varför vill du med våld tvinga vaccinmotståndare att betala för ditt vaccin? Eller tror du att det finns ett koncept som heter gratis lunch?

   Radera
  3. alag: Om det inte skall ske med tvång så vore arbetsgivaren en kandidat att äska pengar till vaccinering från...

   Radera
  4. Ett annat gratis alternativ (som inte omfattar tvång) är att hoppas att tillräckligt många andra vaccinerar sig så det inte blir någon att bli smittad av...

   Radera
  5. Det är klart att det inte ska ske med tvång när det finns oändligt med alternativ för att finansiera sticket eller för att undvika att bli smittad.

   Radera
 9. Det är förstås en avvägning som varje person måste göra om de skall vaccinera sig eller inte. Om man har lätt för att bli förkyld och få influensa bör man naturligtvis vaccinera sig. Själv hade jag en svårare förkylning för ca 30 år sedan som kanske var influensa, och efter det bara varit lite snorig några gånger, men ej sjuk. Så därför väljer jag att inte ta vaccin för influensa. Har heller aldrig haft vinterkräksjuka. Verkar som immunförsvaret håller jämna steg i kampen mot de vanliga virusarna som man exponeras för ofta. Däremot tar jag andra vaccin där jag inte har något track record att falla tillbaka på, exempelvis mot TBE och och tropiska sjukdomar och sånt när jag åker på semester.

  SvaraRadera
 10. Tog vaccinsprutan i onsdags, frös som en hund i två dagar, vart lite hängig iytterligare två. Men det är förhoppningsvis en bra investering.

  SvaraRadera
 11. En pneumokockvaccination skulle förmodligen passa bloggaren rätt bra med tanke på lunginflammationshistoriken.

  SvaraRadera
 12. Bortkastade pengar på vaccin av oklar effekt. Blir du inte sjuk är det tack vare vaccinet, blir du sjuk betor det på att någon i din omgivning är ovaccinerad eller på att viruset muterat. Men aldrig vaccinets fel. Klassisk djup analys av tillverkaren och dess hejdukar.

  SvaraRadera
 13. läs denna och många fler rapporter så kanske ni tänker till.

  http://www.theguardian.com/society/2015/feb/06/next-winter-flu-vaccine-may-not-be-effective

  SvaraRadera
 14. Har man sjukförsäkring via jobbet bör man kolla upp hur de ställer sig till vaccineringar. Jag har LF via jobbet och då får man vaccinera sig för allt man vill gratis.

  SvaraRadera
 15. Skulle aldrig falla mig in att ta ett vaccin. Det finns otaliga rapporter som visar på biverkningar. Att inte lära sig av historien....
  http://vaccin.me/

  SvaraRadera
 16. Låter obehagligt att vara så bunden.

  SvaraRadera
 17. Jag tog i går. Egenföretagare som inte heller har lust att bli onödigt sjuk några veckor och tappa en massa inkomst.
  Ännu mer korkat är det att inte vaccinera sina barn mot de kanske ännu allvarligare sjukdomar som man vill undvika. Nämligen difteri, stelkramp, kikhosta, polio, mässling, påssjuka, röda hund samt infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ b, pneumokocker och för flickor ingår även HPV, humant papillomvirus.
  Föräldrar är i vissa fall okunniga och dumma och väljer bort det. Dessa har säkert inte sett de allvarliga effekter dessa infektioner kan leda till och även död. Bara p g a att de sjukdomar nästan är bortvaccinerade här i Sverige.
  Förutom att det utsätter sina barn för fara så utsätter dom även omgivningen utifall de skulle bli smittbärare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att sjukdomar bortvaccinerats är en myt. Den stora förändringen skedde med förbättrade transporter under 1800talets andra hälft. Förändringar som säkrade livsmedelsförsörjningen, och som parat med införandet av rent vatten/avloppssystem och av hygienrutiner på BB och sjukhus ledde till drastiskt minskande mortalitet bland barn. Som ett exempel kan nämnas att barnadödligheten (i åldersgruppen 0-7) sjönk från i genomsnitt 40% av alla dödsfall/år till nära noll på 70talet. Alltså *innan* vaccinationsprogrammet infördes. Det vaccinerna gjorde var att minska fallen med sjukdagar pga mild infektion. Förvisso kanske samhällsekonomiskt lönsamt, men ur hälsosynpunkt en obefintlig effekt.
   Däremot kan vacciner ha effekt i områden utan moden sanitet eller säker livsmedelsförsörjning.
   (Och smittkoppsvaccin hade ingen effekt på mortaliteten. Faktum är att antalet epidemier till en början ökade med ökande vaccinering.)

   Radera
  2. Så att humant papillomvirus kan leda till livmoderhalscancer är bara en myt eller skitsnack.
   Att vaccin mot detta inte fungerar?

   Radera
  3. @Nils ditt argument är en halmgubbe som inte berör det jag nämner (är du ett läkemedelsindustritroll?)
   Men för att svara: problemet är som vanligt vem har gjort studien och hur många har nytta av vaccinet? Ca 1/10000 drabbas (USA) Så är det samhällsekonomiskt meningsfullt om "bara" 1/10050 drabbas efter vaccinering? Dessutom måste du då även förklara varför prevalensen av sjukdomen är dubbelt så hög i muslimska länder och 20 gånger högre i Indien om man jämför med USA (alla siffror avrundade). Att basera sig på tillverkarens Statistiktrixande och säljmaterial maskerat som vetenskap är aldrig en god grund för beslut.

   Radera
  4. Nej. Jag är inte ett läkemedelindustritroll. Däremot tror jag på naturvetenskap och dess framsteg. Jag tror också att myndigheter och sjukvård i allmänhet vill mänskligheten gott och inte har någon baktanke om att förgifta alla människor med farliga vaccin eller andra allmänt nojiga konspirationsteorier som vissa har.

   Radera
  5. Och lite till DN-journalistargument från dig. Du har lite svårt att hålla dig till ämnet. Om du nu "tror" på vetenskap så föreslår jag att du kontrollerar fakta och bemöter fakta med fakta istället för meningslösa argument som inte rör ämnet.

   Radera
 18. Jag tillhör dem som i möjligaste mån undviker vaccin och mediciner. Jag har aldrig tagit influensavaccin och har aldrig varit sjuk i influensa. Enklare förkylningar klarar man av utan medicin.

  Jag tycker att massvaccineringen mot svininfluensan 2009 visade svenska folkets blinda tro på auktoritära myndigheter när den är som sämst. Sverige var det enda landet i världen som genomförde massvaccination, och vi såg också vilka negativa följder det fick.

  Därmed inte sagt att vaccinationer alltid är fel. Det finns säkra beprövade vaccin mot barnsjukdomar, stelkramp och annat som man bör ta. När jag reste till Indien tog jag vaccin mot Hepatit A samt även ett förebyggande magvaccin, så jag har ingen kompromisslös inställning till mediciner.

  Men som sagt, om man ändå aldrig blir sjuk i influensan (peppar, peppar, ta i trä) finns det ingen anledning att ta vaccin.

  SvaraRadera