Cornucopia?

2015-11-12 14:15

Är beredskapspolisen på väg att återupprättas?

Beredskapspolisens efterträdare särskilda beredskapspolisen lades ner av regeringen Borg/Reinfeldt 2012. Ett kryptisk meddelande på beredskapspolisens förenings hemsida kan antyda att regeringen Ygeman/Löfven är på väg att återupprätta organisationen.

Regeringen Borg/Reinfeldt lade 2012 ner den 2009 ur nedlagda Beredskapspolisen bildade Särskilda Beredskapspolisen. Polisen ansågs inte längre ha något behov av tillfälliga förstärkningar i den eviga fredens och lugna omvärldens tidsålder.

På Beredskapspolisföreningens hemsida står det nu följande kryptiska meddelande. Det tolkas av en del som att organisationen kan vara på väg att återupprättas.
"VIKTIGT MEDDELANDE TILL FD. BEREDSKAPSPOLISER
2015-11-11 FREDRIK BRANDER
Vi behöver komma i kontakt med fd. aktiva Särskilda Beredskapspoliser som på kort varsel kan tänka sig att rycka in i tjänst. Informationen kommer vidarebefordras till respektive polismyndighet."
Mot det hela talar att det inte finns flera polismyndigheter längre, utan bara myndigheten Polismyndigheten. Föreningen kan förstås med "respektive polismyndighet" avse polisregioner, som ungefär eller exakt motsvarar tidigare länspolismyndigheter.

Något beslut om att återupprätta organisationen, rent av inkalla den, behöver inte föreligga. Däremot kan det pågå intern utredning av hur många fd särskilda beredskapspoliser, som är beredda att rycka in vid ett återupprättande. Detta kan ske proaktivt inom Polismyndigheten, eller på ett uppdrag, formellt eller informellt (muntligt), från regeringen. Det kan också vara ett initiativ från Beredskapspolisföreningen, som vill kunna gå till polisen och säga "så här många står redo - arbeta för att återupprätta beredskapspolisen".

Oavsett är det först när man vet hur stora resurser en nyupprättat beredskapspolis kan förfoga på kort varsel det kan det aktuellt att snabbt återupprätta denna. Återstår att se om regeringen Ygeman/Löfven är intresserade av detta. Tydligt är åtminstone att polisen själva säger att de inte kan upprätthålla gränskontroller med de resurser (=personal) de har (=utan att ordinarie verksamhet lamslås ytterligare). Beredskapspolisen hade i nuvarande krisläge varit perfekt för ändamålet, men har också en förnyad relevans i hybridkrigets ålder med gröna gubbar.

Beredskapspolisen står alltid under befäl av en ordinarie heltidsanställd polis. Beredskapspolisen ska i princip endast ägna sig åt juridiskt enklare sysslor inom yttre tjänst, som avspärrning, bevakning, befolkningsskydd. Eller ID-kontroller, men har polismans befogenheter och skyldigheter att ingripa vid misstanke om brott.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

8 kommentarer:

 1. Vi kan bara hoppas.

  På nya poliser kanske man ska hoppas mindre.

  ....Polisprogrammet vid Södertörns högskola förser blivande poliser med rätt kunskaper och förberedelser inför storstadens utmaningar och ett samhälle i ständig förändring.”

  Den akademiske ledaren för utbildningen, lektor Anders Fjällhed, som själv är utbildad fritidspedagog, psykolog och fil. dr. i pedagogik, berättar för P4 Sörmland att frågor om genus, klass, etnicitet och ålder är mer framträdande i den planerade utbildningen på Södertörn. Samarbetet mellan polisen och den tydligt genusprofilerade högskolan är unikt men nödvändigt enligt Fjällhed....
  ...Inom den akademiska världen finns det ett begrepp som heter Interkulturellt perspektiv, vilket går ut på att kasta ett starkare ljus på frågor om genus, klass, etnictet och ålder. För Anders Fjällhed, som är lärare inom interkulturalitet, är det nödvändigt att tillämpa ett sådant perspektiv...  http://www.blaljus.nu/nyhetsartikel/hur-redo-ar-sodertorn-att-bli-phs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att det är NÖDVÄNDIGT med instesektionellt perspektiv för att Fjällhed och hans kompisar ska få större personlig makt. För svenska folket är det naturligtvis inget annat än rent löjeväckande trams. Ungefär som indoktrineringen i andra kvasivetenskaper som marxism -leninism, rasbiologi, Nordkoreas ideologi et c.

   Radera
 2. Kommer nog att gå lite sisådär med en eventuell plan att dra upp liket efter beredskapspolisen ur sina gravar. Kan inte vara så populärt att obeväpnad behöva ta hand om horder av anonyma män i vapenför ålder, varav många kan vara beväpnade eftersom Tullen vägrar kontrollera misstänkta vapensmugglare av arbetsmiljöskäl. Arbetsmoralen inom Polisen är i botten nu:
  http://www.sydsvenskan.se/skane/fackligt-uppror-mot-polisens-toppchefer/

  Hälften av socialsekreterarna på jouren i Malmö har sjukskrivit sig. När gör poliserna detsamma? Svenska staten har gjort sig själv helt irrelevant, har ingenting att säga till om längre.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6281678

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom minskas ju Polisens budget med 5% (1 miljard) i budgeten som är på gång just nu, stödd av regeringen och borgarna trots att D.Ö. röstats bort av idioterna som är medlemmar i borgerliga partier.

   Radera
  2. Beredskapspolisen är inte obeväpnade utan har samma beväpning som vanliga poliser alltså Sig Sauer.

   Radera
 3. På deras hemsida www.beredskapspolisen.se står där ytterligare information.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Den som läser artikeln ser att texten är hämtad från Beredskapspolisföreningens sida. Även länken leder dit.Det Daniel Ragnarsson försöker sig på är snudd på bedrägeri, och mycket fult gjort. Att försöka leda trafik till en annan sida en den ursprungliga är något som nättroll normalt brukar ägna sig åt. Fy skäms!"

   Radera
  2. Nu förstår jag inte? Är ni motparter till varandra eller vad är det sekreteraren Urban vill få sagt? Som jag ser det finns det en förening och ett förbund som jobbar för ett införande med liknande mål?

   Att skylla en människa för bedrägeri när det handlar om ideella verksamheter får jag inte ihop alls, du får förklara dig. (Urban Norell är sekreterare i en föreningen .NU)

   Där är vettig information på både beredskapspolisen.nu och beredskapspolisen.se, man får aldrig för mycket av information. Då sidorna erbjuder olika ståndpunkter kan det vara vettigt för alla att bilda en egen uppfattning.

   Urban, hur seriöst är det egentligen att en förening vill ha in massa medlemsavgifter? Och du pratar om bedrägeri när inte ens beredskapspolisen finns och är inte alls säkert det kommer införas igen, långt ifrån.. Skäms på dig och var lite mer tydlig.

   Radera