Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2015-11-21 12:37

Anpassar du dig till terrorhotnivån?

Terrorhotnivå fyra kvarstår. Har ni som bloggläsare låtit hotnivån påverka er vardag?

Man ska ta den förhöjda terrorhotnivån på allvar. Även om myndigheterna förstås kan ha fel, så bör försiktighetsprincipen råda.
Typisk måltavla.
Värt att tänka på är dock att jag ställer mig mycket tveksam till att svenska myndigheter skulle våga höja hotnivån till allra högsta, hotnivå 5, likt i Belgiens huvudstad Bryssel just nu. Svenska myndigheter vågar helt enkelt inte för tänk på ekonomin och konsumtionen.

Hotnivå 5 betyder att man känner till ett riktigt hot, både geografiskt mål och ungefär i tiden när det är tänkt att genomföras. Nedstängningen av evenemang och kollektivtrafik i Bryssel, samt en skarp rekommendation till folk att hålla sig hemma, är ett typiskt exempel på de åtgärder man då behöver ta. I Sverige är antagligen sådant omöjligt, då det drabbar ekonomin och konsumtionen. Vilket förstås är helt fel.

Att folk väljer att skjuta upp sin konsumtion några dagar påverkar inte ekonomin. Folk har lika mycket pengar i plånboken och det är direkt oansvarigt att faktiskt inte höja hotnivån till högsta om man har underrättelser om ett förestående angrepp. Om konsumtionen skjuts upp några dagar påverkar det inget alls.

Dock tackar ingen den proaktive - kan man hindra ett dåd genom att hålla måltavlorna (oskyldiga civila) hemma får man bara skit. 

På den positiva sidan just nu är att det visar sig att den svenska polisiära - militära samverkan fungerar utmärkt än så länge enligt de uppgifter jag har från flera källor. Jag kommer dock inte publicera vad uppgifterna innebär i konkreta åtgärder. Sverige har kanske inte haft så här hög beredskap sedan Sovjetunionens fall, eller åtminstone inte sedan den 11:e september 2001. 

Frågan till dig som läsare är dock om du vidtagit några åtgärder och anpassat din vardag till hotnivån?

Det finns en genomgående trend när det gäller denna typ av terrorangrepp mot oskyldiga civila. London, Madrid, Paris och just nu högsta hotnivå i Bryssel. Till detta finns mindre angrepp som Köpenhamn. Trenden är tydlig. Man slår mot huvudstäderna. Kort sagt är det framför allt de som bor i Stockholmsområdet som bör ta åtgärder. I möjligaste mån undvika City, åtminstone under helgerna. Att passera via Centralstationen, Slussen eller T-Centralen kan vara svårt eller rent av omöjligt att undvika när man jobbar under veckorna, men det är onödigt att röra sig vid måltavlorna på helgen.

Men hur gör du själv? Vägrar du ta försiktighetsåtgärder? Svara på enkäten ute till höger.

Skulle du vidta åtgärder om man gick ut med terrorhotnivå 5? Eller skulle du även då skratta det hela i ansiktet?

Baserat på de uppgifter jag har fått från olika håll, men inte tänker publicera, så är min rekommendation att ta hotnivån på största allvar. Vad för åtgärder man ska ta personligen vet ni bäst själv utifrån er egen situation.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

57 kommentarer:

 1. varför finns det ingen nej, jag skulle ändå inte vara nära folkmassor?

  SvaraRadera
 2. Har inte varit aktuellt att reflektera över detta än då jag ytterst sällan befinner mig på platser som kan vara sannolika mål för terrorister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagt till ett sådant alternativ.

   Radera
 3. Vad skulle kunna hända i småstaden där jag bor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade ju varit ett ultimat mål. Finns kanske en skola t ex. Ett par hundra barn som gissa räcker väl, och så tar det längre tid innan piketen etc kommer dit.

   Den psykologiska effekten vore ju enastående, typ att om det kan hända i Grums eller Säffle eller Vetlanda så kan det ju verkligen hända precis överallt.

   Radera
  2. Gisslan. Inte "gissa".

   Radera
 4. Rapport från Bruxelles kan jag inte leverera
  Dock från Waterloo!
  Ja, jag vågar mig fram nu efter drygt 200 år...
  Handlade på största köpcentret för en timme sedan
  Allt helt som vanligt
  Mycket folk
  Diverse erbjudanden
  Inga poliser eller dylikt
  Trafik?
  Gick i det snöblandade regnet.
  Lite nödtvungen motion blev det då bilens stöld-alarmsystem djävlades
  Sånt får man ta'

  SvaraRadera
 5. Om man ponerar ett attentat med lika många döda som i Paris (ca 130) och uppskattar Sveriges befolkning till 9,5 miljoner så är risken att dö i detta ponerade attentat cirka 0,00001. Är det rimligt att inskränka sin livsföring p g a detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om du gick på en stor utomhuskonsert med ett nazistdödsknarkarband skulle nog risken vara betydligt större. Sannolikheten är inte helt obetingad i det här fallet.

   Radera
  2. Självklart är det så. Men...lägg till risken då, typ dubbla- eller tiodubbla, kanske hundra ggr större. Risken blir ändå väldigt liten...

   Radera
  3. Vill inte låta paranoid, men i sådana här fall är ju risken otroligt nära 0% ända fram tills den är 100% och man är kokt i bajs :/

   I många vardagliga situationer kan man vida små åtgärder som ökar ens överlevnad rejält, t.ex. köra man bil kan man ha bälte på sig och framförhållning. Kör man MC kan man ha skinnställ, hjälm och framförhållning osv.

   Men i fall utav en Brevik eller Parisattackerna så finns inte så mycket till upptrappningar eller åtgärder, det går för snabbt från osannolikt till död eller livshotande skador.

   Radera
  4. Ja, men bara för de få som blir skjutna allra först, under de sekunderna innan alla i närheten inser vad som händer. För de som inte blir skjutna direkt finnas det en naturlig motåtgärd för att skydda sig, nämligen att skjuta tillbaka. Men detta kräver så klart att det är tillåtet att bära vapen för självförsvar, vilket tyvärr bara är tillåtet i USA och några få andra länder.

   Jag läste t.ex. att de 2 terroristerna på konserten i Paris under 10-15 minuter gick runt och sköt folk, en efter en. Det hade varit mer än tillräckligt med tid för att minska dödstalet från runt 100 till kanske ett dussintal personer, om bara en handfull av de närvarande hade varit beväpnade.

   Radera
 6. Man vill ju givetvis inte sluta leva och ha kul på grund av dessa hjärntvättade idioter. Med detta sagt, om det var ett kättarband som hade konsert i Kungsträdgården med öppen entre, skulle jag kanske inte gå på den just nu. Onödigt att tejpa fast sig på en måltavla, trots allt.

  SvaraRadera
 7. Tvingar min sambo att hålla koll på nödutgångar på ullared. Vidtar inga åtgärder själv men då sitter jag mest med fallout

  SvaraRadera
 8. Jag ansluter mig till bloggarens uppfattning att ta den förhöjda hotbilden på allvar. Exakt vad det betyder i praktiska åtgärder för den enskilde varierar naturligtvis med hur livet normalt ter sig och vilka förändringar som blir aktuella. Vissa råd är ju generella ex. undvika folksamlingar, ökad vaksamhet, ha bilen tankad etc. medans andra åtgärder måste anpassas efter den egna situationen. De sistnämnda bör naturligtvis inte basuneras ut till kreti och pleti.

  SvaraRadera
 9. "Anpassar du dig till terrorhotnivån?"
  Jo fast enbart i tanken än så länge.

  T.ex. var jag på Friends Arena och såg matchen mellan Sverige och Danmark dagen efter attentaten i Paris. Med tanke på hur illa terroristerna tycker om Lars Wilks och hans rondellhundar samt danska Jyllandspostens karikatyrer av Muhammed, så var Parisattentaten då i mina tankar.

  Jag är också medveten om att jag, såsom ickemuslimsk svensk, betraktas som en otrogen i terroristernas ögon. Terroristerna tycker det är en välgärning att likvidera otrogna.

  Terroristerna kommer också att välja ut mål så att dödsoffren bland de otrogna maximeras och dödsoffren bland muslimska svenskar minimeras.

  Dessutom har jag märkt att många terroristattentat inträffar kort efter terroristernas besök i moskén, vilket alltid sker på fredagar. Så fredagskvällar och lördagar kan det vara läge, som ickemuslimsk svensk, att vara extra vaksam. Exempelvis utförde den svenske medborgaren tillika den muslimskt radikaliserade julruschbombaren lördagen 2010-12-11.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rättelse:
   "Exempelvis utförde den svenske medborgaren tillika den muslimskt radikaliserade julruschbombaren [sitt attentat] lördagen 2010-12-11."

   Radera
 10. För en gångs skull håller skribenten inne med uppgifter som inte behöver spridas. Ett fall framåt. Fortsätt så! Finns ett par passande uttryck för detta, som alla bör hålla i minnet: en svensk tiger och håll truten!

  SvaraRadera
 11. Jag lär mig rabbla några satansverser. Någon som vet om det räcker på svenska lr in English?

  SvaraRadera
 12. Självklart! Har börjat spana på Facebook för att hjälpa SÄPO.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra där! SÄPO missade den fina bilden på terroristens FB-sida. Vi fick bara den suddigaste pixelbilden de kunde hitta, ett under att de hittade någon överhuvudtaget så de behöver fler spanare.

   Radera
 13. Bor i Bangkok, Thailand och kan väl relatera till de senaste bombningen i centrala Bangkok tidigare nu i höstas som utfördes av ISIS-allierade islamister.

  Under den följande månaden eller så höll vi oss borta ifrån att åka till centrala delar och shoppinggallerior i centrum. Undvek även att använda oss av kollektivtrafiken i de centrala delarna och använde den endast för att åka mellan platser utanför de mest folktäta.

  I fallet med Bangkok så fanns det även en stark teori om att islamisterna riktade sig mot kineser, och vi höll även det i åtanke och åkte till exempel inte till China Town eller i närheten av tempel där många kineser samlas.

  Efter att polisen fått fram en misstänkt samt att vi fått mer svar och information om bombningen så släppte sig även oron och risken, och vi upplevde det som att "hämnden" var för en specifik incident och det kändes som att de fått sin hämnd och att hotrisken för att det skulle vara kontinuerliga bombningar i form av krigsföring minskade.

  Efter ca 1-2 månader så var allt tillbaka till det normala igen.

  SvaraRadera
 14. Rör mig som vanligt men kollar var nödutgångarna finns. Noterade idag att folk tittade extra mycket på en stackars sik (som i religionen sikhism) med turban som befann sig i kollektivtrafiken. Antar att de flesta tänkte turban -> Usama -> terror. Att många tenderar att tänka i de banorna har bland annat tagits upp i amerikansk media ur ett post-9/11-perspektiv. Källa

  Men men, sen kan man ju alltid läsa post-IKEA-DN och sådär Löfven-naivt (dvs. pre 13/11) konstatera att "Trots allt - det dödliga våldet minskar", eller varför inte Go full Betnér och vandra runt på Sthlm/Gbg/Malmö Central med mantrat "Sverige har aldrig varit tryggare."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berömvärt att understryka att det var en person med turban och inte en fisk till exempel.
   Nehej, om man skulle gå och sätta på finskorna, det är ju lördagkväll.

   Radera
  2. Räcker det inte med en finska?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 15. Jag funderar på att börja handla i Angereds centrum. De kan ju inte gärna bomba alla sina kusiner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju mest muslimer som går åt i dåden så Angered går bort.

   Radera
 16. Kom ihåg ett av Jack Reacher's motton; "Hope for the best, plan for the worst."

  SvaraRadera
 17. Den ultimata kränkningen av en människa består av att förbjuda denna att försvara sig. Så vad sägs om att göra tvärtemot dagens lagstiftning och faktiskt tillåta folk att bära vapen? Dagens stenhårda regler mot legala vapen fungerar uppebarligen inte mot illigala vapen, konstigt nog...

  Säg att det som krävs är att du är svensk medborgare, över 50 år och har varit helt straffri i 30 år så får du rätt att bära lämpligt vapen för självförsvar. Varför inte?

  Borde ge en jävligt tydlig signal till kriminella, samtidigt som hederligt folk får en morot att sträva efter och slipper känna sig som ett slaktfärdigt får i vargflocken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte förbjudet att bära vapen, såvida du har licens för aktuellt vapen och att det är försett med propp resp bricka. Du får dock inte använda vapnet annat än på skjutbana.

   Radera
  2. L L du har helt fel. Läs vapenslagens 5 kapitel. Vet inte hur du snurrar till det med propp och bricka. Det har tyvärr sv pistolskytteförbundet som krav på tävlingar.

   Radera
 18. Har låtit sy upp en tredelad kostym av baconskivor. Finns ingen rättrogen som vill komma i närheten av mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Ben, ingen vill komma nära dig men de står på lagom avstånd och genomborrar dig med sina AK 45 allom till fromma.

   Radera
  2. AK45, är det mellanting av kpist m/45 och AK47?

   Radera
  3. Hur reagerar du då om någon kallar dig " ditt jävla svin??"

   Radera
  4. Precis Wikstrom, och själv räknar du väl som vanligt med att dina aldrig bytta kalsonger ska skydda dig mot otillbörlig närhet. Har väl fungerat bra hittills?

   Radera
  5. Funkar inte om det är halalslaktat...

   Radera
  6. Det vore en rätt att servera på krogen. Baconlindad åsnelem.

   Radera
 19. I nationens intresse?

  Löfvén kontaktar säpochefen och säger att; utan att sittande regering tappar ansiktet måste vi få ett stopp på människofloden. Vi skapar ett hot utifrån - Säpo tar då fram en dålig bild på muslimen från Irak, denna bild lämnar man till öppna polisen för att den skall läcka ut i media.
  Killen har kommit för veckor sedan, han har sitt namn på dörren och en facebooksida i sitt eget namn med bättre bilder, så varför i helvete ger man polisen den dåliga bilden.
  Säpo skulle aldrig annars lämna ut ett foto. Aldrig - det råder ju förundersökningssekretess
  dvs det inkluderar den som var anhållen i sin frånvaro. Utlämnandet borde prövas rättsligt!
  Öppna polisen har inte rätt att ta del av förundersökningen inkl bilder från säkerhetsmål.
  Man passar på för att inte losa facet.

  Nu vänder regering och övriga partier, vi har varit naiva, ha ha de skulle fan åtalas för tjänstefel hela bunten. Likaså för flyktingplågeri - kan inte ge alla tak över huvudet, barn och kvinnor för sover på gatan - har man lockat hit och tagit emot får man väl för fan se till att de har någonstans att sova.
  Hur i helvete ska de lösa detta nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur tusan kan man låta 30 personer sova utomhus- hotell för hela bunten hade kostat ca 20000 sek för en natt. Fanns det inte en chef i tjänst som kunde ta beslutet eller ? Haha, det som händer nu är vansinnigt och väcker med frågor än svar !

   Radera
 20. skrivit upp mig för rekryteringstest till gmu och hemvärnet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra du behövs - men du kommer att bli djupt, djupt besviken när du väl är där. Jag säger inte hur, men besviken kommer du att bli !

   Radera
 21. Jag ändrar inte mitt livsmönster pga höjd nivå, bor heller ej stockholm så att en attack skulle drabba min närhet ser jag som extremt liten, det är knappast något jag tänker på om man är på stan eller så.. (inte för att jag åker upp på stan varje helg.. är sällan i folksamlingar mer än 1-2 gånger i veckan typ.. så.. what ever.. typ.. )

  SvaraRadera
 22. Filmstaden Söder utrymd och det kryllar av poliser där. (Södermalm i Stockholm)

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. En södervegetarian på bönor som utförde en "gasattack". Obekräftade uppgifter om skum lukt och illamående.

   Radera
 23. Jag går runt med passet i bakfickan. När polisen sen hittar det i rasmassorna och askorna kommer det att bidra till tillväxt inom krigsmaterielexporten. Det torde ju vara värt åtminstone ett dussin oskulder hos sankte Per.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funkar inte med svenskt pass. Det måste vara syriskt eller egyptiskt vad jag förstår.

   Radera
 24. Jag runkar oftare. Man vet aldrig när det är slut med det roliga.

  SvaraRadera
 25. Hmm vad skall terroristerna göra ? frontalangepp i 20 städer samtidigt. Tänk på att Frankrike bombat IS i 3 år och säkertligen dödat 10 000 IS-anhängare. Priset de betalade var 130 dödade....sofar. Risken finns även i Sverige men bör vara liten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För övrigt så läste jag att invandringen bidrar till tillväxt genom inköp av filtar, mat och bussresor. Fin-fint bidrag ! Jag undrar nu om det är barn som jobbar på redaktionerna ?

   Radera
 26. Är nog mer eller mindre tvungen att passera Centralen i Stockholm då och då, men ska försöka dra ner på det och åka tvärbanan i stället.

  SvaraRadera
 27. Cornu! Suck vad du otrygghetshetsar, för du flesta är sannolikheten noll och intet. De primära målen är de som ger genomslag utomlands, typ Nobelfesten eller andra mål med många utländska "kändisar". Inhemska svenska mål är av mindre intresse rent politiskt. Fast, visst, alla muslimska bombdårar gör ju inte storpolitiska avvägningar en och annan hatar ju bara väst, demokrati, jämlikhet och frihet. Å andra sidan är sistnämnda kategori svår att skilja från många av sjuklöverns politiker, massmedia och godhetskramare. Om man nu undantar bombvästen.

  SvaraRadera