Cornucopia?

2015-10-05 19:30

Vladimir Oravsky: Sedelutbyte

Nedanstående är en betraktelse från Vladimir Oravsky angående Sveriges pågående sedel- och myntbyte. 

I natt fick jag ett mejl från min kanadensiska förläggare i vilket hon kommenterar Sveriges riksbanks pågående sedel- och myntutbyte.
”Jag kan inte förmå mig att förstå tankebanorna bakom bytet av Selma Lagerlöf – vid sidan om Strindberg den mest lästa svenska författaren, och en litterär ikon i hela världen – mot Astrid Lindgren.”
Här blir jag dessvärre skyldig henne en någorlunda trovärdig förklaring.

Hon skriver även, att The Royal Canadian Mint, som är den kanadensiska motsvarigheten till svenska AB Myntverket, har i går meddelat att de kommer att ta bort isbjörnen från 2 dollars mynt, eftersom isbjörnen håller på att dö ut på grund av den globala uppvärmningen.

För att inte stöta sig med den rådande politiska korrektheten kommer isbjörnen ersättas med två samkönade rådjur under deras parningsakt.

Myntet kommer att lanseras under betäckningen “two fuckin’ bucks”.

Jag vill ingalunda ifrågasätta min kanadensiska förläggare, men jag har en vag känsla av, att denna 2-dollars upplysning är billig, osmaklig, och falsk, och luktar dessutom skämt.

© vladimir oravsky
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

19 kommentarer:

 1. Jaha

  Har inte den där Oravsky ett Facebookkonto han kan posta på?

  SvaraRadera
 2. En annan konstighet är ju att man byter ut butchflatan Lagerlöf mot en vanlig heterotant.
  Kompenseras antagligen av en härlig baksida där tenniskungen ger bollkallen en lektion i marackas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kurt Haijby ska pryda den planerade 666-kronorssedeln. Eller om det nu var Sverker Åström?

   Radera
  2. Haijby blir kanske svår att motivera? Med mer än att han stod i Hans Majestäts hemliga tjänst.
   Med tanke på ståtligheten och utrotningsrisken kanske isbjörnen borde vara kvar ändå? Även om det skulle ge en viss risk för repor i den kungliga fernissan, bokstavligt talat.

   Radera
 3. "Jag vill ingalunda ifrågasätta min kanadensiska förläggare, men jag har en vag känsla av, att denna 2-dollars upplysning är billig, osmaklig, och falsk, och luktar dessutom skämt."

  Valet av personligheter som skall pryda de nya sedlarna kanske uppfattas likadant av din förläggare?

  Att välja Astrid Lindgren istf Selma Lagerlöf tycker jag är lite märkligt, men det stannar inte där. Var är alla vetenskapsmän? Varför inte låta Alfred Nobel vara med på någon sedel (han om någon är ju internationellt känd).

  När man är inne på samma spår så är det ju märkligt att man petar Linne från sedlarna. Men man kanske vill byta för bytandets skull, så då är det ju rimligt att Selma försvinner, men man borde kunna hitta någon lämpligare författare än Astrid Lindgren.

  Hela det faktum att man koncentrerar sig på att bara kulturpersonligheter, med Hammarskjöld som enda undantag framstår väl som ett skämt i klass med att ha två kopulerande hanhjortar på mynten.

  Sen kan man ju fråga hur de tänkte när kvinnorna bara anses vara värda 620kr (20+100+500) medan männen är värda 1250kr (50+200+1000)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Just Nobel blir säkert ett jättepopulärt förslag, särskilt hos miljöpartister, fredsaktivister och andra skäggiga rörelser.

   Radera
  2. Vetenskapsmän, ja.
   Varför inte Per T.Cleve?
   Han var även morfar till min gamle lärare.
   Morfäder bör städse äras!
   Inte sant?

   Radera
  3. Det mest rättvisa skulle väl vara om man fick skriva ut sina egna pengar hemma på bläckstråleskrivaren. Själv hade jag nog valt att ha Dorian Nakamoto på min sedel.

   Radera
 4. Den svenska politiska och ekonomiska ledningen särskiljer sig från sina internationella motsvarigheter i det att de inte läser, att de inte är bildade. Förväxla nu inte utbildning med bildning. Du kan vara hur mycket doktor som helst, det gör dig inte bildad. För Riksbanksfullmäktige är Astrid Lindgren större än Selma Lagerlöf för de känner ju till Astrid.

  SvaraRadera
 5. I dessa förvirrade tider kunde vi låtit hela det svenska nutida kulturetablissemanget representeras av Fredrik Böök.

  SvaraRadera
 6. Men kommer det några pengar då? Igår på affären klagade de över att de inte hade nån växel, för några nya sedlar hade de inte sett till medan de gamla börjat samlas in. Ska vi bli uttvingade i kontantlösheten nu?

  Såg idag också första affärsidkaren som hade en undre gräns på Swish. Det kostar ju (sen när?) för företagare att ta emot. Det som inledningsvis var gratis kostar nu 2 kronor per betalning för företagare som vill ta emot Swish. Privatpersoner slipper än så länge. Men hur länge till? För alltid så man trycker kostnaden på företagen, som så klart trycker den vidare till alla kunder, oavsett om de swishar, kortbetalar eller lämnar mynt/burkar som betalning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett en ny tjuga idag. Det är som alla vet inte tillåtet för en affärsinnehavare att ta avgift från kortkunder men om har affärsinnehavaren verkligen tagit ut någon avgift om han vid swish-betalningen tar 102 kr istället för 100 kr? Jag menar vid bägge varianterna så får butiken 100 kr för den sålda varan.
   Jämför om jag går in på banken och betalar min elräkning på 1000 kr så tvingas ju jag som betalare betala ytterligare 75 kr, dvs 1075 kr för att elbolaget ska få sina slantar.

   Radera
  2. @Kent

   Det är rimligen i praktiken det affärsinnehavaren gör. Behöver han ha 100kr för varan så märks den till 102kr så är det taget höjd för de två kronor transaktionen kostar.

   Kunden helt ovetande om avgifterna som handlaren drabbas av kommer inte få för sig att försöka pruta mot att han besparar handlaren avgifter (och får då betala för avgifter som kanske inte är aktuella).

   Radera
  3. Anonym, Att kostnaden slutligen landar på kunden det vet alla, fast banker etc lurar ju i fårket via massmedia att kortbetalningar är billigare än kontanthantering.

   Men det var inte vad jag pratade om. Jag menade att affärsinnehavarna faktiskt gav kunderna olika prislapp beroende på betalningsmetod. Vilket nog de flesta förstod att jag menade.

   Att bankmaffian dessutom fått staten att med lagens hjälp tvinga till sig att butiksinnehavaren ska stå för transaktionskostnaden samtidigt som banken ger kortkunden 0.5% rabatt som incitament för kunden att använda kortet istället för kontanter är ju bortom vad jag finner ord för.

   Radera
  4. Det är inte dina pengar bara för att någon har tryck Svenska symboler på dem. Det är bankmaffians shitcoins så de ska väl få förstöra det hur mycket de vill tycker jag. Det här beteendet som de håller på med hade inte varit något problem om fri konkurrens rådet istället för ett monopol. Hade en en aktör förstörde värdet på sin vara hade en annan aktör gynnats och marknaden hade hade funnit en jämvikt. Vad jag hoppas på i framtiden är att kryptovalutor kan utmana monopolet så att man helt kan ta bort de onödiga och dyra mellanhänderna.

   Radera
  5. Poängen är lite att det är öppet för det, men handlaren kan knappast kräva mer än vad varorna är märkt för. Sen finns det väl ingen vettig handlare som inte gladerligen tar emot de där två extra enkronorna kunden kommer med.

   Mot den bakgrunden hamnar det lite på kundens ansvar att se till att han får den billigare prislappen pga billigare val av betalmedel.

   Sen säger du emot dig själv när du hävdar att handlaren får stå för notan, när vi ju konstaterat att den vätras över på ku den. Dock verkar det som att handleln har lyckats komma i ett läge där kunderna har lärt sig att prislappen är den yttersta formen av sanning, att det inte finns något utrymme för att pruta (moderna stormarknader är heller inte en miljö som inbjuder till att förhandla om priset).

   Radera
  6. Hade Anonym-coin börjat rabattera transaktionskostnaden på kortbetalningar med påslag på transaktionskostnaden på fysiska pengar så hade dina fysiska pengar förlorat användare om marknaden hade varit fri till förmån för fysiska Kent-coin. De fysiska pengarna förlorar användare enligt samma princip nu, men hade fri konkurrens rådet så hade de som gillat fysiska pengar kunnat valt en annan leverantör som inte rabatterat kontokortstransaktionsavgifter och digitala pengar. Det är väl i monopolet orättvisan ligger skulle jag tro.

   Radera
  7. Tror du att det är gratis för butiken att bli av med kontanterna då?

   Hur man än gör blir man blåst av bankerna!

   Radera
  8. Det är nog bara en tidsfråga innan lönekuvertet återinförs och då först hos företag som hanterar kontanter.

   Radera