Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2015-10-17 12:57

Veckans OMXS30 - upprekylen över?

Dags för en sammanfattning av utvecklingen i Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30. Det ser ut som att upprekylen nu är över och att nedgången återupptagits.

Efter de kraftigare nedgångarna i augusti och september, med tillhörande dödskors på börsen, har oktober bjudit på en kortare upprekyl för OMXS30. Fast denna upprekyl toppade ur i måndags efter att ha nått nivåerna för där MA50/MA200-dödskorset utlöstes. Antagligen kan man se denna nivå som ett motstånd, och när det höll återupptogs nedgången.
Dagschart OMXS30 under 2015
Det bör vara tydligt även för den som inte förlitar sig på några tekniska signaler att OMXS30 är i en nedtrend sedan i våras. MA50 vände ner i april och i efterskott kan man märka upp nedtrendens start där.

OMXS30 är nu -0.83% sedan årsskiftet. Guldpriset är som jämförelse upp 5.19% i svenska kronor. Med utdelningar från börsbolagen är det ungefär likvärdig avkastning, plus eller minus någon procentenhet.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. 1300 nästa? Instinktiv tanke, utan några verktyg.

  SvaraRadera
 2. Man kan ju önska att vi går ner 15% till eller så. Men frågan är vad alternativa investeringar skulle vara. Fastigheter och råvaror är inte särskilt lockande, och räntepapper ger ingen avkastning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland måste man nöja sig med att inte kunna tjäna pengar på börsen under förutsättning att man inte är en mycket duktig daytrader. Placerar man pengar på ett vanligt bankkonta eller i en räntefond till en avkastning på mellan 0-1% och börsen skulle gå ner 20% till har man ju "slagit" börsen med 20-21%. Gäller att ha tålamod/att inte vara girig och låta björnarna arbeta ifred, tids nog vänder börsen upp igen och då har man ju kapital att gå in med, kanske om 1 år?

   Radera
  2. varför inte blanka omx då? tjäna pengar i nedgången istället och sedan vända när botten börjar visa sig?

   Radera
  3. Problemet är förstås att veta när det slutar gå ner. För de allra flesta är marknadstiming inte något man ska syssla med.

   Radera
 3. Känslan säger sälj - givet den globala negativa trenden för aktier och det försämrade säkerhetsläget.
  Förnuftet säger köp - givet att det blir allt mindre orimligt att tänka sig att väldens centralbanker aldrig inom överskådlig tid kommer höja räntan, samt det utsatta läget för den svenska kronan när kungariket saknar en ledning som kan hantera den accelererande lånebubblan och de accelererande folkvandringsströmmarna.

  Jag låter hursomhelst känslan styra ett tag till, samtidigt som jag flyttar över delar av mitt räntesparande till andra europeiska valutor och viktar upp i ädelmetaller.

  SvaraRadera
 4. REXX, vilka produkter använder du för räntesparande i andra valutor? Gärna några konkreta tips, då jag liksom du tänker dumpa SEK

  SvaraRadera