Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2015-10-21 16:54

VARNING: Köp inga Andersson-produkter från Siba eller Netonnet

En tumregel inom hemelektronik är att man får alltid vad man betalar för. Därför ska du inte köpa några av Sibas och Nettonnets egna märke Anderssons Lifesense-produkter och antagligen inga av märkets övriga produkter heller.

Andersson är Sibas och Nettonnets eget lågprismärke, med på pappret attraktiva priser. En del av dessa produkter har app-kopplingar till smarta telefoner. En sådan är Anderssons Lifesense-serie, som bland annat omfattar våg, pulsband, stegräknare och två olika blodtrycksmätare. Via Bluetooth ska dessa kommunicera med din smartphone.

Dessa produkter fungerar inte alls med iOS-appen, som hela tiden kraschar, och man kan starkt misstänka att Anderssons övriga appar är av samma kvalitet, dvs är värda noll och intet.

Det är förstås lite charmigt att kunna läsa in sin vikt och få fina grafer i telefonen eller surfplattan, och rent designmässigt är Anderssons våg rätt trevlig. Så sagt och gjort införskaffades en sådan när behov av en ny våg uppstod.

Men glöm att använda någon app. Vågen fungerar förstås ändå och kan ge dig din vikt i siffror när du ställer dig på den. Samma funktion som en våg alltså. Men inte en smartvåg, för inga av de funktionerna fungerar.

På iOS 9 kraschar appen redan när man försöker registrera sig, vilket är nödvändigt för att komma vidare. 

Däremot går det att registrera sig på iOS 8, och rent av para iPrylen med vågen. Men när man ska läsa in data från vågen kraschar appen. Datat hamnar som okänt mätvärde, man sedan kan manuellt lägga till en viss individ i hushållet, för att kunna få historik och grafer. Fast när man försöker göra detta kraschar appen. Enda funktionen är alltså att man kan se en siffra, som även visas på vågen. Det går inte att göra något mer i appen med denna siffra, så istället matar man lämpligen in det hela manuellt i någon annan app, som Runkeeper. Koppling till Apple Healthkit saknas också i appen, men kvittar då appen helt enkelt inte fungerar.

Har man väl registrerat sig i iOS 8 kan man logga in på en iPryl med iOS 9. Men så fort man försöker para iOS 9-iPrylen med vågen kraschar appen.

Det är samma app som används även till pulsband, stegräknare och blodtrycksmätare. Det är fullt rimligt att anta att appen kraschar även där och alltså är helt värdelös. Man får förmoda att denna kvalitetskontroll och uppdateringsfrekvens (ej uppdaterad sedan 27:e oktober 2014) gäller alla Anderssonprodukter, som alltså hittas på Siba och Netonnet.

Men man får åtminstone en ganska snygg våg för 299:- kronor. Den gav bra vikter också - kanske designad av Volkswagens ingenjörer? Får se hur länge den håller. Fördelen med prisnivån är förvisso att jag inte orkar lägga tid på att returnera skiten, vilket väl är vad Netonnet räknar med.

Rekommendationen är alltså att skaffa en vanlig våg och manuellt mata in vikten i t ex Runkeeper eller Healthkit, vilket tar cirka 10 sekunder. Någon fungerande Bluetoothkoppling är inte värd att betala för om man ska upp till vågar i tusenkronorsklassen istället.

Ett exempel på det smarta hemmet, signerat Andersson, Siba och Netonnet. Man får vad man betalar för.

Jag är förstås inte ett dugg överraskad, men detta är alltid värt ett blogginlägg.  Intressant är förstås att Siba slagits samman med Netonnet och ägarna vill nu casha hem genom att börsnotera hemelektronikkedjan. Undrar varför?

I övrigt handlar jag i princip alltid på Siba, då jag som medlem i Södra (Skogsägarna) får Bra Priser (tm) på medlemsavtal med Siba. Tjänar antagligen mer på de lägre priserna, inklusive på förbrukningsvaror, än på att sälja timmer till Södra. Dock ska man alltså inte köpa några Anderssonprodukter, även om jag köper deras batterier som efter Södrarabatten kostar nästan ingenting. De har visat sig fungera än så länge, men ett dumt batteri är inte någon smart produkt.

I morgon (?) kan utlovas en totalsågning av Postnords E-tjänster nu när motorsågen ändå är framme. PR-ansvariga på Postnord är härmed förvarnade.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Jag köpte en mekanisk EKS personvåg för 30+ år sedan och tror aldrig att jag kommer behöva köpa någon mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligtvis inte, nej. Försök hitta en mekanisk våg idag.

   Radera
  2. Det finns, men de ser ganska lökiga ut nuför tiden:-(

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Min 12 år gamla digitala fungerar faktiskt fortfarande alldeles utmärkt, kostade väl runt en 300 spänn då och jag har bara bytt batteri en gång so far. Gamla EKS var fina vågar men de är ju inte speciellt fina att titta på, ligger den under min sida på sängen som min nuvarande våg gör så sprollar det ju noll roll egentligen, funktion före utseende.

   Andemeningen i OP är ju dock helt 100% korrekt, buy cheap, buy twice :)

   Radera
  5. Cornu: Clas Ohlsson säljer en mekanisk våg: http://www.clasohlson.com/se/Personv%C3%A5g-Coline/44-1186

   Radera
 2. Precis så, man får vad man betalar för (och ibland betalar man för mer än vad man faktiskt får).

  Jag har nog samma deal med Siba som du har, det brukar vara en del av "förmånspaketet" på många företag och organisationer. Inte alls dumt.

  SvaraRadera
 3. Lämna tillbaka skiten om du inte är nöjd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En normal personvåg utan Bluetooth är på sin höjd 50:- SEK billigare. Det är inte värt tiden att returnera och sedan åka och handla en vanlig våg.

   Radera
  2. Det viktiga torde vara att väga hjärnan på den person som skrivit det överdrivet nörd-stödjande huvudinlägget.
   Det räcker med en vanlig brev-våg utan varesig wifi eller blåtand.

   Radera
 4. Är ditt köp verkligen motiverat?
  Du är väl kritiker av evig tillväxt-varför mäta den då?

  SvaraRadera
 5. Är det din eller din bättre hälfts vikt du ska hålla ett vakande öga över?

  För övrigt köper jag inte skit som jag inte behöver, det inkluderar vågar. Än mindre köper jag skit jag inte behöver av tveksam kvalité från tveksamma leverantörer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blogginlägget handlar om vågen och inte om mig eller mitt privatliv.

   Jag respekterar din åsikt att en våg kan vara skit man inte behöver. Absolut kan det vara så. Det är knappast något som är livsviktigt.

   Radera
  2. Skulle jag kanske ha lagt till en smiley efter första raden? Jag är dock inte så mycket för smileys.

   Det var alltså menat i skämtsam ton. Ber om ursäkt om du tog mig på allvar.

   Radera
  3. Ingen anledning att be om ursäkt. Tar inte illa vid mig, utan eftersom du verkar vara en allmänt vettig människa lade jag några sekunder på allmän användarinformation angående personligt vs privat.

   Radera
 6. Vill informera er om att en "Beurer" för 1000 spänn krånglar extremt mycket den med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har en, lyxmodellen för 1400:-. Skall mäta totalvikt, benmassa, muskelmassa och vattenvikt samt kunna identifiera vem som står på vågen. Ingenting klarar den av, duger endast som pall för den yngste när han vill nå sin tandborste. Dyr pall.

   Radera
  2. Du kanske likt mig blivit blåst när du läst ett sån där "test" på nätet som hyllade den till skyarna.

   Radera
 7. Köpte mest p.g.a mitt eget efternamn en billig Andersson mp3-spelare med touchscreen för 3-4 år sedan. Extremt dåliga reaktionstider när man ville "dra framåt" i en låt eller podcast. Konstiga menyer. Pajade helt efter några månader.

  SvaraRadera
 8. Statsmonopol
  Mycket gammal
  Väl fungerande men tar DJ- T mycket plats.
  Tyvärr visar den efter herkuliska arbete med att balansera rätt utgångsvärde troligen helt rätt.
  Vem f-n vill ha en ärlig våg?
  Jag gör i alla fall inte vågen...

  SvaraRadera
 9. Stathmos skulle det ju vara
  Satans Jobs grabben!

  SvaraRadera
 10. Har du provat vågen mot en android?
  Det KAN ju vara så att det inte är vågen, eller appen för den delen som är problemet. IOS är väl inte direkt kända för att ha smidiga uppkopplingar?
  Som anekdot kan jag tillägga att de första generationerna av Volvo On Call hade jätteproblem med uppkopplingar mot just IOS och då var de ändå designade just för användning med IOS, fler funktioner kontra Android etc.
  Vad spelar det för roll vilka funktioner du ska ha tillgång till om du ändå inte kan koppla upp för att ta del av dem?

  SvaraRadera
 11. Alltså, det där verkar som en produkt för hypokondriker-hipster-nördar. Går den att koppla till RunKeeper också?

  SvaraRadera
 12. Alltså, det där verkar som en produkt för hypokondriker-hipster-nördar. Går den att koppla till RunKeeper också?

  SvaraRadera
 13. Min våg är den absolut bästa jag haft och den har varit med mig nu i 7 år. Biltemas absolut billigaste våg (Såg precis att man kan köpa en mekanisk våg där för 55 spänn :D!!http://www.biltema.se/sv/Hem/Hygien/Elektriska-apparater/Personvag-2000020516/)

  Så min blev "näst" billigast med sina 149:-

  Dock verkar de ha bytt modell. Så kan inte riktigt uttala mig om den nya http://www.biltema.se/sv/Hem/Hygien/Elektriska-apparater/Personvag-2000031909/

  Men utsatte den vid inköp för rigorösa tester. Står att det är ett mätintervall på 0.1 kg (nästan alla digitala vågar hävdar detta) Men detta är inte speciellt sant.

  Väg dig, gå av vågen och dricka 2 dl vatten. Du ska nu ha gått upp 200 gram.

  Aldrig varit med om en våg som reagerar på detta. Min dyraste våg för 800 kr bytte först efter man har druckit 6 dl vatten. Och då gick den upp 0.5 kilo.

  Biltemas billiga byter vid 3 dl vatten och med 300 gram. Så felmätningen blir maximalt 0.6 kilo.

  Och jag vägde även 2 kilo olika. Högre vikt med den dyrare vågen.

  MEN nu tar jag ju inte biltemas våg till hjärtat bara för att den gav mig snällare siffror.

  Utan för att helt utan fel (eller ja 0.3 kilo hit och dit) Så vägde jag exakt samma. Varje gång samma på biltemas våg, som den på grammet stört exakta våg de har på pappas Dialysavdelning (i väntan på ny njure för far min)

  Så man kan allt få en jäkligt bra våg för 150 kr :) Inte alltid hur mycket man betalar som är betydande. (Eller ja. dialysvågen hade ju varit kul att ha, men tror den kostar rätt biffigt. Kul att se sin vikt i 0.000 ändå :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska återkommer med test av vatten och vågen. Ökade iaf 0.5 kg efter att ha ätit middag (med dryck).

   Radera
 14. Har inte än lyckats hitta en digital våg som kan väga med någon precision. Olika vikt varje gång jag ställer mig på vågen och dessutom olika vikt beroende på om vågen står lite lutande eller helt horisontellt. Det sista borde inte vara något problem om det inte är så att badrumsgolvet tydligen lutar något. Detta gör att vågen visar olika om man ställer den mitt på golvet eller vid väggen, likaså blir det olika värden om den vrids ett kvarts varv också. Den har inga övriga finesser men ska väl för i hlvt kunna göra det den är skapt för?

  Har även provat vänner och bekantas vågar och de lider alltid av något liknande problem, dvs fungerar inte. Min gamla EKS hade en plastbit som låsning till fjädern och när den gick sönder var den körd. EKS-vågen hade jag i säkert 20 år, den bara fungerade (fast den drog rätt mycket ström ur batterierna).

  Ett I-landsproblem, får nog andra större problem snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såvida det inte är en riktig balansvåg som faktiskt mäter massa så är det förväntat att reultatet skall skilja sig ifall vågen står plant eller på lutande underlag (dock skall det inte skilja sig ifall man vrider på den så att den lutar lika mycket åt annat håll.

   Radera
  2. Jag har precis samma erfarenheter som du. Jag brukar ställa ned vågen och sedan ställa mig på den tre gånger i rad och på alla vågar i sverige har den visat olika värden.

   Det ironiska är att vi fick en våg köpt i Ukraina för (då) ca 79 SEK. Den har hittills visat samma hela tiden så den är jag jättenöjd med.

   Radera
 15. Withings våg som kopplar upp sig på din Wifi och skickar till molnet är nog den som de flesta ser som det bästa.

  Jag har kört min i 3-4 år och bara bytt laddningsbara batterier någon gång per år. Bara funkar.
  Hela familjen får var sin profil på nätet med vikt, fettprocent etc. och t.om. städerskan har en egen profil (om hon väger sig på min våg äger väl jag datat? ;)

  SvaraRadera
 16. Vad gör ni den dagen EMP vågen kommer och tar era digitala vågar till himmelen....?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då EMP-vågen kommer är det inte övervikt som kommer vara ett problem - utan utmaningen blir att hitta mat överhuvudtaget ;-)

   Radera
 17. Ni får ju inte köpa på bara en butik. Fördela Er investeringsbudget lika mellan Netonnet/SIBA, Elgiganten och Mediamarkt. På så vis slås ingen ut, utan vi får priskonkurrens tills samhällskollapsen eller robotupproret kommer.

  SvaraRadera
 18. Lappri säger vi gamla norrlandsgubbar. Testa Windows 10 samt den inbyggda Browsern Edge Där kommer du att få problem. Nu har vi ju några äldre datorer så vi kan ju betala räkningar och så. Banken (Ålandsbanken i vårt fall erkänner att man inte har hängt med riktigt) .

  SvaraRadera
 19. Det är naturligtvis du själv som gör allting fel när du kopplar och donar! Det är i alla fall det besked du får om du klagar på Anderssons pryl. Sen är det ju alltid kundens fel när en köpt produkt inte funkar, men kunden som har rätt innan man köpt den!

  SvaraRadera
 20. Andersen produkter har väl haft ett taskigt rykte redan från början...

  Våg? Den använder man hos läkaren vid den årliga kontrollen. Vikten känner man ju av när man sätter på sig skjortan på morgonen....

  SvaraRadera
 21. Att man får vad man vetalar för gäller ju också när de anlitat utveckare av appen. Man har helt enkelt letat upp den billigaste utvecklaren i Indien och de testar väl bara på en iphonemodell och en androidlur. Sen kanske de inte la ner tid på att själva verifiera appen på andra modeller (sådana här fel hade de ju upptäckt).

  Sen ingick väl inte bugfixar i offerten de fick från utvecklarna. De billigaste erbjöd ju inte det i priset - därför är senaste uppdateringen så gammal.

  SvaraRadera
 22. Köp en Withings Smart Body Analyzer istället, synkar smärtfritt med Apples hälsoapp. Har haft en i snart ett år, inga problem:

  http://www.withings.com/eu/en/products/smart-body-analyzer?

  SvaraRadera
 23. Köpte faktisk en TV av märket Andersson, har haft den i över ett år nu. Lite dåligt ljud, men det är bara att koppla i externt ljudsystem.

  SvaraRadera
 24. Har också en Andersson-tv. Yxigt menysystem men bilden är bra mycket bättre än många andra märkesapparater. Gått i många år nu. Billigt och bra. Undantaget som bekräftar regeln?

  SvaraRadera
 25. (Dags för lite nekromantik)

  Har också köpt en Andersson-våg. Den fungerar ypperligt och har gjort så i snart ett och ett halvt år. Den synkar varje gång med telefonen (Android) och känner för det mesta igen mig (men inte alltid min kära sambo). Den är lite känslig för underlaget men det brukar väl de flesta vågar vara - jag löser det genom att väga mig två gånger och däremellan flytta vågen en decimeter och vrida den några grader. Visar den samma litar jag på vikten. Det enda man kan klaga på är egentligen bristen på bruksanvisning. Framgick över huvudtaget inte hur man skulle synka vågen och hur appen fungerar fick man lista ut själv (samt för all del vilken app som funkade).

  Vill härmed hävda att det är antingen Apple eller Den Ofelbare (Cornu) som är felkällan här.

  SvaraRadera
 26. Fungerar vågen i sig så är resten, överdriven nörd-tillämpning helt ointressant för de allra flesta.

  SvaraRadera
 27. Medan du har rätt i att man får vad man betalar för och att Andersson i många fall är väldigt budget i både funktion och kvalité så tycker jag att du överdriver kraftigt. Detta inte minst i din rubriksättning; "VARNING: ...". Det skapar bilder av typ barnarbete, exploderande elektronik eller liknande gällande produktlinjen överlag. Men nu gällde det en våg vars app inte funkar. "Va fan är det här för värld... Nu finns det inga femhundralappar i bankomaten heller!!!"

  SvaraRadera