Cornucopia?

2015-10-22 09:09

Vad skulle du betala för en "Cornucopia? Premium"-tjänst?

En del av er uttrycker önskemål om att kunna få betala för bloggen, vilket har varit administrativt komplicerat. Jag har nu eventuellt hittat en potentiell lösning, men vill i så fall att betalande läsare ska få ett mervärde, nämligen tjänsten Cornucopia? Premium. Hur mycket skulle du vara beredd att betala för en premiumversion av bloggen?

Premiumtjänsten skulle kräva inloggning baserat på månadsprenumerationer.

Cornucopia? Premium skulle köra på en separat domän, cornucopia.se, som jag också äger. Tjänsten skulle åtminstone innebära följande förbättringar eller skillnader.
 1. Enbart innehåll. Ingen reklam, inte ens någon högermarginal. Sponsrade inlägg skulle dock finnas kvar. Lättläst vit design med totalt fokus på själva innehållet. Naturligtvis med mobilanpassade sidor.
 2. Blogglayout med de senaste fyra inläggen fullt synliga och läsbara i sin helhet direkt på sidan, utan att behöva klicka sig ner.
 3. Disqus som kommentarssystem, dvs med direkt inloggning med Twitter, Facebook eller manuellt Disquskonto, med alla de funktioner som Disqus erbjuder. Därtill enbart betalande kommentatorer, vilket bör reducera trollfaktorn och höja kvaliteten på diskussionerna.
 4. Early access. Blogginläggen kommer publiceras ett antal timmar (varierande 2-12h) i förväg på Cornucopia? Premium, medan endast rubriker och kanske ingress dyker upp på nuvarande blogg de första timmarna. Undantag kan gälla FLASH-meddelanden vid akuta nyhetshändelser.
 5. Bättre kategorier. Enklare uppdelning i huvudkategorier, så du kan fokusera enbart på det eller de ämnen du är intresserad av och ignorera resten, t ex Bostad, Ekonomi, Energi, Ekologi, Försvar, Politik, Samhälle, Kultur.
 6. https för de som anser att man måste ha det
 7. Enstaka premiumartiklar enbart för premiumläsare. Detta skulle antagligen handla om avlönade frilansskribenter och krönikörer i högintressanta ämnen, i den mån Cornucopia? Premium skulle ge ekonomiskt utrymme för detta.
Beroende på antalet premiumanvändare skulle det också öppna upp för möjligheter för artiklar som kostar en del att ta fram, inklusive frilansmaterial och -reportage, och skulle därmed höja kvaliteten på innehållet rejält. Om ekonomin medger kan det också finnas möjligheter till proffsmoderering av kommentarer eller att betala och bjuda in expertkommentatorer på utvalda inlägg.

Så min enkla fråga till dig, kära läsare, är om du skulle betala för Cornucopia? Premium och i så fall hur mycket eller lite. Svara på enkäten nedan.

Bloggen har dagligen ca 15 000 - 20 000 unika läsare, veckoligen ca 70 000 unika läsare, och ca 240 000 unika läsare på en månad. Man kan förmoda att det faktiska antalet är lägre, då de som inte är inloggade med Google-konton kommer räknas som flera läsare om de läser både på dator, mobil eller hemma och jobbet. Färre svarar på enkäter, mellan 500 och 3 000, medan antalet kommentatorer är nere på 100 - 200 personer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

50 kommentarer:

 1. Om du vill ha "direkt" stöd cornu, starta en paetron kampanj istället. Då kan de som vill pytta in det de vill pytta in. så får du väl skapa lite kaffemuggar, "coasters" o annat krims krams som du kan ge bort till paetrons osv.. kanske signerade första print exemplar av framtida böcker å sådant också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är bättre faktiskt - du kan tex lova att leverera en bok om ett år eller något annat nyttigt som ger rabatt 30% tex en föreläsning i Stockholm, som uppskattas i kombination med bloggandet. Men, du kommer då in i kommersen och sen är det ett sluttande plan när politiska partier, lobbyister och företag vill köpa dina "åsiktstjänster". Du blir sen stenrik och kompis med PewDiePie :-) och glömmer snabbt dina ursprungliga läsare.

   Radera
  2. Niklas
   Du har helt rätt en risk med dagen bloggar är att dom får betalt för att föra ut sånt som dom med makt och pengar vill ha sagt, demokratin är borta.
   Dagstidningar kan inte köpas dom går inte andra politiska partier till mötes, dom tar vanligtvis inte emot pengar för att skriva positiva saker om produkter.

   Bloggar utan reklam är inte köpta, bloggar med reklam får man se upp med.

   Radera
 2. Fixa en web-shop så man kan köpa roliga saker. Du har tid med det om det tar betalt för expeditionsavgiften som gärna får vara hög. Tröttsamt at behöva köpa flera ex av samma bok om man vill supporta.

  SvaraRadera
 3. Håller med om att Patreon är en bättre modell för content-skapare. Det är inte en lockande modell att betala prenumeration för en blogg.

  SvaraRadera
 4. OK. Detta är bra. https://www.patreon.com/

  SvaraRadera
 5. Det du kan bäst är statistik och att dra konsekvenser av den. När det kommer till politik och internationell ekonomi är du tyvärr hopplöst efter och bara, som du själv uttrycker dig, en nyttig idiot för den ensidiga propagandan som döljs via media och gång efter gång visar sig vara falsk.
  Och du vill ha betalt för detta? Hur tänker du då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @asdf Och ändå envisas du med att läsa Cornucopia?

   Radera
  2. Nu har jag inte koll på alla som kommenterar här, men med de åsikterna är det väl troligt att asdf får betalt av Putin för att läsa bloggen och kommentera.

   Radera
 6. Tycker bloggen funkar bra som den är design och layoutmässigt.

  Akta dig för premiumartiklar, då kommer bloggen tappa trafik snabbt.
  Det vore också negativt om kommentatorer utestängs, kommentarerna bidrar mycket till läsupplevelsen.

  Förslag: Lägg till podcast till premiumanvändare: C intervjuar Wiseman, C intervjuar kompC Wartofta under höstövning, Cs paneldiskussion på bokmääässan etc. etc. Behöver inte vara så omfattande eller frekvent, nån gång i månaden.

  SvaraRadera
 7. Nätet är gratis!
  Jag ger dig min uppmärksamhet-räcker inte det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Gratis"?
   Möjligen om du bara sitter på jobbet och surfar.

   Radera
 8. Ingen Disqus tack, då blir man bara registrerad av researchgruppen och andra odemokratiska fascist-kommunister.

  SvaraRadera
 9. Röstar också på Patreon.

  SvaraRadera
 10. Varför bara diskus?
  Glad lyckats få till en Google adress...
  Tyvärr är jag inte kompetent att ge dig ett gott råd.
  Rent teoretiskt relativt positiv till idén
  Men då har man väl rätt till att skämta med dig utan att få ett receptblock i nyllet alternativt raderas rakt av?

  SvaraRadera
 11. Bloggar skall vara gratis att läsa och att kommentera på tycker jag.
  Sedan jag har hört att det förekommit att skribenter betalt för att få flera följare så de kommer högre upp på diverse listor över flest följare. Det kunde vara något det....

  SvaraRadera
 12. Jag har följt bloggen länge och upplever det som om den har blivit allt mer hårddragen. Jag antar att det är för att trigga fler besökare och kommentarer, att det är det som ger dig intäkter.

  Jag skulle gladeligen betala mer än 49 kr/mån om du kunde släppa den tonen och fokusera mer på innehållet än att attrahera massorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med.
   Betalar gärna men kräver då att du är mer opartisk i dina inlägg

   Radera
  2. Nu skriver cornu bara saker för att gynna sina annonsörer främst dom som säljer guld, därför skriver cornu en massa skit om ekonomin.
   En ren betalsait där guldförsäljare inte betalar skribenten skulle bli bättre.
   Bloggar har blivit ett samhällsproblem det skrivs skit för att bloggaren ska få pengar.

   Reklam som inte bloggaren bestämmer över gör inte en bloggare till en mytoman, det går inte att skriva saker som gynnar annonsören.
   cornus guld annonsör gör att cornu skriver skit.

   Cornu har bra kunskap och är duktig på att skriva det borde han på något sätt få betalt för.

   Radera
  3. @ylven

   +1

   Alla som läser denna blogg förstår säkert vilket område du tänker på, när dessa inlägg började dyka upp vart nog många förvånade.

   En blogg eller annan skrift som man betalar för måste klara av att vara neutral

   Radera
 13. Disqus. Mnnnej tack. Jag hade en intressant dialog med SvD för 12 år sen om att nyheterna på nätet bara skulle vara gratis i max 2 år till. Men att ta betalt för en blogg..... Förlåt att jag hånar det öppet.

  SvaraRadera
 14. Skulle gladeligen betala för att slippa reklamen. Skulle däremot inte betala för "enskilda artiklar" - det är bara trams.

  SvaraRadera
 15. Hm? Jag prenumererade på Telegraph i ett par år, men slutade när den genialiske Peter Oborne kastade in handduken i våras efter att tidningen mörkade HBSC-skandalen. Det kostade 19 kr per månad (nu kostar den 300 kr per år har jag för mig) - HELA Daily Telegraph (och deras ekonomisidor är inte så dumma heller). Och trots att jag verkligen gillar dig (faktiskt särskilt för att du INTE blockar Kapitalist som är som senap i näsan.) så ligger du långt efter Oborne. Fast det är klart, får du honom att skriva för dig så betalar jag.

  SvaraRadera
 16. Ett fakking KUNGARIKE för en vettig diskussion på internet! Jag minns med mycket nostalgi hur sådana faktiskt förekom för en sådär 15 år sedan. Hängde en del på sourze.se (någon som minns?), och även om det såklart spårade ur där med så var samtalen rätt civiliserade. Kanske fanns det tillräckligt många som hade en god ton och medvetet eller omedvetet lyckades ge folk en känsla av att man helst skulle uppföra sig lite? Opassande.se och Anna Troberg har ju försökt med det i och utanför Piratpartiet, och har lyckats visa att det hjälper rätt mycket. Sedan ballar det såklart ur med besked även i deras kommentarsfält så fort någon nämner feminism (eller nämner något som någon kan associera till något som någon helt annan förmodat skulle kunna härleda till en fråga som någon tredje påstått associerat till feminism).

  SvaraRadera
 17. 8. Slippa bli förolämpad av bloggägaren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. cornu får betalt för att trakassera dina bitcons det är ett alternativ till guld eller guldpengar.
   Men om Bitcoins har han faktiskt rätt det är skit.

   Radera
  2. Du får också betalt för att trakassera blockkedjan. Varför skulle du annars ogilla den? 9.3% inflation... där ligger ekvationsteorins teorier i lä.

   Radera
 18. Ibland så kan jag känna mig sådär lite extra godhjärtad och givmild. Då kan jag tycka att det vore trevligt att kunna skicka någon slant till dig Lars, för att uppmuntra och möjliggöra ditt skrivande här på bloggen. Varför inte göra som ledarsidorna.se ? Kanske kombinerat med en liten stapel på bloggen som visar summan av årets "kollekt". Så gör de i frikyrkoförsamlingar där allt bygger på donationer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en massa bokföringsmässiga, juridiska och skattemässiga problem med alla dessa "gåvor". Man kan och får inte bara ta emot pengar hur som helst för något man utför, generellt är alla former av gåvor för att stödja någons arbete förbjudna. Momskvitton ska ges, alla "gåvor" ska bokföras etc. Jag har inte hur mycket tid som helst här i världen. Man kan förstås tänka sig att enbart ta emot större "gåvor", som därmed minskar administrationsbördan.

   Men tänk dig att behöva hantera 1000-tals gåvor på småbelopp, komplett med kvitton och allt.

   Radera
  2. "Den hälsosamme ekonomisten" har "donate"-knapp. Kolla hur han hanterar det. Han är ju ändå ekonomist så han kanske har något sätt att hantera det lagligt i klump.

   Dessutom skulle du kunna öka typen av uppdrag du tar på dig, forstätta att ha bloggen som en marknadsföring av dig själv och dina alster, men som även ger en liten inkomst.

   Radera
  3. Har vi inte avskaffat gåvoskatten i sverige ? dessutom så får du inte individuella gåvor, utan du får en klumpsumma från patreon, dvs bara 1 kvitto.. men jag kanske har fel, men värt för dig o kolla upp ändå.. =)

   Radera
 19. På andra tjänster "donerar" till ligger jag på ca $2/månad. Kan gladeligen betala det för en reklamfri sida (ja du är whitelistad i min adblocker).

  Önskar dock inte se någon differensiering av artikelutbud och kommentare.

  SvaraRadera
 20. Villig att betala, däremot är inget av förslagen något som intresserar mig direkt utan vidare förklaring och några ser jag som direkt negativa (t.ex. ofri kommentering).

  Det jag är ute efter mest på bloggen är information som jag annars inte hade uppmärksammat. Det jag hade värderat högt är djuplodningar i statistik och "seriereportage" med starkare koppling och uppföljning om vissa frågor. Säg att du skriver ett blogginlägg om mängden munspelare i Sverige, i slutet av inlägget kunde man länka till en sida som handlade om frågan "munspel" där en serie artiklar om samma fråga samlas.
  Jag vet att det i dagsläget finns återkommande frågor och sortering efter ämnesområde. Men dessa känns oftast lösryckta och enstaka, som den lata moderna människan jag är vill jag få kopplingen tydligt anvisad och upptryckt i ansiktet, samtidigt som jag betalar för det. En röd tråd som följs där tanken bakom vissa blogginlägg är att det ska produceras mer på samma område.

  Det är kanske i viss mån det du nämner i dina punkter när jag tänker efter.

  SvaraRadera
 21. Känns inte lockande, dessutom jobbigt att logga in på olika enheter mm. Då stödjer jag dig hellre direkt med engångsgåva.

  SvaraRadera
 22. Att slippa reklamen är värt mycket, även om just du inte har särskilt jobbig reklam med popups och annat sattyg.

  "early access" är dock tveksamt, liksom separat kommentarsfält. Tror det faktiskt kommer skada bloggen som helhet.
  .

  SvaraRadera
 23. nja, betalar generell inte för "prenumerationer" (hyra, lån, abonnemang mm) då det bara är ett sätt att lura folk på större belopp men i små portioner. Följer bloggen pga Cornus utsortering av ´det massmediala bruset, uppsnappade av udda saker. Vist gör du mig en tjänst, jag slipper sitta och följa alla som du följer;) sen får man givetvis förstå att flödet är färgat av Lars egna åsikter/tro som jag inte delar mer än 50%;)

  SvaraRadera
 24. Jag betalar ännu inte för någon premiuminternetsida, men jag har funderat på att börja göra det. T.ex. Ledarsidorna i din bloggroll som också har ett djup och annorlunda vinkel än mediabruset. Morgonsur levererar också bra analyser emellanåt men inte ofta nog för en prenumeration.
  Totalt blir det kanske fem olika bloggar/sajter som man skulle kunna betala för, givet att de frågar. Bortsett från wikipedia som får en hundring om året vid förfrågan.
  Totalkostnaden per månad för premiumtjänster skulle jag vilja hålla vid 100-150 kr (helst 100), därför vore kanske 20-30 kr per sajt acceptabelt.
  Klickar i 29 kr för Cornucopia.

  SvaraRadera
 25. Som andra skriver kan även jag betala för att slippa reklam. Tidig access behövs ej. Ser gärna att alla kan kommentera. Jag skulle även kunna betala för att få se en viss typ av ekonomisk/statistisk analys som jag tycker är särskilt spännande, även om den kommer alla till del.

  SvaraRadera
 26. Premiumsida vore bra grej om det funkade risken är att

  1. Kommentarsfältet på premium blir dött, vilket gör att man föredrar gratisbloggen för att
  inte missa debatten (alternativet vore att kommentarsfälten vore låsta på publika bloggen).

  2. Premiumsidan blir ett monster i underhåll och kostar mer än vad den smakar.

  Nej jag tror som andra här på patreon. Kanske kan du ge dina mecenater en liten bonus som tack.

  SvaraRadera
 27. Jag skulle nog undra vad som stod i det "fria" forumet och titta där, även om jag gärna stödjer ditt arbete.
  När det gäller administration av "gåvor" tror jag inte det behöver vara tidskrävande. Beroende på ditt ekonomisystem kan du koppla en butik, automatiskt skicka momskvitton och transaktionsfiler. Dock blir det förutbestämda belopp på gåvorna.
  Vi gamlingar tänker inte i de här banorna kanske men mina söner lever med det och "sponsrar" vid livesändningar av starcraft MF.

  SvaraRadera
 28. Kolla upp http://www.discourse.org/ för bra kommentar/forumprogramvara. Sen kan man ju dra igång en IRC-kanal också om man vill maximera mängden drama och ordkrig. ##cornucopia på freenode.net, någon? :-)

  SvaraRadera
 29. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 30. Jag betalar gärna, men hur funkar en preminum tjänst, betalvägg, med RSS läsare som tex Feedly.com?

  SvaraRadera
 31. För mig hade det räckt gott om man som Premium-abonnent fick tillgång till ett unikt extra långt blogginlägg i veckan. Dina punkter 1-7 lockar inte alls. Kanske kunde du ordna något event IRL som man blev inbjuden till som Premium-medlem.

  SvaraRadera
 32. Separata kommentarsfält tror jag inte alls på. Antingen blir den ena sidan för dåligt kommenterad (kvalitet och kvantitet)
  Tror inte heller på betalmodellen för bloggar men kanske kan det gå att sälja typ fördjupade analyser mm.

  SvaraRadera
 33. Jag tycker att Cornucopia är tillräckligt bra för att jag ska titta in oregelbundet och alltid hitta någon läsvärd artikel. Jag hade övervägt att betala men förmodligen valt att avstå eftersom jag inte läser regelbundet. I det fallet hade jag nog slutat konsumera Cornucopia helt eftersom det du beskriver verkar vara en kraftig försämring av gratisversionen som jag inte hade stått ut med. Det är nog viktigt att du tar med sådana förlorade läsare som jag skulle bli i beräkningen när du ska besluta i den här frågan. Jag är inte emot en premiumtjänst med extra bra innehåll, men det behöver inte betyda att gratistjänsten försämras.

  SvaraRadera
 34. Tidningarnas premium-tjänster är dömda att misslyckas, varför ska du gå i deras fotspår? Satsa istället mer på relevanta annonser och affiliate-marketing så får du betalt den vägen.

  SvaraRadera
 35. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 36. Eftersom det börjar närmar sig jul kommer här min önskelista på bloggförbättringar:

  Jag skulle gärna vilja donera för artiklar som sticker ut på ett eller annat sätt - gärna med återkoppling av antal donationer eller i stil med: "Just nu har det donerats 2581,-SEK för denna artikeln."

  En kommentarfunktion med möjlighet att lyfta vettiga kommentarer hade varit bra också.

  SvaraRadera