Cornucopia?

2015-10-28 07:35

Vad blir Riksbankens beslut angående reporäntan?

Idag klockan 09:30 offentliggör Riksbankens direktion beslutet om styrräntan reporäntan, som togs på gårdagens riksbanksdirektionsmöte. Vad tror du beskedet blir angående räntan?
En gång i tiden var pengar analoga silvermynt, där man t ex utvann råvaran i Sala Silvergruva.
Riksbanksdirektionens beslut från gårdagens penningpolitiska möte handlar inte enbart om reporäntan. Dels kommer man antagligen ge besked om fortsatta eller expanderade kvantitativa lättnader, dvs att köpa statsobligationer för nytryckta digitala pengar i syfte att pressa ner räntorna på dessa och elda på svenska politikers vilja att låna till sig röster.

Det räcker nämligen inte att bara sänka räntorna, kvantitativa lättnader fyller ingen funktion om de inte också leder till ökad skuldsättning, vilket är tänkt att pressa ut pengar i ekonomin. Riksbanken kan förstås tro att om räntan på statspapper faller, dvs obligationer och obligationsfonder stiger i värde, så slutar institutioner och pensionsförvaltare att förvalta sitt kapital och går ut och köper en KPI-korg med produkter de elda upp bakom ladan för att driva upp KPI-inflationen.

Utöver det kan vi vänta oss uttalanden från Riksbanken om saker som de tyvärr finner ligger utanför deras penningpolitiska mandat, dvs diverse uttalanden om bostadsbubblan, skuldbubblan och kanske rent av statens skenande skuldsättningsbehov.

Nu har du åtminstone chansen att visa dig på styva linan svara vad du tror Riksbanken (ok, det heter egentligen Sveriges Riksbank...) hittar på med reporäntan idag. Dels kan du svara i enkäten och dels kan stoltsera med att ha rätt i kommentarsfältet.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

6 kommentarer:

 1. Garanterat oförändrad. Klassiskt svenskt beteende där man inte vill uppröra varken de som vill öka eller de som vill sänka räntan :)

  SvaraRadera
 2. Ökad skuldsättning är väl det _enda_ sättet att öka mängden pengar i ekonomin? Hur man än vänder och vrider på det så får ju en peng sitt värde av att man förväntar sig kunna få andra att göra saker för den. Detta gäller oavsett om pengen är guld, BTC eller fiat-valuta. Den enda tveksamheten är väl bankernas unika situation i systemet, skulle dock kunna bli bättre med ett avskaffande av insättningsgarantin.

  Är herr Cornucopia bekant med landvärdesskatt? Jag är total novis på ekonomi och har precis stött på idén (och dess entusiastiska anhängare), det vore intressant med ett inlägg därom. Det låter spontant som att en sådan skatteväxling skulle lösa många problem.

  SvaraRadera
 3. Ingen ändring.
  Men försök till att trycka ner kronan genom lite bekymrat snack om den fråga som är vår ödesfråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ödesfrågan uteblev , men bubblan påpekades.

   Radera
 4. Det är klart att den sänks
  Är man med i Race to the Bottom så är det lika bra att gå All In
  Kronan har ju inte direkt försvagats sedan det förra beslutet (vilket sannolikt var avsikten)
  Sänker inte RB denna gång och ECB sänker i december så kan det ju bli ganska intressant att se vad RB tar sig till vid nästa beslut efter det...

  SvaraRadera
 5. Vad tror Cornu om Riksbankens agenda/strategi?

  SvaraRadera