Cornucopia?

2015-10-15 10:42

Utomjordiska megastrukturer hittade vid stjärnan KIC 8462852?

Astronomer vid Penn University i USA tror sig ha hittat ett kluster av sk megastrukturer runt stjärnan KIC 8462852, som hittas mellan stjärnbilderna Svanen och Lyran rapporterar brittiska The Independent. Megastrukturerna är vad man kan förvänta sig att en avancerad utomjordisk civilisation skapat.

KIC 8462852 uppmärksammades 2009 som en stjärna med potential för att ha Jorden-liknande planeter. Astronomer tror sig nu ha identifierat konstgjorda sk megastrukturer runt stjärnan.

The Independent skriver:
"Jason Wright, an astronomer from Penn State University, is set to publish a report on the “bizarre” star system suggesting the objects could be a “swarm of megastructures”, according to a new report.
"I was fascinated by how crazy it looked," Wright told The Atlantic. "Aliens should always be the very last hypothesis you consider, but this looked like something you would expect an alien civilisation to build.""
Man har uteslutit felkällor och undantaget massiv förekomst av sönderfallande kometer kan man inte hitta någon annan förklaring än att det handlar om konstgjorda objekt.

Bland megastrukturer från science fiction-litteraturen och även som vetenskapliga hypoteser hittar man bland annat ringvärldar, torusar, sfärer, orbitaler mm - strukturer så stora att de närmar sig eller passerar planetstorlek (har ni t ex läst er Ian M Banks vet ni vad vi pratar om här, även om hans kreationer förstås vilar på andras axlar) och alltså går att i teorin upptäcka med Keplerteleskopet, vilket nu gjorts. Dock kan man förmoda att det inte med dagens teknologi går att fastställa närmare exakt vad för megastrukturer det handlar om.

Vi kan antagligen vänta oss betydligt mer kring KIC 8462852 de kommande åren. Härnäst bör även signalspaning likt SETI-programmet riktas mot KIC 8462852. Naturligtvis finns det möjligheter till alternativa vetenskapliga förklaringar när vetenskapen får göra sitt.

Den vetenskapliga rapporten kring KIC 8462852 hittar man här (PDF). Stjärnans ljus dämpas i perioder av mellan fem och åttio dagar, vilket innebär att det finns enorma kluster av objekt på olika platser runt stjärnan. I själva rapporten nämner man förstås inte den utomjordiska hypotesen, även om man kan byta ut begreppet "planetoider" och "damm runt dessa" mot "megastrukturer" och "tiotusentals rymdskepp eller solpaneler runt dessa" - en megacivilisation måste få tillgång till enorma mängder energi och en sk Dysonsfär, ett kluster av anläggningar som samlar in solljuset, är en väg att gå. Stjärnans ljus dämpas upp till 20% när klustren (vad de än är för något) passerar mellan oss och KIC 8462852, så den hypotetiska civilisationen skördar åtminstone 20% av stjärnans energi. Vilket kan jämföras med den miljarddel som Jorden tar upp som solinstrålning och som gett oss bland annat fossila bränslen genom miljoners års lagring av energi.

Popular Science har en bra artikel med kommentarer från astronomerna.
"Wright told Popular Science that although the comet explanation is the best hypothesis so far, it's a bit contrived. "It's hard to imagine how comets could block that much light--you need a huge number of them, and we must have caught them at a time when they happened to be all clumped together." That said, he acknowledges that Kepler studied 150,000 stars for several years, so it's possible the telescope just witnessed a very rare natural event."

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

38 kommentarer:

 1. WOW. Kan bli svårt att definitivt bekräfta dock antar jag...

  SvaraRadera
 2. Nja.. det är ju bara EN av förklaringarna.. det vore ju coolt om det vore en Dyson Sphere under uppbyggnad, men jag tror nog det finns en naturlig förklaring. Vi får väl se vad de säger när de riktat radioteleskopen dit och lyssnat lite.
  En civilisation kapabel att bygga megastrukturer i rymden, undrar hur länge de har haft radiokommunikation? När kommer vi snappa upp deras första radiomeddelanden? Som jämförelse så har våra första radiosignaler bara färdats en sisådär 100 ljusår och har med andra ord inte ens tillryggalagt en 1/10-del av sträckan till den eventuella civilisation vi talar om här. Så har de haft radio i 500 år får vi ändå vänta till 3000-talet innan vi hör dem kommunicera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom radiovågor har samma utbredningshastighet som ljus, så innebär det att om vi har observerat strukturerna, så har också eventuella radiovågor nått oss :D

   Ergo, din slutsats är inkorrekt.

   mvh
   /Statsmannen

   Radera
  2. Eh ja.. nu känner jag mig ju korkad.. :-) Givetvis är det ju också DÄRFÖR man ska rikta radioteleskopet mot planeten.. vet inte vad jag ska skylla på faktiskt.. NATO?

   Radera
  3. :D

   Ibland får man göra tankevurpor....

   /Statsmannen

   Radera
  4. Ja, men i detta fallet hade jag verkligen otur när jag tänkte..
   Damn..

   Men hur som helst, som Sebbe spekulerar i nedan så finns det ju en risk för att vi ser strukturerna efter att civilisationen som byggde dem har upphört, och är det mer än 1500 år sedan som de slutade sända så kommer vi inte kunna höra dem skrika..

   Radera
  5. Hursom, så har iaf denna potentiella civilisation ännu uppsnappat några radiosignaler från jorden. Det gör de väl först om 1300 år, typ?

   Radera
  6. 1300 år förutsatt att de är kvar "hemma"... En civilisation som är så pass avancerad att de för MINST 1500 år sedan kunde bygga megastrukturer i rymden har kanske också lyckats ta sig vidare bortom sitt eget solsystem.

   "Death Star approaching"

   : )

   Radera
  7. Tja, 1895 gorde Marconi sina första sändarexperiment, så 1481 ljusår minus 120 = 1361år.. borde stämma (men jag KAN ju ha fel, även om sannolikehten är ytterst liten att jag ska ha fel två gånger samma dag.... ;-) )
   Lite lång fördröjning för att en meningsfull konversation ska vara möjlig.. Men NASA får väl vrida upp tempot på forskningen kring warpdrift..

   Radera
  8. Inte relevant så länge man inte upptäckt ett sätt att resa till önskad plats snabbare än ljuset. Kan de accellerera till otroliga 1/10 av ljusets hastighet och ha kvar energi nog att bromsa in lika mycket tar det 13 000 år att nå hit. Enda kända sättet att resa snabbare vore via maskhål, men det är en hypotetisk konstruktion som inte kunnat bekräftas. Och en sådan från en viss plats till en önskad plats lär dra mer än 20% av en stjärnas energi att upprätta. Tror jag...

   Radera
  9. Vem vet.. de kanske koloniserade 12 planeter, sen gjorde deras robotar uppror och nu söker en spillra av civilisationen efter "den trettonde planeten"..

   Radera
  10. Tror inte vi kommer höra något därifrån med tanke på inversen square law? Vi kan väl idag höra bara ett par ljusår bort och den aktuella stjärnan ligger väl +1400 ljusår bort?
   Möjligen kanske, om det mot förmodan är utomjordingar, dom har bättre teknik än oss och kan göra oss men det skulle vara om 1300 år då?

   Radera
  11. Tror inte heller att vi kommer att detektera några radiovågor. Att som vi hålla på och skicka ut MW radiovågor (TV o Radar) åt alla möjliga håll ut i rymden är bara en kort parentes på kanske hundra år eller så. Om man är så tekniskt avancerad att man kan bygga megastrukturer skickar man nog bara radiovågor, eller lasersignaler, mycket precist till en punkt där mottagaren befinner sig, och med precis tillräcklig effekt. Förmodligen finns det även sätt att signalera som vi inte upptäck ännu.

   Radera
  12. @Cornucopia

   Mycket vi har och vet idag var ganska otänkbart på järnåldern. Betänker man att en sådan civilisation dessutom är en bit före vår tid så är det än längre skillnad.

   Det kan mycket väl vara så att det finns mycket som kommer upptäckas de närmaste årtusendena som skulle ge en helt annan bild av naturen än den vi har idag.

   Radera
  13. Förutsatt att de är en långt framskriden typ 1 civilisation så har de nog mycket bättre kommunikationsmöjligheter än radio. Kanske använder de kvantteleportering för kommunikation.

   Radera
  14. Rent hypotetiskt skulle man faktiskt kunna åka hela sträckan på mindre tid än ett människoliv. Det handlar "bara" om att ha tillräcklig energi för att fortsätta accelerera upp rymdskeppet tillräckligt nära ljushastigheten. Tidsdilatationen kommer då att göra att den upplevda tiden väldigt kort. Vid kontinuerlig acceleration (decceleration) med 1 G ( samma som på jorden) tar det knappt 14 år! Maxfarten blir 0.999999c. Bränslefrågan lämnas som en övning åt läsaren, men har man tillgång till en Dysonsfär är det förmodligen ett löst problem.

   Radera
  15. De roliga är ju att astronomens observation är 1300 år gammal. Sen kan jag inte förstå idiotin att sätta upp en neonskylt med pil ner som säger "här är vi" genom att skicka radiovågor ut i rymden. Genom människans eget beteende (kolonisationen av amerika m.m.) så har vi lärt oss att en utomstående intelligens knappast kommer hit för en artighetsvisit. Fram med vaselinet.

   Radera
  16. Oscar: Jo ur reseänärens synvinkel kan man komma fram snabbare, men ur omvärldens perspektiv skulle det fortfarande ta 14000år. Reste de när strukturerna var det vi nu observerar så dröjer det fortfarande 12500år innan de kommer fram.

   Radera
  17. Anonym: ja, om man reser med 0.1c. Resan jag föreslog tar ca 1302 år i vilosystemet (14 år på farkosten), så om det vi ser är dödsstjärnan under konstruktion kan den vara här om ca 2 år. Om fylldes med hungriga kolonisatörer i 18-årsåldern är dessa drygt 30 nu. All your base are belong to us...

   Radera
 3. BREAKING NEWS! Astronomer har lyckats zooma in Keplerteleskopet och lyckats fotografera en av konstruktionerna. Den rykande färska bilden finns här: http://vignette2.wikia.nocookie.net/starwars/images/9/9d/DSI_hdapproach.png/revision/latest?cb=20130221005853

  ; )

  SvaraRadera
 4. Eventuella megastrukturer kan ju gissningsvis ligga kvar i MÅNGA år även efter att en planet drabbats av permanent radiotystnad. Men klart de ska försöka. Klart det kan vara ett ovanligt naturligt fenomen, men också ett ovanligt onaturligt fenomen i form av intelligenta livsformer.

  SvaraRadera
 5. Eventuella megastrukturer kan ju gissningsvis ligga kvar i MÅNGA år även efter att en planet drabbats av permanent radiotystnad. Men klart de ska försöka. Klart det kan vara ett ovanligt naturligt fenomen, men också ett ovanligt onaturligt fenomen i form av intelligenta livsformer.

  SvaraRadera
 6. Stjärnans ljus dämpas upp till 20% när klustren (vad de än är för något) passerar mellan oss och KIC 8462852, så den hypotetiska civilisationen skördar åtminstone 20% av stjärnans energi.

  Hörru, att stjärnans ljus (I vår riktning, vilket rimligen är det enda vi vet något om) dämpas med 20% säger väldigt lite om hur stör del av den totala utstrålningen som hypotetiskt fångas upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju en himla massa energi ändå, upp till flera procent även om det bara är ett kluster i exempelvis samma rotationsplan som nån planet.

   Radera
  2. Ok, sant, 20% av ljuset i en given riktning. Men givet att det verkar vara flera olika stora objekt (5-80 dagars dämpning), så finns de inte bara i en riktning samtidigt. Oavsett är det en enorm energiuppsamling jämfört med den minimala skuggning som t ex jordklotet representerar.

   Radera
  3. @Björn Bergdahl

   Behöver faktiskt inte vara det alls. Du kan ju göra det mer själv genom att sätta upp en tumme framför stjärnan så blockerar du 100% av ljuset - tummen blir inte alls varm vilket tyder på att det inte är speciellt mycket energi som du blockerar.

   För att göra bedömningen av hur mycket de blockerar så behöver man veta hur nära stjärnan objekten finns.

   Radera
  4. Rotationstiden säger väl en hel del om avståndet till stjärnan. 5-80 dagar är ju rätt konstiga omloppstider och kan väl bara innebära en mängd olika föremål, samtliga i banor som är mycket nära sin stjärna. I klass med och närmare än Merkurius ungefär.

   Radera
  5. Nej. Det är 5-80 dagar stjärnan skyms åt gången. Inte rotationstiden. Dagarna anger storlek på föremål.

   Radera
  6. Rapporten säger inte något om specifika omloppstider. Däremot nämner den att det kan vara små objekt långt ifrån stjärnan, eller jättestora nära stjärnan. Dock kan omloppstiden inte vara kortare än 1500 dygn:

   "...The lack of evidence for periodicity in the dips in the observed light-curve excludes orbital periods shorter than ∼ 1500 days, which thus constrains the location to lie beyond about 3 AU..."

   och

   "...we conclude that the scenario most consistent with the data in hand is the passage of a family of exocomet fragments..."

   Kan mycket väl vara en engångsföreteelse man observerat. Framtiden får utvisa.

   Radera
  7. Ok, feltänkt av mig där.

   Radera
  8. Borde inte ett massivt objekt som täcker 22% av den utstrålade energin (vid tillfällen), som dessutom har en kort omloppstid, påverka ett objekt som stjärnan vi observerar. D.v.s. kan vi inte se att stjärnan "vibrerar" p.g.a. gravitationen.

   Radera
  9. Dan: nej gör experimentet med tummen som blockerar bort 100% av ljuset. Tummen påverkar stjärnan lina kraftfullt som stjärnan påverkar tummen. Rycker det kraftigt i tummen? Tänk då vilken liten inverkan en lika stor kraft skulle få på en stjärna.

   Radera
  10. Fast när man letar efter exoplaneter så är just rörelse av stjärnan en sak man tittar på. Om stjärnan "wobblar" så är det ju ett tecken på att det finns en eller flera planeter som drar i den.

   Radera
 7. Kul! Det här blir spännande att följa.

  SvaraRadera
 8. Har för mig att den förväntade signaturen för Dysonsfärer och liknande energiuppsamlare är en ovändad stark utstrålning i IR-spektrat. Energi kan ju som bekant inte förstöras, bara omformas, och då genom entropiproblematiken i slutändan till lågvärdigare energi. Ungefär som när man stoppar in högvärdig el i en TV blir den efter en stund värmestrålning som värmer hemmet, som i sin tur strålar ut genom väggar etc, samt i bästa fall några kvarvarande minnesfragment hos betraktaren.

  I det här fallet saknas tydligen tvärtom den förväntade värmestrålningen för att det ens skulle handla om dammoln nära stjärnan.

  Om det skulle vara en megaformation som samlar upp energi måste energin i så fall väldigt effektivt omformas till en annan form som sedan transporteras därifrån. Konsistent med det observerade datat är enligt min uppfattning en intergalaktisk mack där utomjordlingarna tankar sina rymdskepp och sedan åker iväg och sprider IR-strålning annorstädes.

  SvaraRadera
 9. Slutsatsen av det hela blir att vi är ensamma och det är vårt ansvar och endast vårt ansvar vad vi gör med det vi fått till låns och har att överlämna till kommande generationer.

  SvaraRadera
 10. Vad är det som utesluter att det kan vara en helt vanlig variabel stjärna?

  SvaraRadera