Cornucopia?

2015-10-10 22:09

Uppgifter: Turkiet har skjutit ner ryskt stridsflygplan

Uppgifter gör nu gällande att NATO-landet Turkiet tröttnat på de ryska kränkningarna av turkiskt luftrum och det aggressiva agerandet från kränkande ryskt flyg och nu skjutit ner ett ryskt stridsflygplan. Uppgifterna är inte bekräftade och den turkiska staten vägrar kommentera, men förnekar inte.

Bland de som rapporterar om det hela är brittiska Daily Mail, som också påminner om att IS nu inlett en ny offensiv efter att Ryssland bombat Fria Syriska Armén:
"Yesterday it emerged ISIS had taken advantage and launched a new offensive in Aleppo province following Russia's decision to target Free Syrian army rebels [...] The jihadi group released a statement confirming they had taken over the 'strategic' infantry academy close to Aleppo's northern industrial area."
Även International Business Times rapporterar
"A Russian air force jet has been shot down by Turkish forces after it strayed into the country's airspace, according to unconfirmed reports. Eyewitnesses reported a large explosion in Huraytan, northern Syria, as three fighter jets were sighted flying overhead, the Express said."
Även The War Monitor rapporterar om ryktena, som sammanställs med källor. Artikeln påminner också om det tidigare mycket aggressiva ryska agerandet när man kränkte Turkiets luftrum:
"Last weekend, two Russian planes had entered Turkish airspace with one of them acquiring a missile lock on one of Turkey’s American made F-16 fighters. The pilot maintained the missile lock for a total of 5 minutes and 40 seconds before the plane retreated back into Syrian airspace."
Oavsett om uppgifterna stämmer eller ej, så visar det på ett mycket spänt läge, som kan eskalera kraftigt. GLONASS är som bekant inte att lita på och de ryska piloterna har bevisligen navigerat 100 - 150 km fel förut, när ryska försvarsdepartementet påstått att man bombat ett mål, men analys av släppta filmer eller foton visar att man bombat 100 - 150 km ifrån den plats man trodde att man bombade.

Källor till allt finns på länkarna ovan.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

52 kommentarer:

 1. Ja, man kan bara hoppas att det stämmer. Hoppas att någon äntligen inte fegar ur utan vågar utmana Putins aggresivitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas uppgifterna är felaktiga. Det är inte bra på något sätt om vi riskerar ett "shooting war" mellan Ryssland och Turkiet och därmed NATO.

   Radera
  2. Nej, det finns ingen anledning för Putin att riskera öppet krig, det skulle han aldrig våga. Han testar bara gränserna, för att se hur mycket han kan komma undan med. Så det är bara bra om någon äntligen reagerar på provokationerna och gör klart att det är ett oacceptabelt beteende.

   Radera
  3. Här har vi en bra sammanfattning av läget av Chris Martenson. Utanför mediapropagandan. Dags att släppa den nu era zombiefår :)
   https://www.youtube.com/watch?t=27&v=yiw276mDON4

   Radera
  4. @Unknown
   Varför skulle Putin inte våga det?
   Det är väl därför han provocerar, för att bli attackerad, kanske för att få en anledning att slå tillbaka eller vinna något annat ut av det.

   Hans land är på väg utför, resten av mänskligheten är körda pga CO2 som vi inte kan göra något åt, säkert vet han det också, så vad exakt har han att förlora på det om han inte är rädd för att dö.

   Oljepriset borde ju sticka upp igen, kanske är det bara det han vill egentligen

   Radera
  5. Putin vill ha kvar makten. Starta krig med NATO är nog inte sättet att behålla den.

   Radera
  6. Nu råder ny ordning, USA har abdikerat, bara för er att acceptera. Deras krig mot terrorism var bara en bluff.

   Radera
  7. var och när "abdikerade" USA?

   Radera
  8. Kan inte låta bli att undra: om nu isis passar på att genomföra en offensiv och vinner terräng - varför bombar inte USA dem?

   Radera
  9. För att oljepriset skall sticka upp igen måste oljesandföretagen upphöra med sin verksamhet samt OPEC länderna införa drastiska neddragningar i produktionen - dvs Saudi, Irak, Iran, Kuweit mm samt Ryssland måste minska sin produktion avsevärt. Detta är inget som Ryssland kan påverka med de verktyg de har till förfogande.

   Radera
  10. Jag kan inte låta bli att undra: om nu isis tar tillfället i akt och vinner terräng i de områden som tidigare hölls av andra rebellstyrkor - varför passar då inte USA på att bomba isis och hindra deras framryckning? Dessutom: USA har bombat isis på daglig basis och ändå inte lyckats hejda deras utbredning i vare sig Syrien och Irak så nu borde de väl ändå ta chansen? Att höra Saudiarabien klaga över civila dödsoffer är emellertid hyckleri sedan den saudiska flygoffensiven mot Jemen dödat 3000 civila. Nyligen bombade dessutom USA ett sjukhus i Afghanistan som dödade 33 personer så att ryssarna lär skylla på oavsiktliga skador gör dem inte unika på något sätt.

   Radera
  11. För att Aleppo ligger i den delen av luftrummet som Ryssland kontrollerar. Det är med andra ord på grund av Rysslands inblandning som ISIS kan göra dessa framstötar eftersom de har fått, för första gången, ett flygvapen som skyddar dem.

   Radera
  12. Bäst att vi går med i NATO fort som tusan.
   Vi vill ju inget missa!

   Radera
  13. Fast Ryssland har erbjudit USA att samarbeta gemensamt mot isis men eftersom USA ser assad som ett större hot så har man valt att ignorera det ryska erbjudandet. Dessutom: många av de vapen som saudi mfl har skickat till rebellerna har haft en besynnerlig vana att dyka upp hos isis. USA har därför sagt nej till saudiska förslag att förse rebellerna med luftvärn eftersom USA fruktar att dessa isåfall kan hamna i isis händer.

   Radera
  14. Fast nu bombar ju Ryssland inte Is, så hur skulle ett samarbete se ut när Ryssland gör nåt annat än de säger?

   Radera
  15. Ryssland bombar al-Qaida och sist jag kollade var dom stämplade som en terrororganisation. Bara för att de konkurrerar med isis är de knappast goda moderata rebeller med en demokratisk grundsyn. Du dömer ut den ryska insatsen men med tanke på Isis kontroll av olja, vapen och stora landområden: tycker du att den amerikanska insatsen har varit så god? Finns det rentav en anledning att både Irak och kurderna har bett om rysk hjälp?

   Radera
  16. Varför ska du blanda in USA? Men ok, det är typ 10 länder som bombat is i ett år. Varför kommer Ryssland att lyckas när dom inte ens bombar is? Och varför säger dom en sak och gör en annan?

   Radera
  17. Nja både Ryssland och USA hävdar att just de bombar isis så det pågår ett propagandakrig från alla håll. Problemet är att USA och de andra 10 länderna du pratar om anser att just deras rebeller är goda skötsamma människor som de hoppas ska hjälpa dem att störta assad. Ryssland å sin sida betraktar alla rebellgrupper som terrorister och därför är USA upprörda för att Ryssland bombar deras CIA klienter. För närvarande ser det ut som om alla använder isis som förevändning för att lägga sig i. Turkiet gick nyligen med i kriget mot isis men vilka har de bombat i 1:a hand? Jo, kurderna som tillsammans med assad har stått emot jihadisterna allra mest.

   Radera
  18. Smart att skjuta först, INTE.

   Skönt att inte Sverige gör det vid luftrumskränkningar. För att tvinga Ryssen att leka helt själv bör man stanna på marken också, så kan de sitta uppe i sina plan och runka.

   Radera
  19. Självklart handlar det om att vinna mediastöd i väst för sin insats. Syrien är fortfarande en spelplan för både Usa och Ryssland. För tillfället verkar det som om Ryssland har tagit initiativet där och bombar och testar sina nya vapen. Inget anmärkningsvärt egentligen då många länder tagit krig som förevändning för att göra detta men nu verkar Ru ha tagit Usa lite på sängen med sitt plötsliga ingripande. Vad de säger att de skall göra har mindre värde än vad de faktiskt gör. Att bomba oppositionen först och IS sist behöver inte vara ett dåligt drag från Ru:s sida, få stormakter röjer sina planer till media innan de är genomförda. Jag tror att det kommer visa sig relativt snart om Ru:s ingripande kommer att påverka förhållanden på marken.

   Radera
 2. Turkiets agerande har kanske företräde mot svenska överväganden. Men Turkiet har trots allt en hel gräns mot Syrien, och dessutom, enligt statsmedia diverse bombsprängningar där vanligt folk dör, Man kan knappast lasta Turkiet för att agera. Dessutom sitter Turkiet på sitt massförstörelsevapen i form av flyktingar.

  SvaraRadera
 3. Det är märkligt, då varken ISIS eller andra rebellgrupper har flyg, att ryssarna är så aggressiva gentemot främmande flyg. Dessutom med MH17 i färskt minne tycker man ju att ryssarna borde vara mer försiktiga med vad man siktar på, särskilt i ett område där inget uttalat "fientligt" flyg ska finnas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssarna skiter väl i de, de är ju enbart där för att slänga in handgranaten och se vad som händer. Oro gynnar dem.

   Radera
  2. Men vet ryska stridspiloter det? Du vet inte vilken information/propaganda de har fått, eller hur? Det är ju knappast så att de tillåts fri tillgång till internet på sin fritid i barrackerna...

   Radera
 4. Finns ingen anledning att tro på obekräftade uppgifter, speciellt inte från en engelsk zionist tidning. Jag väntar lungt på att uppgifterna bekräftas av någon icke västlig källa. RT.COM har ingenting om saken.

  Bra att Ryssland hjälper Syrien att rensa landet på terrorister. Assad är demokratiskt vald med 88.7% av rösterna och har betydligt mindre blod på sina händer än Bush och Obama. USA har inga intressen i Syrien. Syrien hotar inte USAs existens. USAs militär är trötta på att kriga för Israels intressen. Låt Israel försvara sig själva och sluta springa neocons eller zionistnazisternas ärenden. USA militären vill ut ur MÖ men zionisterna i Washington och Telaviv vill att de bekämpar Israels fiender med sittblod och sina pengar, många riktiga amerikaner är trötta på att dö för Israel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, har Putin släppt ut dig från trollfabriken innan utbildningen i svenska är slutförd? Det där inlägget var en orgie i särskrivningar och andra språk- och grammatikfel. För att inte tala om själva innehållet, som inte innehöll något som ens kommer i närheten av att vara sant.

   Radera
  2. Zionistnazist......
   Är inte det lite som att vara både över- och underviktig samtidigt...

   Radera
  3. Inte i foliehattarnas underbara värld, där upphävs alla lagar och endast ressentimentet bestämmer. Ogillar man nån kan han vara sionistnazist eller muslimateist eller vad som helst.

   Radera
  4. Tolkar jag detta troll rätt så kan det mycket väl ha skett en nedskjutning men det kommer mörkas av Ryssland.

   Radera
  5. Tolkar jag trollet rätt så vet inte trollet vad det skriver. Men skrivande troll är trots allt rätt ovanliga.

   Radera
  6. Fattar inte varför du tillåter antisemitiskt b******* på din blog. Man kan ju garva åt trolleriet men vi vet ju vad dom här figurerna har för agenda.

   Nulli secundus

   Radera
  7. Kan inte radera all skit, tveksamt om ovanstående är lagbrott. De skämmer förstås mest ut sig själva och visar vilka foliehattar det är som stöder Ryssland och Putin.

   Skulle jag ha något kvalitetskrav på innehållet i bloggkommentarer skulle jag behöva radera 75%.

   Radera
 5. Vi får väl se om det är sant, Daily Mail tillhör inte de seriösa tidningarna men det kan ju vara sant. Men lite svinn räknar väl alla militärer med. Jag kan förstå indignationen över Rysslands agerande med folkrätten i ryggen och att USA ej kan ingripa utan att bryta mot densamma. Politisk i stället för militär lösning är att föredra och bara USA kan sätta sig vid förhandlingsbordet så kanske det kan förhindra att det smäller i Mellanöstern. Jag är uppriktigt orolig. Kan någon hjälpa mig att förstå en sak. IS sägs få en hel del medel genom oljeexport. Vem möjliggör en sådan. Några hamnar har de inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kurder i Turkiet har monopol på smuggling vet jag , köper olja och smugglar med lastbilar och beväpnade ryttare.
   https://www.youtube.com/watch?v=tVkJLekl5J8 ett reportage från gränsbyarna
   https://www.youtube.com/watch?v=sgPPD8zg4ck ett reportage från anläggningarna
   https://www.youtube.com/watch?v=WU1BmoVMeOA här använder dom linbana
   https://www.youtube.com/watch?v=yVpLEJEreng bybor protesterar gränsbevakning pga lukrativa handeln
   https://www.youtube.com/watch?v=0ElLdh6ldp8 andra bybor som protesterar
   https://www.youtube.com/watch?v=MknVZOD61uo militär bevakar gränsen som är 822 km bara mot Syrien.

   Har sett en video med ca beväpnade ryttare som anfaller en liten gränstrupp men hittar inte den nu , ser ut som cowboy indian filmerna :)

   Radera
  2. Kurder i Turkiet har monopol på smuggling vet jag , köper olja och smugglar med lastbilar och beväpnade ryttare.
   https://www.youtube.com/watch?v=tVkJLekl5J8 ett reportage från gränsbyarna
   https://www.youtube.com/watch?v=sgPPD8zg4ck ett reportage från anläggningarna
   https://www.youtube.com/watch?v=WU1BmoVMeOA här använder dom linbana
   https://www.youtube.com/watch?v=yVpLEJEreng bybor protesterar gränsbevakning pga lukrativa handeln
   https://www.youtube.com/watch?v=0ElLdh6ldp8 andra bybor som protesterar
   https://www.youtube.com/watch?v=MknVZOD61uo militär bevakar gränsen som är 822 km bara mot Syrien.

   Har sett en video med ca beväpnade ryttare som anfaller en liten gränstrupp men hittar inte den nu , ser ut som cowboy indian filmerna :)

   Radera
 6. Korrupta nätverk i grannländerna givetvis, som med all smuggling.

  SvaraRadera
 7. När som helst kan väl ryska missiler avfyrade från Kaspiska havet på väg mot "IS" träffa nåt trafikflyg? De befinner sig väl förvisso på olika höjder och flera flygbolag har ändrat sina rutter men det vore ingen fjäder i hatten för galningen i öst.

  SvaraRadera
 8. Apropå kriget mot islamister ska vi komma ihåg att Hr Putin kom till makten genom att FSB sprängde ett gäng hyreshus och skyllde det på islamister.

  SvaraRadera
 9. Man kan fråga sig vilket syfte Ryssarna har 1) förlänga konflikten så fler flyr 2) öppna upp flyktvägar så att fler kan ta sig med mindre risk för livet till Turkiet och in i EU. Med massa flyktingar så får ultrahögern vind i seglen. Kombinerar med det hela med att "Rysstroll" finns på viktia bloggar och skapar förvirring med att Rysk ultrahöger finansierar nazistiska partier i EU så är det ganska solklart. Ryssland driver ett experiment hur mycket politiks och social oro man kan skapa i EU utan att det syns tydligt eller att man kan peka finger och säga att det är "någons", dvs Rysslands agenda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rysslands resurser är begränsade. Jag tror, att krigsmålet är endast att behålla Bashar al-Assad vid makten och därigenom tillförsäkra sig ett visst inflytande i Mellanöstern.
   Ryska ledningen har förmåga att ställa upp rimliga mål. I Ukraina är målet sannolikt att hindra att landet går in i Nato. Inget mer.

   Radera
  2. Återigen: USA har bombat isis i mer än ett år och de har inte lyckats mer än att på sin höjd försena isis framryckningar. Kriget har pågått sedan 2011 och flyktingvågorna kom före den ryska inblandningen.

   Radera
  3. Ryssland har haft hållit Ukraina som satellitstat i 20 år, liksom Vitryssland. Deras mål är att fälla regeringen så att de kan få in en majoritet som lyder Ryssland. Det målet är worst case. Kan man störa EUs samarbete och sammanhållning är det best case. Ingen tror att de vill använda vapen utanför Ukraina - för det är de för klena och framförallt har ingen logistik som duger.

   Radera
  4. Ryssland har haft hållit Ukraina som satellitstat i 20 år, liksom Vitryssland. Deras mål är att fälla regeringen så att de kan få in en majoritet som lyder Ryssland. Det målet är worst case. Kan man störa EUs samarbete och sammanhållning är det best case. Ingen tror att de vill använda vapen utanför Ukraina - för det är de för klena och framförallt har ingen logistik som duger.

   Radera
 10. Jag kan inte hitta nån uppgift om detta i media, det hade ju varit intressant men låter osannolikt..

  SvaraRadera
 11. @Cornu
  Är det bekräftat på ett seriöst sätt att ett ryskt plan har blivit nedskjutet som det påstås i rubriken?
  Bildbevis?

  SvaraRadera
 12. Lite off topic men ändå nära samma ämne.

  Undrar vad Cornu och mainstreammedia hade skrivit om det varit Ryssland och inte USA som hade bombat sjukhuset. Jag tycker USA har klarat sig väldigt lindrigt undan, ett litet "Ajabaja" har kommit från några organisationer, men t ex Löfvén har varit knäpptyst.

  .

  SvaraRadera
 13. Då är det ju skönt att Svedala inte är med i Nato nu då !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, och inte resten av Sverige heller: Svedala

   Radera
 14. Från Din källa - Daily Mail: "Unconfirmed social media reports suggest a Russian jet has been shot down after entering Turkish airspace"

  Är Du seriös? Skärpning! Har Du praktiserat hos Jane Psaki?

  SvaraRadera
 15. Igår propagerade NATO ut att ryssarna träffat Iran med en kryssningsrobot, Ryssland och Teheran förnekar det inträffade. Ryskt svar: All missiles have hit their designated targets.
  Natosvar: We have proof.
  Ryssland: Pics or it didn't happen!
  Ridå ner.

  SvaraRadera
 16. Flertalet källor i denna artikel talar om MiG-29:or. För tillfället finns det dock endast information om att Ryssland har följande flygvapen på plats i Syrien: sex Su-34:or, fyra Su-30SM:or, tolv Su-24M(2):or och tolv Su-25:or (utöver två II-20:or och ett dussintal Mi-17 och Mi-24/35). En närmare verifikation om vilken flygplansmodell hade hjälpt oss att avgöra om det är ryska stridsplan det handlar om. Ett alternativt scenario är att aggressionen/felflygningen involverade syriska MiG 29:or av vilka SyAAF innehar cirka 20-25 stycken stridsdugliga, eller så har man helt enkelt blandat ihop Su-30 med MiG-29, två formmässigt ganska lika flygramar.

  SvaraRadera