Cornucopia?

2015-10-11 16:40

Tillsätt oberoende kommission och utred sjukhusbombningarna i Afghanistan

Läkare utan gränser, Médicins Sans Frontières - MSF, kräver att det tillsätts en oberoende internationell kommission för att utreda de människorättsvidriga bombningarna av sjukhus i Afghanistan. Jag håller med och stöder det kravet.

Jag har vid flera tillfällen gjort pro bono-reklam för MSF:s olika kampanjer här på bloggen. Organisationen är en av de absolut bästa man kan ge sitt stöd till i frågor om att mildra lidande i krigszoner och i tredje världen, vilket också visade sig under t ex Ebolaepidemin i Västafrika. Organisationens tjänstgörande är också individer, som lämnar välavlönade och trygga högavlönade läkarjobb, ofta i Västvärlden, för att med risk för eget liv hjälpa till i fattiga krisområden, och oavsett varför de gör detta ska de som sådana erhålla respekt.

I den respekten ingår att man bör och ska fördöma när de i strid med folkrätten och Genevékonventionen bombas och dödas när de tjänstgör på ett sjukhus.

"Den internationella kommissionen för undersökande av fakta (International Humanitarian Fact Finding Commission, IHFFC) måste undersöka attacken mot Läkare Utan Gränsers sjukhus i Kunduz, Afghanistan. Det krävde Läkare Utan Gränsers ordförande Joanne Liu i ett tal på onsdag förmiddag i Genève. Alla stater som har erkänt kommissionens behörighet – såsom Sverige – måste nu begära att kommissionen utreder bombningen som krävde 22 liv."
Det är bara att instämma.

Det är också så att man ska och bör ställa högre krav på demokratiska västerländska staters försvarsmakter, likt USA:s, än man kan förvänta sig från nationalfascistiska diktaturer1. som Ryssland. USA bör alltså själva stöda och uppmuntra en kommission som utreder bombningen och visa att man står för öppenhet, människorätt och krigets lagar.

USA:s medverkan är nödvändig för att en kommission ska komma till rätta med vad som egentligen hände, för att kunna visa på amerikansk delaktighet eller utesluta denna.

Däremot är det långt ifrån säker att ansvaret eller ens deltagande hittas hos USA. Sedan man, liksom Sverige, övergett boots-on-the-ground i Afghanistan tappar man allt mer lokal koppling, och ansvariga eldledare (FAC - forward air controllers) eller annan beordrande personal kan mycket väl vara afghaner. Eventuella amerikanska flygförare har då bara följt order, och med allt mer bristande lokalkännedom pga frånvaron av boots-on-the-ground har man inte vetat om att man fått order om att bomba ett sjukhus. En flygförare med kännedom om att målet är ett sjukhus ska avbryta understödet, oavsett order.

Att situationen alls uppstått i Kunduz kan också spåras till att de västerländska demokratierna dragit sig ur Afghanistan och inte längre skyddar civilbefolkningen. Därmed har talibanerna gått på offensiven och bland annat erövrat Kunduz. Detta driver också på de stora flyktingströmmarna Sverige upplever just nu, när vi inte längre skyddar de civila mot talibanernas skräckvälde. Afghanistaninsatsen var en billig investering i lokal trygghet och mot flyktingströmmar.

Oavsett bör och ska bombningen utredas. Att både USA såväl som den afghanska regimen ställer sig bakom en sådan utredning är ett nödvändigt hygienkrav, men också utredningstekniskt nödvändigt.

I den mån medvetna och avsiktliga brott begåtts mot krigets lagar kan vi vara säkra på att USA kommer lagföra och straffa sin personal, likt man gjort så många gånger tidigare under kriget mot terrorismen. Men det kan alltså också visa sig att det handlar om ett genuint misstag, där möjligt ansvar ska riktas mot de politiker som beordrat bort västerländska demokratiers trupp från Afghanistan.

Allra viktigast är dock att man får klarlagt vad som gått fel, så att liknande misstag kan hindras från att upprepas.
Afghanistans flagga.

Man kan dra paralleller till de ryska massiva bombmattorna mot civila mål i Syrien just nu. Ingen förväntar sig något annat av ett Ryssland som begått enorma människobrott i t ex krigen i Tjetjenien, utan att någonsin straff ansvariga eller utförare. Annekteringen av Krim är också ett direkt brott mot folkrätten. Det är också det som utmärker en diktaturs agerande i krigszoner - massiva medvetna folkrättsbrott och ingen som ställs till svar. Det är också symptomatiskt att Ryssland i Syrien stöder den största massmördaren och folkfördrivaren i Syriens inbördeskrig, nämligen Assad.

Av USA kan vi förvänta oss bättre. Det är på sin plats att svenska regeringen ställer sig bakom MSF:s krav på en oberoende kommission.

Ni kan stödja Läkare utan gränser via postgiro, bankgiro eller Swisch.

1. Och nej, i en demokrati får regeringen i princip aldrig mer än drygt 50% av folkets stöd, på grund av fri kritisk press och media, frånvaron av valfusk, oberoende opinionsinstitut, samt att man helt enkelt inte behöver göra mer kompromisser än så för att styra. Det är bara i diktaturer en regering redovisar "stöd" som 87% och i Ryssland är dessutom valfusket bevisat bortom allt tvivel.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

38 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äcklig Putin-hyllande kommentar raderad. För att jag kan.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Tycker som du om MSF. Verkar vara låga omkostnader och ett seriöst intresse för resultatet. Är redan månadsgivare sedan flera år tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1

   Sjukvård styrd av de som kan sjukvård, dvs sjukvårdspersonalen själva.

   Radera
 3. Förslagsvis skulle palmegruppen kunna hålla i utredningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha.

   Det finns ett internationellt organ i tilläggen till Genevékonventionen som ska hålla sådana här utredningar. Allt som krävs är att ett av de underskrivande länderna kräver det. Ett. Enda. Land.

   Radera
  2. MH17gruppen verkar också kompetent nog för att slarva bort korten.

   Radera
  3. Nja MH17-gruppen har kommit till slutsatser, det är bara det att du inte är nöjd med de slutsatserna då de visar att Ryssland ligger bakom nedskjutningen.

   Radera
  4. Jag är inte så insatt om jag ska vara ärlig, förutsatte att det hade stått över alla tabloider om det var någon officiell slutsats kommen.

   Radera
  5. Nej, dina tabloider rapporterar ju bara sådant som stöder Ryssland.

   Radera
  6. Sedan, eftersom inte Ryssland samarbetar (och varför samarbetar de inte om de inte har något att dölja?) så blir några definitiva slutsatser svåra att dra.

   Radera
  7. Jag vet inte. Det kan väl finns förklaringar utanför premissen att man är skyldig. Man kanske inte vill ge en vad man kanske anser som korrupt utredning, legitimitet.

   Radera
  8. I övrigt hatar jag att man för in massa inskränkningar under parollen "om du inte har något att dölja". Bevisbördan ligger hos de dom anklagar.

   Radera
 4. Krig är otäckt även för dem som är goda och hjälper till.
  Ju närmare de befinner sig konflikten desto mer utsatta är de.
  Västvärlden förmår inte skydda befolkningen från extrema talibaner. Kanske skulle vi vända dem ryggen?
  Vi kan inte styra allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssarnas aktiviteter i Syrien är jag försiktigt positiv till dock. IS är så obarmhärtiga och USA så handlingsförlamade.
   Obama må vara fredlig men att stötta en rebellarme är knappast framgångsrik.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Lögner från Putin raderade. Putintroll raderas.

   Radera
 5. USA, Ryssland och Kina. Too big too fail. Rätt i sak att utreda (förstås), slöseri med tid som kunde använts till något annat (då det aldrig kommer att leda till något). Bara att välja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch, det finns säkert en massa överbetalda och undersysselsatta byråkrater i såväl FN, EU och USA som kan utreda det här. Kör på. Om inte annat är det skämmigare att göra om samma misstag en gång till. Klart det ska utredas. Plus att då får Putin ett argument mindre mot MH17 utredningen, etc osv. Och så kanske det faktiskt ger lite upprättelse till de överlevande.

   Radera
 6. Nu är det ju så att det bara finns ett alternativ för ett stabilt Syrien utan västerländska pojkars och flickors död i tusental i Syrien. Det är ingen av rebellgrupperna.

  SvaraRadera
 7. Det var nytt att USA alltid straffar sina soldater som begår övergrepp.. De som tjänstgör på någon av de över 700 utländska baserna har åtalsimmunitet. Fråga bara Okinawaborna Koreanerna eller varför inte Italienarna när ett amerikanskt stridsflyg flög av en Kabinbane ledning och dödade 20 personer 1999. De är ju inte ens med i Haag domstolen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En olycka är inte kriminell.

   Radera
  2. En olycka kan vara kriminell. Om man är stark måste man vara - försiktig :-)

   Radera
  3. Det är inte alls nytt, och nej, amerikanska soldater har inte åtalsimmunitet som du hävdar. Däremot så är det vanligtvis så att det är amerikanska militärdomstolar som har juridisktionen i de fall sådana övergrepp sker. Så var exempelvis fallet då ett amerikanskt militärflyg av typen EA-6B Prowler kapade en vajer till en kabinbana 1998 som du själv hänvisar till, dvs åtal skedde i amerikansk militärdomstol.

   Sedan är en olycka en olycka. För att det ska vara ett brott krävs antingen uppsåt eller oaktsamhet.

   Radera
  4. Jag vet inte om det amerikanska militära/civila domstolsväsendet i USA fungerar så vidare bra, eftersom ingen ansvarig har ställts till svars för den folkrättsvidriga invasionen som USA gjorde i Irak på falska grunder 2003, och som är grunden till den aktuella exceptionella massinvandringen till Sverige från Mellanöstern.

   Eftersom USA inte har ratificerat ICC i Haag, så har ICC ingen jurisdiktion för detta folkrättsbrott mot Irak, tyvärr.

   Radera
 8. MSF har ett skönt MO när de dyker ner i en oroshärd, de bokar upp hela 4-stjärniga hotell (som är på vippen till 5, men man kan alltså inte beskylla dem för att pengarna går till "lyxhotell"). Hotellet får gärna ligga extra undanskymt på en bakgata, så inga donatorer i väst ser dem.. tsk tsk

  SvaraRadera
 9. I väntan på den oberoende utredningen kan man hitta en del om hur det gick till på nätet. Igår hade t.ex. Washington Post en bra sammanställning. Det var en AC-130 U ”Gunship” som sköt sönder sjukhuset med 10,5 centimeters granater. Planet kretsade kring sjukhuset och besköt det fem gånger under drygt en timme. Enligt WP var det amerikanska ”advisers” baserade vid flygplatsen söder om staden som beordrade anfallet och angav platsen för ”målet”.

  Washington Post: By evening, a hospital. By morning, a war zone.

  https://www.washingtonpost.com/world/national-security/story-of-how-a-kunduz-hospital-was-shelled-by-us-gunship-in-question/2015/10/10/1c8affe2-6ebc-11e5-b31c-d80d62b53e28_story.html

  SvaraRadera
 10. Att spränga bröllop i luften är en utmärkt strategi för att skapa maximalt med nya terrorister, USA och CIA är världsledande på det. Mer kaos, mer krig, mer vapen, mer pengar, mer militär och som sagt det var inte första gången. USA styrs helt av en zionistnazistisk oligarki som äger FED, affärsbanker, mediabolagen, big oil, big defense, big business som köpt alla politiker och därmed militären, de har haft makten sedan 1913 då de tog över FED. Nu utmanas de av Ryssland, som har stor erfarenhet av judiska Bolsjeviker och Oligarker som nu har en ortodox kristen ledare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha +1!

   Eller vänta... Du menar väl inte att du tror på... oj...

   Radera
  2. USA har kommit med 4 olika förklaringar på några dagar om varför denna bombning har hänt. Den ena värre än den andra och bara uppenbara lögner som läkare utan gränser har stuckit hål på. Detta är dock inte en så viktiga nyhet att msm tar upp det. Länge leve USA, den vita riddaren som försvarar demokratin till vilket pris som helst.

   Radera
 11. HAHAHA snuddar på ZOG argument 2015 tell me more.

  SvaraRadera
 12. MSF har det inte lätt... Jag chattade med en representant för MSF under fjolårets krig i Gaza (omvänd ordning):

  Kelly Dilworth: Shifa hospital is an Ministry of Health hospital which is doing its very best to care for the patients
  13:39, 24 July 2014
  me: How does the knowledge that your hospital is functioning as Hamas HQ influence your job? Do you prefer not to notice? Do you tell them to find another place to hide?

  Goddag, yxskaft...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det där är ju ett dilemma man mycket väl kan ställas inför i en krigszon. Du är där helt obeväpnad med uppdraget att vårda människor, och helt plötsligt rullar endera upp sidan och grupperar en haubits eller nåt precis bredvid ditt sjukhus/tält/whatever.

   Ska du dra ur proppen på dina patienter och flytta dem eller t o m lämna dem åt sitt öde vilket mycket väl kan påverka deras hälsa negativt, eller ska du jobba vidare och skicka en lam protest till nån krigsherre som ändå skiter i dig? Eller ska du skaffa en egen AK och skrämma bort de där filurerna?

   Ibland finns det bara riktigt dåliga valalternativ.

   Radera
  2. Bend over, det är väldigt bra att MSF (ännu) inte beväpnat sig, de är väldit revirpinkande mot andra. Ingen annan får skymma framför kameran, det är hård konkurrens om veka västmänniskor med för mycket stålar i fickorna..

   Radera
 13. This authorization has led the act to be nicknamed The Hague Invasion Act,[3][4] because the freeing of U.S. citizens by force might be possible only through an invasion of The Hague, Netherlands, the seat of several international criminal courts and of the Dutch government.

  https://en.wikipedia.org/wiki/American_Service-Members%27_Protection_Act

  så nej. bara usa kan utreda o straffa amerikanska soldater. och usa använder sina egna militärdomstolar inte ens usas civila erkänns.

  SvaraRadera