Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2015-10-15 14:48

Telia klipper bredband och telefoni för ca 30 000 personer - hela listan

Telia klipper nu bredband och telefoni för ca 30 000 personer på landsbygden och ursäktar det med att fast xDSL och telefoni inte är lika driftssäkert som mobilt bredband (som inte har täckning på landet ändå). Kunderna tvingas därmed betala 1000-tals kronor i månaden om de ska nyttja samma bandbredd som via xDSL. Nedan följer hela listan på berörda kommuner och orter.

Antalet kunder som berörs är 9 642, vilket kan multipliceras med ungefär tre för att räknat ut hur många individer som berörs - på landbygden bor de flesta i villor med flera per hushåll. Alltså totalt runt 30 000 personer drabbas i första steget, oräknat de som kan bli av med jobbet lokalt, och kraftigt sänkta bostadspriser på dess orter.

Tidaholms kommun överväger att köpa telenätet från Telia för att rädda en fungerande landsbygd till man hinner bygga ut fiberanslutningar till kunderna. Fast det återstår att se om Telia vill sälja, eller tvinga folk över till betydligt sämre och dyrare lösningar i form av mobilt bredband. Som bekant kan man inte använda moderna streamingtjänster via mobilt bredband, då man på en kväll äter upp hela månadens överföringskapacitet. För att inte tala om molnbackup och annat modernt.

Västgötabladet skriver:
"Skanova, eller Telia Sonera Skanova Acess AB som de egentligen heter, har tagit ett beslut som kommer att påverka ungefär 500 hushåll i Tidaholms kommun. De anser att det, med kopparnät, inte är möjligt att garantera den nivå av driftsäkerhet som ett allt mer digitaliserat samhälle kräver."
Tidaholm är noga med att påtala att detta är fullständigt skitprat från Telia och innebär kraftiga försämringar för de drabbade. För en del företag kan detta betyda skillnaden mellan att få lägga ner eller flytta från orten, eller fortsätta verksamheten.

Det handlar ofta(st) om orter där Telia alltså köpt upp bredbandsleverantören, och där xDSL-installationen betalats av kommunen men kontraktstiden löpt ut. Telia river därmed tråden. Det handlar om ren kapitalförstöring av infrastruktur som byggts upp med allmänna medel. Man får hoppas att kunderna åtminstone väljer en annan leverantör än Telia framöver.

PTS bör ändra kraven för Internetförbindelse från dagens usla krav, som i princip nås av GSM-nätet, till minst 10 Mbit/s och en överföringsvolym om minst 1 000 Gb per månad eller 33 Gb om dagen till ett pris på under 500:- SEK i månaden. Allt annat kan inte anses vara bredband. Att Telia ens yttrar ordet driftsäkerhet i samband med mobilt bredband är en direkt förolämpning, vilket alla som provat att använda detta på landsbygden upplevt konkret.

Listan över kommuner och orter där Telia nu klipper bredbandet och telefonin, förutom de där det redan skett, följer nedan. Notera att det kan handla om kommuner även i storstadsområdena, som Ekerö, Kävlinge, Lund eller Helsingborg och stora levande orter som Västerås, Trelleborg eller Ystad, och inte bara om glesbygd. En del kommuner drabbas hårdare än andra, t ex Nordanstig där ca 3 000 av kommunens ca 9 000 invånare blir av med telefoni och bredband, Sjöbo där ca 3 000 av kommunens 18 000 invånare drabbas eller Östhammar där 5 000 av 18 000 blir av med bredband (givet 3x antalet kunder).

Tror någon seriöst att 4G kommer byggas ut på dessa hårt drabbade orter för att klara av en anstormning av tusentals nya högförbrukningskunder?

Köp inte bostad på dessa orter om ni är i behov av tillgång till Internet. Tråkigt och fruktansvärt för de som bor på dessa orter, men utan fungerande bredband utan trafikavgifter blir i dagens värld bostäderna nästan värdelösa för den minsta moderna människa.

Dorotea - 186 kunder
Borgafjäll
Häggåsby
Lavsjön
Ormsjö
Rajastrand
Storbäck
Svanavattnet


Ekerö - 88 kunder
Norra Adelsjö

Eksjö - 709 kunder
Alvestorpsby
Edshult
Fågelberget
Fjäll
Gummarpsby
Hustomta
Höreda
Kärra-Åsunden
Lundstorp
Medalby
Mossäng
Risanby
Skurugata
Stallarp
Vallnäs
Vixen
Ämmingarp
Ögeln

Fagersta - 73 kunder
Dagarn
Vretarne

Finspång - 723 kunder
Byle
Falsnäset
Hävla
Hagaryd
Regnabotten
Regna
Risinge
Tisenhult
Valstorp

Grästorp - 67 kunder
Hyringe

Hallstahammar - 86 kunder
Tackfallet

Helsingborg - 64 kunder
Hässlunda

Kävlinge - 69 kunder
Virke

Köping - 351 kunder
Bjurnäs
Ekebybro
Gisslarbo
Hedströmmen
Kölsta
Lersäter
Näverkärret

Lindesberg - 962 kunder
Allmäningbo
Björkabö
Granhultsbruk
Grönbo
Hammarbacken
Hällbyborg
Kloten
Kallernäs
Koverboda
Morskoga
Norrbyhammar
Rällså
Sällinge
Vasselhyttan
Vesslingby
Ytterekeby
Östra bår

Ljusnarsberg - 134 kunder
Finnfall
Göklund
Näcktjärn
Stjärnfors
Älvhöjden

Lund  - 135 kunder
Kämparp
Vomb

Lycksele - 231 kunder
Arvträsk
Björksele
Bratten
Husbonliden
Knaften
Lycksele-Busjön
Lycksele-Norrbäck
Lyckan
Sikselberg
Tuggensele
Vindelgransele
Vägsele

Nora - 72 kunder
Klacka Lerberg

Nordanstig - 1020 kunder
Annsjön
Fiskvik
Fågelharn
Gnarps masugn
Gränsfors Haddäng
Hårte
Hånick
Knoppe
Kittesjön
Lönnångersfjärden
Mellanfjärden
Malungsjön
Svedbro
Sänningstjärn
Vattlångsdalen
Vattrångsby
Åsnorrbodarna
Årskogen
Ässjöland

Ockelbo - 376 kunder
Brattfors
Gnupen
Strömsborg
Svartsbo
Åmotsbruk

Sala - 529 kunder
Bännbäck
Jungansbo
Lisselbo
Norrvad
Rosshyttan
Silvköparen
Sonnebo
Sörgärdsbo
Vrenninge

Sjöbo - 936
Alestad
Bjälkhult
Branstad
Klasaröd
Näsbrbro
Tolånga
Vallarum
Vanstad
Öved

Skinnskatteberg - 101 kunder
Baggå
Stjärnvik
Solmyra

Skurup - 304 kunder
Havberg Slätteröd

Surahammar - 70 kunder
Lisjö Seglingsberg

Tidaholm - 510 kunder
Agnetorp
Blåhult
Daretorp
Kungslena
Klämmesbo
Kymbo
Velingaby
Vättak

Trelleborg - 158 kunder
Fjärdingslöv

Vindeln - 204 kunder
Buberget
Säg hejdå till detta.
Djupsund
Ekträsk
Granölund
Hälsinglund
Lillseleby
Ottonträsk
Skivsjöstrand
Slipstensjö
Strycksele
Strandåker
Yttersjön

Västerås - 403 kunder
Kungsåra
Lillhärda
Lövsta
Svanå
Ängsösund
Östanbro

Ydre - 164 kunder
Olstorp
Rakstorp
Svinhult
Sånna

Ystad - 85 kunder
Brommaby

Östhammar - 1 302 kunder
Berkinge
Björsta
Elsarbo
Film
Halvbygda
Hökhuvud
Kelinge
Kilby
Knaby
Kungsvedjan
Moxboda
Oland
Pålsmora
Raggarö
Stora-Risten
Tvärnö
Valö
Vettsta
Vigelsbo
Vamsta
Änö

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. De får väl skylla sig själva som bor på landet!!

  SvaraRadera
 2. Nu monterar fd allmännyttan ner sin service åt oss.

  Sitter med Postgirokonto som jag fick min första lön på som Nordea vill dra in.

  Snart får man inte längre gå med postsparbankboken och få insättningarna i form av frimärken på posten längre.

  SvaraRadera
 3. PTS kan ju lägga sig ner och dö, annars kunde de klämt åt Telia med stora pinnen och förstatligat hela skiten.
  Sedan kan man ju fråga sig varför fiberföreningarna i de drabbade områdena inte varit snabba nog. Om de varit klara kunde de gjort fingret åt Fulia för länge sedan.

  SvaraRadera
 4. Vår "by" är konstigt nog inte med, vi fick "fibern" inkopplad i våras, här fanns nog drygt ett hundratal telekunder varav hälften med ADSL (lokalt bredbands bolag inte Telia) , jag misstänker att där nog är mindre än 25 kunder kvar på fasta telefonlinjen nu, hade hoppats de la ner skiten då har finns fortfarande några "stolpar" i vägen på åkrarna, i princip alla elstolpar försvann då det lokala bredbands bolaget samtidigt grävde ner elledningarna åt det "lokala" elnäts företaget även fast en del bara var 20 år gamla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog väldigt låg marginalkostnad på existerande utrustning, som gissningsvis är avskriven och betald vid det här laget. Ren vinst att köra även på 25 kunder. När ADSL byggdes ut på landsbygden i början av 00-talet, 2002-2005, så var kraven 30 kunder per station (åtminstone där jag bodde då). Idag är utrustningen redan betald och en DSLAM är betydligt billigare idag än då.

   Radera
 5. Telia har inte tid med sådant längre, de håller på med STORA affärer i den STORA världen, då kan man frottera sig med fint folk och slippa bonnläpparna, i den Stora världen blir man bjuden på fina drinkar och vackra luder.

  SvaraRadera
 6. "PTS bör ändra kraven för Internetförbindelse från dagens usla krav, som i princip nås av GSM-nätet, till minst 10 Mbit/s och en överföringsvolym om minst 1 000 Gb per månad eller 33 Gb om dagen till ett pris på under 500:- SEK i månaden."

  Nej PTS borde läggas ner och folk som vill ha bredband eller whatnot får ringa sin lokala privata entreprenör och beställa att det dras lite kabel och koppla på sig på befintliga noder. Göres med fördel i frivilliga sammanslutningar av områden/byar/kommuner.

  Samhället borde inte ah någon förbaskad skyldighet att tillse att folk har telefon, bredband och dylikt. Det är upp till individen att beställa det man vill ha och det är upp till privata leverantörer att leverera. På så sätt kan skattetrycket minimeras och folk kan få det de har ett behov av och är villiga att betala för. Istället för att staten stjäl dina pengar och levererar en massa skit som ingen vill ha eller har beställt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. samhället borde inte ha någon förbannad skyldighet att tillse att folk har tunnelbana och vägar,äldreboenden mm. heller.Det är väl opp till individen att skaffa det man vill ha.På så sätt kan skattertycket minimeras

   Radera
  2. Precis, bygg en egen tunnelbana från Skönvik till centrum.

   Radera
  3. Delvis rätt. Infrastruktur tillhör den delen som samhället ska finansiera men endast det som är nödvändigt för samhället i stort inte att samtliga medborgare ska få samma service var den än bestämmer sig för att bo till vilken kostnad som helst för skattebetalarna.

   IT-infrastruktur ingår givetvis i paketet infrastruktur men man har ingen rättighet att få precis den uppkopplingen man vill om kostnaden inte är försvarbar.

   PTS bör fortsatt läggas ner, citatet från Cornu är ju helt hål i huvudet. En myndighet sitter och bestämmer hur snabbt bredband alla har rätt till och vad det max får kosta. Skrattretande.

   Samhället får givetvis bygga tunnelbana, ha busslinjer, internet och övrig infrastruktur bäst de vill om kostnaden är försvarbar. Det finns en anledning till att det finns en tunnelbana i Stockholm men inte i Mellerud. Det finns en anledning att det finns innerstadsbussar i Malmö. Det finns likaledes en anledning till att det inte finns busslinjer från min ytterdörr till min arbetsplats eller att folk i grythyttan inte har lika snabbt fiberbredband som en stockholmare har osv.

   Det är fullt normalt att det är så. Men de flesta är för blinda för att se det och kräver bredband bekostad av någon anna till sin sommarstuga och annat trams. Alternativet är skitdålig 3G/4G täckning, livet är inte rättvist och det är inte alla andras uppgift att tillse att du har full service från treriksröset till smygehuk. Lev med det och acceptera det.

   Radera
  4. Så den lokale leverantören kan då själv välja vilka telefonnummer den vill dela ut? Att få telefonnummer 1 vore häftigt. Det kommer säkert funka bra...

   Eller om man vill syssla med trådlöst så är det bara till att börja sända på valfri frekvens? Om någon redan råkar sända på den så är det bara till att skruva upp effekten - den med högst sändareffekt vinner.

   Sen kan man ju fundera på vad som händer ifall oligopolet tröttnar på den lokale entreprenören när han kommer och vill koppla in sig på närmaste nod? De kanske ber honnom hålla sig till sitt eget nät.

   Radera
  5. Den lokale leverantören kopplar givetvis antingen på sig på ett befintligt nät mot avgift eller bygger sitt eget nät. Tänk NMT kontra GSM när det begav sig. Tänk VHS kontra Betamax. Tänk laserdisc kontra DVD. Tänk Blu-ray kontra HD DVD.

   Det jag vänder mig mot är skyhöga skatter och slöseri och som tack får du skit tillbaka. Den här typen av fighter förekommer hela tiden och det är full rimligt att Telia eller annan leverantör slutar tillhandahålla vissa tjänster i vissa områden. Vi är bara vana vid att det ska vara på ett visst sätt men ingen protesterar mot att det inte finns tunnelbana i Hässleholm. Kundunderlaget avgör.

   Här finns det ju dessutom alternativ bara det att en del tycker det är för dåligt. Lösningen blir då inte att gå ihop och dra fiber i området till närmaste nod och betala för det utan istället sätter man sig på sina händer och grinar och tycker att någon annan ska betala och fixa precis det man vill ha eller alltid har haft.

   Radera
  6. @D.L.

   Vilket "befintligt nät" syftar du på? Är det oligopolets nät så kan det ju finnas risk för att oligopolet hellre ser att kunderna kommer till dem - vilket är enkelt ordnat genom att inte vara tillmötesgående när lokale leverantören kommer och vill koppla in sig på "det befintliga nätet".

   Du "glömde" svara på frågan hur bra du tänker dig att det skulle funka ifall den lokale leverantören väljer att ge någon telefonnummret 1 (för att det skulle vara häftigt)? Och hur bra det skulle funka ifall några bara väljer att bara börja sända radio på 100Mz för att det är en jämn och fin siffra?

   När det gäller skatter så tror jag inte PTS har så stora anslag - att beskylla skyhöga skatter på att vi har en sådan myndighet är nog inte riktigt ärligt.

   Radera
  7. Det befintliga nätets ägare bestämmer givetvis själv om de vill att någon kopplar på sig på nätet. Vill de inte ha anslutningsavgiften för att de istället hellre vill att någon köper deras trådlösa nätverk för en dyrare peng så är det så. Men då uppstår givetvis konkurrens och nya innovationer tex snabbare trådlöst nätverk eller egna nät som byggs upp. Det sker ju redan idag när Ownit och liknande leverantörer bygger egna nät, först i storstad och sedan i glesbygd. Man nyttjar befintliga nät där man är inbjuden eller öppna nät som man på ett eller annat sätt gemensamt finansierat.

   Hur ska man kunna ge någon telefonnumret 1 om man kopplar på sig på ett befintligt nät? Då tilldelas man ett nummer i det nätet. Har man ett eget när kan man dela ut vilka nummer man vill, häftigt eller ej. Återigen se GSM kontra NMT, det är ett ypperligt exempel på det du beskriver.

   Frekvensproblem har du redan idag, mängder av trådlösa nätverk stör ut varandra i kontorsmiljöerna i tätorter. Man hanterar det efter bästa förmåga med kraftigare nätverk, flera kanaler, fler accesspunkter osv. Det är inte ett nytt problem.

   Om det vanliga bandet för radioutsändningar blir kaos söker bara komersiella leverantörer nya kanaler för att nåt ut. Det räcker med att man låser ner vissa frekvenser i händelse av krig, resten skiter jag högaktningsfullt i. Jag har ingen lust att betala massiva mängder skatt för att en del vill lyssna på NRJ eller P3. Jag ser liksom inte problemet för hjag ser inte att saker alltid måste vara som de alltid har varit.

   Nej PTS ensamma är givetvis inte problemet men mängden myndigheter och idiotorganisationer utan ett nödvändigt syfte som skattefinaiseras finns det gott om och samtliga borde kapas.

   Radera
  8. @D.L.

   "Hur ska man kunna ge någon telefonnumret 1 om man kopplar på sig på ett befintligt nät? Då tilldelas man ett nummer i det nätet. "

   Och hur skulle det gå till ifall ingen tilldelar nummer?

   "Frekvensproblem har du redan idag, mängder av trådlösa nätverk stör ut varandra i kontorsmiljöerna i tätorter. Man hanterar det efter bästa förmåga med kraftigare nätverk, flera kanaler, fler accesspunkter osv. Det är inte ett nytt problem. "

   Detta rör sig om saker som har ganska kort räckvidd, men hur går det ifall flera väljer att sända radio på 100MHz istället? Löser man det genom att bara dra upp effekten? Ja då blir det den som har starkast sändare som vinner. Om du tycker det verkar vara en bra lösning så är det upp till dig.

   "Om det vanliga bandet för radioutsändningar blir kaos söker bara komersiella leverantörer nya kanaler för att nåt ut. "

   Så du menar att de skall bara ta och bre ut sig på radiobandet - flest frekvenser och starkast sändare vinner eller?

   Det är lätt att sitta och skrika på att någon myndighet skall lägga ner utan att kolla upp vad myndigheten faktiskt sysslar med. En miljö där det råder vilda västern med val av sändarfrekvenser och där man väljer telefonnummer lite hipp som happ helt osamordnat är inte en praktisk lösning. Tycker jag iaf.

   Radera
  9. Nätägaren tilldelar nummer. Är det svårt att förstå? tror du att PTS har bestämt vilket telefonnummer du har?

   Sänd radio bäst farao de vill. Helt meningslöst med en myndighet som ska dela ut rättigheter och hålla koll på alla radiokanaler. Anser en kommersiell aktör att det inte fungerar något vidare med radio söker man sig till andra lösningar än att sända på FM-bandet. Det finns inget direkt anledning att upprätthålla en struktur bara för att.

   Ja, kör på bred ut er, köp an ny sändare. Jag kan ju tycka att det är olämpligt att det blir så men alternativet är det vi har idag och det anser jag vara för dyrt för samhället i stort. återigen inte just PTS men de strukturer som samhället tillhandahåller för planekonomi och reglering där det endast behövs för att det alltid behövts. ingen vill se alternativen eftersom det är att gräva sin egen grav. Istället kör vi på i hjulspår från tidigt 1900-tal och intalar oss själva att det måste vara så.

   PTS kan få finnas kvar för att säkerställa att inga privata radiosändningar tar plats på tex militära frekvenser, flygledning och dylikt men att sitta och dela ut licenser till MTG och dylikt och övervaka användandet av frekvenser (se piratradio tex) är bara löjligt och inte värdigt ett fritt samhälle. Vilket iofs Sverige heller inte är...

   Radera
  10. För att inte fortsätta och dra ut på debatten där vi båda mest säger samma sak om och om igen. Jag ser mer till den ideologiska debatten kring vad samhället bör tillhandahålla och till vilken kostnad. Jag anser att det mesta som staten tillhandahåller är alltför dyrt och ineffektivt och ser hellre att man avknoppar det mesta till privata aktörer och inför en frivillighet för att köpa tjänsterna oavsett om det är radio, internet eller något helt annat. man får leva med att servicen ser olika ut beroende på var man bor. Bor man i lägenhet kan man inte kräva en trädgård, då får man köpa ett hus. Bor man på landet kan man inte kräva hypersnabbt internet då får man bosätta sig i stan osv.

   För dig verkar ju radioutsändningen vara väldigt viktig och det respekterar jag. Man får ha olika åsikter. Tack för trevlig diskussion.

   Radera
  11. Nej PTS tilldelar inte enskilda nummer. De tilldelar nummerserier till operatörer för olika ändamål.

   Tror du verkligen att det skulle funka så bra ifall det bara var till att sända på de frekvenserna man kände för? Som övning till läsaren kan man ju fundera på hur bra det skulle funka ifall någon började sända lite godtyckligt på mobilbanden. En annan övning som lämnas åt läsaren är hur bra det blir ifall en konkurrerande kanal bestämmer sig för att djävlas och förstöra för sina konkurrenter, genom att bara sätta upp en störsändare så att man stör ut deras sändningar.

   För att ett samhälle skall fungera rimligt så måste det helt enkelt finnas regler. Det funkar helt enkelt inte att låta alla göra precis som de vill - förr eller senare kommer det någon som använder den friheten för att förtrycka andra för egen vinning.

   Radera
  12. "Tror du verkligen att det skulle funka så bra ifall det bara var till att sända på de frekvenserna man kände för? Som övning till läsaren kan man ju fundera på hur bra det skulle funka ifall någon började sända lite godtyckligt på mobilbanden. En annan övning som lämnas åt läsaren är hur bra det blir ifall en konkurrerande kanal bestämmer sig för att djävlas och förstöra för sina konkurrenter, genom att bara sätta upp en störsändare så att man stör ut deras sändningar."

   Tror du verkligen att det skulle funka så bra ifall det bara var till att gå på den sida av gatan man kände för? Som övning till läsaren kan man ju fundera på hur bra det skulle funka ifall någon började gå mot strömmen på vänster sida om gatan? En annan övning som lämnas åt läsaren är hur bra det blir ifall en familj bestämmer sig för att djävlas och gå i bredd mot strömmen förstöra för sina medfotgängare, genom att bara sätta upp en barnvagn mitt i gatan så att man gör det svårare för andra att ta sig fram.

   UNgefär så är argumentationen. Vi har redan exakt den situationen i mängder på olika ställen i samhället och folk tenderar att klara av det alldeles utmärkt genom att nyttja alternativ. I mängder av frågor i samhället är saker hårt reglerade och mängder av resonemang förs fram för att de ska fortsätta vara stenhårt reglerade medan andra områden är helt oreglerade och det går bra ändå.

   Jag tror man måste tänka utanför boxen mycket oftare än vad vi gör idag. Det finns alternativ som fungerar minst lika bra, annorlunda ja, men lösningarna finns där. Regleringarna hämmar snarare nytänket och innovationerna eftersom de så styvnackat försvaras.

   Radera
  13. Är du 15 år och anarkist? Man kan tro det från din totala brist på insikt i allmänhet och om radio i synnerhet.

   Du har även noll koll på vad det är som kostar i samhället, pengarna till PTS är växelpengar och är väl använda pengar. Från och med nu fram till nyår kommer miljard efter miljard med skattepengar spenderas på REN SKIT som inte behövs för att alla myndigheter måste göra slut på sina budgetar för 2015, för har man pengar kvar så får man en mindre budget för 2016.

   Radera
  14. "Är du 15 år och anarkist?" Ja... Du kom på mig, attans.

   Självklart är det växelpengar och det har jag redan sagt. Men man kan inte säga, äsch det är ju så billigt här så det gör inte så mycket och det är för ett gott syfte. Exakt samma retorik kommer användas i precis varenda fråga kring de pengar som spenderas på skit. Det är precis som du skriver redan så idag, anslagen ska spenderas så man inte riskerar mindre anslag nästa gång.

   Det var trevligt att du dök upp och började kasta invektiv omkring dig. Men så brukar det ju bli, du har bestämt att det är väl investerade pengar utan att argumentera för varför om man inte håller med dig har man noll insikt, noll koll en total brist på insikt och är troligen 15 år och anarkist. Det är fascinerande hur mycket rappakalja många kan få in i inlägg på fem rader text där man helt bommar alla former av sakargument.

   Radera
  15. @D.L.

   Nu är det så att det inte finns några pengar att tjäna på att gå motströms på gågatan därför är det inte så många som gör det.

   Men det finns däremot pengar att tjäna på att göra livet surt för sina konkurrenter, kan man ta deras plats i etern så dels så förstör man konkurrentens marknadsandelar och dels så tar man marknadsandelar själv.

   Om man nu tycker det är helt okej med att man skall tillåtas att ta andras plats i etern bara för att man har kapacitet så borde man ju med samma resonemang ha rätt att ta andras plats på marken; har din konkurrent en bit mark så är det ju bara till att ockupera den (om man har resurserna). Men varför stanna vid platser - varför inte acceptera att folk kan få roffa åt sig saker hit och dit.

   Notera att dessa saker är sånt man inte gör för att djävlas - utan man roffar åt sig andras plats och egendom av den enkla anledningen att det är en lönsam syssla. Isht ifall man som du tycks förespråka gott skulle kunna få göra det.

   Radera
  16. @DL Mina föräldrar bor ute i en av de orterna och det finns ingen "lokal" leverantör då telia köpte upp dem för 10 år sedan. Just nu finns det endast ett bolag som erbjuder ett mobilt bredbands abonnemang som är har resonabelt pris samt data användning men problemet är att de har praktiskt taget monopol på området och använder otroligt dålig hårdvara så internet där är under all kritik vi snackar om segare än när dial-up modem var en grej. Det är helt klart tvärt emot vad målen som sattes upp 2006 av dåvarande regeringen. Men fiber då? Kommer troligen inte finnas innan det blir ett generationsbyte på befolkningen då de flesta är 50-60+ och vill inte betala 50 lax för fiber då de inte har ekonomin för att kasta 50 lax på något som kanske kommer någon gång om man har tur.

   Radera
 7. Säter är heller inte med på listan,men här lägger också Telia ner kopparnätet.Samtidigt försöker man tvinga på oss fiber för ca 30 000 kr. När sen nästa alla skrivit på då visar det sig att andra bolag är beredda att ta över kopparnätet.Men tyvärr finns det då för få intressenter kvar när dom tvingats till fiber. Maffia metoder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiber är åtminstone bättre än xDSL. Din ort är ett exempel på motsatsen, där de klipper efter att ha installerat ett alternativ, även om det sker under hot och maffialiknande metoder. Orterna ovan erbjuds ingen ersättning alls.

   Radera
  2. cornu vad har du själv?
   fiber eller xDSL saknade den informationen.
   Vad kommer att hända där du bor.

   mobilt bredband kommer aldrig att fungera när vi vill se TV via bredbandet det går nu utmärkt med kopparnätet.
   Har inget behov av fiber nu men det borde byggas för framtidens TV 4K kräver bandbredd och ett par ungar som samtidigt ser på Youtube med den nya högre kvalitén kommer att kräva fiber.

   Bredband till hus borde bara gå via telenätet eller via fiber frekvensutrymmet i etern är en fysisk begränsning som borde reserveras för mobilt bruk.

   Radera
  3. Problemet med fiber verkar vara att firman som lägger ner och drar den har fått/köpt sig en monopolställning i ett visst område och kan därmed ta nästan vilka priser som helst. D.v.s. konkurrens mot kunderna verkar helt saknas.

   Radera
 8. Skulle inte förvåna om det finns korrelation mellan den där listan och kommuner där SD fått mycket röster. Vi har nått den fas i den politiska utvecklingen där centralorten slutat med signalpolitik och börjat med bestraffning av icke kooperativa bonnlurkar. Snart har vi tyska knektar här för att hjälpa fogdarna att driva in skatt från populasen. Eller i alla fall NATO.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar som ett sätt att motverka näthat? Man stänger ner bredbandet så att trollen inte kommer ut? Långsökt men rolig tankefigur!

   Radera
  2. Haha, ja, att klippa av de (fysiskt) mest perifera figurerna kanske skulle märkas?

   Radera
 9. Kul som fan att hitta sin by i listan, först ville kommunen stänga gatubelysningen, då blev de allmän uppställning, Ljuset är kvar. Sen kommer dom snikna Felia asen och tar bredbandet. Nu jävlaaaar

  SvaraRadera
 10. stämmer inte helt, räkna netflix utan hd tar man sig rätt långt tex tele2 50gb för 249:-/mån

  är det dessutom radio länk till telestation(som på många ställen i obygden) och dsl vidare, så är 3g betydligt driftsäkrarare

  SvaraRadera
 11. Även detta inlägg har lite haverivarning över sig. Har lämnat ADSL för 4G för stabilare drift och lägre kostnad, har koll på ett halvdussin förbindelser med tre olika operatörer. Kör även VoIP som fungerar klanderfritt.

  Men visst, vill en titta på teve...

  SvaraRadera
 12. Nära ögat känns det som. Byar några kilometer/halvmil bort från föräldrarnas hus finns med på listan.

  SvaraRadera
 13. Telia har inte röjt och underhållit ledningarna här hos oss o skärgården i östhammar på 35 år.. så nog borde dem ha pengar och fixa fasta nätet så de fungerar även i framtiden.. Mobila bredband är skitkasst hos
  oss.

  SvaraRadera