Cornucopia?

2015-10-22 16:37

Svenska innovationer fortsätter i det dolda

"Värt att hålla i minnet är den gamla sanningen att om forskare vore de bästa att förutspå framtiden skulle världens mest förmögna människor alla vara professorer." - Magnus "Morgonsur" Ernström
För allmänheten kanske det verkar som att svenska innovationer och svensk innovationsförmåga är ett historiskt fenomen, och att allt som kommer från Sverige idag är lite appar och Internettjänster. Men i verkligheten pågår hela tiden forskning,utveckling och nya innovationer, men dessa är allt mer dolda för allmänheten.
Robotgräsklippare. Förvisso inte en svensk dito, men ändå en svensk innovation.
Svensk innovationsförmåga lever vidare. Och då pratar vi inte bara om Minecraft, Skype eller liknande produkter som konsumenter märker av.

Den verkliga innovationsförmågan finns under ytan. För konsumenten kanske Volvo bara säljer lastbilar, men det som finns under utvecklas hela tiden. På samma sätt är Ericsson fortfarande ett internationellt ledande bolag inom telekommunikation. Förvisso har man ingen verksamhet inom konsumenternas mobiltelefoner, men man har produkter som basstationer, växlar mm för mobiltelefoni och annan tele- och datakommunikation. Och dessa produkter ser aldrig konsumenterna röken av.

Ericsson skulle knappast ha så stor marknadsandel som de har om de inte varje år uppfinner sig själva igen.

Och Ericsson är inte ensamma. Konsumenter kommer inte heller märka eller uppmärksamma innovationsföretag som Climeon, vars helt världsledande teknologi för elproduktion från låggradig spillvärme nu är i drift hos SSAB och producerar ström och håller på att installeras på Viking Lines färjor.

De flesta konsumentapplikationer är redan uppfunna och innovationerna hittas istället allt mer under skalet eller någon annanstans, där konsumenterna aldrig ser av dem. Hur många har ens koll på att den numera allerstädes närvarande Bluetooth är en Ericsson-innovation?

Så det enda konsumenterna kommer se är Minecraft och Skype. Resten av svensk utveckling är dold för alla utom närmast sörjande.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

31 kommentarer:

 1. Ny Teknik visar i senaste numret hur Scanias motorutvecklare klarar EURO 6 kraven.
  För den som inte känner till EURO 1-5 så är det 60 ggr skärpta partikelkrav, 20 ggr skärpta NOX krav och 3 ggr skärpta CO2 krav-allt inom en 20 årsperiod.
  Inte konstigt att VW missat kraven eller rundat hörnen. Förkastligt men ändå.
  Scania med EURO 6 motor ger N2 och H2O-lagom till väg-grenens blommor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu äger ju VW typ 90% av Scania och borde rimligen ha full koll på vad som sker på utvecklingsavdelningen i Sverige..

   Radera
 2. Har du besökt SUP46 på regeringsgatan i Sthlm Lars?

  Ypperligt exempel på unga nya företag som tänker nytt och driver startups med allt från låg till skype potential =).
  Riktigt härlig stämning där. Händer mycket konstant.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Mycket av FOU i svenska storbolag finansierades tills alldeles nyligen till stor del av staten. Ericsson är kanske det bolag som fått mest hjälp i form av beställningar på radiolänkar, radioapparater, radar och 39 Gripen mm till Försvarsmakten samtidigt som Televerket snällt höll Ericsson i ena handen under stora delar av 1900-talet. Det kanske kommer att gå alldeles utmärkt även i framtiden men det kommer garanterat att krävas mer av bolagen och dess ledningar för att lyckas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett imponerande aktuellt exempel är iaf SAABs utveckling av markbaserad AESA-radar som är i den absoluta framkanten vad gäller radarteknologi. I princip utvecklat helt med egna pengar.

   Radera
  2. De lanserade precis en egen AESA jaktflygplansradar också.

   Radera
  3. Att staten bidrog till finansiering av teknisk utveckling på områdena infrastruktur och försvar var tidigare regel i alla industriländer. Men i förhållande till sin storlek var nog svensk industri ganska bra på att också ta produkterna till exportframgångar.

   Radera
  4. Ett annat imponerande exempel på Ericssons (djup)statsbeställda innovationer är den skadliga koden som rutinmässigt implanteras i Ericssons IMS och som hjälper 'vissa aktörer' att avlyssna systemanvändarens alla digitala kommunikationer.

   Helt otroligt att det företaget fortfarande får in utlandsbeställningar...

   Radera
 5. Oerhört barnslig logik på det citatet. Forskare är inte generellt förknippade med ett livsfokus att jaga pengar - snarare tvärt om.

  Citatmakaren är direkt dum i huvudet. Jag hoppas du citerade av medkänsla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Morgonsur" är långt ifrån dum i huvudet, vilket du skulle veta om du läst hans blog. Men bakvänt skulle det ju innebära att alla som vill tjäna fett med pengar blir forskare.

   Radera
  2. Om det är en gammal sanning så är det förmodligen inte morgonsur som har hittat på uttrycket.

   Radera
  3. öööh, du få'nte dissa Morgonsur hörrö, inte på den här bloggen.

   Radera
 6. "De flesta konsumentapplikationer är redan uppfunna" skriver Cornucopia? Jag tvivlar och tänker på "Internet är en fluga" "Sverige behöver en enda central matematikmaskin - lämpligen i Örebrotrakten" "Världen behöver 5 matematikmaskiner" och högsta hönset för usas patentverk i slutet på 1800-talet "Behövs inga ökade anslag för snart är alla tänkbara uppfinningar gjorda"

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 7. Detta är mumma att läsa. Sverige har haft en riktigt bra position i rätt många år inom innovation så varje tapp nedåt tas på stort allvar. Som Cornu påpekar känner väl fler till typ Minecraft, Spotify, Klarna m fl men teknisk innovation pågår fortfarande. Flera nya läkemedelskandidater kommer också från Sverige och det är massor av innovation som gått in i dessa

  SvaraRadera
 8. Som jag skrev i en kommentarerna på ett annat blogginlägg, vi har slår rätt många, större länder när det gäller antal patent per år, och per capita ligger vi väldigt bra till. Vad vi kanske är sämre på är att kapitalisera uppfinningarna. I alla fall tycker jag mig ha hört att det är svårt att starta och driva små och medelstora företag i Sverige, men det kanske är en myt? Kanske bränsle för framtida bloggande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige brukar hamna högt i alla mätningar vad gäller innovation och R&D. På senare tid har vi legat på tredje plats i världen sett till antal patent per miljon innevånare och år, och tre gånger genomsnittet i EU. (enligt OECD Reviews of Innovation Policy 2013)

   Radera
  2. Så är det kreativ miljö, men sen kommer socialistpacket och då emigrerar genierna till USA

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. I detta sammanhang är det läge att göra en historisk tillbakablick på svenskarna som ett uppfinningsrikt folk.

  Mellan 1870 och 1970 hade Sverige tillsammans med Japan den största välståndsökningen. Under denna period, som präglades av fosterlandskärlek, nationalism, starka traditioner, god utbildningsstandard och teknisk kreativitet, gjordes bland annat följande uppfinningar och produktutvecklingar:

  * Gustaf Dalén; fyrbelysningar, AGA-spisar
  * Gustaf de Laval; mjölkseparator, ångturbiner
  * Lars Magnus Ericsson; telefoner
  * Carl Edvard Johansson; passbitar
  * Johan Petter Johansson; skiftnyckel
  * Waldemar Jungner; Ni-Fe-ackumulatorer
  * Alexander Lagerman; tändsticksmaskiner
  * Alfred Nobel; dynamit
  * Jonas Wenström; trefassystemet
  * Sven Wingquist; kullager
  * Baltzar von Platen, Carl Munthers, kylskåp utan rörliga delar
  * Erik Wallenberg, Ruben Rausing; förpackningar för flytande livsmedel

  (Ovanstående lista visar att stridshingstens gnäggande ”Ursvensk är bara barbariet. All utveckling har kommit utifrån.” är tjurspillning!)

  Under sagda storhetsperiod startades bland annat följande vinstrika och långlivade snilleblixtindustrier, som har blivit svenskt signum och som till stor del har ökat det svenska välståndet:

  * Atlas Copco (Atlas Diesel), 1873
  * Ericsson (L.M. Ericsson), 1876
  * ABB (ASEA), 1883
  * Alfa Laval, 1883
  * Stal-Laval, 1893
  * AGA, 1904
  * SKF, 1907
  * Electrolux (Elektrolux) 1919
  * Tetra Pak 1951

  Jag skulle vilja att staten initierade stora teknikhöjande projekt, som involverar ett brett spektrum av kompetenser, t.ex. nya generationens kärnkraftverk, energisnålt transportnät, försvarsmateriel et cetera. Men det förbjuder EU, kanske med undantag för försvarsmateriel. Enligt EU ska marknaden sköta sådant. För att rädda kunskapsnationen Sverige måste således Lissabonfördragets utträdesklausul utnyttjas, så att Sverige går ur EU! På köpet slipper vi årligen betala ca 41,5 GSEK för EU-medlemskapet; pengar som vi kan lägga på teknikhöjande projekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu behöver vi inte gå så långt som att skylla på EU. Vi och våra politiker tror alldeles själva också på att marknaden fixar sådant där. Vill man starta statligt ägda bolag och göda dem med skattemedel finns oändligt med kryphål vilket gör att det går alldeles utmärkt bara den politiska viljan finns. Det finns gott om exempel och det kanske mest kända torde vara Airbus group.

   Radera
  2. Jag tror du har missuppfattat mig. Vad jag önskar är att staten säger till det privata näringslivet, som mer än nu måste präglas av fosterlandskärlek:
   - Sverige behöver detta (valfritt teknikhöjande projekt). Kan ni göra detta. Bra! Här är pengarna.

   Detta liknar hur FMV lägger ut beställningar hos försvarsindustrin.

   Och ja! Detta förfarande stoppas av EU:s konkurrensmyndigheter.

   Radera
  3. Du vill ha lite hederlig nationell socialism alltså?

   Det var inte direkt så att staten var en särskild dominerande kraft under Sveriges stora lyft 1870-1970. Det var ju först omkring och efter detta datum som staten fick idén om att tex stödja varvsindustrin eller försöka starta Stålverk 80.

   Radera
  4. Bra där. Vi jobbar under kniven stenhårt. Vi vinner, helt klart, för vi är bäst, för att det finns återväxt i form av utbildade, för att de kan sina saker, och det där.... Suck! .... *gråt*

   Radera
  5. @Joakim Persson 07:52

   Du får definiera ”hederlig nationell socialism” bättre för att få svar.

   Du tillhör uppenbarligen den skara, som inte vet hur elektrifieringen av Sverige gick till och vilken stor inverkan den har haft på utvecklingen i Sverige och vilken roll staten har spelat. Eller också är du ett nyliberalt troll.

   Sverige är ett avlångt land. Stora älvar fanns i norr, med potential att generera mycket elström vid 1900-talets början. Befolkningscentra fanns dock i södra Sverige. Den växande industrin och då främst pappersmassaindustrin krävde också mycket elenergi.

   Först började vattenkraftsutbyggnaden i södra Sverige 1906-08, såsom Lagan, Gullspångsälven, Mörrumsån och Helgeån. När kraftverket vid Trollhättefallen skulle byggas, var det ett så stort projekt att staten var tvungen att gå in, varvid Kungl. Vattenfallsstyrelsen bildades 1909. Efter denna tid byggdes de flesta större vattenkraftsanläggningar, särskild i Norrland, i statlig regi.

   Problemet med energiförluster när elenergin överfördes långa sträckor (såsom från norra till södra Sverige) sporrade diverse teknikförbättringar. Det resulterade i att Sverige fick en framskjuten plats gällande teknikutvecklingen av högspänd trefas växelström och högspänd likström (HVDC). Med hjälp av HVDC, där en framtagen jonventil fungerade som en effektiv likriktare i vattnet, kunde Gotland kopplas till fastlandets stamlinjenät 1954.

   Radera
 10. Så varför satsar staten en massa pengar på att bygga ut högskolor som lär ut genusteori och intersektionell analys istället? Hur mycket har dessa läror dragit in till landet, hur många arbetstillfällen utanför sagda högskolor har satsningarna lett till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle säga att dessa utbildningar producerar studenter med negativ marginalproduktivitet, marginalkostnaden av varje HBTQ-certifierare är negativ och kostnaden får bäras av de institutioner som skall PK-fieras. Eftersom det inte finns några riktiga arbeten att tala om fortsätter många att utbilda "nästa generations idioter" och så fortsätter det till samhället är fullständigt hjärntvättat..

   Radera
 11. Nu är det ju så här att universitet och högskolor består av lera olika fakulteter och institutioner som framlever sin verksamhet relativt oberoende av varandra, så bara för att en viss satsning får mycket uppmärksamhet i media betyder inte att annat pågår på samma universitet.

  SvaraRadera
 12. Bland det bästa staten kan göra för att trygga framtida innovationer är att se till att finansiera högteknologiska grundforskningsprojekt. Varje gång NASA eller CERN tar sig för något forskningsprojekt som verkar vara snudd på omöjligt så leder det till att man får hitta nya tekniska lösningar. Lösningar som sedan någon kan kommodifiera, det som brukar kallas innovation. Från NASA har vi bland annat fått minnesskumm (tänk tempurmadrass) och bättre metoder för att analysera mammogram. Från CERN har vi bland annat fått HTTP-protokollet (ja en tautologi) och HTML Detta som lösningar på några små delproblem man haft på väg mot ett större och mer avlägset mål.

  Som företagare så är det svårt att motivera ett projekt som man inte vet den ekonomiska nyttan av. Det är svårare att ta ut svängarna. Inom grundforskningen så är det just att vi inte vet vad slutresultatet blir som är drivande och då måste man ofta ta ut svängarna och tangera gränsen för de som är möjligt.


  Love Alm
  @DrLoveMachine
  lovealm.wordpres.com

  SvaraRadera
 13. Håkan Lans har med sina uppfinningar skapat en större säkerhet inom flyg och för de ca 50.000 största fartygen i världen samt dragit in mycket stora licensavgifter för grafikkortspatent. (Fast det syntes bara som tjänsteexport) Vidgar vi synen något på innovationer finns IKEA och H&M tex. Innovativa tjänsteavtal har också kommit genom samarbete mellan gamla Televerket och Erikson där det gemensamt utvecklade AXE, utbildning i Kalmar av stora delar av högsta cheferna i kundländer och avräkningar för teletrafik via Sverige gett miljarder i inkomst. Just tjänsteexport har ökat mycket på senare år.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera