Cornucopia?

2015-10-13 11:12

SCB rapporterar om fallande villapriser

SCB rapporterar om fallande småhuspriser. Skillnaderna inom landet är enorma och medelvillan kostade i september 2 456:- kSEK mot 2 645:- kSEK månaden innan, eller minus 7.1%. Med taxeringsvärdesjusterade K/T-tal föll priserna dock bara 1.11%.

Priserna i landet som helhet faller både som medelpriser och som sk K/T-tal, dvs pris i förhållande till taxeringsvärde. SCB lyckas dock rapportera stigande priser i procent för varje enskilt län och varje enskild större kommun, utom Karlstad och Karlskrona. Men som helhet faller alltså ändå priserna i landet både i medelpriser och K/T-tal.

För de enskilda kommunerna ser K/T-talen ut att falla, men SCB säger ändå att priserna stiger procentuellt, då man istället väljer att titta på medelpriserna. Hur medelpriserna kan stiga i samtliga län kan bero på att SCB på en plats i Småhusbarometern rapporterar medelpriser på 2 456:- kSEK och på en annan plats rapporterar medelpriser om 2 566:-. 

På frågan vad som egentligen hänt med priserna får svaret bli vet inte, men blogginläggets rubrik stämmer då SCB åtminstone som K/T-tal och på en plats för medelpriser rapporterar om fallande villapriser.

I landet sägs priserna variera enormt i de större kommunerna. I Nacka kostar den sålda medelvillan nu 7 455:- kSEK, medan den kostar 1 172:- SEK i Örnsköldsvik. Intressant är annars att en villa i attraktiva Hässleholm, med utmärkta pendlingsmöjligheter till Lund eller Malmö, bara kostar i snitt 1 290:- SEK. Detta är i linje med att jag tidigare påtalat att villapriserna är mycket prisvärda i inre Skåne, bortanför Öresundskommunerna och Stor-Malmö.

Den som vill hitta en villa till ett rimligt pris i Stor-Stockholm kan titta på Norrtälje, där medelvillan kostade 2 670:- kSEK. Det går också att hitta villor till hyfsade priser i regionaltågkommuner utanför Stor-Stockholm, som kan vara attraktiva för den som jobbar nära berörda järnvägsstationer i Stockholm.
Småhuspriser 2015-09 per större kommun enligt SCB:s Småhusbarometer. Mörkaste staplarna är Stor-Stockholm. Halvmörka är Stor-Göteborg och de ljusa är Stor-Malmö.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

14 kommentarer:

 1. Att medelpriset sjunker som helhet för hela landet kan bero på färre avslut i de dyra områdena medans fler småhus i de billiga områden a har sålts. Eller?

  SvaraRadera
 2. Rent anekdotiskt... men intressant så rapporteras det att försäljning innan visning fallit drastiskt.

  Kan nog vara så att (S)(V)a(MP)arna lyckats skrämma boköparna med skattehöjningar och annat.

  Då är bomarknaden i bästa fall i stiltje till framåt våren när folk ser rent praktiskt hur mycket detta påverkat plånboken.

  SvaraRadera
 3. Priset på villan är en funktion av arbetsmarknaden och ev pendlingsbehov.
  Fö konstateras att vi inom kommunen fått en debatt om var migranterna skall bo.
  De som bor i utsatta delar av kommunen vill gärna att andra lägen skall berikas!
  Så kan det bli när vi skall vara goda men inte vill hela vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Oppti där har du nog fel... de i utsatta (utsatta för vad?) delar av kommunen vill vara generösa och dela med sig av sin godhet till de ännu ej utsatta (utsatta för vad?) delarna av kommunen.

   Radera
 4. Kvadratmeterpriset på en nybyggd villa måste jämföras med kvadratmeterpriset på en begagnad villa.
  Så länge priserna på befintliga bostäder är lägre än nyproducerade så är priserna rimliga.
  Cornu borde ta fram denna statistiken.

  Det är i storstäderna som priserna är fantasi och där är det en bubbla.

  Vad kostar det att bygga ett hus nu?
  Pris
  kvadratmeterpris

  Bostadsrätter måste även jämföras med nyproducerade lägenheter där man sätter markpriset till rimliga priser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtminstone i stockholm så är det utbrett att folk köper nyproducerade BR och säljer dem innan de knappt byggts klart med god vinst.

   Cornucopia har skrivit om det förut:
   http://cornucopia.cornubot.se/2015/05/uppgifter-fran-jm-tva-tredjedelar-av.html

   Aftonbladet skrev om det redan för 15 år sen...
   http://www.aftonbladet.se/bostadinredning/article10189233.ab

   Stockholmdirekt skrev om det häromdagen:
   http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/nybyggda-lagenheter-har-blivit-spekulationsobjekt-bostadsbolag-stoppar-kop-i-soderort/[email protected]/

   Radera
  2. Här i Luleå så är den gränsen passerad för ca 2-3 år sedan.

   Har många bekanta som byggt sitt eget hus samt köpt nyckelfärdiga hus.
   De nyckelfärdiga husen landade på ca 2,5MSEK - 3,5MSEK, med tomt, gräsmatta, alla avgifter. mm.. slutpriset vill säga.

   Begagnade hus som har samma standard som de ovannämnda säljs för ca 3,0MSEK-4,5MSEK. Då ska också tilläggas att dessa hus behöver oftast byta tak, målas om eller motsvarande inom en snar framtid.

   Ett annat intressant exempel är när Smålandsvillan sålde sitt demo-hus på ett nytt område. Det gick för 3,7MSEK, ganska precis 1MSEK över vad tomt, hus, avgifter m.m. kostar.

   Radera
  3. Tack för infon den visar att det är en bubbla i storstäderna.
   Men jag efterfrågar en annan statistik.

   Radera
  4. Tobins Q för fastigheter är vad du söker antar jag..

   Radera
  5. eFFeT
   Husen var dyra där du bor.
   "2,5MSEK - 3,5MSEK" det finns mängder av befintliga hus över hela landet som kostar mindre eller lika mycket.


   Tobins Q nej

   Radera
 5. Apropå bolånebubblan - när Baltikum fick ekonomiska bekymmer så blev två svenska storbanker indragna och de var nära att gå omkull. Konsekvensen var att folk i Baltikum fick lämna tillbaka allt de köpt på krediter. Vad händer i Sverige om de svenska bankerna får problem? Detta är en fråga som jag aldrig sett avhandlas i något forum.

  SvaraRadera
 6. Idag kom Valuegard-som visar att det är fortsatt upp på marknaden.
  Nu får det väl räcka?

  SvaraRadera