Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2015-10-07 19:39

Rysslands kryssningsrobotar rakt genom hårt trafikerad flygled

Ryssland påstår sig avfyrat kryssningsrobotar från skepp i Kaspiska havet, rakt genom den extremt hårt trafikerade civila trafikflygleden mot Persiska viken. Det handlar om nya och toppmoderna 3M-54 Klub, ibland känd som containerkryssningsroboten. Ryssland påstår att de bombat IS med robotarna, men inga tidigare påståenden om angrepp mot IS har visat sig stämma.

Den ryska Kaspiska flottan har avfyrat ett stort antal kryssningsrobotar mot Syrien. Dessa har enligt ryska försvarsministeriet flugit genom åtminstone iranskt och irakiskt luftrum, och eventuellt kränkt dessa länders suveränitet. De kan också flugit genom turkiskt luftrum, vilket inte är orimligt med tanke på att ryskt stridsflyg nu kränkt Turkiet minst två gånger de senaste dagarna.

Det handlar om 3M-54 Klub i fartygsutförande. Roboten är även känd som Kalibr NK, och har väckt uppmärksamhet i väst genom att tillverkaren även erbjuder en variant grupperad i till synes civila transportcontainers, som kan maskeras i civila containerhamnar. NATO kallar roboten SS-N-27A Sizzler och den finns i ett antal olika versioner. I detta fall är det i fartygsutförande mot markmål. Wikipedia anger upp till 2 500 km räckvidd, beroende på version.

Robotarna har avfyrats från fregatten RFS Dagestan, som tillhör Gepard-klassen. 

Av stort svenskt intresse är att det vi ser här är det sannolikaste angreppssättet som det ryska anfallet mot Sverige kommer utföras. Roboten kommer finnas på Admiral Gorskhov-klassens fregatter i Norra flottan, som på helt tryggt avstånd kan avfyra dessa mot mål i Sverige från t ex Vita havet. Därtill finnas de på Steregushchy-klassens korvetter i Östersjöflottan, inklusive kommande RFS Stoikiy.

Därtill finns robotarna på Kilo- och Akula-klassens ubåtar, liksom de kommande Lada- och Yasen-klassen, även om det antagligen främst är sjömålsrobotversionen av Klub.

Korvetterna i Östersjöflottan och fregatterna i Norra flottan bär tillräckligt många kryssningsrobotar av den här klassen för att antagligen slå ut hela det svenska flygvapnet i sina plåthangarer, eller start- och landingsbanor, samt ett antal viktiga kommunikationspunkter och andra anläggningar i Sverige.

De ryska kryssningsrobotarna avfyrades rakt igenom en av världens mest trafikerade civila flygleder, från Europa ner till Persiska viken. Ni kan själva ta en titt på flygtrafiken hos Flightradar 24 här.

Ryska försvarsministeriets film från nattens avfyrningar av kryssningsrobotarna nedan. Kom ihåg att allt kan vara ren fejk, utom att det vid någon gång under mänsklighetens historia har avfyrat dessa robotar vi ser på filmen. Att det var i natt och att det var mot mål i Syrien finns inga belägg för. Animerade kartor kan visa precis vad som helst.

Notera det mycket stora antalet avfyrade robotar på filmen ovan. Tänk er Sverige i andra ändan.

Ryska försvarsministeriet har redan varit ute och mätt upp med måttband att man träffade sina mål med tre meters precision, men publicerar inga som helst fotobevis på detta, visa av erfarenheten att alla flyg- eller satellitbilder kommer bli korrekt geolokaliserade av Bellingcat och dra ner byxorna på påstående från Ryssland att man bombat IS.
"The cruise missiles hit all the assigned targets. The deviation from aims during the long-range engagement did not exceed 3 meters."
Som sagt, inga fotobevis alls på att man öht ens träffat mål i Syrien. Däremot är antalet avfyrade robotar på filmen ovan så många att man bör acceptera att de avfyrats skarpt och inte som en del av en övning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. Putin fyller ju år idag, lite roligt får han väl ha? Han har ju hållit sig lugn sen han slaktade Politkovskaja på födelsedagen 2006.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det därför han hade spelat ishockey igen? (Det var en snutt om det på BBC igår kväll)

   Radera
 2. "Av stort svenskt intresse är att det vi ser här är det sannolikaste angreppssättet som det ryska anfallet mot Sverige kommer utföras".

  Man tar sig för pannan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle tro att du får plats med max 2 fingrar i bredd på din låga förbrytarpanna.

   Radera
  2. Såg den raden precis också... går inte att ta denna bloggen seriöst längre.. vettefan varför jag ens läser den

   Radera
  3. Double facepalm på den
   Känns väl lite väl overkill för vår "fäktas med glasspinnar arme".

   Å andra sidan är det precis vad man ska säga för att försöka få oss med i NATO och se till så att så verkligen blir fallet.

   Radera
  4. Ni är så himla enkla att provocera. Förutsägbart.

   Radera
  5. Ibland undrar jag om inte Dover och Cornu är en och samma person.

   Radera
  6. Sällan, Stellan. Visst finns det imitationer, men den riktige Ben har polisonger och en riktig åsnelem. Accept no substitute!

   Radera
  7. "Av stort svenskt intresse är att det vi ser här är det sannolikaste angreppssättet som ETT EVENTUELLT ryskT anfall mot Sverige kommer utföras." Kanske det här vore en mer rimlig formulering

   Radera
  8. "Vetefan varför jag läser den" därför att det roligt att läsa t.ex kapitalist och alla andra griniga gamla gubbars kommentarer ;-)

   Radera
 3. Cornu, Ryssen har gemensam insatskoordinering med Irak, Iran och Syrien. Så ta det lite lugnt med spekulationer om kränkta luftrum. Al Jazeera har en artikel som är över veckan gammal om samarbetet: http://www.aljazeera.com/news/2015/09/iraq-liaising-russia-iran-syria-isil-150927032744633.html

  Sen att ryssen anfaller alla rebeller som är anti-Assad är inget konstigt. Om de kan börja med att slå ut USA-stödda terrorister så är PR-vinsten större än om man börjar med ISIS. Iaf för hemmapubliken.

  SvaraRadera
 4. Lysande tillfälle för signalspaningen att ta reda på så mycket som möjligt om telemetrin. Man ska inte underskatta ryssarna här, så klart de tagit hänsyn till civil flygtrafik när anflygningarna planerades. Tror inte de vill upprepa nedskjutningen över Ukraina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kryssningsrobotar flyger strax över marken medan flygplan brukar hålla sig flera tusen meter upp, så det är nog ingen risk att de krockar med något flygplan.

   Radera
 5. Problemet med kryssningsrobotar är väl snarare att minimiflyghöjden (som i Sverige är 150 meter över icke tätbebyggt område) underskrids. Där brukar dock trafikflyg normalt sett inte hålla till.

  SvaraRadera
 6. There is a new sheriff in town and he is russian!

  SvaraRadera
 7. Fördelen med ett VLS system är att man får plats med många robotar !
  Dock är det minst lika farligt för Ryssarna och Sverige skulle skaffa ett liknande system !
  Vid en konflikt skulle ett stort antal mål hotas vilket gör det väldigt svårt att kraftsamla luftförsvaret !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige satsar alla resurser på totalinvandringen och har inte råd med ett försvar.

   Radera
 8. Kryssningsrobotar när man redan har luftherravälde är väl mest en maktdemonstration och för att testa vapensystemet. Säkert uppbyggligt för den lite isolerade Kaspiska flottiljen att få vara med på ett hörn i kriget.

  Ryska medier talar om att det är IS man bekämpar men det rimliga är att man först bekämpar alla andra motståndare och spar IS till slutspelet. Omvärlden tvingas då välja den minst dåliga finalisten, den sittande regimen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fullständigt rimlig, antagligen korrekt och föredömligt sammanfattande analys av den ryska strategin, REXX.

   Radera
  2. Kan du inte sammanfatta USA:s strategi? Dom har krigat nonstop sen 9/11... Säger inte att Ryssland gör rätt i att kriga, undrar bara om USA gör det.

   Radera
  3. I.o.m. att ryssen använde sina kryssningsrobotar så fick de för första gången testa dem i verkliga förhållanden så att säga, samtidigt som de sände ett budskap till Riyad & Co samt också till Washington DC.

   Att kränka Irans och Iraks luftrum är nog att ta i litet väl mycket, Teheran har garanterat gett sitt lov och då har Bagdad per automatik också gett sitt.

   Saudierna noterade säkert att ryssen enkelt kan fixa till ett litet barbecue party på saudiernas oljefält i Gawar medan jänkarna säkert noterade att deras baser i Persiska viken är inom lämpligt räckhåll ...

   Radera
  4. Det innebär ju att man kan dominera Persiska viken också militärt från flottan i Kaspiska havet när man vill.

   Radera
 9. Så mycket hemskt som man säger norrtöver. Vem kom till skada?

  SvaraRadera
 10. Rasisten Cornus rashat mot Ryssland har inga gränser. Först blundar han så hårt som hans hjärncell bara kan. Sen repeterar han samma gamla psyops-mem om och om och om och om och om igen medan han ljuger om att det är alla andra som gör det. Losern Cornu håller på losern Obama och står komplett försvarslös och oförberedd inför det krig som nu verkligen kommer och tar honom. "Preppern" Cornu förnekar i affekt allt vad som händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror cornu skulle föredra någon mer tvättäkta neoconmördare som Mcain. Obama må vara i händerna på neocons men han är inte neocon själv. Ideologiskt formades Obama av antikolonialismen.
   /m2

   Radera
 11. Aster 30 till luftvärnet och CAMM till Visbykorvetterna, så är vi på väg i rätt riktning. Kanske kan vi till och med klubba ned ett gäng Club's på väg in.

  SvaraRadera
 12. Såg väl egentligen bara 4, kanske 5, missiler som sköts iväg ur olika kameravinklar.

  SvaraRadera
 13. Missilerna uppges avfyrade från södra delen av Kaspiska havet och har inte berört Turkiet.
  För att inte påverka civilflyget har de haft en flyghöjd på 50 meter.

  http://www.bbc.com/news/world-middle-east-34465425

  Intressant är, att en stor rysk militärdelegation gästar Israel just nu 6-8 okt.

  Jag tror att underrättelseunderlaget mot IS är för dåligt än. Därför sker få angrepp på IS. Underrättelseplattformen IL-20 Coot (Ilyushin) håller dock på att etablera i regionen.
  Kryssaren Moskva med S-300 missiler (ship-to-air) finns utanför Latakia, varför ryssarna i praktiken har luftherravälde i området norra Israel med Golan- Syrien- södra Turkiet. Endast stealthplan kan uppträda där utan tillstånd från ryssen. Men sådana kommer nog inte förrän USA-Iran-avtalet om kärnvapen rotts genom iranska parlamentet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tror alltså att Assad kan återerövra och styra ett land med lite rysk hjälp, men du tror också att han är för kass för att hosta upp koordinaterna för några Is-baser till ryssarna?

   Radera
 14. Att Cornu bara orkar. Parodi på sig själv...

  SvaraRadera
 15. Cornu har dålig ekonomi fler måste tro att världen kollapsar och att guld är enda lösningen klicka på hans länk så han får pengar.
  Alt om ekonomi är påhittat för att skrämma upp folk.
  Det skulle bli hyperinflation när USA tryckte pengar sa han och vi fick deflation.
  Min ekvation löser våra ekonomiska problem det hatar cornu, kriser säljer annonser.

  Ingen gillar Putin men han kan kanske få slut på kriget, det är bättre med en diktator Assad än hundra små diktatorer och IS.
  Det är tråkigt att demokrati inte fungerar i dom länderna.

  Cornu skriver bra saker ibland, sånt vill folk läsa men inte smygreklam om att köpa guld.

  Är guldannonsörer dom enda som vill betala nu?
  http://cornucopia.cornubot.se/2015/10/har-du-larm-i-din-bostad.html
  Vill inte seriösa bolag annonsera .längre.

  "Hög NATO-general: "Sannolikt krig i sommar, har vi tur utan kärnvapen""
  Vem vill annonsera med såna rubriker?

  Putin betalar vår förra statsminister Göran p det kunde cornu få fängelse för det var rent förtal.

  Cornu har valt fel väg det var en återvändsgränd.
  Att skriva sanna saker vinner i längden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din ekvationsteori är bara socialism. Att öka penningmängden är att konfiskera massiva mängder värde från de som har sparat kapital.
   Dels, när människor inte längre kan spara kapital så kan de inte längre spara till sin pension och blir därmed ännu hjälplösare inför statens övergrepp. Och dels kommer ditt förslag att öka penningmängden genast få folk som har kapital att skydda sig. Staten rör sig mycket långsammare än de stora kapitalägarna som har heltidsanställda byråkratier för att ta hand om deras kapital så de skulle blixtsnabbt skydda sig mot din penningexpansion. Så allt du förordar är att återigen plundra vanligt folk för att kunna expandera staten. Din ekvationsteori är totalitär och människofientlig och vidrig.
   /m2

   Radera
  2. Du påstår nu att privatbankerna tar våra pengar för det är bara dom bankerna som trycker pengar.
   Staten och riksbanken trycker inga pengar.
   Fattar du inte att privatbankerna använder en digital sedelpress och öser ut pengar?
   http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Webb-tv/Vad-ar-pengar

   Du hittar på det jag säger har inget med kapitalism eller socialism att göra jag säger bara att mängden pengar måste vara i balans till löner och även inflationstakten.
   Detta har socialismen och kapitalismen misslyckats med därför är alla ekonomier misslyckats.

   USA tryckte pengar och det blev ingen hyperinflation.
   EU stramade åt ekonomin och ekonomin blev bara sämre.
   Det bevisar att min kvot mellan pengar och löner styr ekonomin.

   Dom som tror att vi inte ska trycka pengar förstår inte att man då måste sluta öka lönerna helt.
   Att ha en fast penningmängd och löneökningar är omöjligt i längden.
   http://nationalekonomi.blogspot.com/2012/04/en-matematisk-omojlighet.html

   Med ett inflationsmål på 2% så måste mängden pengar även öka med minst 2% den som inte förstår det ska läsa grundskolans matematik.

   Pengar gör att folk inte kan tänka.

   Radera
  3. Jag och 87% av ryska folket gillar Putin. Världens populäraste demokratiskt vald ledare någonsin. Skulle han ställa upp i det amerikanska presidentvalet skulle han vinna överlägset.

   Radera
  4. Förklara varför vi inte ens för rösta om hur pengar ska tillverkas, var är demokratin?
   Banker har över huvudet på politiker och folk har bestämt att bankerna ska tillverka pengarna och inte riksbanken.
   Putin valdes men vårt banksystem blev vi påtvingade.

   Vi har en gång förbjudit bankerna att trycka pengar, sen kom bankerna på att dom kan trycka digitala pengar.
   Från riksbanken
   http://www.riksbank.se/sv/Riksbanken/Historia/Viktiga-artal/1900-talet/
   ”1904 Riksbanken får ensamrätt att ge ut sedlar (beslutet fattades
   1897). Först i och med detta beslut kunde Riksbanken få en
   penningpolitisk betydelse i modern mening, eftersom monopol på
   sedelutgivningsrätten är en förutsättning för kontroll av de
   penningpolitiska medlen. Ensamrätten var en följd av det upprepade
   kravet på att privatbankerna skulle fråntas rätten att ge ut sedlar.
   Man ansåg, att den vinst som privatbankerna fick från sina sedlar,
   likaväl kunde tillfalla staten.”

   Privatbanker tillverkar nu våra digitala pengar.
   http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Webb-tv/Vad-ar-pengar

   Demokrati är ett skämt.

   Radera
  5. 99,97% av de röstberättigade nordkoreanerna röstade på den allians som företräds av Kim Jong Un i det senaste valet. Så han är till och med mer populär än Putin. Något mindre populär, med bara 99,96% av de röstberättigade bakom sig var Saddam Hussein. Ännu något mindre populär var Erich Honeckers Nationale Front der Deutschen Demokratischen Republik i det sista riktiga DDR-valet 1984, som bara fick 99,4% av rösterna.

   Så att Putin, med sina ynka 87% skulle vara världens mest populära demokratiskt valda ledare är nog lite att överdriva.

   Fick inte Stefan Löfven 87% i det senaste valet förresten? När jag kollar så blir det 87% för det ena blocket, och nästan 13% för det andra blocket. Sug på den ni, Stefan Löfven lika populär som Putin!

   Radera
  6. Till ErikG
   Din jämförelse mellan Ryssland och Nordkorea är verkligen i Cornus anda.

   Radera
  7. Men det var OK att jämföra Sverige med Nordkorea (via Ryssland)?
   Hursomhelst, tack, jag tar det som en komplimang..

   Radera
  8. 99,97% av svenska folket fattar inte att privatbanker trycker upp våra pengar ErikG är en av dom.
   Pengar kan även skapas av en riksbank eller av staten men diktaturen vi har nu har aldrig berättat att det finns alternativ precis som i Kims Nordkorea.

   Privatbanker tillverkar nu våra digitala pengar.
   http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Webb-tv/Vad-ar-pengar

   Radera
 16. däng till nainalsocialisten Putin. Innan tiden rinner ut. Anslut Sverige till nato, men endast om turkiet marginliseras från natomedlemsskap.

  SvaraRadera
 17. Intressantast just nu är väl ändå att DÖ nu äntligen kanske kan skickas i papperskorgen och att vi i Sverige kan återfå en demokrati.
  Imorn får vi se..

  SvaraRadera
 18. Cornus scenario behöver nog modifieras, förmodligen måste robotarna avfyras väldigt nära kusten för att nå fram....
  "● SYRIENKRIGET Flera ryska missiler mot syriska mål har kraschat i Iran, uppger amerikanska tjänstemän för CNN."

  SvaraRadera
  Svar
  1. CNN???
   Alla media i västvärlden kontrolleras av oligarkin och producerar bara propaganda. Alla negativa nyheter i västmedia om Ryssland, Kina, Iran, Syrien, Irak, etc är99.9% propaganda för att the sheepels skall hata dessa länder. Oligarkerna i väst kontrollerar mefia och politiker och därmed folket men nu finns internet som de inte kontrollerar helt.

   Radera
 19. Bra att Ryssland, Iran, Iraq och Syrien beslutat sig för att neutralisera alla terrorister i området och återupprättar ländernas integritet och självständighet. USA och Israel har härjat färdigt med alla krig, oranga revolutioner, arabiska vårar, regimechange och allt kaos, förstörelse, döda, sårade och flyktingar som man skapat de senaste 15 åren.

  USA borde packa ihop sina prylar och åka hem och försvara Amerika i stället, amortera av stadsskulden och hjälpa alla amerikaner som har det taskigt. Putin är mest kapabel att följa internationell lag, värna nationalstaternas integritet och intressen. Det blir en mycket bättre världsordning än ziocons Full Spectrum Dominans enligt PNAC planen.

  Vore bra om USA kunde lämna Ukraina efter deras statskupp där och NATO så att Europa äntligen kan bli en enad kontinent från Vladivostok till Las Palmas. Ett starkt och enat europa fritt från andra länders intressen och söndra och härska politik från 1900-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rejält med USA-hat, CIA konspirationer, judehat, anti-demokrati och rena påhitt där. Kul att du tar på dig fredagsunderhållningen!

   Hur var det nu med månlandningen?

   Radera
 20. http://www.dn.se/nyheter/varlden/is-avancerar-trots-ryska-bombningar/
  Jahapp, ser inte lovande ut än så länge.. men om en och en halv vecka kanske Putins magiska superbomber utrotat IS.. Vi håller tummarna, inte sant, Kapitalist och Alag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Superbomber vet jag inte, men saknar de luftherraväldet talar oddsen mot ISIL I övrigt tycker jag "intagit flera byar runt Aleppo" inte är mycket att hänga i hatten. Kom tillbaka när de har Tartus and Lattakia. :D

   Radera