Cornucopia?

2015-10-28 17:06

Riksgälden: Inget ökat lånebehov för svenska staten

Riksgälden kom idag med sin uppdaterade prognos för svenska statens lånebehov. Man konstaterar att inget ökat lånebehov föreligger, utan upplåningen ligger i linje med tidigare prognoser, trots asylkrisen.

Prognosen om statens lånebehov skulle egentligen kommit förra veckan, men Riksgälden sköt upp prognosen i väntan på Migrationsverkets prognos över antalet asylsökande.

I själva verket har lånebehovet minskat med 25 GSEK sedan prognosen från juni, trots asylkrisen, då den ekonomiska tillväxten i den allt mer överhettade svenska ekonomin ger ökade skatteintäkter.
"Svensk ekonomi och den underliggande utvecklingen av statsfinanserna visar på en överraskande styrka. De ökade utgifterna för migration vägs till stor del upp av högre skatteinkomster, men det är viktigt att poängtera att osäkerheten är stor."
Däremot anger Riksgälden att statens utgifter på grund av asylkrisen kommer öka kraftigt under 2016, men eftersom den eviga överhettade ekonomiska tillväxten ska hålla i sig så ökar lånebehovet bara med 8 miljarder. Riksgälden går alltså emot det tidigare panikbesked som ska ha läckt ut från regeringskansliet om att det behövde sparas pengar i panik.

Riksgäldskontoret höjer de direkta utgifterna för migration och integration med 31 miljarder för 2016 till en summa om 58 miljarder, mot 26 miljarder för 2015. För 2017 blir utgifterna 71 miljarder, men detta kan alltså finansieras via den ekonomiska tillväxten och redan annonserade höjda skatter. Hade vi inte haft asylkrisen hade dock lånebehovet minskat och den statliga ekonomin hade rent av visat överskott, som kunde sparats undan inför den kommande lågkonjunkturen från 2017 och framåt, alternativt kunde använts till reformer inom välfärd eller statens centrala funktioner som rättsväsende och försvar. Noteras bör att Riksgälden bara tittar på statens lånebehov och ignorerar kommunernas ekonomi och bortser helt ifrån huruvida samhällsinstitutionerna kan hantera asylkrisen, t ex rekrytering av personal, utbyggnad av infrastruktur och huruvida myndigheterna klarar av ordinarie skattefinansierad verksamhet. Som det är nu tar ju t ex polisen sina kostnader inom ram, och drar ner på t ex brottsbekämpning.

En annan förutsättning är att man tar från biståndspengarna och använder till asylkrisen.
"Hur avräkningen i praktiken kommer att hanteras är i slutändan en politisk prioritering. Ökningen av utgifterna för migrationen gör däremot att det inte längre finns någon marginal till utgiftstaket för varken 2016 eller 2017. Skulle avräkningen mot biståndet inte genomföras som antagits ovan kommer det att behövas besparingar inom andra områden i minst samma omfattning."
Kort sagt ställer Riksgälden utgiftsposterna för migration och integration mot att vaccinera barn i U-länder, annars måste man höja skatter eller dra ner på välfärd och nattväktarstaten ytterligare.

Riksgälden räknar dock inte med någon lågkonjunktur (mindre än 2% tillväxt), utan i sedvanlig ordning ska svensk ekonomi befinna sig i en permanent högkonjunktur (över 2% i tillväxt). Tillväxten för 2015 sätts till 3.1% i år, 2.8% år 2016 och 2.4% 2017. Man anser alltså att ekonomin toppar ur i år.

Beskedet från Riksgälden är alltså att det inte föreligger någon fara för de statliga finanserna och att asylkrisen går att finansiera inom ram och utan ytterligare väsentliga åtgärder. Ladorna var visst inte tomma, utan det fanns tvärt om ett reformutrymme om 31 miljarder SEK för år 2016 man tidigare inte kände till.

Det finns förstås en lång rad antaganden. Bland annat får inte bostadsbubblan spricka, då investeringarna främst drivs av just bostadsbyggande, vilket är beroende av hushållens vilja att skuldsätta sig för resten av livet.
"Sedan ett par år tillbaka beror ökningen av investeringarna till stor del på bostadbyggande. Ökningstakten förra året var mycket hög. I år är den något lägre i procentuella termer, men bidrar ändå starkt till den totala ökningen av investeringarna."
Ni hittar Riksgäldens prognos här och detaljerna som PDF här.

En del funderingar kan vara att det alltså är dags att senast tidigt 2016 avveckla sina positioner på börsen, då högkonjunkturen enligt Riksgälden försvagas framöver. Detta är i linje med en möjlig prognos av konjunkturbarometermodellen för börsinvesteringar
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

31 kommentarer:

 1. Det kanske är kommunerna som krisen slår igenom först?
  Staten med hjälp av riksdagen har ju faktiskt större möjligheter att externalisera kostnader.

  SvaraRadera
 2. Staten kommer inte behöva höja skatterna, utan det blir på kommunal nivå. Men det bör inte påverka valet till riskdagen, eller? :)

  SvaraRadera
 3. Även skatterna till kommunerna stiger kraftigt genom de ökande inkomsterna. Stiger inte flyktingarna i antal de kommande åren klarar nog kommunerna detta så länge högkonjunkturen består. Betyder att man har lite tid att styra om investeringar från monument till viktigare ting.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  PS En svart svan var länge sedan DS

  SvaraRadera
 4. Nu kommer 2600 om dagen (2000 om dagen för en knapp månad sedan enligt Migrationsverket och Polisen, +30% förra veckan). Det är en miljon i årstakt. Staten betalar 180 000 kr per migrant cash till kommunen som tar emot denne. Jag får det till 180 miljarder kr/år, alltså 20% av statsbudgeten i lånefinansierat underskott. Och det i fåfängt hopp om att invandringstakten inte fortsätter att sexfaldigas var fjärde månad.

  Det sägs komma 8000 om dagen över Greklands gränser nu. De flesta lär fortsätta till Sverige eftersom de girigt tjänar mest pengar då, och säkrast är garanterade permanent uppehåll här även om de helt saknar skyddsskäl och Migrationsverket beslutar att de ska utvisas, eftersom inga utvisningar verkställs och de är garanterade vård och skola och bidrag ändå som illegala migranter. 8000 om dagen blir 3 miljoner om året. Och fortsatt ökande. Inom tre år (nästa val) så har de flesta svenskar avlidit. De stela liken kommer att påträffas bläddrandes i sina deklarationsblanketter angående ränteavdraget. Fattar ingenting, noll överlevnadsförmåga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså? 2600 om dagen?

   Enligt Migrationsverket har det kommit 8900 den senaste veckan, vilket blir ett medel på 1271 om dagen. Igår kom det 1434.

   Är du alltid lika dåligt påläst och hittar på siffror det inte finns stöd för?

   Radera
  2. Man rapporterade igår att flyktingläger i Jordanien töms på folk. Men man ser inte att de tar sig tillbaka till Syrien. Vart är de på väg? Oförskämt, mht till vad retoriken säger, att man låtit dessa läger brista så mycket i standard att t.o.m de fattiga klagar. Med tanke på dagens vandrings-epedemiska fråga man sig varför det inte satsats alls på dessa läger för år sedan? Flykting-manifestationen för en tid sedan visar att regeringen(eller övriga partier) inte brytt sig förrän man tvingas. Manifestationen måste ses för vad den var, dvs att regeringen insåg att de stod för ett val där det ena handlade om att inte ge SD vatten på sin kvarn. Manifestationen så ut som en panikåtgärd.

   Radera
  3. Hur stor är anhöriginvandringen, och hur stor förväntas den bli?
   Jag har sett någon siffra om att varje flykting statistiskt tar med ett visst antal anhöriga efter ett tag, kommer tyvärr inte ihåg siffran nu, kan det vara 2,5?

   Radera
  4. SKL har tidigare angett siffran 2. Finns en artikel på Dagens Samhälle, googla.

   Radera
  5. För att vara exakt. Migrationsverket säger 8900 asylsökande senaste veckan. Det finns ett omfattande mörkertal med människor som inte väljer att söka asyl och gå under radarn istället.

   Radera
  6. Mitt inlägg 19:08.

   Uttryckte mig dåligt. Flyktinglägren töms inte men allt fler lämnar ska det vara.

   Radera
  7. 1200 är de som sökt asyl, det är ju bara dem so Migrationsverket kan ha någon kännedom om. 500, 800 och 1000 om dagen är de siffror därutöver som polisen, migrationsverket och jag tror det var Malmö kommun uppskattade för några veckor sedan. Eftersom det inte förekommer någon form av identifiering eller gränskontroll eller utvisning av någon illegal invandrare, så är det ingen som riktigt vet.

   2600 efter 30% ökning senaste månaden, enligt Migrationsverket. Jag tror att invandringstakten kommer att sexdubblas igen och att Annie Lööfs löfte om att ta hit 30 miljoner araber denna mandatperiod kommer att förverkligas. Allting tyder på att det blir så. Det är faktiskt så det blir just nu. Oavsett hur många döende självbedragare som blundar hårt och ljuger för sig själva att samhället inte totalförstörs nu. (Och en brandfackla till den kommunala skolan är INTE lösningen).

   Radera
  8. Anhöriginvandringen skall inte underskattas, det är ingen lek när den rättigheten kommer verkställas. Det är bl.a. syrianer vi pratar om här.

   Radera
  9. @Somebody,
   Så för varje asylant kan vi räkna med ytterligare två invandrare?
   Bara dubbelkollar.
   Vem ansvarar för deras boende och försörjning?

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  11. ...så 8900 asylsökande senaste veckan borde betyda ytterligare 17800 anhöriginvandrare.

   Radera
 5. Låter som "dille" Dilléns prognos. En traditionell KI-prognos mao. Prognosen mutar förstås in noll utrymme för Rb att höja räntan "what so ever" inkl andra åtgärder som riskerar att sänka bopriserna. Alla makthavare har motat sig in i likviditetsfällan. Hur var det nu med Japan och deras felaktiga politik? Felaktiga penningpolitik? De största kritikerna var centralbankerna i väst med Ben Bernanke i spetsen(redan som rådgivare åt regeringen etc i slutet av 1999).


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men kanske bopriserna inte sjunker?
   Om kommunerna eller migrationsverket köper de boenden som är till salu för marknadsvärdet och upplåter de till migranterna så kan bubblan blåsas upp en bra bit till.

   Radera
  2. Inte osannolikt Anders!

   F.ö vänder bopriserna ner/toppar nu efter några års uppgång. Jag syftar på Schiller´s index.

   Breaking news: Yellen flaggar för ev. räntehöjning i december. Långräntan stabil men nu drar dollarn iväg tills nästa möte i december. Don´t miss the train!

   Radera
  3. Ett gammalt barskämt är att hänga upp en skylt: gratis öl i morgon. Eftersom det alltid är idag, är det ett riskfritt löfte.

   På samma sätt är det med FEDs löften. Inte nu, men nästa gång då höjer vi. De har kört den valsen 55 möten i följd. Det kommer inte hända.

   Radera
  4. Jag kom att tänka på ett annat barskämt, angående dagens generella situation.
   Drick Irish Coffee om du vill göra korkade saker snabbt och med stor intensitet.

   Radera
  5. Oskar: Jo men det är inte efter det som man handlar. "Buy the rumour and sell the news". Får vi samma typ av blandad statistik(med neg. bias) som efter föreg möte lär dollarn fortsätt upp. Kina-börserna set lit wobbly ut nu förresten.

   Radera
 6. Är det bara jag som misstänker att myndigheten friserar rapporten för att skapa lugn i samhället? Plötsligt blev allt jättebra vi har råd, ingen kris, alla kan fotsätta sova. Vi vet att integrationen aldrig fungerat i Sverige och absolut ingenting tyder på att den någonsin kommer att göra det så att migrationen är en total förlust affär för svenska folket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bara du som önsketänker. Riksgälden har "hyfsad" koll på statens faktiska lånebehov.

   Anledningen att lånebehovet faktiskt inte är så stort är att skatteintäkterna ökar. Problemet är att utgifterna ökar snabbt också, vilket hotar utgiftstaket och såklart kräver en ny budget.

   Radera
  2. Hur myckel skatteintäkter genererar bostadsbubblan, borde vara en hel del?
   Hoppas riksgälden har tagit höjd på det.

   Radera
  3. Sa Ingvers något om stödköp av statsobligationer och kommunobligationer?
   Hörde en siffra om en utökning på 65 miljarder på statsobligationer, totalt 135 miljarder i år.
   Samt 50 miljarder kommunobligationer.

   Men obligationer är väl inte en form av lån, eller?

   Radera
  4. Sa Ingvers något om stödköp av statsobligationer och kommunobligationer?
   Hörde en siffra om en utökning på 65 miljarder på statsobligationer, totalt 135 miljarder i år.
   Samt 50 miljarder kommunobligationer.

   Men obligationer är väl inte en form av lån, eller?

   Radera
  5. Anders Ryden: Jo obligationer är skuldsedlar, men i detta fallet rör det sig om redan utgivna skuldsedlar (dvs del av befintliga statsskulden och INTE statens eventuellt nya lånebehov). Riksbanken får inte köpa obligationerna från riksgälden ändå...

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Stor beundran för svenska arbetare och tjänstemän som producerar så mycket värde att ökningen av deras försörjningsbörda med flera hundratusen ej påverkar nettot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Jodå, vi jobbar och sliter. Med jobbar så menar jag alltså att vi jobbar på att få våra lån beviljade av banken, och med sliter så menar jag att vi sliter bostäderna ifrån varandra till vansinniga priser!

   Radera
 9. Man kan ju iaf hoppas på att de ansvariga politikerna får löpa gatlopp, när kraschen väl kommer.. I någon mening har väl iof det tjockskalliga svenska folket fått den politik de förtjänat...

  SvaraRadera