Cornucopia?

2015-10-12 17:37

Reprisläsning: Sagan om BRF Sverige

På förekommen anledning är det kanske dags att påminna om bloggrannen Morgonsurs suveräna text Sagan om BRF Sverige.

De senaste dagarnas stollerier blir bara värre, och nu när regeringen ordnat en konferens där det konstateras att det inte finns något svenskt och inte finns några svenskar, så finns det inte heller något vi och därmed finns inte heller något Sverige. Att som ansats till gemensam idé ha att "vi finns inte" är inte en fungerande väg.

Varför finns egentligen Sverige? Vad ska vi egentligen ha Sverige till? Det finns ju inget "vi" och vi finns enligt regeringens konferens Tillsammans egentligen inte alls. Alltså finns inte heller Sveriges regering. Egentligen. Den är bara ett eko av egots vibrationer. 

Då kommer det också gå som det går. Det enda man kan göra är att köpa popcorn. Väldigt mycket popcorn. Extremt mycket popcorn.

Från regeringens konferens Sverige Tillsammans:

Förslagsvis ser regeringen till att omgående reformera den svenska flaggan, som ett första steg, så kan vi dra ett streck där.
Licens: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

88 kommentarer:

 1. Ja, nyckeln till integration är uppenbarligen att tala om för folk att det inte finns nåt att anpassa sig till. Det blir nog bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, integration betyder att samhället ska anpassa sig, integrera nya saker. Att nya saker ska anpassas till samhället kallas assimilation, vilket inte diskuteras alls.

   Integration blir oändligt mycket enklare om det inte finns något att integreras i.

   Radera
  2. Ja, det var ju ännu lite mer imbecillt än det föregående resonemanget. Nu tycker jag vi allesammans ställer oss upp och sjunger "we shall overcome".

   Radera
  3. Så i fallet regeringen, är det mer integrering vi talar om då? Alltså köra saker och ting i botten, så att landet anpassas till deras duglighetsnivå?
   Där hade ju assimilering varit trevligare, att de hade utvecklats och växt med uppgiften, jag känner nämligen inte att jag måste få veta exakt hur bra regeringen är på att styra en failed state.

   Radera
  4. Det är så dumt så man inte kan tro att det är sant. Vi talar inte om femåringar som leker och fantiserar utan om vuxna människor och inte vilka vuxna människor som helst, utan landets regering. Landet leds av sinnessjuka männidkor som leker med halva BNP och nu har de hittat på att svenskar inte finns som en lösning på integrationen.

   Finns inga svenskar, finns inte Sverige och ingen regering eller skattemyndighet. Det kanske blir bäst så, svenska folket styr sig själv så får riksdag, regering och myndigheter leka vilka lekar de vill på sin egen bekostnad.

   Radera
  5. Ben, du får lära dig texten till "Yalla Habibi" då engelska inte är andraspråket i Sverige.

   Radera
  6. Ingen gemensam nationell kultur är väldigt nära det som kallas klansamhälle. Där finns det inga skatteverk och inga pengar för politikerna att leka med. Klansamhället finns också i den kulturlösa svarta sektorn där alla illegala invandrare, 50- 100 000 försörjer sig och lever. En verklig låglönesektor som ju också är den allra bästa jordmån för den organiserade brottsligheten.Staten finansierar tillväxten av denna sektor dels genom att inte ge polisen resurser och legala verktyg att verkställa avvisningar och genom att subventionera välfärdsindustrins affärsutvecklare som Röda Korset et c som ju stöder de illegalas fortsatta verksamhet i Sverige.

   Radera
 2. Varje gång man tror att "nu kan det inte bli värre" så blir det värre.
  Jimmy Åkesson rädda oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, skapa ett samhälle där det är viktigare vem du är än vad du gör. Snälla...

   Radera
 3. Finns inget vi så förstår jag inte riktigt vad vi ska ha samhället till?

  Dags att se över skatteplaneringen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samhället finns inte, det har Thatcher sagt.

   Radera
 4. Vet ju inte nivån på den akademiska diskussionen, men rent teoretiskt måste man ju hålla med. Det finns ingen svensk Kultur med stort K. Har bett många att definiera denna och alltid kommit fram till att det handlar om kulturer. Dvs plural. Exempelvis skiljer sig kulturen massivt mellan den lilla by i Skåne där jag växte upp och Danderyd. Knappt ens språket som förenade. Det enda som brukar komma upp i sådana diskussioner är fotbollslandslaget, fast där jag kommer från hejade många på Danmark.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta som tänker som du har nog inte befunnit sig utomlands några längre perioder i sitt liv. Så snart svenskar (eller andra folk) befinner sig i en främmande miljö klistras de samman i de mest spräckliga umgängeskretsar.
   Då blir det helt uppenbart att vi har mer gemensamt mellan skåningar, norrlänningar och stockholmare än med vilken annan nationalitet som helst.
   Sen är det förstås svårt att peka på vad som är ens kultur, då det som utgör kulturen ör det vi uppfattar som normalt och sunt beteende i relation till andra mäniskor...

   Radera
  2. Henrik – Mycket tragiskt att du inte förstår begreppet kultur och att du ber många andra att definiera det år dig. Jag föreslår att du börjar med att googla och sedan kanske läser ett par böcker om saken. Om du nu verkligen är intresserad.

   Radera
  3. @Henrik Persson 18:24
   Om du nu verkligen vill vara ärlig och förstå frågan huruvida det finns en svensk kultur eller inte, ska du ställa dig frågan:
   Vad skiljer svensk kultur från x:s kultur, där x är valfritt land eller nationalitet i världen?

   När du har gjort det och svarat eftertänksamt för ett stort antal x, så utkristalliserar sig en gemensam svensk kultur, som dock inte alltid är skarpt avgränsande till alla x samtidigt, men som gäller i stort och som gäller i såväl Skåne som i Danderyd.

   Och gör nu inte misstaget i detta ditt kultursökande att ta hänsyn till nuvarande globalistiska härdsmälta som infekterar det svenska samhället. Sök dig istället bakåt tiden, eftersom där finns svaren!!

   Radera
  4. Redan gjort, egentligen. Oavsett vad man tycker om förflyttningen på den ideologiska kartan de senaste 50 åren så kan man betrakta följande:

   http://www.worldvaluessurvey.org/images/Cultural_map_WVS6_2015.jpg

   Sverige ligger i ett extremläge, högst upp till vänster. Det torde vara svårt att hävda att man placerar sig i ett sådant ytterläge utan att ha en ganska unik kultur, värderingar etc.

   Sen kanske Gruelses personliga uppfattning är att Sverige borde bli mer konservativt och glida ner och placera sig mellan DK/NO/IS nånstans och den åsikten får man ju ha om man vill.

   Men den som hävdar att det inte finns en svensk kultur eller svenska värderingar får gärna förklara den här kartan.

   Radera
  5. Högst upp till höger ska det så klart vara.

   Radera
  6. Det finns på samma sätt inget svenskt språk med stort S, eller engelska eller arabiska eller...

   Radera
  7. Alla som jobbat med seriösa uppgifter (t ex anläggningsbyggande ) runt om i världen vet in på bara kroppen att det finns en provinisell, svensk, skandinavisk, europeisk, västerländsk kultur. Ju närmare kulturen är en själv ju lättare är det att få saker och ting att flyta och få något gjort. Det är inga skarpa gränser, allt är gradvis , men att det inte skulle finnas är bara trams som korkade turister som får allt servat eller folk som aldrig arbetat och producerat något utanför sin egen bubbla kan hitta på. Det är tusentals små saker, varav finkulturen bara är en mycket liten del. Det är tex bara i Sverige som finkulturetablissemanget plötsligt kan hitta på att FN stadgans ord om allas rätt till egen värdighet (dignity) plötsligt blir "allas lika värde" och att alla media, byråkrater och politiker fånigt dresseras tll att ständigt uppepa samma falska floskel.

   Radera
 5. Och surströmming, dalahästar, ABBA och Olof Palme. Så klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådana yttre attribut skiljer så klart beroende på en massa faktorer, men det är väl knappast sånt där som etnologer intresserar sig för när de ska definiera en kultur? Det verkar väl ytligt. T ex kan jag tänka mig flera tankar som delas mellan skånsk landsbygd och svensk storstad även om man äter olika mat eller talar olika dialekter.

   Radera
  2. Ett närmast unikt exempel är nog t ex att inga etniska svenskar, i stort sett, slår sina barn.

   Radera
  3. Det finns många drag som formar en kultur, även om inte alla är unika. Men efter en blygsam internationell erfarenhet vågar jag ändå säga att strävan efter att förbättra saker och göra dem så bra det är möjligt är ett svenskt drag.

   Ett annat svenskt drag är att vara lojal, till den punkt då man inte längre har förtroende för grundpelaren i det som makten förkunnar. Det som är en aning konstigt ur regerings- och alliansperspektiv, är att man fortsätter trumma ut sitt budskap om svensk kulturell utplåning. De borde ju kanske ha lärt sig vid det här laget att just budskap som dessa kanske,möjligen lite grann, kan jaga över väljare till det nationalromantiska partiet.
   Eller så är de helt enkelt dumma i roten.

   Radera
  4. Jag tror herr Almqvist hade rätt när han sa att "Endast Sverige svenska krusbär har" dvs krusbär finns i andra länder men inte Svenska och det många som förnekar att det finns en inhemsk svensk kultur gör felslut är att de antar att bara för att en företelse finns i andra länder också, att det Svenska inte finns.

   Radera
  5. Ett annat utmärkande exempel på svensk kultur är att det är extremt få etniskt svenska män som anser att en tjej som har sex före äktenskapet är begagnad vara. (Vilket inte är så ovanligt i resten av världen). Vidare, i England är majoriteten emot abort "on demand" - för att inte tala om hur det ser ut i mer konservativa länder som Spanien eller Italien.
   Sexuell frigjordhet är typiskt svenskt. Men det tror jag kommer att ändras. Redan idag överlämnas bruden från far till make.

   Radera
  6. Jag tycker att den där tankefiguren "finns ingen svensk kultur" är idiotisk, och jag tror inte den upprepas för att säga nåt om Sverige, utan den är en form av hjärntvätt faktiskt, och/eller maktens trollande av folket som bestraffning för fel åsikter. Förstår faktiskt att folk blir provocerade. Sen influerar kulturer varandra över geografiska gränser, men det gäller ju precis alla länder.

   Radera
  7. Ben Dover, tyvärr lever du nog i sagornas land nör det gäller barnaga, efter år i socialnämnd och domstol så kan jag konstatera att det förekommer ofta bland alla samhällsklasser och etniska grupper. Det svenska skulle väl i så fall att mycket få tycker det är acceptabelt.

   Radera
  8. Precis. Jag var lite avsiktligt provokativ där. Men det finns ett helt enhetligt fördömande av barnaga som är unik, dessutom tror jag att det är ganska få barn internationellt sett som faktiskt fått stryk.

   Överhuvudtaget är svenskar ganska aversiva mot våld som konfliktlösning jämfört med andra folkslag, kanske unikt så.

   Sen har vi individens ställning. Det är ganska unik att i princip alla stöd ges på individuell nivå, inte på familjenivå. Det skapar ett relativt oberoende från arbetsgivare men också från familjen vilket (vad jag förstår) vore rätt otänkbart i katolska eller för den delen muslimska länder.

   Etc, osv. Här kan man hålla på och peka ut saker som är ganska extrema för den svenska kulturen snart sagt i evighet utan att samtidigt kunna definiera exakt vad svensk kultur är. Det är dock uppenbart att den utgörs av alla de här små pusselbitarna (precis som alla andra kulturer) och att hävda att en typiskt svensk mentalitet inte existerar ter sig mest idiotiskt.

   Det finns en svensk kultur, och att man inte kan summera den i ett par snärtiga meningar innebär inte att den inte existerar.

   Radera
  9. Ja, man kan faktiskt dra paralleller till hjärntvätt:

   1. "Det finns ingen inhemsk svensk kultur"= "Unfreezing" = skaka om och bryta ner gamla referensramar.
   2. "Det är en härlig känsla att Sverige nu förändras och att få vara med om den"= "Changing" = förändra till en ny identitet.
   3. "Det nya förändrade Sverige" = "Refreezing" = befästa den nya identiteten.

   Identitetskris? Flyktingkris? Finanskris 2.0? Bolånekris? Skuldkris?

   Det ser inte bra ut...Håll i hatten!

   Radera
  10. Precis Ben, en multivariat sak, precis som att bara för att både vaniljbullar och sockerkaka båda innehåller socker, vaniljsmak, vetemjöl och matfett (bl.a.) så är det inte samma sak.

   (Intressant förresten att nu när intersektionalitet är så inne att det inte används här)

   Radera
 6. Popcorn är dryga och jag har en känsla att detta går utför med en rasande fart - lär räcka med ett par, tre paket av ekonomiklass.

  Frågan är exakt vad som händer när detta kollapsar?

  SvaraRadera
 7. jag börjar bli riktigt rädd, är jag ensam om det??
  Hans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte du är ensam om det. Jag vill dock uppmuntra dig till att istället uppbringa en känsla av radikalisering. Detta kommer att innebära att du kan bekämpa det du är rädd för, du kommer inte att vara ensam.

   Radera
  2. Jag kan knappt tro att det är sant, men det kulturmarxistiska vansinnet har bara ökat sedan 1968 och nu har t o m regeringen helt förlorat förståndet. De kommer att förlora allt förtroende och humorn kommer att flöda till nivåer vi aldrig upplevt tidigare. Det finns mycket möjligheter med att inte finnas som vi nu kan börja upptäcka. Jag kan inte tänka mig att denna approach kan fungera alls, men vi får se.

   Radera
  3. Nej , du är inte ensam om att börja bli rädd. Vi är många som är rädda och oroliga. Men vi börjar bli mer arga och beslutsamma. Tillsammans kan vi stoppa vansinnet.

   Radera
  4. Personligen så har jag haft en lång kamp för att komma tillbaka till livet efter för mycket insikt om ekonomins pågående paradigmskifte och råvarubristens hemska följder som vi får erfara snart (läs nu). Väl uppe på banan igen möts jag av detta vansinne, som inte ens går att sätta ord på. Som om inte det förra skulle ställa till nog med problem.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 8. "Kultur kan definieras som livsmönster till exempel språk, konst, värderingar och institutioner hos en population som överförs socialt från generation till generation. Kultur har kallats "levnadssättet hos ett helt samhälle". Som sådant inkluderar det beteendemönster, seder, klädsel, religion, ritualer, lekar, normer för lagar och moraliska system, liksom trossystem och konstarterna." - wikipedia.

  I den meningen har vi rätt mycket inhemsk kultur som är väldigt specifik för Sverige. Och vi utmärker oss i de flesta mätningar och hamnar i ett helt eget hörn på världens kulturkarta.

  SvaraRadera
 9. Popcorn är bra, man kan spy ner i påsen när man hört tilltäckligt.

  SvaraRadera
 10. Herregud vad ängsliga och rädda våra politiker är. Har de aldrig umgåtts med invandrare en enda gång i sina liv eller?

  De enda som gillar detta är vänster-kultur-elit-invandrarna, ungefär lika blåsta i skallen som motsvarande kritvit av samma kaliber. Förstår inte varför dessa alltid får representera en sådan pletora av etniciteter och kulturer i media. Det är ungefär som när det är debatt med muslimska representanter i tv. Alltid tar man nån fullständig knäppskalle som är ansluten till Muslimska Brödraskapet eller annan organisation med högst tvivelaktig agenda, typ ibn al rushd.

  När fan ska den vanliga invandraren få en röst? Då kanske politikerna fattar hur patetiskt sånt här är.

  SvaraRadera
 11. Jag har fått PTSD efter att ha följt giget live.

  SvaraRadera
 12. För den intresserade rekommenderar jag det senaste avsnittet av radio bubb.la (googla eller sök i podcast-appar typ Soundcloud) där de gästas av Tino Sanandaji. En mycket intressant diskussion som väcker många tankar om den aktuella situationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var en mycket bra och innehållsrik intervju!

   Radera
  2. Tack för tipset! Här är länken: https://soundcloud.com/nyhetsbubbla/intervju-med-tino-sanandaji

   Tino Sanandaji är den första verkligen vettiga personen jag har hört på länge. Han argumenterar väl för att Sverige inte kan ta emot alla miljoner flyktingar i världen. Att varken de stora tidningarna, radiokanalerna eller deras websidor, kulturvärlden eller något av partierna som icke är SD säger samma saker som honom, visar på vad snävt debattutrymmet i Sverige är. För det Sanandaji säger är inte kontroversiellt. Flera kända liberala tänkare (namnen nämns i programmet, kommer bara ihåg M. Friedman nu) har länge hävdat samma sak: En god välfärd är oförenlig med öppna gränser. Dock argumenterar han för att man bör hjälpa de som flyr för sina liv. Där fick ni en teaser från lite av det som sägs i intervjun som jag alltså starkt kan rekommendera.

   Radera
 13. Welcome to Sweden young men all over the world!

  You are all invited to work as trainees in the forest industry in northern parts of our multi ethnic country. There will also soon be openings in as trainees in the agriculture industry as pig and diary farmers.

  At the moment there is a shortage in housing but it will be very soon taken care of by our skilled immigrant builders. As for now we offer exotic camping in old military training fields. Until we have built the 600 000 units we offer you tents and for the lucky few houses and condominiums free of charge, courtesy of the swedish tax payers.

  We offer you a short path past the unemployment lines in Sweden so we can integrate with you all.


  Welcome!

  Everybodys is worth the same and have the same good and kind values. Except some swedish citizens.

  Stefan Löfven, Primeminister of Sweden

  SvaraRadera
 14. Svenskarna finns egentligen inte. Det är en patriarkal konstruktion från föråldrade tider då männen körde kombibilar, åt kött och satt bredbent på vagnen. Vi måste bryta med vårt fascistiska arv, nu.

  SvaraRadera
 15. Jag kollade lite på det osmakliga spektaklet känner mig tvungen att kommentera "historikern" Ingrid Lomfors.

  Ingrid Lomfors är djupt ohederlig. Jag ska behandla henne som hon behandlar Sverige och svenskarna:

  Ingrid Lomfors brister starkt i kognitiv förmåga - hon kan t ex bara hålla 5-9 bitar information i närminnet samtidigt.

  Ingrid Lomfors lider av flera s.k. kognitiva skevheter (cognitive biases) - hon har med andra ord en skev bild av verkligheten.

  Ingrid Lomfors har väldigt stora brister i kunskap och förståelse.

  Allt detta är lika sant (på samma sätt) som hennes påståenden om svensk kultur är det. Alla människor kan nämligen bara hålla 5-9 bitar information i närminnet, lider av kognitiva skevheter och har stora brister i kunskap (eftersom det finns så ofantligt mycket att lära att det inte skulle vara möjligt att göra under en livstid).

  Svensk kultur finns lika lite och lika mycket som andra folkslags kulturer. Om man väljer att ta det perspektivet att kultur är skapat genom historien och stadd i ständig förvandling så är det djupt ohederligt att påstå att det bara skulle gälla en kultur.

  Hon borde omgående bli av med sitt jobb eftersom hon uppenbarligen saknar grundläggande nödvändiga kvaliteter och färdigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är i fint sällskap med andra "Sverige-förnekare".

   http://bindefeldstiftelse.se/styrelsen/

   Radera
  2. Det hela påminner mig f ö om Golda Meirs famösa uttalande "Det finns inga palestinier". Som ju var en kontring på att det finns ett palestinskt folk, en palestinsk kultur som skall ha ett eget palestinskt hemland. Undermeningen var väl att palestinierna var egyptier, jordanier eller whatever och att dom kunde åka till sina hemländer istället för att bråka med Israel.

   Svenskar har ju redan ett hemland, men i ett bredare perspektiv är det onödigt, problematiskt och bara jävligt märkligt att hävda att det inte finns några svenskar. Ska vi dra upp ryssfobin som exempel så skulle ju vår vän VV Putin då kunna hävda att gotlänningarna är ryssar och att de behöver skyddas. Vad ska vi säga emot det? Vi har ju redan sagt att gotlänningarna inte är svenskar.

   Radera
 16. Alliansen har nu alla möjligheter att driva igenom en borgerlig budget. Rimligtvis bör det vara varje politikers drivkraft att få igenom sin politik. Det enda som behövs är att de sätter sig tillsammans och lägger fram Alliansens budget (alternativt kommer de överens om att rösta på en specifik partibudget vilken kommer vara mindre dålig än regeringens). SD kommer att agera passivt stöd. Ge mig en anledning till att inte driva detta som Allianspolitiker? Tänkbara svar är att de hjärntvättats av PK-eliten till att inte göra saker som "skapar kaos", de hjärntvättats av PK-eliten till att inte göra något där de på något sätt kan kopplas ihop med SD (som PK-eliten lyckats belägga med pest trots att få personer läst partiprogrammet) eller att moderatledaren av någon outgrundlig anledning inte vill regera.

  SvaraRadera
 17. hela mitt yrkesverksamma liv har jag jobbat med folk från hela världen och det har aldrig varit några problem, man är den man är och sköter sitt jobb, inget snack om religion och sådant. De som skapar problemen är svenska byråkrater(miljöpartister) för det arbetande folket har det aldrig varit några problem.

  SvaraRadera
 18. Herregud - finns ingen menig att vara kvar i landet längre . Enfalden står som spön i backen. Faktiskt tycker jag att det är lika bra att landet slutar i total ruin, rensa ut allt och gör en nystart från noll, kommer att ta säkert 900 år minst, men det kan det vara värt.

  SvaraRadera
 19. Popcorn är väl inte svenskt?

  SvaraRadera
 20. Men så bra då!

  Skall omedelbart sluta med en massa jävla dumheter som jag inte riktigt vet var de kommer ifrån, t.ex. tycka att det är självklart att betala skatt, ha ett övergripande samhällstänk och inte enbart tänka på mig själv, behandla kvinnor som jämlikar, vara hederlig i affärer, stå ordentligt i kö och passa tider.

  Har faktiskt börjat kännas som en belastning de senaste åren, skall bli jäkligt skönt att kunna ändra beteende helt utan dåligt samvete. Skall börja redan imorgon med att vara oförskämd mot tiggaren utanför ICA och be honom dra åt helvete. Det skulle jag aldrig gjort som svensk, men nu är jag ju inte det längre. Gött!

  SvaraRadera
 21. Det finns inga vaccum, om den gamla svenska kulturen är borta (och efter fyrtio år med svensk flumskola skulle jag vilja säga att den är det permanent) så får vi själva se till att fylla på med något nytt eller så kommer någon annan att göra det åt oss.

  SvaraRadera
 22. “The most effective way to destroy people is to deny and obliterate their own understanding of their history.”
  George Orwell

  SvaraRadera
 23. Grattis Sverige! Det kommer gå lysande! Förestående bostadskrasch som kommer få nittiotalskrisen att blekna, 2000 personer om dagen (dvs kostnad två första åren om 400 000000 kr/dag (2000*2*200000kr), näst högst narkotikadödlighet och en blomstrande undre värld som lever gott på förbuden. polisen pysslar förövrigt mest med mediala projekt via Twitter eller att jaga nättroll och kolla in folks youtubevanor. Samtidigt har vi gratis utbildning där folk tar examina i den ena pseudovetenskapen efter den andra. I förorterna får barnen lära sig att de kommer evigt plågas av Allah på de mest fruktansvärda sätt om de integreras med "kuffar" och följer svensk lagstiftning (Lyssna lite på Mona Walter så förstår ni..)

  SvaraRadera
 24. Om man ska tolka Löfven snällt, så har han faktiskt helt rätt maken till obildat, korkat fegt och ignorant folk finns det nog inte motstycke till i västvärlden ett folk totalt utan KULTUR...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snick-snack. Svenskar är varken obildade, fega eller ignoranta - tala för dig själv. Däremot är de svårartat indoktrinerade sedan lång tid och bortskämda med att ha sluppit krig och liknande prövningar - det är förklaringen till att uppvaknandet går så långsamt.

   Radera
  2. Vad trevligt en duell månne? Utveckla gärna hur du menar att svenskar skulle var modiga, förnuftiga och bildade. Personligen ser jag bara bönder och arbetarmoral.. Sen Strindberg har väl inget särskilt hänt i Sverige? Ingen arkitekt, filosof konstnär (möjligen Vilks) eller tänkare överhuvudtaget så vitt jag kan se har vi väl haft i detta land?

   Radera
  3. Skulle det vara nåt fel på arbetarmoral nu också?

   Obildad, ignorant och korkad är väl typiskt subjektiva faktorer, om man nu inte menar rakt av ointelligent, då går det väl att hitta nån IQ-statistisk kanske.

   Feghet, nja. Svenskar anser att man ska lösa sina problem med våld, har en generell kulturell aversion mot att använda våld som konfliktlösning. Det ska inte misstas för feghet. När svensken väl inser att konfrontation är oundviklig så är han nog inte fegare än andra.

   Om man anser att "ingenting hänt efter Strindberg" så måste man rimligtvis anse att t ex Moberg, Ekelöf eller Eyvind Johnson är helt betydelselösa. Har svårt att se att det kan vara en alltigenom rättvis bedömning.

   Utöver det så är det en intressant, men förmodligen inte särskilt giltig ståndpunkt att historien skrivs av ett fåtal "stora män". En Strindberg gör liksom ingen kultur.

   Radera
  4. Haha, det var inte menat som en utmaning på duell även om det nu skulle barka därhän. Jag är bara så irriterad på alla som talar illa om svenskar, inklusive en del Sverigevänner.

   Jag menar inte att svenskar nödvändigtvis skulle vara modiga men däremot ser jag ingen anledning att tro att de skulle vara mer fega än andra folk. De har dock inte haft något viktigt att ta strid för på flera generationer.

   Jag skulle absolut hävda att svensken är relativt bildad och förnuftig jämfört med andra folk - undantaget en viss okunskap inom några speciella områden som beror på svårartad indoktrinering.

   Jag kan dock hålla med dig om att det inte direkt skapats några lysande stjärnor i modern tid. Det kan nog tillskrivas sossarnas indoktrinering att alla ska vara lika och ingen får vara bättre än andra.

   Nu ska jag till jobbet så om det är en duell så får du vänta på nästa drag till i kväll ;-) Ha det bra.

   Radera
  5. Ja, Ben, jag har för mig att svenskens IQ snittade runt hundra. Jag ska kolla och återkommer med detta i kväll.

   Radera
  6. @Ben 1.Bristen på genier vittnar väl om den intellektuella myllans jordmån? I en globaliserad värld räknas bara ettan (vem vill ha en sonyeriksson istället för en iPhone). 2.Arbetarmoral avsåg en primitiv ogenomtänkt, hycklande luthersk moral och inget annat. Dvs att vara ignorant i förhållande till empiriska belägg, utpräglad kognitiv dissonans 3.Feghet avsåg Intellektuell feghet (och inget annat). dvs att inte stå upp för sina åsikter - att säga offentligt säga stopp till invandringsvansinnet t.ex. Därtill kan intellektuell ohederlighet läggas till..

   Radera
  7. @Ben Ekelöf +1 Bergman +1 Det svenska problemet härrör nog från att vi historiskt haft för liten Aristokrati och för stor populas.

   Radera
  8. @E. Shiva Väntar med spänning på kvällens sammandrabbning!

   Radera
  9. @Ben. Harry Martinssons Aniara +1. Men sen är det slut..

   Radera
  10. Korkatde, feta, lata och obildade? Nä, jag tror inte ALLA svenskar är som mig.
   Kikar man t.ex lite på patentstatistik, (hittade lite världsstatistik här: http://www.wipo.int/ipstats/en/statistics/country_profile/profile.jsp?code=IN) så verkar Svenskar vara tämligen påhittiga. Vi har nära på dubbelt så många patent inlämnade under 2013 som något av våra nordiska broderfolk (Avrundat till närmaste tusental: SE: 23.000, FI: 13.000, DK: 12.000 och Norge bara 6000. För att vidga vyerna lite så hade t.ex UK 51.000 patent, dvs mindre än dubbla mängden patent jämfört med Sverige - men så har de avsevärt mycket större folkmängd också. Teknikduktiga Israel ligger på samma nivå som Finland med 13.000 patent. Tyskland är duktiga med 184.000 patent, vilket kompenserat för folkmängd borde vara i paritet med Sverige.
   Vi slår även folkrika Indien, som bara kan skryta med 21.000 patent. Ryssland, denna förebild för så många lämnade under 2013 bara in 34.000 patent. Men det är inget mot länder som Egypten (760st patent) eller Syrien, som 2006 kunde uppvisa 130st inlämnade patent, och noll sedan dess.
   Men USA ligger i topp med 501.000 patent 2013. Dock fortfarande sämre än Sverige per capita.

   Nu säger ju inte statistiken något om kvaliteten på patenten, men det ser ju positivt ut i alla fall.

   "I en globaliserad värld räknas bara ettan" - och tvåan och trean och kanske fyran. Har du själv en iPhone? Jag är uppenbarligen en vinnare, för jag har en, men flera av mina loserpolare kör Samsung. Några av dem kör med Windows-telefon, men sådana losers räknas knappast.
   Men Ericsson tävlade på mobiltelefonarenan, och gav slutligen upp. Men glöm inte att Ericsson var världsledande under många år trots allt. Men mobiltelefoni är bara ETT område. Det finns flera tekniska områden där svensk industri faktiskt är världsledande, där det finns kompetens och produkter som efterfrågas internationellt.

   Radera
  11. Jag tycker inte ditt resonemang håller streck, Nationalekonomen.

   1. Du pratar om "genier", och "för liten aristokrati och för stor populas". Det där andas elitism och nåt slags teleologiskt tänkande. Genialitet är inte begränsat till aristokratin, man kan inte bilda en aristokrati som föder genier. Allmän, prestationsbaserad universitetsutbildning torde vara ändamålsenligt för att se till att eventuella genier också kommer till sin rätt och inte fastnar på potatisfälten hemma hos populasen.

   2. "Luthersk moral" är ju intressant att ta upp eftersom Sverige är ett av de mest avkristnade länderna i världen. Ignorans för empiriska belägg är ju legio i den religiösa världen, fråga bara påven.

   3. "Intellektuell feghet" är ett ännu mer abstrakt begrepp som du förmodligen inte kan mäta eller jämföra på något sätt. Det blir bara ett subjektivt omdöme, helt odugligt som argument, skulle jag tro. Du får gärna bevisa motsatsen om du kan.

   Radera
  12. @ErikG Jag är medveten om att Sverige har många patent, dock är det få som leder till företag av betydelse (förmodligen pga sosseriet) visst ett Skype här eller eller ett Spotify men det räcker inte.. "The winner takes it all" är ett erkänt begrepp inom nationalekonomi (Googles sökmotorkonkurrenter är försvinnande små) som sammankopplas med globalisering. Visst kan monopolistisk konkurrens mellan några få aktörer fortfarande vara möjlig när det gäller fysiska produkter t.ex. Föredrar jag personligen Jaeger Lecoultre framför Rolex, även om bägge varumärkena har en egen identitet med "intrinsikalt" värde. När det gäller information/kunskap gäller dock inte samma premisser; här måste den främsta expertisen på området tillfrågas; satsen "jag tycker Sverige ska föra den näst bästa narkotikapolitiken i världen" är ju t.ex. Löjeväckande..

   Radera
  13. @Ben 1.Aristokratibiten syftade bara på att det inte finns någon intellektuell kultur att tala om i Sverige och att det måhända beror på just bondetraditionen. Jag är helt överens om att "genierna" kan hittad lite varsom därför bör man tidigt testa IQ, samt t.ex. ha IQ-test för statlig anställning. 2. Lite elitism är väl av godo? Så länge eliten bryr sig om de svagaste i samhället ser jag inget problem med elitism? 4.Vi är sekulära på pappret men religiositeten lever vi vidare i utopiska idiotier som "narkotikafritt samhälle", "sexköpslagen" "genusneutrala toaletter"... metafysisk mumbojumbo -och här tror jag de lutherska idealen inte är ointressanta, miljonprogrammen är ju det största monumentet av denna renhetsiver, 5. intellektuell feghet kan väl just tänkas emanera ur en perverterad konsensuskultur där alla säger ja(därför att alla andra säger ja) ända fram till gaskamrarna i Auschwitz..

   Radera
  14. "dock är det få som leder till företag av betydelse (förmodligen pga sosseriet) visst ett Skype här eller eller ett Spotify men det räcker inte.."
   Det finns förvisso fler än bara Spotify och Skype. Men de flesta är så specialiserade att vanligt folk inte hör talas om dem, som Cold Cut Systems i Kungsbacka. Därmed inte sagt att det inte går att förbättra villkoren för företagande så att vi får ännu fler företag av samma typ.
   Vad jag menar är att vi ska inte skämmas som nation för att vi inte har Apple, Google eller Microsoft. Som litet land har vi ändå mer än vår andel med framgångsrika teknikföretag på den globala arenan. Exempelvis kom Boeing till SAAB för att få kunskap om hur man sänker kostnaden för flygplanstillverkning. I normala fall brukar utländska bolag få stå med mössan i handen och be om att få vara med.
   Så det är inte bara en grov överdrift, utan jag vill påstå att det är direkt felaktigt att påstå att det svenska folket är korkade. Sen tror jag mer kan göras både inom skolvärlden och inom industriploitiken för att utnyttja den naturresurs som intelligens utgör. Men det har ju diskuterats på denna bloggen tidigare.

   Jag föredrar fö fortfarande min 1500:- titan-citizen.. Nämnde jag att den är byggd i titan?

   Radera
  15. Ja alltså jag förnekar inte att Sverige haft många fantastiska uppfinnare och industrimän, poängen var snarare att "bildningsunderskottet" nu börjar kosta pengar (Invandringsvansinnet leder ju som bekant bl.a. till sjunkande PISA-resultat) och i slutändan kan hota det som byggt vår välfärd (dvs teknisk innovation). -Även Seiko gör i de lite mer påkostade versionerna trevliga klockor- en spännande serie att bekanta sig med är Seiko Spring Drive..

   Radera
  16. Nu är jag tillbaka. Men det verkar som att Ben och andra tagit hand om duellen redan. Vet inte om jag har så mycket att tillägga.

   Radera
  17. Just ja, det var ju det där om svenskars IQ också. 98,6 ligger det på. Vi spöar Norge
   (97,2) och Danmark (97,2) men får spö av Finland (100,9).

   (utgår från det som kallas Final IQ i studien, som väger in både nationellt genomsnitts-IQ och skoltestresultat)

   Radera
  18. Studien (som jag glömde nämna) är; Lynn, Richard. Vanhanen, Tatu. (2012). Intelligence: A Unifying Construct for the Social Sciences.

   Radera
 25. Kan det röra sig om en sorts överdriven och missriktad ethnocentrism? "Det finns ingen svensk kultur, alla är som oss"?
  Svensk kultur är stark, upplever jag iaf. Människor som bott i Sverige brukar färgas ganska starkt av erfarenheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, den typen av tanke har man väl hört ibland - att folk nog assimilerar sig automatiskt eftersom:

   1. Alla människor och deras behov i grunden är lika,
   2. Sverige har ju skapat ett av världens mest finjusterade samhällen för att tillgodose folks behov.
   3. Härav följer att folk nog vill hjälpa till och dra runt det när de inser hur finfint det är.

   Radera
  2. ...och man kan ju inflika att det är en ungefär lika idiotisk tanke som att man skulle kunna exportera västerländsk demokrati till Irak rakt av.

   Radera
 26. Beteendet som uppvisas brukar gå under beteckningen sekt. Till skillnad från t.ex. Jonestown försöker man dock utrota (?) de som inte håller med. Nu är frågan när SD och internet förbjuds?

  SvaraRadera
 27. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 28. Då jag vistats en del i en multikulturell miljö i Bryssel från och till kan jag bekräfta att där finns tydliga svenska kulturella särdrag. I ett internationellt perspektiv är vi extrema. Vilket är ganska komiskt när mobbarna i åsiktskorridoren verkar tro att vi är någon sorts majoritet i världen. Vad som kännetecknar svensken är extrem renlighet, hysterisk motvilja mot oordning och en rörande föreställning om att staten är snäll. På det hela mycket ovanligt. Utlänningar som känner svensken brukar dessutom säga att svensken är oflexibel, saknar förmåga att improvisera, klarar inte av formella hierarkier, super sig drängfull men är ganska snygg (även den svenske mannen samt snabbt assimilerade andra generationens invandrare).

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ungefär det där jag ville fånga med mina tidigare inlägg, om än från en liten annan synvinkel.

   Radera
 29. Inaktuellt.
  Idag tar Lomfors tillbaka vad hon sade. Hon påstår idag det motsatta , att det finns en svensk kultur. Hon vidgår även att hon pratade på svenska språket som ju är en obestridlig del av svensk kultur.

  Den applåderande fårskocken, inkluderande våra ministrar som igår applåderade tesen att svensk kultur inte finns har ännu ej dementerat sin applåder. En välvillig tolkning är att de egentligen skiter i vilka floskler som surrrar runt dem, ,

  SvaraRadera
 30. ...och out-of-africa-hypotesen omöjliggör förekomsten av rasism. "Vi kommer ju alla från Afrika..." Vänstern (läs: i princip hela riksdagen/regeringen) har verkligen fullt upp med att intellektuellt (nåja) och framförallt språkligt förverkliga den marxistiska utopin - och i Människoriket har ju som bekant alla intersektionalla variabler försvunnit. Leve Revolutionen!

  SvaraRadera
 31. Vill bara flika in att segregering och seg regering endast skiljs åt av en särskrivning...

  SvaraRadera