Cornucopia?

Aktuellt

Bostadsinbrotten föll till nya rekordlåga nivåer - men en polisregion går åt andra hållet

Enligt BRÅ:s preliminära statistik över polisanmälda inbrott i bostäder, så föll dessa till nya rekordlåga nivåer per capita. Det finns do...

2015-10-17 16:44

Regeringen dränerar försvarets, kriminalvårdens och polisens fastigheter på tre miljarder SEK

Ekonomistyrningsverket rapporterar att regeringen i augusti dränerat det 100% statliga bolaget Specialfastigheter AB på 2.1 miljarder i utdelning, av totalt 3 000 MSEK under året. Detta är pengar som främst polisen, Kriminalvården och Försvarsmakten betalat i hyror till bolaget.

Specialfastigheter AB förvaltar en lång rad "unika fastigheter". Dit hör t ex L24, dvs Högkvarteret på Lidingövägen 24 och den betydligt större kontorsbyggnaden Tre Vapen vid Gärdet. Man har även i princip samtliga fängelseanstalter och andra anläggningar inom kriminalvården, som t ex ungdomshem. I listan över fastigheter hittar man även FOI i Umeå, sameskolorna, räddningsskolorna, Rättsmedicinalverket i Göteborg mfl.

Hos Ekonommistyrningsverket kan man läsa att staten (med regeringens godkännande förstås) plockat ut 2.1 miljarder SEK från Specialfastigheter:
"Utfallet för Övriga inkomster av statens verksamhet uppgick i augusti till 2,1 miljarder kronor, vilket är 2,1 miljarder kronor högre än föregående år. Det beror på att Specialfastigheter i Sverige AB beslutade att minska sitt aktiekapital på bolagsstämman 2015. Som en konsekvens har 2,1 miljarder kronor återbetalats till staten som är ensam aktieägare i bolaget."
Förra året dränerade Specialfastigheter myndigheter som Kriminalvården, polisen, Statens institutionsstyrelse, Försvarsmakten och Försvarets materielverk på 1 872 MSEK och gjorde ett otroligt resultat (efter skatt) på 1 390 MSEK, en helt otrolig vinstmarginal på 74%. Dock var 674 MSEK av detta en bokföringsmässig uppskrivning av marknadsvärdet på fastigheterna. Driftöverskottet anges till 1 452 MSEK.

Årets extrautdelning överstiger dock hela förra årets hyror och uppskrivnignar med några hundra miljoner kronor. Det kan och bör ses som en direkt dränering av de berörda myndigheterna.

Hyresintäkterna, som i princip är ren vinst för bolaget var 682 MSEK från kriminalvården,  723 MSEK från försvar och rättsväsende varav 652 MSEK var driftöverskott (vinst på ca 90%), samt 320 MSEK från övriga verksamheters hyror.

Kassaflödet, alltså hur mycket företagets kassa ökade med var 1 119 MSEK.

Specialfastigheter delar ut totalt 3 000 MSEK till svenska staten i år, varav 2 071 MSEK var den extra utdelningen i form av återföring av kapital till svenska staten. Dessa 3 000 MSEK kan och bör ses som överhyror berörda myndigheter betalat in de senaste åren.

Specialfastigheters finansiella tillgångar var vid årsskiftet 5 MSEK i likvida medel, 108 MSEK i derivat och 170 MSEK i diverse fordringar. Slutsatsen kan bara vara att regeringen fått bolaget att belåna fastigheterna med ytterligare 3 000 MSEK att dela ut till svenska staten. Detta är samma tillvägagångssätt som för t ex Akademiska hus, som man belånar och sedan tar ut utdelning från. Därmed ser svenska staten ut att visa intäkter och rent av överskott, utan ökad skuldsättning, medan 100% statliga bolag får skulder.

Anyone for Lyxfällan? Belåna tillgångarna och festa upp pengarna. Låtsas som ingenting och hoppas att det löser sig. Årets statsbudget får antagligen ett tiotal miljarder i förstärkning genom att man belånar de statliga företagen, men det kan inte hålla på år efter år, och till slut sitter staten där med uteblivna "intäkter" på tiotals miljarder. Några avskrivningar av fastigheternas bokföringsmässiga värden är det inte heller tal om, utan man skriver istället upp dem. Därtill dränerar man statens grundfunktioner som försvar och rättsväsende på miljardbelopp i form av överhyror, så budgeterade medel kan skickas till annan verksamhet. När de utländska finansiärerna av den svenska skuldfesten drar öronen åt sig kommer räntorna på alla dessa skulder att sticka iväg, beroende på finansieringsform och löptider på upplåningen, och myndigheternas hyror kommer höjas därefter för att betala dessa räntor. Får vi dessutom en fastighetskris med fallande fastighetsvärden, vilket inte är osannolikt, så sitter berörda myndigheter i en rävsax, när fallande fastighetsvärden ska betalas av hyresgästerna så Specialfastigheters ledning kan fortsätta plocka ut bonus.

Specialfastigheter är uppenbarligen ett av Sveriges lönsammaste fastighetsbolag med extrema överhyror man dränerar berörda myndigheter på för att återföra dessa myndigheters budgetar till statskassan.

Relaterat har Försvarsmaktens utgifter för främst materielanskaffning minskat med 1 200 MSEK hittills i år. Pengar som inte förbrukas kommer återföras till statsbudgeten, trots allt snack om höjd försvarsbudget och regeringen blockerar alla materielinköp över 200 MSEK, vilket gör att myndigheten inte själva kan förbruka anslagen. Ett extremt fult spel av staten, där man låtsas öka försvarsbudgeten, men istället återför den till statskassan. Förutom 90% av Försvarsmaktens hyror till Specialfastigheter då alltså.
Smälterydsanstalten, en av Specialfastigheters fastigheter. Man ser hur underhållet hyresgästen får för hyra ser ut.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Som skrivs i inlägget kan regeringen överföra försvarsanslag till statskassan genom att helt enkelt underlåta att fatta beslut om försvarsmaterielinköp som överstiger 200 MSEK. Enligt lag skall dessa beslut fattas av regeringen.

  Vet vi om så har skett i år? Dvs att det i FM materielanskaffningsplan just nu finns projekt på kö färdiga för regeringen att godkänna men att att regeringsbeslut uteblivit.

  SvaraRadera
 2. I steg två blir man tvungen att sälja ut fler statliga företag för att finansiera de nu uppenbart förväntade utgifterna för öppna-hjärtan-filosofin. Men man kommer naturligtvis att motivera det så att det stämmer med vad det nu är för politisk ådra som för tillfället gäller. Gissar på att det behövs i häraden 100Gkr eller så i tillskott, och då är det här rånet bara en fjärt i rymden. Tuffa tider väntar. Kanske till och med såssarna får bända lite på sina principer. Men allt går ju att sälja med mördande reklam sägs det.

  SvaraRadera
 3. Bra gräv! Men tragiskt. Man undrar ju mer och mer vad regeringen håller på med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar.... Hmm. Det är väl tydligt.

   Radera
  2. Jo. Tyvärr är det väl så. Hursomhelst ett jävla svek att trolla bort kosing från kärnverksamheterna.

   Radera
  3. Vad är det som är så tydligt? Ja förutom det som just beskrevs i artikeln. Men varför gör man detta? Menar ni att det är nån slags "dold agenda" eller övertolkade jag er? I så fall ber jag om ursäkt.

   Radera
  4. det offentliga har vissa "oförutsedda" utgifter

   Radera
  5. Man vill väl visa sig handlingskraftiga och vara lojala mot väljarna. Det är svårt att göra det utan att spendera pengar när det är mer statligt spenderande man förespråkar och gått till val på. Skatterna har man redan höjt, men det räckte uppenbarligen inte. Andra åtgärder finnas tillgängliga, att avskaffa subventioneringen av bolån, eller att avskaffa jobbskatteavdraget. Men sådana ändringar är allt för opopulära.

   Sen får man får väl utgå i från att de hoppats komma undan med detta utan att det skulle få någon större spridning medialt.

   Radera
  6. Enkelt. Handlar om att man genom att ta ut överhyror av verksamheten kan ge sken av att man satsar på verksamheten. I själva verket drar minskar man pengarna som används där genom att höja hyrorna och sedan sända tillbaka utdelning till ägaren. Samma trix som varit populärt inom kommunerna genom överhyra på skolbyggnader alltså. Genom ett separat bolag för fastigheterna så kan man även anställa någon politruk till överlön Win win för alla utom skattebetalarna/ägarna alltså.

   Radera
  7. Maggan behöver pengar. Att sälja ut statliga bolag är inte aktuellt då detta inte är i linje med vänsterpolitik (kom ihåg kritiken Alliansen fick utstå för detta) så då är det bara att belåna bolagen istället och dränera. Så bolagen ägs av staten men är snart värdelösa, ingen större skillnad egentligen.

   Radera
 4. Absurt blir det först när fängelserna börjar friställa ytor för att spara på egna medel.
  Bolaget kan då hyra ut till hågade -kanske öppna hotell?

  SvaraRadera
 5. Undra när "vanlig" media tänkt att skriva om detta. Antagligen aldrig?
  Bra gräv som Per sa.

  SvaraRadera
 6. Statliga verk får dra sitt strå till stacken även mer direkt. Ur FOIs årsredovisning för 2014: "De finansiella intäkterna har minskat med anledning av regeringsbeslut att tillföra statens centralkonto i Riksbanken 100 mnkr från FOI:s räntekonto, vilket skedde under hösten 2013." Har för mig att FOI sade upp folk i våras.

  SvaraRadera
 7. Fullständigt horribelt, men detta räcker inte. Det kommer att bli inkomstskattehöjningar och ev gåvo/arv/förmögenhetsskatt så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker inte. Det behövs mycket mer, och det enda som står till buds är att sälja ut, sälja ut!

   Radera
 8. Sälj mina kläder som sista supen heter i snapsvisan. Vad göra när alla tillgångar är belånade och alla fickor tömda? Synd att viljan att satsa på skola, sjukvård och försvar inte är lika stor. Finns det inget i grundlagen som säger att man måste verka för landets bästa och bryter man mot detta så ska juntan bytas ut?

  SvaraRadera
 9. Eftersom jag inte har någon skam i kroppen så rekommenderar jag alla intelligenta personer att läsa:
  http://ulfdanielsson.com/jag-robot/

  SvaraRadera
 10. Absurt att gaffla om budgeten när pengar flyttas hipp som happ efter att den är beslutad. Budget kvalificerar sig inte numera som kabinettsfråga. Armade folk ni svenskar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, som du väl vet är ju en budget just en budget. Dvs man måste inte följa den, man kan ändra den!

   Radera
 11. Så fungerar en stat helt i utan patriotism och kärlek till det folk samma stat suger ut. Kulturmarxisterna kör sitt race ända in i kaklet. Hämnden blir förhoppningsvis ljuv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sådan fin människa du är som längtar efter ljuv hämnd. Du röstar på Sverigedemokraterna har jag sett i ett otal kommentarer från dig. Är alla som röstar på SD så fina, empatiska människor som du, som önskar andra välgång och lycka här i livet, eller är du ett undantag?

   Radera
  2. Jag anser det etniskt svenska folkets mänskliga rättigheter kränks å det grövsta. också grundläggande demokratiska värden kränks av den kulturmarxistiska makteliten. Ponera att det är många som tycker eller kommer tycka så. Försök att göra en historisk betraktelseav vad sådan kan leda till. Det har inte med vänster och höger att göra. Åt tidningsdöden glädjer jag mig redan. Åt alla riksdagsplatser m.m. som med stor sannolikhet inte gå till folkförrädare nästa val kommer jag att glädjas åt. M.m, m.m, m.m.

   Radera
  3. Att du svarar på det som rör lilla mig och inte huvudsaken i min kommentar visar ju hur djupt du sjunkit ner i den kulturmarxistiska dyngan.

   Radera
  4. Jag har aldrig skrivit att jag röstar på SD, vilket visar igen vilken löjlig debattnivå du ligger på. Jag har däremot i många kommentarer kritiserat ditt sätt att argumentera mot SD. Jag har också visat sympati för delar av SD:s politik. Du använder samma sätt att argumentera mot SD som mot Ryssland. Utvecklingen är tråkig för mig för jag minns för några år sedan hur jag rekommenderade bloggen till vänner och bekanta trots din då något vänsterliberala hållning - jag är ju själv patriot, klassisk högersosse - eller som Cornu skriver - Folkhemsfundamentalist. Nu har Conru utvecklats till något som jag bäst beskriver som Neokonsliberal kulturmarxist som inte ligger de judiska lobbygrupperna i USA långt efter. En bedrövelse för mig som tyckte att cornu, trots vår olika åsikter för några år sedan var en frisk fläkt och gav mig infallsvinklar och motstånd i mina egna föreställningar. Jag förstår sedan ett bra tag att du inte är intresserad av debatt utan bara av att basunera ut din propaganda. Din kommentarer till andras inlägg är oftast personangrepp och slag under bältet - nästan aldrig någon ideologisk återkoppling eller grundläggande analys. Jag vet inte vad du vill eller vilken målsättning du har - du undviker konsekvent att gå in i sådan debatt.
   Jag är böjd att tro att "Understrecket" är något på spåret när man anklagar dig för att vara köpt av USA:s propagandamaskin. Själv lutar jag åt kulturmarxismen som förklaring - den passar också mycket bra som förklaringsmodell när man gör en analys av din teknik, och dina inlägg i politiska frågor.

   Radera
 12. Cornu, har du tittat på Jernhusen också? Det är ju ett "smart sätt" att dränera Trafikverket (fd Banverksdelen) på pengar på exakt samma sätt. Jernhusen har därför i alla fall tidigare haft FETT med pengar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som begriper något kan väl säga någonting utifrån halvårsrapporten?

   http://www.jernhusen.se/Global/OmOss/Finansiell_info/Jernhusen_halv%C3%A5rsrapport_2015.pdf

   Radera
 13. Det stämmer att dessa företag går bra och därför har möjlighet att dela ut pengar till ägarna.

  Den intressanta frågan är förstås om dessa företag går bättre än motsvarande privata fastighetsbolag. I många fall kan offentlig sektor hyra av någon annan istället (just specialfastigheter är ett undantag) och det borde gå att göra jämförelser av detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bläddrar i Specialfastigheters ekonomiska rapporter, och det ser ju väldigt bra ut. Anledningen till extrautdelningen är ju att soliditeten blivit allt för hög på grund av de senaste årens mycket goda resultat. Då är det egentligen korrekt att göra som man gör och dela ut det onödiga överskottet till staten, eftersom man kan belåna sig till mycket liten kostnad...

   Ur senaste rapporten: "Över den senaste femårsperioden har Specialfastigheters justerade avkastning på eget kapital i genomsnitt uppgått till 14,6 procent, vilket väl överstiger målet på 8,0 procent."

   Det man faktiskt borde göra här är precis som du säger en hyressänkning för att på den vägen frigöra resurser åt sina kunder. Det dumma är förstås att det inte kommer ge någon politisk vinst, utan "bara" göra att existerande budget räcker till mer saker för kriminalvården och försvaret... Då är det enklare att ta ut extrautdelning och lägga dessa pengar på någon "satsning", eller försöka rädda välfärdsstaten i dagens krissituation.

   Radera
 14. Hej!

  Detta har ju även hänt akademiska hus som har hyresintäkter runt en miljard och som får dela ut 6,5 miljarder i år. Hur många statiliga bolag tvingas till extrema utdelningar i år?

  SvaraRadera