Cornucopia?

2015-10-25 11:12

Polisens nya organisation firar nya segrar

Polisens omorganisation, som skulle ge fler poliser i yttre tjänst och mer lokal förankring firar nya segrar. I Marks och Svenljunga kommuner ökar inte poliserna i yttre tjänst, men två ungdomspoliser dras in för att ersättas med en kommunpolis som ska svara för att lära känna kommunernas 44 000 invånare och få lokal förankring.
Polisbil i yttre tjänst i Malmö. Lokalt är det aldrig möjligt att fotografera någon polisbil, då chansen att se en varg
eller lo är större än att se en polis.
Borås polisområdet är tydligen ett ev landets största sk lokalpolisområden, med 194 000 invånare i sex kommuner. Det är ett av två lokalpolisområden i en av polisregion Västs polisområde Älvsborg.

Den nya organisationen är alltså Polisregion (Väst) -> Polisområde (Älvsborg) -> Lokalpolisområde (Borås). Där hittar man en polisstation i Kinna, som ska ha hand om kommunerna Mark och Svenljunga. Vad jag vet jobbar nio poliser där, på en befolkning om 44 000 personer. Då finns det ca en polis per cirka 500 invånare i landet, men i dessa kommuner är det istället ungefär en polis på cirka 5 000 invånare. Var övriga poliser, man i dessa kommuner betalar skatt för, håller till lämnas som en övning åt läsaren. Hela lokalpolisområdet Borås hade åtminstone i somras totalt tre bilar i yttre tjänst på 194 000 invånare.

I senaste numret av lokaltidningen Markbladet framgår det nu att det kommer inte blir fler poliser lokalt och det kommer inte bli fler poliser i yttre tjänst. Istället ska de två ungdomspoliserna dras in, och ersättas med en enda kommunpolis, som ska stå för den lokala förankringen och för att lära känna Svenljunga och Marks kommuners 44 000 invånare och bygga upp lokalkännedom. Det de två ungdomspoliserna byggt upp åker förstås i papperskorgen. Hur kontinuiteten blir när den enda kommunpolisen slutar eller byter tjänst lämnas som en övning åt läsaren.

I somras hette det att kommunpoliserna skulle leda till att synlighet ger trygghet och att man skulle arbeta närmare medborgarna.

Lokalpolisområdeschefen Tomas Jansson menar dock att kommuninvånarna kan känna sig trygga. 
"Vi har tillräckligt mycket resurser för de händelser vi har under dygnet."
Så nu vet vi det. Tre polisbilar i yttre tjänst på 194 000 invånare är tillräckligt och man kan känna sig trygg. Att ha en enda kommunpolistjänst som kan föra dialoger med 44 000 invånare är "ett sätt att öka förtroendet för polisen" meddelar Tomas Jansson. Och antagligen ge mer synlighet och arbeta närmare medborgarna. Och sådant där.

Samtidigt är det viktigt att understryka att inget av detta är de enskilda poliserna i linjens fel eller de lägre cheferna, då dessa garanterat gör det bästa de bara förmår av denna omorganisation. Vi ägnar återigen de kontinuerligt samtidiga sex poliser i yttre tjänst, som dagligen riskerar sina liv i en anorektisk organisation, en extra tanke. Kämpa! Om några år får även ni sitta på kontor och avskriva brott pga spaningsunderlag saknas eller brott kan ej styrkas!

Här kan man nog slänga in ett fiktivt citat från någon bitter polis: "En enda omorganisation till och vi kan lägga ner helt" och muttra något om "operativ effekt".
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

31 kommentarer:

 1. Kommer att kännas som nostalgi om några år, då man kommer att möta en polis i byn lika ofta som en dinosaurie ungefär. Vargar betydligt oftare.
  Samtidigt behöver ju polisen brott ungefär lika mycket som landstingen behöver patienter, det vill säga inte så mycket egentligen. Det ideala är att befolkningen i småorter och no-gozoner slutar anmäla brott. Ungefär som i u-länder eller södra Italien. Man anmäler inte alls, eller eventuellt så gör man en anmälan till det lokala våldsmonopolet, som sällan råkar vara just poliser. På det sätter blir alla nöjda: området får enligt BRÅ en väldigt låg brottslighet, polisen behöver inte åka dit och kontrollera saken, eftersom brottsligheten som sagt ju är enastående låg, och den lokala fria företagsamheten blomstrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är tryggt, det finns statistik på det. Det kommer bli tryggare framöver när vi har hundratusentals arbetslösa män av olika ursprung som kan se till att inga brott eller oroligheter uppstår. Brinnande bilar, skolor och utanförskapsområden kommer att vara ett minne blott om endast ett par år. Om inte vår nybruna statsminister med sällskap lyckas stoppa det hela med alla nya regler som ska hindra människor på flykt från att integrera sin kultur i Sverige.

   Radera
 2. Jag hör vad du säger, men jag förstår inte problemet...
  Var inte det här idéen från första början när man släppte på våldsmonopolet och outsourcade det till olika ledare i de 55 olika "no go"-zonerna? Man börjar dela upp belastningen helt enkelt.

  Bor man utanför en no go-zon, surt för dig, försök få tag i en polis som kan hjälpa dig...
  Bor man innanför en no go-zon, surt för dig, försök få en gängmedlem att hjälpa dig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, det gick ju alldeles utmärkt när italienska staten undandrog sig sitt rättsskipande ansvar på Sicilien...

   Det finns ALLTID någon som håller "ordningen".

   Radera
 3. Ja det är skrämmande låg effektivitet från deras sida. Anmälde ett pågående brott i veckan, en inbrottstjuv fångad på bild på kamera mitt i natten. Polisen åkte dit eftersom man hade en patrullbil i närheten. Hörde inget från dom förrän dagen efteråt på eftermiddagen. Kontorspolisen meddelade att patrullen åkt dit och sett en krossad ruta men patrullen bedömt krossningen som gammal, och lämnade platsen utan åtgärd.
  Kontorspolisen ville att jag skulle komma in till station för att göra en anmälan. (För senare avskrivning)
  Rapport från verkligheten. Jag menar nog att effektiviteten är skrämmande låg även på fotfolksnivå.

  SvaraRadera
 4. Av dessa sex kan väl statistisk sett också c:a 1,0 förmodas vara långtidssjukskriven och 1,0 mammaledig...

  SvaraRadera
 5. Hmm...först 'Rikspjäsen' och nu...'Rikspolisen' ?

  SvaraRadera
 6. Kära hjärtanes!
  Hur skall nu våra tappra poliser kunna mörda i dagsläget när de är så få?
  Minnes Osmo Vato!
  Var det inte sex farbror blå som lyckades med detta stordåd!
  Ja, alls inte ironiskt.
  Killen var ju finne
  Ifall nu morgonsur och Furusundsboende J W läser detta:
  Förlåt!
  Även jag fattar att arbetsmiljön för polisen ofta är bedrövlig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Osmo Vallo var ju bra brottsbekämpning. Han kommer ju inte tillbaka, billigt och BRA! En no-good loser som aldrig blivit bättre.

   Radera
  2. Korrekt, det var väl ett något mindre lyckat ingripande som sådant betraktat, men faktum är att Vallo haft många chanser i livet att inte hamna i det läget där nu chanserna till sist tog slut.

   Varför skall Westerholm bes om ursäkt? Pinsamt. Vallo borde bett Sveriges skattebetalare om ursäkt.

   Radera
 7. Polisens nya organisation är verkligen ett under i ineffektivitet. Framför allt saknas fullständigt ledarskap, det är stora problem i chefslagren hos polisen på grund av omorganisationen. Detta smittar av sig hos fotfolket.

  Detta är faktiskt ett av våra stora problem i samhället. Polisen måste ha rätt resurser, innan man kan ens tänka på att finansiera andra verksamheter. Nu har ju dock brottsligheten stått stilla (eller snarare: ändrat karaktär) under en längre tid så det kunde varit värre....

  SvaraRadera
  Svar
  1. När "knulla-i-bangkok" tillträdde var han med i något pratprogram. Han sa att han såg fram emot att "få stor makt" - att det var det han strävade efter i livet. Ingen reagerade över detta.

   Polischefer i många andra länder brukar se det som ett förtroendeuppdrag att tjäna medborgarna. Ofta med något bättre lyckat utfall.

   Vill minnas att (grovt) den norska polisen löser dubbelt så många inbrott som den svenska, den danska dubbelt mot den norska, och slutligen de effektiva finnarna dubbelt upp mot Danmark. Så det går att göra ett bra jobb även på våra breddgrader..

   Radera
  2. Helt rätt!

   Finland bäst i Norden på uppklarade inbrott

   "Finland reder upp 22–26 procent av inbrotten, Norge 15 procent och Danmark 7, medan siffran för Sverige ligger runt 4 procent."

   ... och i senaste årsredovisningen verkar vi ligga på omkring 2,4% av tillgreppsbrotten som redovisas till åklagare. En fantastiskt låg siffra.

   Radera
 8. Svenska folket vill ju ha det såhär. Vi har ju röstat fram politiker som skapat den här situationen. Decennier av socialdemokrati eller åtta år med alliansen gör uppenbarligen ingen skillnad.

  Cornu, du som har koll, hur är polisen organiserad och finansierad? Finns det bara statlig polis? Vore det inte bättre med en statlig polis för ärenden över kommungränserna och en kommunalpolis finansierad av kommunalskatten som kommuninvånarna kan påverka i mycket högre grad? Man skulle till och med kunna ha ett separat val för "sheriffen" i varje kommun, och separera ut kommunpolisens styrning från politikernas kontroll.

  Ovanstående är förstås inget majoriteten av kommunpolitiker skulle vara intresserade av, men vore det förbjudet? Eller skulle man kunna hitta åtminstone en kommun nånstans där det gick att genomföra?

  I bakgrunden finns en fråga jag inte begriper: Varför är alla kommuner så lika varandra? Är dom helt bakbundna av staten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anledningen till att regeringen slagit ihop alla polismyndigheter till en enda, är för att koncentrera makten och kontrollen över polisen. Nu kan inget polisdistrikt göra "uppror" eftersom dom är helt beroende av centralmaktens stöd och finansiering.

   Radera
 9. Ännu mer kostnader på kommunerna?
  Var hamnar månne kommunalskatten?
  Spännande tider i sanning...

  SvaraRadera
 10. Detta är perfekt för de som har planer på en brottslig karriär. Chansen att åka in för något minskar ju för varje år.

  SvaraRadera
 11. Den kommunala polisen var förstås förträfflig i jämförelse med den antisvenska organisation vi har idag. Observera att vi när den kommunala polisen existerade hade vi flera tusen kommuner och nästan ingen brottslighet jämfört med idag. De hade förstå varit oändligt mycket bättre att inte lägga samman kommunerna, satsa på decentralisering och ha kommunal polis. Istället skulle rikspolisen förstås utvecklats vidare för att utföra arbete där man behöver information från hela landet och utlandet. Men utvecklingen fortsätter i antisvensk riktning och kulturmarxisterna i EU utnyttjar nu migrationsproblemen till att införa en EU-polis istället för att stoppa invandringen genom att inte bevilja några uppehållstillstånd. EU-kulturmarxisterna ser indivduella stater och folk (fy fan) som ett hot mot sin makt och vill därför ha enorm invandring vilket slår sönder de europeisk folken. När det inte finns några folk eller regionala känslor har man nått sitt mål med lydig röstboskap som endast styrs av priset på konsumtionsvaror. Men Cornu - vad tycker du?

  SvaraRadera
 12. Dom har väl använt modern IT-teknik för att effektivisera polisarbetet. Numera kan man göra polisanmälan på nätet och de har väl fixat till en liten kodsnutt som automatiskt lägger ner ärendet i brist på spaningsuppslag...

  Du kan med andra ord känna dig trygg i att de fortfarande kommer hinna lägga ner dina ärenden.

  SvaraRadera
 13. Folkvald Sheriff som själv väljer sin personal löser det mesta.

  SvaraRadera
 14. GW har visst sagt att om hälften av poliskåren kommunaliserades skulle vi få en polis per 10000 invånare.

  Med lokal sheriff skulle de lätt kunna hålla ordning på det lokala buset, som handlar om ett fåtal personer. Tyngre utredningar, organiserad brottslighet mm skulle den nationella polisen kunna pyssla med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att vi idag betalar för en polis per 450 verkar inte en per 10000 särskilt attraktivt.

   Däremot menar du antagligen en per 1 000.

   Radera
  2. När jag kontrollräknade på 9,5 miljoner svenskar och 28000 poliser så blir det typ en på 650 per svensk om hälften skulle vara lokalpoliser, så det blir helt plötsligt en ordentlig polisiär närvaro även på den minsta småhåla. Och en vanlig förort på kanske 20000 invånare skulle ha omkring 35 heltidspoliser bara för att hålla ordning på buset.

   Det jag frågar mig är vad alla poliser gör idag. Är de inlåsta med administration?

   Radera
  3. Det är en bra fråga. Men man kan tex också förstå att det nog inte behövs 35 heltidspoliser i en liten förort, eftersom det inte händer särskilt mycket där normalt sett.

   I den gamla organisationen kan man till exempel se att av myndighetens 28 689 anställda, så tillhör 7 230 Stockholmsmyndigheten. Notera att alla anställda inte är poliser, och många jobbar inte i yttre tjänst.

   Radera
  4. Räknar man på hela polismyndigheten blir det typ 150 polisanställda bara i småstaden Falun. Okej visst behöver polisen en del HR/IT-folk och poliser för nationella utredningar (internationell polis, migrationsärenden, skattebrott mm) men nog tusan skulle man kunna skaka fram åtminstånde 50 poliser till yttre tjänst. Det innebär att man kan ha 10 poliser på patrull dygnet runt när man räknar bort semesterar, VAB, sjukfrånvaro mm.

   Jag vet som sagt inte hur polisen fungerar i realiteten, men jag är rätt övertygad om att problemet inte är att vi har får få poliser.

   Radera
  5. Lite GW-visdomar.
   http://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/leif-gw-persson-centraliserad-polis-ger-nya-byrakrater/

   Radera
  6. New public management är problemet -- särskilt den svenska implementationen...

   Radera
 15. För ganska länge sedan läste jag på denna bloggen ett inlägg om att ju mer pengar man skjutsar in i en ineffektiv organisation, desto ineffektivare blir den. Jag är övertygad om att så är fallet. Dagens polisorganisation verkar ju vara ineffektiv, som det beskrivs här och på många andra ställen. Nyligen såg jag rikspolischefen på teve där han uttalade att han ansåg att polisväsendet behövde mycket mer pengar för att klara sitt arbete därför att flyktingströmmen ökar antalet invånare i vårt land i stort antal.

  Här ser jag en knut att lösa upp. Om antalet invånare ökar så är det rimligt att antalet poliser bör öka, och polisväsendet får mer pengar. Men om man ger mer pengar till en ineffektiv organisation så minskar effektiviteten.

  Hur ska man då kunna lösa detta? Genom att bygga upp en kommunal polisorganisation dit de ambitiösa poliserna kan söka sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får lita på alla nya polisaspiranter med fläta kommer att sätta stopp för buset. Det är också bra med sänkta krav i svenska för intagningen till polishögskolan och kvotering som ser till allas lika värde. När den dessutom får flytta till Södertörns Högskola med all dess vishet i integration och allas lika värde kommer vi att få en organisation att räkna med. När det gamla råbarkade gardet är utbytt mot dialogpoliser är allt löst.

   Radera
 16. Japp. När en riktig HBTQ-certifierad dialoghen trippar ut från Södertörn med en ordentligt armerad värdegrund är det nog kört för de tyngre kriminella gängen.

  SvaraRadera
 17. Omorganisation = nysvenska för nedskärning.

  SvaraRadera