Cornucopia?

2015-10-23 10:56

När avgår Migrationsverkets generaldirektör?

Migrationsverkets generaldirektör Danielsson uttalade sig härom veckan att han inte kunde acceptera skärpningar av migrationspolitiken. Då skulle han avgå. Klockan 11:30 presenterar (m), (c), (fp), (kd), (mp) och (s) en ny migrationsöverenskommelse, som sägs innebära begränsningar som tillfälliga uppehållstillstånd, TUT.

"Då fick jag lämna. Jag ska inte peka ut ett enskilt parti men om vi teoretiskt skulle få en invandringspolitik som inte överensstämmer med min värdegrund, då har jag bara ett val och det är lämna jobbet."
Nu ställdes visserligen frågan relaterat till Sverigedemokraternas politik, men i den ingår just tillfälliga uppehållstillstånd, TUT. Fast Danielsson säger uttryckligen att om migrationspolitiken bryter mot hans värdegrund så avgår han.

Kort sagt - om Danielsson inte avgår på dagens besked om förändrad migrationspolitik - så anser han att beskedet ligger i enlighet med hans egen värdegrund.

Nu ska man inte tro att migrationspolitiken skärps speciellt mycket. Både Miljöpartiet och Centerpartiet ingår i överenskommelsen, och vill ha 10-tals miljoner, upp till åtminstone 40 miljoner migranter till Sverige. Dock ska Vänsterpartiet stå utanför överenskommelsen, men det partiet har inte traditionellt varit det extremaste partiet i frågan, då de fortfarande har ett visst arbetarperspektiv och vill skydda svenska jobb och svensk arbetsmarknad.

Att (v) inte är med kan innebära att vi kan få se uppluckringar av den svenska arbetsrätten, vilket dock Socialdemokraternas deltagande i överenskommelsen talar mot.

Man kan spekulera om en kompromiss där Miljöpartiet och Centerpartiets vision om 40 miljoner invandrare omfamnas, men att dessa 40 miljoner bara får tillfälliga uppehållstillstånd. Släng in lite nedlagd kärnkraft för att lösa energibehovet till befolkningsökningen. Därmed är alla nöjda.

Oavsett blir alla spekulationer enligt ovan löjliga. Någon faktiskt information annat än att det är en pressträff 11:30 finns inte, resten är rykten.

Sedan får vi se om Danielsson sitter redo med sin avskedsansökan, eller om han toppar med ännu fantasifullare förslag för att lösa boendesituationen. När endast fantasin sätter begränsningar har jag ännu inte sett förslag om luftskepp från Migrationsverkets GD. Men det kommer kanske?

Generellt är det dumt att göra uttalanden om under vilka omständigheter man tänker avgå. De kan nämligen inträffa...

Sedan blir det intressant att se hur regering och riksdag ska kunna köra över generaldirektör Danielsson och den svenska fristående myndigheten Migrationsverket? Man kan antagligen utfärda ett nytt regleringsbrev gissar jag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

20 kommentarer:

 1. Begränsad invandring är såklart inte oetiskt om icke-Sd föreslår den, bara om Sd föreslår den. Det är budbäraren som räknas, inte budet.

  SvaraRadera
 2. Det hade varit detsamma som att ge sig själv yrkesförbud om han avgick. Vilken spark i arschlet på våra politiker om chefen för det verk som är ansvarigt för den STÖRSTA utmaningen Sverige står inför i modern tid väljer att lämna här och nu.

  Han måste isåfall ha oomkullrunkeliga skäl, tex en terminalt sjuk mycket nära släkting. Allt annat är ogiltiga skäl och betyder att man inte är beredd att ta ansvaret, eller valta ut på fel grunder vilket betyder att regeringen valt på fel parameters.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det skulle stoppa dagens politiker tror du? Halva regerigen skulle ha avgått för länge sedan om bristande moral och ansvarstagande hade varit ett hinder för att sitta kvar.

   Radera
  2. Om någon parkerade en lastbil fylld med sprängmedel inne i Riksdagshuset skulle verken fortfarande fungera och det skulle dröja att tag innan Sverige började halta.

   Om du tar bort enskilda nyckelpersoner i samma verk skulle deras verksamhet hoppa till och det sänder ut signaler som påverkar deras arbete.

   Radera
  3. Om någon parkerade en lastbil fylld med sprängmedel inne i Riksdagshuset skulle verken fortfarande fungera och det skulle dröja att tag innan Sverige började halta.

   Om du tar bort enskilda nyckelpersoner i samma verk skulle deras verksamhet hoppa till och det sänder ut signaler som påverkar deras arbete.

   Radera
 3. "Introduktionsjobb gäller alla nyanlända, oavsett ålder, och företag behöver inte ha kollektivavtal för att anställa någon med introduktionsjobb." https://instagram.com/p/9LLqDMApn3/ Niklas Svenssons instagram

  Om detta är sant, kommer LO att sätta kaffet i vrångstrupen. Något bortkastade pengar på den valrörelsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart, just den formuleringen om kollektivavtal har alliansen säkert tilltvingat sig bara för att visa hur mycket de vridit upp armen på gamle LO svetsarn. ;)

   Radera
  2. Härligt... Arbetslösa kollektivanslutna LO-medlemmar och för övrigt en riktigt "fri" arbetsmarknad.

   Radera
  3. Fattar sossarna vad de håller på med?

   Radera
  4. Kul, jag trodde Sossarna var typ arbetarpartiet. Lönedumpning utan avtal.. Grattis Lövfen :D

   Radera
 4. Vintertid i Lappland kan man bo i igloo. Var och en kan bygga sin egen. En av arméns kokvagnar per 150 personer. Vatten finns runtomkring. Endast råvaror behöver transporteras till resp igloo läger. Ger en viss tidsfrist tills annat boende ordnats. Bara en idé...Folk betalar trots allt stora pengar och reser jorden runt för att besöka ishotellet i Jukkasjärvi.

  SvaraRadera
 5. Vi får väl se vad uppgörelsen innebär.

  Och om väljarna tror på att invandrarna räddar välfärden när pensionsåldern ska höjas för att dra in mer pengar till att betala kalaset.

  SvaraRadera
 6. Såvitt jag kan se så påverkar Halloween-uppgörelsen" inte volymerna över huvud taget. Fokus kommer fortsatt bli att få in så många ensamkommande män i åldrarna 18-45 (s.k. barn) som möjligt. Numera är hela statsapparaten inställd på att serva flyktingar på ett eller annat sätt. Hela svenska folket är därmed via skattesystemet tvångsånslutna som slavarbetare för denna grupp av helt okända människor (eftersom ingen har någon som helst koll på vilka de är). Känns riktigt nice det här ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det där måste kännas riktigt jobbigt när man inte ens gillar människor med avvikande "kultur". Stackars dig.

   Radera
 7. Migranteran kanske kan bo i dom nedlagda kärnkraftverken?

  SvaraRadera
 8. "men vad har arbetsmarknaden att göra med flyktingarna?"

  Sagt utav en Socialdemokratisk ledarskribent i debatten i Studio Ett idag.

  Satans sopprot, arbetsmarknaden har allt i världen att göra med Flyktingpolitiken.

  SvaraRadera
 9. also: Åkesson sitter lugnt med de fyras gäng och räknar på hur många fler som kommer att lägga sin röst på Sd i nästa val.

  Tyvärr.

  SvaraRadera
 10. Men avgå då, människa.

  SvaraRadera
 11. Var får du uppgiften om att V & MP vill ha 10-40 Miljoner immigranter till Sverige? Jag utgår ifrån att du extrapolerat någon siffra som tidigare nämnts. Det är dock rätt fånigt att tro att någon företrädare för något parti förespråkar detta. Kan du hänvisa till citatet där det exakta siffrorna nämns?

  SvaraRadera