Cornucopia?

Aktuellt

Anmäl dig till Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen . Om du mailar [email protected] och uppger CORNU eller anger CORNU i kontak...

2015-10-15 12:13

Mitelman: Investerare börjar dra öronen åt sig om Sverige

Henrik Mitelman skriver hos Bonnier/DI (betalvägg) att utländska investerare nu börjar dra öronen åt sig angående investeringar i Sverige eller svenska obligationer. Detta på grund av den pågående asylkrisen och bostadsbubblan, och politikernas oförmåga att hantera detta.

Jag har de senaste veckorna skrivit att något sådant här riskerar att hända och nu är det tydligen på gång. Snabbare än vad jag trodde.

Mitelman skriver bland annat nedanstående och nämner också framtida underskott på hundratals miljarder kronor, samt att migrationsfrågan är så känslig i landet att i princip ingen makthavare analyserar de ekonomiska konsekvenserna, eller vågar ta tag i frågan.
"Häromdagen blev jag uppringd av en bekant, en pensionsförvaltare i Boston, som ville ventilera sin oro för att Sverige börjar bli lite väl riskfyllt för hans investeringsprofil. [...] Dels är han oroad över de skenande huspriserna som möts med en minusränta. [...]Dels uppmärksammade han förra veckans Financial Times-artikel som beskrev den svenska migrationspolitiken som lite av ett socialt experiment med svåra integrationsproblem. [...] Min förvaltarvän börjar oroa sig för de offentliga finanserna för första gången på närmare 20 år."
Mitelman påtalar också att även om migration höjer BNP, så är det BNP per capita som är avgörande för ett lands välstånd och välgång. Inte BNP, som politikerna kramar. Och BNP per capita har redan stått i princip stilla de senaste åren. Vi kommer tvärt om antagligen få se allt snabbare minskande BNP per capita framöver.

När utländska (pensions)förvaltare drar öronen till sig kommer de sälja svenska statsobligationer och sluta köpa nya. Marknadsräntorna kommer stiga, staten får dyrare att finansiera nyupplåningen som ska finansiera hela krisen, underskotten stiger ännu mer och även räntorna på bostadsobligationerna kommer sticka iväg.

Ingen inhemsk politisk debatt, inrikespolitik eller utebliven sådan kommer kunna påverka de utländska förvaltare, som finansierat hela den svenska Pippi Långstrumpekonomin, när de väl bestämmer sig för att hoppa av bubblan. Sverige är inte USA, utan ett litet land med storhetsvansinne uppe på Alaskas breddgrader. Löfven kan gå ut och prata om öppna hjärtan och Sverige tillsammans bäst han vill, men kapitalet att finansiera svenska statens kommande massiva underskott finns inte inom landet.

Det började som en skakning på nedre däck...

Ni hittar hela Mitelmans artikel bakom betalväggen. Är ni inte redan prenumeranter på den digitala versionen av Dagens Industri, som innehåller betydligt tyngre och djupare material än den publika websajten, som mer är en tabloid, så kan ni klicka på reklamen nedan och teckna ett provabonnemang i en månad för 79:- SEK.

Att placera människor i tält höjer kanske BNP, men inte BNP per capita.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

40 kommentarer:

 1. Undrar hur HDI kan tänkas utvecklas, Sverige skulle väl ha en negativ utveckling redan i tidigare prognos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint läge för seriösa investerare. Lägre P/E är alltid trevligt när man ska köpa företag.

   Radera
 2. Vad blir energiåtgången i dessa tält.
  Klarar de målet 100 kwh/kvm och år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är ju gröna. Då innebär det väl att de är KRAV/Svanen/ekologiska/FairTrade/whatever-certifierade? Eller?

   Radera
  2. De är gröna för att de inte skall synas när de står i skogarna långt bort från befolkade bygder.
   Då kan de värmas upp med ved och bli självförsörjande. Finns goda recept på barkbröd.
   Vi får snart erbjudande som vi inte kan avstå från-ditt hus är beslagtagit nån annan behöver det, nån som bott i tält tillräckligt länge nu!

   Radera
 3. Utan tvekan intressant. Vi har ju väntat väldigt länge på att nåt sånt här ska ske med obligationsmarknaden.

  Ännu syns inga tecken, men det är orimligt att vi kan ha nollränta även på längre löptider nu när det är tveksamheter kring de offentliga finanserna. Vi har ändå inflation större än noll, ändå är räntan på den 10-åriga statsobligationen ungefär 0,65% (och bara marginellt högre på bostadsobligationer)...

  SvaraRadera
 4. Varför prenumerera på blaskan nu när Jakobstadskillen i princip är sparkad?

  SvaraRadera
 5. Snabb uppskattning : Ankomsttakten för ensmakommande barn är cirka 125 000/år. Offentliga kostnader för dessa är cirka 2500 kr/dygn . De behåller statusen i tre år. Detta innebär en okontrollerad, helt obdugeterad kostnadsökning av flera 100 miljarder per år . Bara ett område som Löfven anser sig ha kontroll över och som ingår i det som han och alla hans ministrar så käckt påstår att "vi klarar det" .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte en linjär ökning vi talar om:
   http://www.migrationsverket.se/Andra-aktorer/Kommuner/Om-ensamkommande-barn-och-ungdomar/Statistik.html

   Radera
  2. De bor på boende till max 21, så tre år förutsätter att de är knapp 18 och hittar bostad. (Det gör de än så länge om än med svårighet och kommunal hjälp, även en dyr, dyr lgh är mycket billigare än dygnetrunt-bemannat boende) Många är dock yngre än 18, snittet runt 16 tror jag.
   Tre år kan nog ändå stämma eftersom man gör sitt yttersta för att slussa ut alla över 18 till mellanformer just nu. Siffran du antydde är astronomisk och landar på runt 100 miljarder. Men så många har de facto inte kommit.
   Fram till och med september var det ca 15 000 plus ca 2000-3000 per vecka sen dess blir 45-50000 fortfarande en kostnad i trakten av hela Försvarsmakten, i flera år. Per årskull som anländer. Det blir snabbt mycket mycket dyrt.
   Nu borde dock vågen mattas av snart, om trenden från tidigare år stämmer. Det är kallt att resa på vintern.

   Radera
  3. Ca 50% av de som kommer (historiskt) får ej asyl och åker ut, eller flyttar efter de fått EU medlemskap (de är alltså smarta)

   Radera
  4. Jag har principiellt inget emot att vi hjälper flyktingar, men politikerna verkar låtsas som att detta inte kommer att kosta något. Det klart det kostar. Frågan är i vilken utsträckning svenskarna tycker att det är värt det. Vi kommer att tvingas skära ned på välfärden och vi kommer att tvingas höja skatterna. Vi kommer att tvingas öppna våra hjärtan och plånböcker, som Reinfeldt sa. Jag tror alliansen är nöjda med att inte sitta vid rodret just nu. Poppad bostadsbubbla ovanpå detta och en skitstorm utan like kommer träffa den rödgröna röran rakt i ansiktet. Det kommer inte att sluta bra, och jag tror att Sverigedemokraterna får egen majoritet 2018.

   Radera
  5. Egentligen spelar det väl inte så stor roll vad kalaset egentligen kommer att kosta eller vad den enskilde invandraren hittar på. Där kan vi ju spekulera röven av oss. Det viktiga är väl vilka signaler som sänds ut och hur dessa tolkas. Och just nu verkar de inte tolkas särskilt väl.

   Radera
  6. Eftersom det kommer överlägset flest män kommer det också bli en väldigt skev könsfördelning. Vad jag förstår så kommer det ungefär lika många som det föds, så i runda slängar 75% män i varje årskull.

   En "svensk" variant av ettbarnspolitiken.

   Radera
  7. Att bo i tält under en sträng svensk vinter kanske har en avkylande effekt på hur de ser på Sverige.

   Radera
 6. Ingen vill ha svenska statsobligationer längre? Riksbanken rycker ut och köper dem! Vi är alla Japaner nu...

  SvaraRadera
 7. När man bedömer företagens möjlighet att växa på den egna marknaden är det total BNP som gäller, inte BNP per capita.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du känner till att Nigeria och Sverige har tämligen identisk nominell BNP. En skillnad är dock att Nigeria har drygt 180 miljoner invånare. Den låga BNP per capita innebär bland annat att ungefär hälften av den nigerianska populationen inte har tillgång till rent vatten eller avlopp vilket medför en medellivslängd på ca 50 år. Nigeria har en betydligt högre tillväxt än Sverige men företagandet ser milt sagt något annorlunda ut och jag har svårt att se att personalen på den svenska arbetsmarknaden skulle vara odelat positiva att föra en tillvaro lik deras nigerianska kollegor. Sensmoral; GDP per capita spelar roll.

   Radera
  2. BNP per capita spelar roll. Det gör färgen på gardinerna där hemma också. BNP per capita spelar dock mindre roll än total BNP när det gäller företags möjligheter att växa.

   Detta avser generella termer alltså, självklart är vissa branscher (tex lyx) beroende av hög BNP per capita. Precis som andra branscher går bättre vid låg BNP per capita.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 8. Inte konstigt med tanke på vår kapitalförstörande regering. När Eon exempelvis meddelade att de tänker lägga ned en anläggning värd ca 12,5 miljarder kronor så hade Ibrahim Baylan följande att säga:

  "Det här är en fråga för ägarna och jag har full respekt för deras beslut. Vi har ett stort överskott på el samtidigt som efterfrågan sjunker."

  En nedläggning på tiotals miljarder kronor bemöts alltså på ett så nonchalant sätt. Vem vill investera i ett land som inte klarar av enkel aritmetik? Eon har själva sagt att problemet är höjning av energiskatten samt ökade investeringskrav från regeringen.

  Hur känner sig invånarna i avfolkningskommunen Oskarshamn när patrasket Ibrahim Baylan säger att det endast är en fråga för ägarna och inte för de 500 anställda som förlorar sina jobb?

  Hur ska basindustrin tolka Ibrahim Baylan när han struntar i att elpriserna kommer att höjas drastiskt när fyra reaktorer försvinner om ett par år (även Ringhals tänker lägga ned två reaktorer)?

  SvaraRadera
 9. Flyktingarna har färdats långa vägar genom många säkra länder just för att ta del av Sveriges välfärd.
  Paradoxalt nog kommer dagens stora flyktingvolmer leda till att färre flyktingar kommer att söka sig till Sverige eftersom de nya flyktingarna tvingas bo i tält och får sämre välfärd än de förväntat sig.

  I takt med att välfärden kollapsar blir därmed Sverige oattraktivt som destination för flyktingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Grundorsaken till flyktingkrisen / folkvandringarna som sällan lyfts fram är: Överbefolkning.

   När vi har överbefolkning och snabbt växande befolkning får vi brist på resurser och konflikter pga dessa resursbrister, vilket vi ser i mellanöstern (peak oil, peak vatten, peak mark).

   Folk i dessa överbefolkade regioner är inte dumma, deras överlevnadsinstikt säger dem att de måste söka sig till regioner med mer resurser. Men när stora mängder människor tänker likadant så blir det på sikt resursbrist även i de rikare delarna av världen.

   Dessa folkvandringar kommer inte upphöra förrän EU är så pass fattigt att det inte längre är värt besväret att ge upp sitt liv i Afrika/Mellanöstern, betala dyra pengar till smugglare och riskera sitt liv på vägen.

   Den långsiktiga lösningen är att politikerna inser att vi har överbefolkning och peak everything, och att försöka begränsa befolkningstillväxten i Afrika/Mellanöstern.

   Radera
  3. Jag tror att beslutsfattare i Europa förstår mycket väl att överbefolkning är grundproblemet, men väljer att ignorera frågan eftersom de inte vågar att bryta mot den sekulära religionens främsta bud: allt till alla.

   Radera
  4. Som jag sagt länge. Kondomer på plats!

   Radera
 10. Det enda man kan säga med klarhet är att Regeringen Löfvén inte skickar några signaler alls. Om det skickas några signaler skickas de på helt fel våglängd och utan mottagare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löfvén är som en trasig radio. Funkar ibland, sänder i princip enbart ut brus och alla som råkar lyssna vill slå sönder den.

   Radera
 11. http://www.huffingtonpost.com/2013/10/29/krugman-reinhart-rogoff_n_4173654.html

  SvaraRadera
 12. Det kommer just nu 2 000 flyktingar varje dag, den verkliga siffran är förmodligen ännu högre, då många enl. uppgift inte hinner registreras.

  D.v.s. minst 730 000 på årsbasis! - Ja, du läste rätt - 730 000 personer!

  Opinionen och Sverigebilden utomlands är helt klart under förändring:

  "A policy of naivity, a naivity so extreme and short sighted, as to be jaw-droppingly laughable."

  "This IS going to end badly for Sweden"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det löser sig - Flyktingmottagandet och välfärden kommer att kollapsa närmaste månaderna vilket gör Sverige extremt oattraktivt för flyktingarna som i många fall är ekonomiska flyktingar.
   Flyktingbubblan är alltså i sin maniska fas och ska börja krascha snart.

   Om bolagen i asylbranschen var börsnoterade hade jag nog blankat dem snart.

   Radera
  2. Alla de som Österike, Ungern, Serbien mfl tjafsade om i augusti har nu tagit sig hit. Och eftersom inga andra länder verkar öppna sina hjärtan och kostnadena än så länge är på kreditkortet kan Löven låtsas vidare även om hemliga rapporter om de ekonomiska konsekvenserna nagelfars. Alla vill ut ut hörnet de målat in sig i men utan att förlora ansiktet.

   Radera
  3. Exakt. Lövén har målat in sig i ett hörn och kör sitt eget race.

   Kritiken mot Angela Merkel är just nu massiv i Tyskland och hon har av allt att döma begått ett stort politiska misstag. Kritiken mot Lövén har ännu inte nått samma nivåer i Sverige, men det är sannolikt bara en tidsfråga för Sverige lär krackelera rejält. Dessutom har Lövén i princip hela EU emot sig, ta bara en sådan sak som att övriga EU-länder tvekar över ta emot sin lilla lilla andel av de blott 120 000 flyktingarna via EU:s nya kvotsystem.

   Sverige kör sitt eget race och tar alltså just nu (siffran ökar hela tiden) emot minst 2000 flyktingar dagligen!

   Radera
 13. Krisen kan undvikas vi behöver bara trycka pengar, det blir ingen inflation av att trycka pengar när arbetslösheten är hög.
  USA tryckte pengar och lönerna ökade inte nämnvärt krisen är borta.
  Åtstramning skapar en kris, EU är beviset.

  Det blev ingen hyperinflation av sedelpressningen i USA.
  Haveristernas haveriteori har havererat.

  SvaraRadera
 14. Nä nu är Cornu, Mitelman och de utländska investerarna ute och cyklar.

  Löfven har ju understrukit att den förda migrationspolitiken är en investering. Så nu vet ni det.

  Tack och go kväll!

  SvaraRadera
 15. Jaaa. Inte konstigt, med förd politik. Gjorde en liten beräkning om den nu är rätt. Vid valet för ca 1 år sedan var ca 7330000 människor röstberättigade. 85% deltog vilket betyder 6290000. Ca 13% röstade då på SD vilket var 461000 st. Nu är SD uppe i ca 25% enligt de senaste undersökningarna som är 886000 personer. Varje dag ca 400 dagar sen val blir det 1062 st nya SD väljare i landet. Heja sjuklövern!

  SvaraRadera
 16. Jag har en jättebra lösning på det hela. Låt alla dessa flyktingar börja jobba direkt när de kommer hit med att börja byta ut slipers och räls manuellt i det svenska järnvägsnätet. Gör de inte detta så får de heller inga bidrag eller TUT/PUT.

  Sen har vi grafittistädning, städa skräp, snöskottning, slyröjning, skogsarbete m.m. Vi har en fantastisk möjlighet att få arbetskraft nästan gratis inom flera områden i Sverige som kraftigt släpar efter. Detta är det enda sättet att göra nuvarande situation till en vinst för Sverige.

  Skit i facken som värnar om jobben som ingen vill utföra.

  SvaraRadera
 17. Detta är väl inget att bli förvånad över. Inget tänker och gör rätt pga av rädsla ! Vi skapar just nu problem som kommer bli uppenbara 5 år från nu. Stora problem. Men det är ingen som får göra en riskanlys, eller snarare, regeringen är inte intresserad av en riskanalys. Detta sker i en tid då Sverige för att kvalificera sig till Nato (2% BNP) måste öka sin försvarsbudget från ca 35-40 till ca 75-80 miljarder. Köpa flera hundratals stridsfordon, 100-tals Patriot-luftvänssystem samt 100-tals Archer.. samt anställa 50000 personer och träna 500 kompanichefer...men nu går de pengar som behövs till detta till något helt annat. Utan att vi kan ta diskussionen ! Är det en slump eller ligger det i någons intresse att det är på detta vis ?

  SvaraRadera