Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2015-10-25 15:13

Migrationsuppgörelsen: Kungsbacka får ta emot 1 500 till 100 bostäder

Fredagens migrationsuppgörelse med tvingande krav på kommunerna att ta emot asylsökande1. och flyktingar2. gör att (m)oderata sk "rika" kommuner kommer få ta emot en anstormning av nyanlända3.. Som exempel kan gräddhyllan Kungsbacka tvingas ta emot 1 500 av 2015 års asylsökande, medan kommunen bara har 100 bostäder om man tar allt man har i anspråk.

I fredagens migrationsuppgörelse ingår tvingande lagar om att kommunerna ska ta emot sk nyanlända. Dessa regler ska börja gälla från första mars, även om man kan räkna med att kommunerna och SKL kommer dra lagstiftningen inför domstol och antagligen tills vidare vägra att följa den.
Kullavik, Kungsbacka.
I uppgörelsen står det
"Flyktingmottagandet är ett gemensamt ansvar för samhället. När alla kommuner är med och tar emot nyanlända kommer fördelningen av mottagandet bli mer proportionerligt i förhållande till kommunernas arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek, sammantaget mottagande och omfattningen av asylsökande.Partierna är överens om att riksdagen ska stödja en proposition baserad på förslagen i Ds 2015:33 Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända. Den nya lagstiftningen ska träda i kraft den 1 mars."
Utgår man från Migrationsverkets prognos om 190 000 asylsökande och enbart befolkningen i Kungsbacka så ska kommunen härbärgera ca 78710/9793172*190000=1527 via det tvingande mottagandet. Antagligen fler än detta, då kommunen än så länge är en av landets mest restriktiva och i princip endast tagit emot ensamkommande flyktingbarn. Därtill har man som dynamisk storstadsregion antagligen utmärkta arbetsmarknadsförutsättningar.

Samtidigt har enligt uppgift Kungsbacka kommun nu vänt på varenda sten och lyckas då bara skaka fram 100 bostäder. Då finns det sedan inga lediga bostäder kvar, inklusive socialnämndens akutbostäder för t ex kvinnor med barn som måste fly(tta) från misshandlande pappor etc. Då låter man som tidigare omnämnt kunde komma ske även flyktingar gå före hela bostadskön, utan att Boverkets förslag ens behöver lagstiftas om.

I Kungsbacka kommun ska alltså 100 bostäder räcka till minst 1 500 flyktingar. Och detta bara första året. Sedan kommer ett antal år till med samma volymer.

Moderaterna ute i kommunerna är minst sagt "något" upprörda över riksmoderaternas migrationsupprörelse, då det helt enkelt inte finns någon möjlighet att ta emot de tvingande volymerna.

Man hade redan innan krisen börjat överväga att kasta ut ca 20 äldre 90+ från egna lägenheter i ett äldreboende i Särö Bukärr och istället stoppa in ensamkommande flyktingbarn där. Återstår att se om man kommer fortsätta att kasta ut kommuninvånare ur sina kommunala bostäder för att kunna ta emot det migrationsuppgörelsen tvingar Kungsbacka att ta emot.

Kungsbacka är ingalunda unikt. Det finns anledningar till att många kommuner inte tagit emot flyktingar - det gäller, som omnämnt tidigare, framför allt borgerliga kommuner där man har en högre andel villor och bostadsrätter, och helt enkelt saknar bostäder att husera kommunplacerade flyktingar och asylsökande i. Kungsbacka ovan är bara ett anekdotiskt exempel.

En bidragande orsak till att lokala moderater kan tänkas vara "upprörda" över riksmoderaternas överenskommelse kan förstås vara att man lätt kan gissa till vilket parti de snart fd moderata väljarna väljer att flytta sina röster.

En variant, som är en lågoddsare, är att man helt enkelt vägrar ta emot några kommunplaceringar fram till den tvingande lagen ska börja gälla den 1:a mars, och därefter inte heller tar emot något utan tillsammans med SKL drar hela lagen inför domstol i en process som kan komma att ta flera år. Först därefter kommer eventuella sanktioner kunna sättas in mot vägrande kommuner.

1. En asylsökande är en person som sökt asyl.
2. En flykting är en asylsökande som beviljats uppehållstillstånd.
3. En nyanländ är en asylsökande eller en flykting.

47 kommentarer:

 1. Det är väl ganska självklart att man inte har stora bestånd av outnyttjad bostadskapacitet? Världen kommer snart att se helt annorlunda ut p.g.a. klimatförändringar, peak everything och skuldbaserade ekonomiska system som är beroende av evig tillväxt. Det kommer krävas många okonventionella lösningar de närmaste decennierna. Det viktigaste tror jag är att kämpa för att behålla vår humanism, alternativet att enbart fokusera på vår egen överlevnad är nattsvart och kontraproduktivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "...att enbart fokusera på vår egen överlevnad är nattsvart och kontraproduktivt." På vilket sätt är det nattsvart och kontraproduktivt? Kan vi bara hjälpa människor från andra länder genom att hit dem?

   Radera
  2. Det går såklart att hjälpa människor på många olika sätt oavsett vilken kommun eller nation de kommer ifrån, men rent generellt tror jag att folk kommer tvingas flytta närmare polerna. Även tillgången på sötvatten kommer troligtvis att påverka framtida flyttmönster.

   Radera
  3. @Frihetsförnimmelse
   Det finns inte en chans att 9-13 miljarder människor kan tränga ihop sig runt polerna. Inte utan enorma teknologiska framsteg inom främst hållbar energi först i alla fall. Och då bortser jag ändå från alla kulturella/religiösa spänningar som kommer uppstå.

   Humanism funkar bara (i stor skala) så länge man lever i överflöd, vilket, som du själv skriver, inte kommer vara så länge till. Efter det så kommer det bli krig, krig, krig och sen även lite mer krig när alla gradvis går över till det, historiskt sett, normala överlevnadsläget.

   Radera
 2. Vad händer om sd växer extremt mycket dom har väl inte politiker nog till varken riksdag eller kommun. Seriös menat fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer inte att hända. Ingen vettig människa som bryr sig om Sverige kommer att rösta på dom. Att de växt hittills är medias förtjänst då de övergett frågorna. Med hjälp av PublicService och övrig skattefinansierad media kommer alla att rösta som vanligt i eventuellt extra val. Får vi bara till en lag som stoppar alla hatsajter som låtsas beskriva verkligheten är saken biff.

   Vi kan fortsätta med den framgångsrika resa mot mångkultur och spännande integration. Att det har varit svårt och inte fungerat hittills är för att vi inte tagit emot fler människor på flykt. Nu har vi årtusendets chans att få ett samhälle som verkligen fungerar. Utanförskapsområden kommer att vara så ute om ett par år.

   Radera
  2. Hatsajter som den här...

   Radera
  3. Det räcker väl med att gå ut och titta man behöver knappas läsa sig till något, jag menar om de får över 50% vilket säker kan hända i alla fall om nyvalet dröjer och moderaterna fortsätter att vara vänster så har väl de inga som kan fylla platserna. Nu förstår ju jag att du är ironisk så klart men jag tycker ändå att frågan är intressant.

   Radera
  4. Fortsätter det så här så kommer precis alla att rösta på SD år 2018. Ingen svensk eller etablerad invandrare vill bli massmördad, gruppvåldtagen eller personrånad varje dag på vägg till jobbet. Jag tror att alla som har varit positiva till massinvandring och mångkultur kommer att dömas till döden.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. @whf... Whatever. Om nu inte SD är olagligförklarat till dess ;-)

   Radera
 3. Tja, de får väl höja skatten och börja bygga fort som fan. För var skall annars alla asylsökande bo? Det är rätt fullt i Malmö...

  Tro inte du kommer undan bara för att du kan köpa dig fri genom ett fint boemde.

  Sedan kanske boendena som tas fram fram inte är så....bra.

  Eller följer gällande lag... Nu är det perfekta tillfället att förenkla och harmonisera regelverken kring byggande så kommunerna inte längre kan ha spezzialregler för varenda sak. KISS.

  För övrigt läste jag att det saknas tusentals lärare iom den ökade mängdne barn. Snälla nån, det blir varken högre löner eller fler lärare pga detta, bara större klasser i sämre lokaler.

  SvaraRadera
 4. Man vill kanske tvinga kommunerna att ta beslutet att konfiskera fritidshus?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska komma ihåg att konfiskation av sparade medel är lovligt byte enligt EU om det krisar. Alla långhelger när banken är stängs kommer att vara en spännande tid. Har vi tur kommer vi att få bidra med sparade medel till integrationen genom att avstå lite pengar till staten.

   Radera
  2. Ja här skulle de gynna både skola och affär samt att man kanske skulle få trevligare grannar.
   året om.. som inte springer bakom ryggen på folk med sitt tyckande, pensionärer med för mycket pengar och för mycket tid behöver inte två bostäder så de är fritt fram.

   Radera
  3. Källa på det Styrbord?

   Radera
 5. Litet frågetecken om lika många kommer att komma under flera år. Om mottagandet inte fungerar och boendet blir mer och mer miserabelt lär det väl påverka antalet asylanter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barnbidrag, bostadsbidrag, nystartsbidrag, lönebidrag, SFI-bonus, hemresebidrag, etableringsbidrag, fri tand- och läkarvård, anknytningsbidrag etc. Näe, det kommer att fortsätta och vi kommer att bli ett rikare land och få tillfälle att integrera oss med nya spännande kulturer i många år framöver om nu inte vår bruna statsminister och allians stoppar vägen till paradiset.

   Radera
  2. Mottagandet skulle behöva bli mer miserabelt än nuvarande flyktingläger i t.ex. Libanon och Turkiet, det är nog en bit kvar.

   Radera
  3. Man skall också ha i åtanke att de baserar sitt beslut på den information som finns tillgänglig. Det finns nog an och annan som har intresse av att måla upp en skimmrande bild av sverige (och kunna sälja dyra resor till grekland i en gummiflotte).

   Radera
  4. Helt rätt där Anonym. Européer massinvandrade till Amerika av just denna anledning. Sålde allt de hade för att kunna betala båtresan. Hur många tror ni tyckte att det var paradiset de hade anlänt till? Inte så många gissar jag, men folk fortsatte ändå strömma över...

   Radera
 6. Hindrar något en rik kommun från att köpa några villor? Den genomsnittliga villan i Sverige är på 122 kvadratmeter och där borde i en knepig situation 15 asylsökande kunna inkvarteras. Med dagens låneräntor borde det vara en överkomlig uppgift för Kungsbacka att ordna husrum för de asylsökande. Köp in stora villor men undvik de lyxigaste.

  För mitt nöje räknade jag villor till salu med prisuppgifter och det var 89 st, men den intressantaste saknade pris. Gustav V:s väg 11 med 17 rum och 1147 kvm. Tomten är över 2 hektar så det finns plats för fritidsaktiviteter. Tyvärr inget pris men annars kul.

  Alla 89 med pris angivet behövs inte eftersom de flesta verkar vara större än 122 kvm så en bit under 100 villor och om allt finansieras med lån högt räknat 700 miljoner. Allt boendet löst i Kungsbacka. När flyktingströmmen sinar kan sedan husägandet avvecklas och har huspriserna gått upp som senaste åren ger detta ett bra tillskott till kommunkassan..

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis vad jag tänkte på. En annan sak som är bra att av de 1500 kommer 1200 vara män i 20-40 års ålder och kan om de får sitt svenska medborgarskap snabbehandlat bli anställda i försvaret. Det kommer annars ta lång tid innan de får andra arbeten, det finns exempel på fler år. Om vi vaskar fram alla som har erfarenhet av militär natur eller till och med befälsutbildning får vi hjälp när Putin kommer. Försvaret får visserligen integrera arabiska i verksamheten men det är helt i linje med samhällsutvecklingen.

   Det enda orosmolnet är att vår statsminister börja anta en nyans av brunt när han nu talar om volymer. För bara ett halvår sedan fanns det inget tak, Gissar att vår sakkunnige Arnstad kommer att påtala det fascistiska i de nya idéerna för honom och vi är åter på banan om en månad.

   Allas lika värde och länge leve kampen, etc!

   Radera
  2. Problemet är väl att de som säljer också är köpare. Man flyttar från ett ställe till ett annat. Om kommunerna går in och bjuder över alla kommer det effektivt att sätta stopp för att folk ens kan flytta när de inte kan köpa det nya boendet. Det är ju trots allt ett mer eller mindre konstant bestånd av bostäder och då kan man inte bara knö in en massa nya människor i det systemet utan att det blir problem. I slutändan måste det till nya bostäder.

   Radera
  3. Kungsbacka kommun kommer helt enkelt att expropiera 1500 villor och vräka de svenskar som bor där som fortfarande är skyldiga att betala amorteringar och räntor. Kommunen kommer självklart att vräka alla åldringar från alla på ålderdomshem som får flytta hem till barnen så att unga araber med muslimsk tro kan flytta in.

   Radera
  4. Det enda som hindrar är ju att folk normalt har en klausul i avtalet som gör att de kan bryta affären ifall de inte hittar något nytt. Annars behöver kommunen såklart pengarna för köpet - att bjuda över behöver de inte, de har ju förtur ändå.

   Radera
 7. Kommunerna får väl helt enkelt köpa in tält... Eller låta de nyinflyttade bygga själva. Har gått förr och borde gå igen om man sänker kravet i PBL. Allvarligt talat så är det väl troligt att systemet braka rätt snart. Kostnaderna börjar bli väl stora även för miljöpartiet. Men det kostar förstås att gå från idealpolitiker till realpolitiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Retoriken som förs bland topp politiker har under de senaste veckan gjort en 180-graders sväng. Har själv förundrats över hur snabbt det gått nu på slutet. Ivar Arpi gjorde en metabetraktelse om det i SvD: http://www.svd.se/180-grader-senare/om/flyktingkrisen-i-europa. Än så länge har jag dock inte sett någon, vare sig politiker eller proffstyckare, som erkänt att de ändrat åsikt.

   Radera
  2. Mmm, men det är SDs fel att de gör det. Göran Greider är säker på det. Utan SD hade vi aldrig haft de här problemen och med en statsminister som talar om volymer så är vi så nära fascism som vi kan komma. Allt enligt regeringens talesman i fascism- och nazismfrågor, herr Arnstad vår historieprofessor och pansargeneral rörande bruna frågor..

   Radera
  3. @Styrbord 18:01
   Om nu statsminister helt ogenerat börjar slänga sig med v-ordet, måste nog herr Arnstads expertis anlitas för att stävja statsministerns slippriga munläder. Herr Arnstad måste förmodligen vifta med den omnipotenta Hets mot folkgrupp-paragrafen.

   (Spår av ironi kan förekomma i texten ovan.)

   Radera
 8. De får väl göra som med barnen.-De ensamkommande.
  Köpa platser i andra kommuner.
  De välvilliga vill gärna att alla skall vara lika välvilliga om inte så skall de tvingas till det.

  SvaraRadera
 9. Var det inte i just kungsbacka som asylboenden har brunnit senaste tiden? Kandidat till sveriges minst villiga mottagarkommun? :D

  SvaraRadera
 10. Den här delen av Överenskommelsen slår mot själva grundvalen i landets migrationspolitik; att "rika, inflytelserika och framgångsrika" personer i dyra delar av riket, kan driva fram en politik som man vet endast kommer drabba andra, och bara ytterligare höjer priset på den egna bostaden så att man känner sig ännu mer rik och lyckad.

  SvaraRadera
 11. Ja, köp in tält. Det är väl inget problem....

  SvaraRadera
 12. Vad hände med de apatiska barnen? Är de friska eller...

  SvaraRadera
 13. Det är ju lite roligt när en berest sann humanist som Hans Rosling nu tydligt uttalat att det är Sverigedemokraterna som har den rätta flyktingpolitiken eftersom man hävdar att man inte ska ta hit flyktingar utan man ska hjälpa dem in närområdet (sen kan man ju tro eller tycka vad man vill om Sverigedemokraternas eventuella mörka baktankar till varför man tycker så här, men det är en annan fråga, men det är ju ändå den faktiska handlingen som räknas).
  Den stora sanningen är att kostnaderna för att hjälpa en flykting här i Sverige motsvarar kostnaden för att hjälpa kanske 25 flyktingar i närområdet.

  De välutbildade vi tar emot kan säkert komma i arbete och bidra, men det är precis de här välutbildade som hade haft kraften att först bidra till fred i Syrien genom att vara kvar i närområdet och sedan efter en fred så är det precis dessa människor som behövs för att bygga upp landet. Vi drar undan mattan för Syriens framtid.

  Alla lågutbildade har vi inga jobb för ändå. Vi har ju redan mängder med arbetslösa invandrare som vi fortfarande inte kunnat sysselsätta. Blir varken kul för dem eller för oss.

  När man nu talar om att drar ner biståndet till fattiga länder med 60% för att klara finansieringen av flyktingarna är det så man gråter.

  Sveriges invandringspolitik är ett hyckleri fullt av självgoda journalister och politiker som vill framstå som humanister medan de egentligen bara maler sönder det svenska samhället och är i det stora hela direkt inhuman.

  SvaraRadera
 14. Man undrar vad som kommer att hända om ett år då lika många eller fler nyanlända kommer hit.
  Om nu kommunerna lyckas härbärgera de som kommit hittills i år, var ska nästa kull bo?
  Vad händer om de nyanlända plötsligt gör uppror och börjar ta sommarstugor och lokaler i anspråk i ren desperation?
  Klarar polisen att hålla ordning?
  Finns det militär som kan hjälpa till?
  Om man nu lyckas upprätthålla ordningen kring nyanländas boenden, hur länge kan man göra det?
  Vad händer om polis och militär är fullt upptagna med att hålla ordning på nyanlända och det samtidigt utbryter oroligheter ut i andra delar av landet?

  Jag tror personligen att detta tyvärr inte är ett osannolikt scenario med tanke på den dåliga framförhållning som redan uppvisats hos våra politiker med makt.

  SvaraRadera
 15. Många M/Alliansare har ju sluppit att rösta SD eftersom deras kommuner har smitit undan ansvaret på ett effektivt sätt. De har kunnat rösta M i trygg förvissning att få SD-politik men utan att vara rasister. Men nu ställs saken på sin spets, kommer nu SD att rusa i kommuner som Täby, Vaxholm, Vellinge och Kungsbacka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla svenskar som inte vill dö kommer att rösta på SD. SD kommer att få 38% år 2018 och 62% år 2022. Alla som förespråkat mångkultur kommer att dömas till döden efter 2022 vilket är sannolikt.

   Radera
  2. Alla svenskar som inte vill dö kommer att rösta på SD. SD kommer att få 38% år 2018 och 62% år 2022. Alla som förespråkat mångkultur kommer att dömas till döden efter 2022 vilket är sannolikt.

   Radera
  3. Alla svenskar som inte vill dö kommer att rösta på SD. SD kommer att få 38% år 2018 och 62% år 2022. Alla som förespråkat mångkultur kommer att dömas till döden efter 2022 vilket är sannolikt.

   Skulle inte förvåna om villor beslagtas av migrationsverket och hyrs ut gratis till arabiska muslimer och jihadister.

   Radera
  4. 2022 är svenskarna och icke-muslimska invandrare i minoritet... (näää är jag deprimerande dystopisk)

   Radera
 16. Så istället för ett stort tältläger satsar man på många små. Socialism när den är som sämst.

  SvaraRadera
 17. Det skall bli riktigt kul när moderatkommunerna berikas med arga arabiska muslimska män. Kommunen borde expropiera de rikaste 1500 villorna och fylla dem med muslimska araber, 50% shia och 50% sunni. Särskilt Täby, Danderyd och Lidingö skall förstöras, förlåt berikas.

  SvaraRadera
 18. Det skall bli riktigt kul när moderatkommunerna berikas med arga arabiska muslimska män. Kommunen borde expropiera de rikaste 1500 villorna och fylla dem med muslimska araber, 50% shia och 50% sunni. Särskilt Täby, Danderyd och Lidingö skall förstöras, förlåt berikas.

  SvaraRadera
 19. Det finns alltid 2 sidor av ett mynt. Om man antar att en 20 årig person kommer hit och blir medborgare, samt arbetar och betalar skatt. För det finns rätt många sådana som gör det och de som vill göra det. Så besparar detta Svenska staten 20år av utbildning som ett annat land har betalt.
  Sedan är det inte optimalt att alla kommer på en gång osv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Optimalt? Vi talar om ett brutet samhällskontrakt och att kommunalråden måste lägga ner sina förbannade tankar om att de har makt och genom att de inte har makt har de inget ansvar. Hur länge har inte stat och kommun fuskat vad gäller att hjälpa utsatta svenskar? Minst 30 år. Kommunerna kommer att strunta i lagen och vi är väldigt nära att på en väldigt kort stund förvandlas till en stat som verkar legat i krig helt nyligen. Det lustiga är att det är Reinfeldt som orsakat detta och än värre att Lööf är den partiledare flest har förtroende för. Jag har ofta undrat varför inte separatismen från Stockholm är större än vad den är i riket...

   Radera