Cornucopia?

2015-10-23 09:21

Marknadsräntorna föll

De svenska marknadsräntorna föll under eftermiddagen igår och marknaden kan på inget sätt sägas bry sig om att svenska staten kommer behöva låna ett antal obudgeterade ofinanseriade tiotal miljarder till om året framöver. 

Gårdagens uppgång i marknadsräntorna kom av sig och byttes till ett fall under eftermiddagen. Nedan följer Riksbankens uppdaterade siffror för igår, som även kan bekräftas via Finansportalen.
Svenska statsobligationers marknadsräntor.
Marknaden ger alltså till synes fullt godkänt och det ser ut som det är helt fritt för svenska staten att ta krisen på kortet och låta framtiden betala.

Även bostadslåneobligationerna visade på fallande räntor. Naturligtvis spelar de internationella marknadsräntornas utveckling in här, och övertrumfar lilla landet Sveriges inrikespolitik, då större delen av finansieringen av de svenska statliga underskotten och de svenska hushållens skuldbubbla är internationell. Och obligationsbubblan visar alltså inga tecken på att spricka än.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

12 kommentarer:

 1. Vi bör alltså rekommendera regering och riksdag att ta långa lån nu direkt?

  Om jag tar ett tioårigt "renoveringslån" på några miljoner från bostadsbankomaten själv för att köpa lämpliga aktier vad är risken att banken kan bryta avtalet?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Tråkiga nyheter. Men du är något på spåret här, detta landet kan inte stå emot allt, det är helt omöjligt.

  SvaraRadera
 3. Finns bara en slutsats: Staten kan stimulera ekonomin ännu mer. Och borde göra det. Det är enda sättet att få upp räntor och inflation. Åtminstone räntorna har ju bloggaren tjatat om med närmast patologisk fixering...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en annan slutsats: Marknaden räknar med att Sverige finansierar underskotten via biståndet och inte tar allt på kortet. Vore bra om Bloggaren uppmärksammar UD:s konsekvensanalys av det. :)

   Radera
  2. Biståndet räcker inte och har redan använts till ändamålet. Hela det ytterligare finansieringsbehovet kommer antagligen behöva lånas upp.

   Radera
  3. Jag får kolla siffrorna ikväll. Men jag anar en perfekt storm är på intågande. Vi kommer ha skyhöga räntor innan "Folkhemsfundamentalisternas" och Tinos prognoser (givet derivatan på befolkningstillväxt) kan realiseras. Där kan du slå honom på fingrarna med hypotetiska beräkningar när i tiden Sverige går in i väggen och hur befolkningens sammansättning ser ut då.

   Radera
  4. Eruit
   Vi ska trycka pengar tills vi får 2% inflation eller när arbetslösheten är nere på NAIRU.
   Du verkar faktiskt kunna något om nationalekonomi.

   Radera
 4. Vid en BNP på 4000 miljarder så är 29 miljarder mindre än 1% av BNP. Men detta är bara initiala kostnader att bygga en ny stad för 100.000 med all infrastruktur måste kosta 100-tals miljarder. Massinvandringen har berört allt fler svenskar socialt, ökande kriminalitet, försämrade skolresultat, bostadsbrist, arbetsbrist, i kollektivtrafiken och på allmänplats. Regeringen verkar helt förlamad.

  SvaraRadera
 5. Men är inte det korrekt? Låga räntor = låg konjunktur = fallande BNP/capita. Och fallande BNP/capita är bra för miljön, moralen samt karaktärsdanande. Hej och hå! Tagelskjorta på, språngmarsch och kalla avrivningar åt folket!

  (Jag har tvivlat på att vi befinner oss i en lågkonjunktur - för business verkar gå rätt bra. Å andra sidan blev väl SSAB slaktat i går eller förrgår och SSAB är den största kanariefågeln i gruvan?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. SSAB har gått uselt i flera år nu på grund av billigt stål från Kina och generellt överutbud / råvarubaisse.

   Ser man till andra företag så ser läget fortfarande "relativt bra" ut faktiskt. Glöm inte att stålkonsumenterna får lägre priser när SSAB får sämre betalt...

   Radera
  2. Men om läget är relativt bra (vilket jag också uppskattar att det är) blir de låga räntorna obegripliga - annat än som uttryck för en totalt uppfuckad ekonomi. Vad händer när vi går in i lågkonjunkturen? Högre räntor? Varför inte? Upp är ner och ner är upp...

   Jag tror att Sverige, troligtvis pga den exempellösa invandringspolitiken, har skiftat (ned) utvecklingskurva. Dvs politikerna, inkl Riksbanken, tror att vi befinner oss i en dipp (måste ha låga räntor!?!) när vi egentligen befinner oss på toppen av en lägre kurva (och skulle ha höga räntor). Den ekonomiska modellen är inte tvådimensionell utan fyr(eller högre dimensionell.

   Radera
  3. Varför skulle det ha med invandringspolitiken att göra? Samma mönster går ju igen i resten av västvärlden. De låga räntorna är ett globalt fenomen. Snarare har Sverige gått bättre än tex Euro-länderna, vilket visar att det inte är invandringen som är den avgörande faktorn.

   Radera