Cornucopia?

2015-10-08 07:39

Kaliforniens skifferolja nedgraderad med 96% - för andra gången

Det amerikanska skifferoljemiraklet floppar igen. Kaliforniens skifferoljereserver nedgraderas med 96%, igen. Det skedde även förra året, och det tekniskt utvinningsbara reserverna har nu gått från 13.7 miljarder fat till 21 miljoner fat.

USGS har återigen nedgraderat de tekniskt utvinningsbara skifferoljereserverna i Kaliforniens Montereyformation och anger nu att man alltså om man struntar i lönsamheten eller tillgängligheten kan utvinna 21 miljoner fat skifferolja i delstaten.
"These new estimates are for technically recoverable oil and gas resources, which are those quantities of oil and gas producible using available technology and industry practices, regardless of economic or accessibility considerations."
Postcarbon Insitute konstaterar att de påstådda reserverna nu gått från tre års amerikansk oljekonsumtion till 28 timmar.
"To put this in perspective a resource which in 2011 the EIA estimated was 15.4 billion barrels—enough oil to meet all of U.S. needs for nearly 3 years—has been reduced to 21 million barrels, or enough oil to meet U.S. needs for 28 hours. The initial estimate caused wildly overblown optimism within industry and government on the energy and economic future of California and major concerns within environmental groups about the effects of fracking to recover these resources on the environment."
Källa: Postcarbon Institute

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

28 kommentarer:

 1. Finns det lagar som kräver att bolagen återställer marken efter sig när de lämnar platsen eller får de bara lämna allt? Den senare kommer troligtvis kommer ske då bolagen sätter borranläggningen i ett separat bolag och kursar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du svarade själv på frågan. När man inte längre har något att utvinna externaliserar man alltid kostnaden och sätter verksamheten i konkurs. Naturligtvis. Vi pratar företag här.

   Radera
 2. Där duckade de allt en kula, Kalifornienborna... Det är ju inte så att Kalifornien är känt för sina enorma vattenreserver...

  SvaraRadera
 3. Om de slutar spela golf och ha evigt gröna gräsmattor har de inga problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gräsmattorna är målade gröna

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här blogginlägget har inte ett skit med invandring att göra. Idiot.

   Radera
  2. Blev det jobbigt nu?

   Radera
 5. Med tanke på hur billig oljan är nu, så lär Kaliforniaborna slippa en massa obehaglig fracking.

  Jag tror att Ray Kurzweil har hyfsat rätt i sina förutsägelser om exponentiell tillväxt. Det skulle isåfall innebär att solenergin har ersatt det mesta av fossilbränsleanvändningen till omkring 2030.

  http://bigthink.com/think-tank/ray-kurzweil-solar-will-power-the-world-in-16-years

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ray Kurzwell är en framgångsrik uppfinnare och har lyckats med många trendframskrivningar tidigare och nu med 20 års dubblad solenergi vartannat år behövs bara åtta dubblingar ytterligare. Det är helt nanoteknologins framsteg han bygger detta på. Hoppas han har rätt men jag är lite mer pessimistisk och tror det tar längre tid.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Man får nog ta hans prognoser med en rejäl nypa salt med tanke på alla implicita bivilkor som måste uppfyllas. Men visst är hans analyser tankeväckande, i t.ex. "The Singularity is Near".

   Radera
  3. Jag tror inte Kurzwell är så fel ute egentligen, det brukar ta ca 20 år innan tekniska genombrott och upptäckter kommer ut på marknaden, och i takt med oljepriset så hällde man också mer och mer pengar i alternativ energi, och resultatet av den forskningen och utvecklingen borde ha landat 2030.

   Radera
  4. Jag räknade lite på den svenska utbyggnadstakten på solenergi och om den exponentiella utvecklingen håller i sig så har vi ersatt hela den svenska elproduktionen om ungefär 10 år.

   Det finns givetvis skäl till varför det inte blir så, men förhoppningsvis leder det till att en massa fossilkraft kan fasas ut. Troligen kommer också vår gamla kärnkraft att börja fasas ut under det närmaste decenniet.

   Radera
  5. Folk bygger ut solpaneler som aldrig förr trots att det inte går räkna hem snabbare än 12-15 år. Lite galet är det. Dessuom är dagens solpaneler ca 30-40% mer effektiva än de vi hade för 5 år sedan. Jag tror inte att man bygga ett energisystem baserat på solel och stöttat av vattenkraft och vindkraft. Iallfall inte före 2050.

   Radera
  6. pelpet
   Du kan få rätt.
   Staten borde öka skatterna på olja så oljan blir dyr att använda för oss och sen använda skatterna för att bygga laddstationer till elbilar, solceller och andra bra energialternativ.

   Peak oil kanske inte kommer dom närmaste åren om alternativen byggs ut snabbt.
   Utan finanskris och ingen som hade satsade på alternativ som tesla då kunde vi nu haft peak oil.
   Dom som varnade för peak oil gjorde en bra sak men dom kan få fel om teknikutvecklingen tar fram alternativ till oljan.
   Det kan bli så att ingen tar upp oljan som finns.

   Det enda som kan stoppa en övergången till alternativa bränslen är politiker som inte vill göra något.

   Kärnkraft är inte bra men att lägga ner kärnkraftverk nu är dumt, elen kan användas till eldrivna fordon.

   Radera
 6. Klart misstag sker med något som är så komplicerar som att beräkna hur mycket vätska man kan få ut om man spräcker sten 1500m under marken. Men att kalla hela den amerikanska skifferoljemiraklet en flopp är osakligt. Dom har ändå ökat sin oljeproduktion med 60% på 5 år (8,6M fat/dag till 14M) tack vare skifferolja och Karlifonien var aldrig en av de större spelarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer mer :) Enda anledningen till att det där har varit "lönsamt" är gratispengar med noll ränta. I verkligheten går det ibland t.o.m åt mer energi att få ut oljan än vad man sen får ut av den.

   Radera
  2. Break-even för ett genomsnittligt fat frackad olja är ungefär $50, och genom förfinad teknik och erfarenhet kommer det sjunka till $40 inom 5 år. Om man ska tro Goldman Sachs.

   Det finns frackad olja som är lönsam vid 30-35 och det har inget att göra med billliga lån.

   Radera
  3. Det kan finnas enstaka frackad olja som är lönsam vid 50 kanske.. men generellt krävs ett långt högre pris. De där officiellt presenterade analyserna som gjorts är rent skitsnack oftast och baserar sig som sagt på billiga lån. Kan man inte låna pengar billigt så går det inte runt. Kreativ bokföring. Det är som bekant inte det enda stället det sker. Gäller numera i princip hela länder och deras siffror :)
   De har kraftig negativ cashflow de flesta av de där bolagen och måste fylla på med nya lån. Bokföringsmässigt hanterar man det på ett eller annat sätt men det är inte långsiktigt hållbart. Det skiter dock VD:n och andra berörda fullständigt i eftersom verksamheten inte går ut på att få fram olja i första hand utan på att omvandla banklån till privata bonusar mha lämplig företagsverksamhet. Även svårt att komma under en viss kostnadsgräns pga fysiskens lagar i det här fallet. Det kommer bli många bryska uppvaknanden framöver för allmänheten i det här korrupta systemet vi lever i det kan jag lova.

   Radera
  4. OPEC flödar sin olja för att knäcka US-canada frackarna finansiellt. Det har skapat stora spänningar inom OPEC för många medlemmar går med förlust. Rysslands arktis-satsning på olja har gått in i väggen. De kan inte producera olja med lönsamhet men måste ändå köra riggarna för fullt eftersom annar rostar de ihop i den kärva miljön. Och Ryssland måste skicka sin arme till utlandet för att "skapa yttre fiender" så att folket inte gör uppror pga brist på jobb, infrastruktur, skola och sjukvård. Det hänger ihop så härligt mekaniskt allt som händer i världen. Och ändå är det ingen som bryr sig om att lösa helheten utan man handskas med problemen ett och ett.

   Radera
  5. Niklas: Det är väst som behvöer sina yttra fiender i det här fallet. Hela systemet är baserat på att suga ut länder via skuldsättning. Därav anledningen till att man aldrig löser några konflikter utan försöker skapa och upprätthålla dem istället. Om du nångång gått runt mediacensuren och lyssnat på vad Putin säger i nåt av alla tal han hållit inför FN och andra organisationer så anser han att det måste bli ett stopp för petrodollarns härjningar. Det är orsaken. Du ser också hur innerligt förbannade väst blir när Ryssland faktiskt tänker ta till medel för att lösa krisen. Då är det plötsligt inte lika intressant längre att bomba terroriser :) Några som man tidigare som land (USA) fick ta sig precis vilka obegränsade friheter som helst för att bekämpa.

   Radera
 7. "..producible using available technology and industry practices.." är väl nyckelfrasen här. Det bivillkoret kan ändra sig snabbt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inge läs Kristians tips om Bloomberg som visar att det är kört för ny gas och kol avsedd för elproduktion i USA. Det är egentligen varför det är kört för de äldre kärnkraftsreaktorerna här också.

   Tack Kristian för det var pedagogiskt tydligt från Bloomberg.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 8. Men inte för att oljan sinat, som peak:arna felaktigt har prognosticerat i 150 år. Utan tvärtom för att utvinningen av mer lättillgänglig olja har ökat. Reserverna skrivs ned av ekonomiska skäl, inte av geologiska skäl. Peak-oljarna är återigen djupt förnedrade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du missförstått :) Eller lyssnat på några kvasi-peak-oilare :) Det är precis detta som är resultatet av peak oil. Nåt du ser i hela världsekonomin för tillfället. Oljan har blivit för dyr att få upp.. världsekonomin klarar inte av det högra priset varpå hela skiten tvärstannar.. och priset dyker. Kanske kan det få igång ekonomin.. men då är det bara en tidsfråga igen innan oljepriset når en ny högre nivå.. varpå ekonomin återigen krashar. Detta kommer upprepas och bli värre och värre för varje gång.

   Radera
  2. HMG - är det planeten jorden du pratar om eller någon annan planet. Är det jorden så håller jag inte med. .... Googla lite Times eller BBC med OPEC och Saudi och Olja.....

   Radera
 9. Niklas: Jag har redan läst så mkt om detta i många år, för mig är det ingen tvekan längre om vilka som har rätt. Ta och lyssna på den här intervjun, tror de går igenom det mesta http://www.resilience.org/stories/2015-10-08/oil-and-the-global-economy
  En annan bra intervju: https://www.youtube.com/watch?v=AdNvmIfyQPY

  SvaraRadera