Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2015-10-15 17:19

Investeringsuppslag: Oljearbritrage

Oljepriset befinner sig i contango, dvs framtida terminer kostar mer än innevarande termin. Detta gör det möjligt att idag köpa fysisk olja, som man säljer på termin och sedan lagrar till terminslösen och tjänar i princip1. säkra pengar på.

Ett problem är dock att man behöver köpa olja nog för att fylla ett lager, vilket kan handla om i storleksordningen 40-50 MSEK. I princip är upplägget säkert, då det "bara" handlar om att vänta terminsperioden ut innan oljan levereras. Vinsten blir terminspriset minus inköpskostnad, minus eventuella räntor och lagringskostnader. Då det handlar om att fylla minst en cistern eller motsvarande behövs det dock volymer.

En läsare inom oljebranschen har de nödvändiga kontakterna för att ordna detta, och beroende på hur mycket pengar man tillsammans kan satsa respektive kan få kredit på kan det bli en med dagens räntor mycket lönsam affär.

Är du seriöst intresserad eller exempelvis företräder någon marknadsaktör som en hedgefond eller liknande och är beredd att satsa miljonbelopp på detta kan du kontakta denna e-postadress. Existerande risker, som exempelvis ränterisker, skatterisker och bolagsrisker får ni diskutera själva.

Jag har inte fått någon form av ersättning för detta inlägg, om nu någon undrade. Jag lämnar ingen rekommendation, och den juridiska konstruktionen av en sådan här lösning lämnas som en övning åt de som satsar pengar på detta. Den som förlitar sig på investeringstips på Internet bör förstås omyndigförklaras, så kontakta din sedvanliga oberoende ekonomiske rådgivare före alla investeringsbeslut.
Exempel på lagringsplats.
1. Det finns inga säkra investeringar. Bara mer eller mindre osäkra.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Detta är alltså en avancerad form av gruppköp :)

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Ska kolla med min polare Finn Malmberg. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem? Äh, ring Växjö kommun direkt. I dagens historielösa samhälle har alla glömt något som hände 30+ år sen..

   Radera
 4. Om man nu inte lyckats fixa en cistern vid leverans, hälls oljan in genom brevinkastet då?
  Borde gå att lagra diskret i ett vattenfyllt stenbrott i väntan på stigande pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissningsvis måste allt finnas på plats innan spelet kan börja. Kan bli svettigt att skriva på alla avtalen på en och samma dag med alla inblandade parter.

   Radera
 5. Jag är rätt dålig på att leta efter rätt terminer, nån som vet vad prisskillnaden är på terminerna idag? Säg vid leverans om en vecka eller dylikt, mot om ett halvår eller ett år?
  Sen kostar väl frakten en slant antar jag, samt lagringsplatsen.

  SvaraRadera
 6. OT:
  Några T72or i Jobar
  http://www.liveleak.com/view?i=1d0_1444789986

  SvaraRadera
 7. Saten har väl en del gamla beredskapslager som kan fås användbara igen. Kanske nåt för Maggan att titta på nu när budgetunderskottet skenar.

  SvaraRadera
 8. Problemet med det här upplägget är väl att hyran för lagringsutrymme stigit. Det är ägarna av lagringsplatsen som får mer betalt helt enkelt.

  Det är nog inget riktigt arbritage när man räknar in hyresnivåerna.

  SvaraRadera
 9. Problemet, för att nämna några är: Vilka garantier finns att din inbetalning verkligen används till att köpa olja, så att det inte blir lägenhet i Dubai för den försigkomne entreprenören? Om företaget köper olja, vilka garantier finns att öljan levereras, så man inte måste betala in mer för att driva en tvist. Sen vilka garantier finns att den inte försvinner under lagringen? Brand ? Och till sist, när oljan skall säljas. Får man betalt efter leverans från köparen. Är köparens pengar "rena" eller är det en penningtvätt ? Och till sist. När oljan är såld och "Bolaget" fått sina pengar. Hur garanteras att pengarna kommer in på ditt konto. Kort sagt, det räcker att det finns en ful fisk längs denna kedja av affärshändelser för att dina pengar skall försvinna. Kallas för affärsrisk. Ju mer erfarenhet man har av en affärs och känner medspelarna, desto lägre risk. Engångsaffärer i något man inte gjort förut - stor risk. Jag hörde på jobbet för några månader sedan att en grupp polska professorer erbjöds köpa Olja från vitryssland.... (?). Min fråga var då - var det olja från IS eller från Libyen..... kort sagt. Köp olja utan bra due diligence och hamna i Interpols register för penningtvätt och finansiering av Terrorism.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, mest troligt är de flesta lagringsplatser redan förhyrda så den som står bakom affären kommer behöva mer pengar för att ordna lagringen...

   Radera
  2. Niklas, jag är fullt medveten om den problematiken. Därför skriver jag också "den juridiska konstruktionen av en sådan här lösning lämnas som en övning åt de som satsar pengar på detta".

   Radera
  3. IS olja.... http://www.dn.se/ekonomi/is-oljeutvinning-stors-foga-av-alliansens-bomber/ Från IS-kurdiskt området - Turkiet - Ryssland....there is no end to the possibilities.

   Radera
  4. Det är inte så vilda västern som Nkklas tror. Olja kan endast köpas från de större trafingfirmorna och de säljer inte om de anar att det finns oseriösa aktörer i kedjan. Lukasjenkos olja går via Lettland och är sanktionerad så den går inte ens att köpa mig veterligen. Angående det juridiska att pengarna går de ska vet jag inte om det är så mycket annorlunda än andra bolag?

   Radera
 10. Många tomma tankerbåtar som ligger på redderna bla vid Gibraltar kan fyllas.

  Låter kletigt att handla fysiskt med oljan.
  Går det inte att handla med terminerna i stället?

  SvaraRadera
 11. Att råvaruterminer är i contango brukar väl vara det normala, och att prisskillnaden normalt sett motsvarar lagringskostnaden, grovt räknat. Sen kan terminerna också ge en fingervisning om var spotpriset är på väg, eller snarare var marknaden tror spotpriset är på väg. Men vad jag kan se så ligger priset långt fram inte speciellt mycket högre än dagens sportpris, så med nuvarande prisbild så verkar det vara ett riskfyllt äventyr att köpa olja, lagra och sedan sälja dyrt. Dessutom kan man ju handla med själva terminerna, om man inte vill befatta sig med fysisk olja, om man nu tror på en uppgång på något års sikt.

  Tittar man sen på skifferoljan så verkar ju den nu minska, oroligheter i MÖ, decline hos många producerande länder etc. så dessa faktorer talar ju för stigande pris. I den andra vågskålen har vi risk för recession (redan ett faktum?) inte minst i Kina. Stora delar av västvärlden, Australinen mm. har bostadsbubblor som väntar på att poppa. När så sker har vi en kraftig tillbakagång i ekonomin som drar ned efterfrågan. När bobubblan spricker så sinar flödet av nya kreditpengar till börserna. Jag skulle isf. satsa på att shorta aktiemarknaden än att satsa på ett stigande oljepris... Men eftersom jag numera är högbelånad bolånetorsk så har jag inte så mycket pengar att spela med. Sitter med llite guld och amorterar på bolånet :-/

  SvaraRadera