Cornucopia?

2015-10-11 14:53

Idag är allt och alla media

I och med de allerstädes närvarande sociala media och smarta telefoner är allt och alla media idag. Det betyder att offentliga personer, åtminstone över en viss nivå eller med en tillräcklig nivå av professionalism eller ambition aldrig kan uttala sina privata åsikter, utan måste anse att alla man kommunicerar med är att jämställa med journalister.

Sociala medier, Internet och smarta telefoner har förstås många fördelar, men för "makten", offentliga personer över en viss nivå, eller personer som har en ambition på området, innebär detta att man ständigt måste tänka på att allt man gör är officiellt.

Man kan alltså aldrig uttala privata åsikter som avviker mot exempelvis partilinjen. Enda gången man faktiskt kan vara privat är t ex i diskussioner inom den organisation man tillhör, som ett partis interna diskussioner (men naturligtvis kan det läcka även där), eller när man umgås som allra mest privat - i princip enbart inom familjen, eller med de allra närmaste vännerna. Under alla andra omständigheter kan man citeras, fotograferas rent av filmas eller spelas in, och sedan publiceras i sociala medier.

Med smarta telefoner är allt och alla media idag. Tjugofyra timmar om dygnet. Allt en offentlig person gör kan publiceras på Internet.

Naturligtvis finns det ramar, den sk åsiktskorridoren, som varierar från organisation till organisation, inom vilken makthavare och offentliga personer kan uttala sig. De som avviker från åsiktskorridoren sätter också stopp för sin karriär, vilket gör att ju lägre ner man kommer desto bredare är sagda åsiktskorridor. Det är också därför man hittar de största virrhjärnorna inom politiken på kommunal nivå. Där är åsiktskorridoren väldigt bred, men om man klivit utanför den smalare korridoren högre upp så kommer man också få stanna kvar där nere i den breda korridoren för alltid.

Motsvarande är det i näringslivet. Ju högre chef eller ju större organisation man är chef för, desto smalare åsiktskorridor, och desto färre privata åsikter kan man lämna ifrån sig.

Det går alltså på inget sätt att likställa någon offentlig persons uttalanden med att det är vad personen tycker privat, och ju högre upp personen hittas, desto mer gäller detta. Skickliga offentliga personer kan dock ge sken av att uttala sig privat, men det handlar om ett noggrant övervägande, rent av med klartecken från publicister, om vad och när man kan göra detta, och hur. Så inte ens det som verkar vara privat är antagligen det.
Nej, en minister får inte ens ta en räkmacka ifred utan att hamna i media.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

11 kommentarer:

 1. Precis och det är därför i allra högsta grad ointressant (precis som Aristoteles påtalade) att lyssna på en person som inte är ekonomiskt oberoende..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är därför Trump faktiskt har en poäng. Barry är rejält överköpt.

   Radera
 2. Personer med karisma som är rappa i käften kan dock tänja en del på gränserna. Alexander bard gör det så bra att det i någon mån blivit hans varumärke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. AB är sin helt egna åsiktskorridor skulle jag vilja säga.

   Radera
  2. Ryktet säger att det inte bara är åsiktsgränserna Bard är duktig på att tänja. He he.

   Radera
  3. Peter Andersson: Visst har han det, men till skillnad från politruker är logiken omvänd - det är när han håller sig inom gränserna som hans varumärke blir hotat...

   Radera
 3. @canislupus ..det är sant men han är nog just oberoende. Hans kör dock ett slugt dubbelspel: han vinner gehör hos massmänniskorna (idol) och kan samtidig basunera ut sina politiskt inkorrekta sanningar. Förutom invandringsfrågan har jag dock inte hört honom säga något felaktigt...

  SvaraRadera
 4. Det är nog inget nytt...
  Det brukar kallas partipiskan.
  Ju större parti desto hårdare viner partipiskan.
  Kanske att man förr kunde påtala egna åsikter men var nog mest som ironiska kommentarer...
  Inte som seriösa åsikter.

  SvaraRadera
 5. Det blev ingen riktig debatt som sakfrågan här, men det är den värd, låt mig försöka så här:

  Minns ni när man tittade på nyheterna på kvällen så att man skulle kunna hänga med i snacket i fikarummet nästa dag och känna sig smart? Det var bara några år sedan.

  Nu gäller istället tvärtom att hela tiden kolla av sina sociala medier och bloggar och flash-nyhetsaggregatorer så man kan ligga steget före och sedan istället känna sig smart när de stora nyhetsprogrammen och dagstidningarna till slut får tummen ur och tar upp samma sak dagen efter (eller ännu bättre, veckan efter) att man redan har diskuterat färdigt det med sina närmaste.

  SvaraRadera
 6. Kolla in Black Mirro, en alldeles underbart skrämmande kortserie i avslutande och fristående avsnitt. Tydligen en ny säsong i görning. Inget blir sig likt efter man tittat på detta. Några avsnitt verkar ligga på youtube.

  SvaraRadera