Cornucopia?

2015-10-13 19:59

Icke-inflationen: Även Vattenfall höjer elnätpriserna med 11%

Icke-inflationen slår till igen. Nu följer Vattenfall efter Ellevio med en andra höjning av elnätpriset i år. Prishöjningen är 11% och har förstås ingenting med Vattenfalls katastrofala affärer på kontinenten att göra, utan på något mystiskt sätt har Vattenfall nu upptäckt att deras elnät är eftersatt sedan miljarder pumpats in i projekt nere i Europa.

870 000 kunder berörs av det lokala monopolet Vattenfall Eldistribution höjer elpriset med 11%.

I maj höjde statliga Vattenfall elnätpriserna mellan 3 och 4%, och man följer alltså Ellevios tradition med flera prishöjningar samma år.

Vattenfall skyller åtminstone inte på Ellevio på rent struntprat som att småskalig hushållsproduktion av solel skulle innebära ett investeringsbehov för bolaget, utan medger att driftsäkerheten i Vattenfalls elnät är usel.

Som bekant har statliga Vattenfall bränt sina pengar på att leka affär på kontinenten, istället för att investera i sitt elnät. Så alliansregimens och svampregimens fortsatta försök till affärslek i ett bolag som är van vid en monopolsituation och att ha politikerna i sina fickor hemma i Sverige får betalas av svenska elnätkunder.

VD:n för Vattenfall Eldistribution medger bolagets inkompetens och att de nu helt plötsligt hittat ett årligt ökat behov om 11% att lägga på utdelningar förbättrat elnät:
"Vi har underskattat investeringsbehoven i våra elnät. Främst i norra Sverige, men vi ser även fortsatt stora investeringsbehov i vårt södra elnät. De regionala skillnaderna är alltför stora och det behöver vi ändra på. Vi höjer avgiften för att uppfylla kundernas och samhällets förväntningar på god leveranskvalitet"
Sveriges vattenkrafts vagga nedanför fd Helvetesfallen i Trollhättan.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

30 kommentarer:

 1. Brunkolsförsäljningen och taxehöjningen kommer naturligtvis av att den s.k. Staten måste mjölka ut mer kosing från Vattenfall asap. Precis som de gjorde med SJ. Antagligen står flera statliga företag på tur att behöva leverera till statskassan. Och vi vet ju alla vilket konto som behöver fyllas på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rot, rut och jobbskatteavdrag, menar du?

   Radera
  2. Nej det menar jag inte. Jag menar flyktingmottagningen. För att prata klarspråk. Dold skatt helt enkelt.

   Radera
 2. Svar
  1. USA räknar inte med energipriser och livsmedelspriser i sin inflationsberäkning. Ganska sjukt faktiskt..

   Radera
 3. Hur mycket pengar generar 11% jöjning? Skulle vara intressant att jämföra med investeringsbudgeten. För övrigt har EOff beslutat att kasta ut nationen i mörker. Men det är klart att EOFF räjnar med att exportera asdyr solel till Sverige inom en femårsperiod.

  SvaraRadera
 4. Dock ska man tänka på att dessa extra höjningar som nu genomförs är för dom senaste fem åren där EI sänkte ribban på hur mycket bolagen fick ta ut. Detta blev rättsprocess där EI förlorade och dessa pengar får endast tas ut under den kommande fem års perioden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du att elkraftsbolagen självmant sänker nätavgifterna efter fem år?

   Radera
  2. Kan inte hur prognoserna ser ut för vattenfall men dessa extra höjningar kommer inte få vara kvar enligt reglementet. Det bolag jag jobbar på, ligger våran extra höjning på 50 miljoner under fem år (hade rätt att ta ut 120) sen försvinner rättigheten att ta ut dessa extra pengar. Vi gör en investering i nätet som kommer att ge lägre avgifter till kunderna efter 2021 än vad vi har till dagens datum, men då är inte vi ett stort misskött bolag som bara tänker vinst

   Radera
  3. Reglementet kan ändras. Speciellt som att nätet inte är byggt för förnybar elåroduktion med låg utilization och motsvarande reservkraft baserad på fossila bränslen.

   Radera
  4. Struntprat med förnypbar elproduktion för hushållen. Att ha egna solceller motsvarar att kunden stänger av sin varmvattenberedare och alla element dagtid och sedan slår på dem kvällstid. Klarar inte elsystemet det?

   Radera
  5. Det behöver inte all vara struntprat. Den egenproducerande elanläggningarna är inte alltid trefas och även i de fall de är det så kan de även då skicka ut obalanserad trefas i systemet (t.ex. om en enfasbelastning i hemmet tagit lite aven fas).Det gör att om det t.ex. i ett villaområde med många egenproducenter kan behövas ta lite mera höjd i ledningskapacitet för en mer obalanserad trefas än i ett traditionellt nät med en fint balanserad trefas från en källa.

   Men som jag sa i ett tidigare inlägg, det betyder ju inte att det krävs såmcket som 11% taxehöjning för just det.

   Radera
  6. Cornu, om femton år står kkverken stilla. Det är 45 % av produktionskapciteten.

   Var kommer den elen från?

   Att släcka elelementen och vvb gör någon eller några % på förbrukningen.

   Radera
  7. Rickard just nu står kk för under 35% och nettoexporten för 9%. Utbyggnaden av vindkraft har tagit paus och effektivisering går långsamt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Nanotec, den effektivisering som kan göras idag inom industrin är främst nerläggning av serverhallar och andra storförbrukare som ger få jobb, samt mindre klimatanläggningar/Ventsystem inom alla sektorer. . På privata sidan är det klart mindre hemelektronik. Mindre vattenförbrukning då renvatten och avlopp står för flera % av elförbrukningen.

   Att varvtalsstyra motorer ger en del besparing.

   Samt att inte exportera. Förnyelsebar energi är en energi, inte effektkälla. Varje MW måste paras med reservkraft på ca 500 kW.

   Radera
  9. Rickard Ohlin

   Idag är nyckeln. Vi kan inte omedelbart effektivisera allt. Vi kan inte omedelbart bygga ut något. Men vi kan omedelbart börja höja tempot. Kanske är höstens internationella förhandlingar om växthuseffekten det som avgör även svensk utveckling närmaste åren.

   Tycker inte vi ska lägga ner storförbrukare av el. Möjligen får de själva fatta det beslutet om elen blir för dyr för respektive företags lönsamhet. Klimatanläggningar mm kan nästan alltid förbättras lönsamt även med dagens pressade elpris. Varvtalsstyrning mm hindras ofta av subventionerad el och främst slentrian inom företag för elen står för mindre än 10% av företagets kostnader och utdefinieras därmed från de viktiga besluten.

   På den privata sidan är det nog få som vill avstå från sin hemelektronik, men många som kan tänka sig effektivare värmepumpar och ventilation med värmeväxlare. Led blir snart effektivare och främst billigare även för starkare belysning så den delen är på god väg.

   För att också ta upp produktionen så har du fel att varje MW från förnybart måste ha reservkraft på ca 500 kW. Försök att bevisa det. Vi måste ha reservkraft och har nu en betydande sådan för att klara när tex en kkreaktor måste snabbstoppas.

   I min bild av framtiden, just nu, verkar solenergi tas tillvara i allt snabbare takt lite söder om Sverige. Kostnaden för detta ligger nästan helt i investeringen och har dramatiskt fallit år för år. Inget stopp för detta prisfall per kWh verkar ligga nära i tid. Flera intressanta projekt för fusion pågår som tror sig få fram något lönsamt inom 10-15 år och det är de ca 50 år som normalt ansetts sedan sådär 50 år tillbaka.

   Jag anser att vi fortsatt ska öka både export och import av elenergi. En kraftfull snabb utbyggnad/ modernisering av den långväga kraftöverföringen behövs både i Sverige och internationellt.

   Om vi inte de största länderna kraftfullt försöker styra bort från vår extra växthuseffekt kommer effekten av peak fossilt att drabba också världsekonomin hårt. Speciellt bekymmersamt ser jag kol som nog i en sämre framtid börjar brännas i stor skala under mark och hav för att få fram användbar gas tillsammans med en hel del CO2.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 5. Helt omöjligt är det inte, alltfler egenproducerad el och ett ökat behov av reglerkraft från vattenkraften i norr (mer vindkraft) skulle säkert kunna motivera en del investeringar. Ta sen de finska kärnkraftverken så finns det säkert ytterligare skäl. Sen är det naturligtvis frågan om taxan behöver höjas 11%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart det måste finnas korn av sanning annars skulle man inte våga säga så här. Det skulle snabbt spridas att de då ljuger. Nej, jag tror de väljer att överdriva. Hur kan de så totalt missbedöma till den graden? Ett privat företag hade varit betydligt tidigare ute. Men nu är de ju ett monopol som bedriver monopolistisk konkurrens. Precis som bankerna har de ett stabilt kundunderlag trots kundflytt(jmf banker).

   Radera
 6. Med de politiker vi har i Rosenbad skullevjag inte bli förvånad om de står bakom för att kunna göra större uttag. Dold skatt med andra ord.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker man ska låta VF klara sig bästa man vill varvid resultatet får utvisa hur duktiga de är. Hade vi politiker med ryggrad så hade inga avgiftshöjningar tillåtits. Skulle VF få problem typ likvidationskrav enligt ABL så är det bara att peta ledning och extern styrelse(med skam för dem) varvid man tvingas att först då pytsa in erforderligt skattebetalar kapital. Slut på monopols-höjningar .

  SvaraRadera
 8. ""Vi har underskattat investeringsbehoven i våra elnät....." Pyttsan. Möjligen underskattat vad det kostar men det kommer lägligt nu när elpriserna är/varit låga......underskattat intäkterna? Säkert. Budgeten visade på inkompetens.

  SvaraRadera
 9. Länge leve oligopolet. Undrar om såssar/kommunister får ett leende på läpparna när räkningen dimper ner? Det skulle tagit hus i helvete om ett privat bolag hade höjt avgiften med 11%. Men det är nog ok för vänster folket nu, intäkterna går ju till staten som kan lägga dem på meningslösa projekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tog inte hus i helvete när Ellevio höjde motsvarande.

   Radera
  2. Det sovande folket reagerar bara när bränslepriset höjs med några ören, och om skatter kan höjas utan att någon reagerar så ska du inte tro att någon Svensson kopplar Vattenfalls prishöjningar till politikerna.

   Radera
  3. Cornu.

   Det vette fan om jag ser ellevio som ett privat bolag. De verkar i ett oligopol, det är inte precis som om de har några konkurrenter.

   Radera
 10. Detta handlar enbart om att förstärka stadskassan.

  SvaraRadera
 11. Det jag hört om vattenfall är inte bra. Stressig och ineffektiv organisation.

  Jag vet dock inte vad man ska göra åt saken, finns knappast någon snabbfix. De sitter ju där och förvaltar stora tillgångar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har i åratal ansett att Vattenfall ska delas upp i tre produktionsbolag och ett för distribution till slutkunder. Nu behövs givetvis ett ytterligare för avveckling av idiotinvesteringarna utomlands. Om detta är ett snabbfix kan diskuteras men det skulle vara lönsamt även med exakt samma ägande även om jag föredrar en försäljning där ägandet helst stannar i Sverige.

   De tre produktionsbolagen är AB Vatten, AB Kärnkraft och AB Övrigt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 12. Det är väl en marknadsdom som ger dem dessa möjligheter!
  Ersättning för nätet får höjas så det täcker nyproduktion inte gamla investeringar-typ.
  Pengar har aldrig varit nåt som nån vill undvika. Det finns fler Nu-eons därute som lockar! EON kanske?

  SvaraRadera
 13. Om de nu måste investera kraftigt får de väl ta upp lån och slå ut det över tiden, typ 20 år. 11% i dessa tider är väldigt mycket. Solklart fall av utnyttjande av ställning, skall inte energimarknadsinspektionen utreda och tillse att det fungerar ?

  SvaraRadera