Cornucopia?

2015-10-14 09:08

Icke-inflationen: Apple höjer app-priserna med upp till 11%

Med påståenden om en starkare amerikansk dollar ska nu Church of S:t Jobs (NASDAQ:AAPL) höja priserna på appar till iPrylar med upp till 11%. Den svenska icke-inflationen skördar alltså nya segrar.

IDG/MacWorld rapporterar att priset på de billigaste apparna höjs med en krona från 9:- SEK till 10:- SEK, eller ca 11%. Prishöjningarna skulle genomföras idag onsdag, men verkar ännu inte slagit igenom än. Kanske morgon amerikansk tid? Så skynda fynda...

De billigaste apparna höjdes 29% i pris i våras, från 7:- SEK till 9:- SEK pga nya momsregler inom EU.

Som alla ser på charten nedan har dollar stärkts kraftigt mot svenska kronan både under året, och den senaste tiden. Att det ser ut som att dollarn i själva verket gått kräftgång mot kronan och att dollarn i själva verket istället kraftigt försvagats sedan början av augusti är bara ett eko av egots vibrationer.
Dagschart USDSEK. Ju högre desto starkare dollar. Tycker du det ser ut som att dollarn i själva verket blivit svagare så ser du alltså fel. Det är bara egots vibrationer som får dig att tro det.

Huruvida prisändringen på grund av "starkare dollar" kommer innebära att priserna kommer sänkas när kronan blir starkare lämnas som en tankeövning åt läsaren.

Appar ingår gissningsvis inte i SCB:s KPI-beräkningar och oavsett så skulle man nog räkna ut att priserna i själva verket sjunker eftersom apparna blir bättre och bättre för varje version och buggfix, så priserna sjunker egentligen. Detta kallas kvalitetsjustering (eng hedonics). Och sedan finns ju alltid substitution - om appar höjs med 11% i pris så substituerar man detta för inköp av papperslösningar istället, som inte stigit i pris.

Seriöst, så är förstås appar en ganska liten del av ekonomin. Men att byta ut appar mot något annat är inte relevant, inte ens att byta en iPhone mot en Android, eftersom man har avsevärda investerade kostnader i en iPryl och skulle behöva köpa alla appar igen vid plattformsbyte.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

8 kommentarer:

 1. Zoegas kaffepaket har minskat till 450 gram vilket är 11%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt uppgift skulle Zoegas sänka priset med 10% också. Att det inte gjordes direkt berodde tydligen på att de gamla paketen tog slut tidigare än väntat.

   Radera
 2. Min tes är att inflationen mäts på ett sätt som gör att man får fram den siffra man behöver för att kunna motivera åtgärder av helt andra anledningar. Anledningar som är för svåra att förklara för allmänheten och politikerkastet. Gränsande till konspirationsteori, det medges.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inflation behövs egentligen inte det är bara påhittat av banker.
   Inflation förstör våra pengar och då måste vi fylla på med nya pengar som bankerna tillverkar och lånar ut mot ränta.

   Inflation är något bankerna blir rika på, därför har vi inflationsmål på 2%
   Vår ekonomi fungerar nu med noll inflation.
   Det mesta som sägs om ekonomi är bara påhittat av banker för att gynna bankerna, vetenskap finns inte i våra ekonomimodeller.

   Riksbanken kan tillverka pengar och köpa upp guld av Boliden, riksbanken får guld i valvet och ekonomin får pengar som går till hårt arbete och inte bostäder.
   Bankerna får inga ränteintäkter på dom pengarna därför gör inte riksbanken så.

   Att folk tror på det bankerna har hittat på är helt otroligt.

   Radera
  2. Varför ska privatbanker trycka upp alla nya pengar?
   Riksbanken är laglig utgivare av pengar, riksbanken kan köpa upp guld direkt av gruvor, vi får en större guldreserv och ekonomin får pengar som går till hårt arbete.

   Det finns inget som förhindrar att vi gör så, Men nationalekonomi handlar inte om att få ekonomin att fungera det handlar enbart om att berika storbanker.
   När bankernas påhitt kraschar så ska ni skattebetalare ge pengarna till banker.
   Det är riksbanken uppgift att rädda banker.

   Radera
 3. Hmmm Löfvens förtroende har rasat 11% de senaste 11 månaderna.......skumt..

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Inte längre. Här går det verkligen undan i svängarna.

   Radera