Cornucopia?

2015-10-24 15:16

HSBC varnar för svenska skuldbubblan

Bloomberg rapporterar om en HSBC-rapport där Sverige utmålas för en av de ekonomier som löper störst risk att gå in i en kris. Detta tack vare de svenska hushållens skuldbubbla, bostadsbubblan och nollräntedriven konstgjord ekonomisk tillväxt.
Redo för vintern?
Sverige pekas tillsammans med Norge ut som länder där tillgångspriserna (bostadspriserna) och hushållens skulder är i en bubbla, med stor risk vid högre räntor eller en lågkonjunktur. Räntorna är redan rekordlåga och räntesänkningar kan rimligtvis inte längre användas för att rädda ekonomierna nästa gång.
"He notes that in Sweden and Norway, high levels of household debt and rising house prices are combining with central banks that have already cut interest rates to record lows. "This leaves them vulnerable to financial stability risks that could leave the economies exposed to any downturn or, at some later stage, a rise in rates,""
Sammantaget listar man följande länder som extra utsatta för skuldsättningen: Malaysia, Indonesien, Sverige och Norge.

Även Business Insider skriver om rapporten och citerar HSBC, som verkar mena att den svenska ekonomiska tillväxten är ohållbar.
"In Sweden, inflation remains very low (prompting negative rates and possible further easing to come) and investment has boomed suggesting that the recent run up in growth may not be sustainable."
Man kan förmoda att HSBC drar slutsatsen att den svenska tillväxten beror på att räntan kapats till negativa nivåer, ett knep som knappast kan återupprepas, utan bara handlar om konstgjord andning. Svårt att inte hålla med om en sådan slutsats.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

22 kommentarer:

 1. "Could", "may". Det låter inte så allvarligt. Vi litar på Ingves och regeringen och alla banker som förmodligen inte håller med. HSBC, vad vet de om att ratta en humanitär stormakt? Vad förstår de om svensk ekonomi?

  Allt till alla, allas lika värde etc...

  SvaraRadera
 2. Har de medräknat migrationstillskottet?
  BNP ökar betydligt när vi får del av biståndet!

  SvaraRadera
 3. "Man kan förmoda att HSBC drar slutsatsen att den svenska tillväxten beror på att räntan kapats till negativa nivåer, ett knep som knappast kan återupprepas, utan bara handlar om konstgjord andning."

  Bankerna tillverkar mer pengar med nollräntan men där är vägen nu slut.
  Riksbanken kan tillverka pengar och bara ge staten pengarna då fortsätter ekonomin att fungera.

  Sen finanskrisen har bankerna tillverkat ca 1000 miljarder och lånat ut till bostadsköp, ingen inflation fick vi.
  Det blir ingen hyperinflation av att trycka pengar i en kris.

  Är det så svårt att förstå att bankerna konspirerar mot staten, bankerna vägrar gå med på att riksbanken trycker pengar och ger pengarna till staten.
  Dom pengarna får inte bankerna ränteintäkter på därför får vi inte rädda ekonomin.
  Riksbanken är laglig utgivare av pengar det är inte bankerna dom bryter mot lagen. 1904

  Från riksbanken
  http://www.riksbank.se/sv/Riksbanken/Historia/Viktiga-artal/1900-talet/
  ”1904 Riksbanken får ensamrätt att ge ut sedlar (beslutet fattades
  1897). Först i och med detta beslut kunde Riksbanken få en
  penningpolitisk betydelse i modern mening, eftersom monopol på
  sedelutgivningsrätten är en förutsättning för kontroll av de
  penningpolitiska medlen. Ensamrätten var en följd av det upprepade
  kravet på att privatbankerna skulle fråntas rätten att ge ut sedlar.
  Man ansåg, att den vinst som privatbankerna fick från sina sedlar,
  likaväl kunde tillfalla staten.”

  Politikerna har inte gett bankerna rätten att trycka upp digitala pengar det har banker tvingat på oss.
  Bankerna har skapat en modell som inte fungerar och dom tänker fortsätta förstöra vår ekonomi, för dom gör pengar och landet får gärna gå under bara dom har det bra.

  Alla pengar kan inte tillverkas som en skuld till banken för då ökar skulderna hela tiden och det leder till en kris.

  SvaraRadera
 4. Det blir en nice krasch när fastighetspriserna halveras på åtta månader och bankerna går i konkurs men räddas av staten och hemlösa bolånetorskar reser sig och skjuter alla bankers, politiker och journalister.

  SvaraRadera
 5. Själv ber jag till gudarna om att bubblan ska hålla i sig i 3 år till iaf.

  SvaraRadera
 6. Bankerna och riksbanken är lierade med varandra.
  I en sund ekonomi skall ej bankerna vara det mest vinstdrivande vilket det nu är.
  Lånekredit i en ekonomi kan aldrig beskrivas som en ekonomisk tillväxt.
  Riksbank och regering är ansvariga för nuvarande läge.
  Kommande kriser kan ej skyllas på någon annan än de vilka skapade den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt att ge Riksbanken skulden för den uppkomna situationen när Ingves på alla vis försökt få politikerna till att göra något för att stoppa skuldsättningen. Riksbanken har inte befogenhet till att lagstifta om amorteringskrav eller slopade ränteavdrag. De vägrade ju under en period att trots deflationstryck sänka räntorna med hänsyn till hushållens skuldsättning trots starka påtryckningar från politiker och ekonomer som Lars E O Svensson. Riksbankens enda egentliga uppgift är att ju försöka hålla inflationen kring 2 %, det är enbart därför man har sänkt räntan.

   Ansvariga för hushållens skuldsättning är såklart först och främst hushållen själva. Men de enda som hela tiden haft möjlighet att stoppa bostadsbubblan från att nå farliga nivåer är politikerna i riksdagen. De hade kunnat avskaffa ränteavdraget och lagstiftat om amortering på 30 år för flera år sen.

   Radera
  2. Grundproblemet är riksbankens manipulering av räntan, man kan likna det vid att fortsätta att supa när man borde sluta..

   Radera
  3. @kim: Jo, rent politiskt så borde man ha vidtagit åtgärder i Rilsdagen för länge sedan. Men tyvärr är nu det nu ingen som ta första steget för det kommer inte leda till föer röster troligtvis. Istället kanske det ser enklare ut att vänta tills det kraschar av sig självt och sen kräva åtgärder.

   Radera
 7. Bankerna och riksbanken är lierade med varandra.
  I en sund ekonomi skall ej bankerna vara det mest vinstdrivande vilket det nu är.
  Lånekredit i en ekonomi kan aldrig beskrivas som en ekonomisk tillväxt.
  Riksbank och regering är ansvariga för nuvarande läge.
  Kommande kriser kan ej skyllas på någon annan än de vilka skapade den.

  SvaraRadera
 8. Noteras bör att BNP/capita inte rört sig nämnvärt sedan 2006. Ökningen av penningmängden (M3) ligger å skvalpar på +8,8% per år.Genomsnittlig ränta som hushållen betalar är 2,47 % så även om det är mycket pengar och nya pengar, så är det inte extremt betungande i dagsläget. (http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/BNP-per-capita/?from5051=2006&to5051= & http://www.scb.se/Statistik/FM/FM5001/2015M08/FM5001_2015M08_BR_FM5001BR1509.pdf)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ökningstakten av hushållslån ligger på strax över 7 %. Hushållen betalar ungefär 80 miljarder i räntor per år. (källa som ovan)

   Radera
 9. Vi måste få upp inflationen till 2 procent. Räntevapnet är uttömt så vi måste driva statens finanser med underskott. Men för att få upp inflationen ska inte staten finansiera underskottet med lån utan istället "trycka pengar".

  När inflationen stiger följer räntan med upp och vi får ett normalare ränteläge och bostadspriserna slutar stiga. Om vi staten samtidigt använder dom "nytryckta" pengarna till att bygga hyresrätter hålls villa och br priserna nere.

  Dom nytryckta pengarna sänker kronans värde mot andra valutor vilket gör att det blir billigare att producera i sverige och arbetslösheten sjunker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inflationen är långt över 2 procent redan?

   Eller syftar du på KPI; att vi måste få Samsung och Apple att sluta produktutveckla sina apparater så att prisökningarna slår igenom på KPI istället för att obfuskeras bort av tjänstemän?

   Lite svårt att hänga med när 2%-anhängarna drar igång. Det var ju ganska länge sedan, pga 2%-anhängarna, som räntan "kan" följa med upp pga skuldsättningen som uppstått.... ja, pga 2%-anhängarna.

   Radera
  2. Valutor ska inte manipuleras för det leder till sneddrivningseffekter och misshushållning av resurser. Valuta är ett betalningsmedel och det finns ingen anledning att trycka nya pengar osv. Centralbanker bör avskaffas eftersom de själva är roten till många problem. När ett land går dåligt behövs reala insatser, inte massa devalveringar eller räntedopning.

   Radera
 10. Jag säger som Tjorven - Fy bubblan...

  SvaraRadera
 11. Alternativ till krasch på Bostadsmarkanden?
  Penningsvärdet kraschar. Ett frimärke kostar en miljard.
  Du pantar dina tomglas, tar pengarna och återbetalar dina bostadslån
  Alla som inte har lån är loosers

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sån extrem inflation är väl inte sannolik om vi inte får en allvarlig brist på resurser? Men visst har nog riksbank och stat möjligheter att styra vilken grupp som ska förlora mest, låntagare eller långivare. Hittills har de gynnat låntagare så vi kanske kan utgå från att de kommer fortsätta med det. Då blir det win så länge man kan betala räntorna. Men vem vet vad som kommer hända? Det enda som är säkert är allt är väldigt osäkert.

   Radera
  2. @stefan till: Orättvist mot dem som inte har lån (tex jag). Som sett bostadsracet som ekonomiskt eroderande och därför valt att inte hoppa på tåget.

   Radera
 12. Tänkt om det är så att nuvarande regering blir mer eller mindre tvungen att föra alliansens, eller egentligen det Bprg talade om- mål att skapa en löntagarklass i Sverige som som kommer besätta just de lågavlönade arbeten som det mumlats om då och då. Service yrken och dylikt. Och därigenom också göra ha demografiska mål. Jag spekulerar lite vilt här. Tror inte det skulle vara någon bra lösning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi slipper ju åtminstone i framtiden höra att Socialdemokratin byggde Sverige. Detta då vi vet vilket parti som satt vid köttgrytorna då välfärden revs ned.

   Radera