Cornucopia?

2015-10-04 17:06

Har du larm i din bostad?

Larmföretagen hävdar att blotta närvaron av larm minskar risken för inbrott. Samtidigt har faktiskt bostadsinbrotten generellt minskat så färre inbrott har inte nödvändigtvis med larm att göra. Har du själv larm i din bostad.

Anledningen till att jag tar upp frågan beror på att Verisure refuserade bloggen till deras affiliateprogram, som kunde gett mig provision på 25:- SEK per person som tecknade sig för ett larm via bloggen. Tydligen vill man inte ha bloggens köpstarka läsare som kunder. Så då väcks genast tanken huruvida larm faktiskt spelar någon roll, eller om det likt försäkringsbolagen handlar om att man betalar för den inbillade känslan av trygghet och inte någon faktiskt trygghet.

Svara gärna på enkäten nedan. Någon okänd bugg gör att åtminstone inte jag ser enkäten nedan. Ni kan dock rösta på den genom att klicka på denna länk.

Säkerhet för en bostad ska förstås inte bygga på ett enkelt skalskydd i form av lås på dörren och larm. Naturligtvis ska man ha både lås och larm, men det behövs fler nivåer av säkerhet än så.
 1. Yttre skalskydd. Låsta grindar och höga staket etc, som gör det svårt eller när omöjligt att ta sig fram till bostaden utan att väcka misstanke vid observation utifrån. Ser inte så diskret ut att klättra över en grind. Dock bör man ha insyn på tomten så inga höga murar eller liknande.
 2. Yttre säkerhet. Här är en tränad vakthund, gärna en för ändamålet uppfödd rottweiller, doberman eller schäfer en lagom nivå att ha gående fritt såväl dag- som nattetid. Därtill kan rörelsedetektorer och belysning vara lämpligt, kalibrerat för att inte reagera på hunden. Fördel med det, åtminstone för oss på landet, är att man då även slipper att den reagerar på rådjur eller räv. Som hunden oavsett håller borta.
 3. Skalskydd. Lås och larm med åtgärd. 
 4. Skyltad kameraövervakning. Som både backar sina foton till dold hårddisk i bostaden, såväl som off-site. Utan skyltning är kameraövervakningen meningslös, precis som larm. Lämpligt är att man har minst två hårddiskar - en som är dold, men lätt att hitta, och en som är dold på riktigt, och dessutom fastmonterad eller inlåst i ett säkerhetsskåp. Naturligtvis ska kameraövervakningen, likt larmet, köra på någon form av UPS. Annars är det bara att bryta strömmen. Kamerorna ska förstås även fungera i mörker.
 5. Låsta dörrar inomhus. Att rutinmässigt låsa specifika dörrar inomhus kommer fördröja avsevärt, vilket är en bra kombination med larm. Lås gärna dörrar till rum och utrymmen utan något av värde.
 6. Inbrottsdimma. Med dimgeneratorer kopplade till larmet, så kan det lätt ta en timme innan man kan se något i bostaden, och kombinerat med åtgärd blir det helt meningslöst att göra inbrottsförsök.
 7. Honungsfällor. Ha stöldbegärligt gods avsett att bli stulet liggande framme, t ex någon söndrig iPhone av ny modell, sprit, virussmittad bärbar (spårbar Find My Mac etc) dator mm. Samtidigt har hemelektronik blivit så billigt och med så dåligt andrahandsvärde att de är förvånansvärt oattraktiva vid inbrott - det är smycken, pass, betalkort och kontanter som gäller - du kan alltid ha något avslutat betalkort liggande framme så blir alla nöjda och glada. Dessa saker är också lätta att lägga i ett kuvert och posta till sig själv för tjuven, så vederbörande snabbt blir av med stöldgodset. Vilket inte gäller större hemelektronik. Gissningsvis bidrar den allt billigare hemelktroniken till färre bostadsinbrott. Mer lönsamt och riskfritt att ägna sig åt nätbedrägerier istället.
 8. Säkerhetsskåp. Saker man faktiskt inte vill ska bli stulna ska förvaras i säkerhetsskåp, bultade i byggnadens stomme. Ha dock flera sådana skåp, där de synliga är honungsfällor. Faktiskt värdefulla saker har man i andra bultade skåp som ska vara dolda och svåra att komma åt. Just kombinationen med larm med åtgärd (grannar är bäst, alltid snabbare än väktare) gör att inbrottstjuvarna har begränsat med tid. Man kan också diskutera om säkerhetsskåpen ska ha kodlås eller nyckel. Bäst är nyckel, då t ex hemrån därmed blir meningslösa om personen med nyckeln inte är hemma. Annars kan koder utpressas över telefon. Är personen med nyckel hemma är ändå alla säkerhetsskåp meningslösa och kan lika gärna stå upplåsta, då du kommer öppna dem till slut, frågan är bara hur skadad du eller till dig anhöriga blir först. Med anledning av hemrånrisken kan det vara bra att t ex nattetid ha en låst säkerhetsdörr upp till övervåningen med sovrummen, som därmed blir ett slags enkelt och billigt panic room, som åtminstone fördröjer tillräckligt länge för att man ska hinna larma omvärlden.
 9. Slutligen ska man förstås aldrig ha något hemma, som man inte accepterar blir stulet. Det enda som inte går att ersätta eller kan vara skadligt att förlora i dagens moderna samhälle är data (förutom sitt liv och hälsa, förstås). Ha alltid krypterade hårddiskar och off-site backuper så kan du sova lugnt.
Larm är förstås bra, men först en rejäl uppsättning tränade huggtänder. Dessutom går sådana biologiska larm på biobränsle (hundmat) och fungerar även om elförsörjning och kommunikationer är brutna. Därtill kan man ta dem med sig som mobilt skydd vid motion.

Ser man på vad t ex Verisure tar betalt för sina larm så ter sig en rottweiler som en billig lösning. Dock, tränade vakthundar kostar en bit, men man kommer ganska långt även med sällskapskvalitet av rätt ras, så länge de inte avlats sönder allt för mycket, och fortfarande har kvar attityden.

Men bäst är förstås en kombination av alla sju ovan.
Den här inrättningen är mest till för att producera en sk polisanmälan, som ditt försäkringsbolag kräver vid inbrott.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

54 kommentarer:

 1. Skylta om kameraövervakning känns ju som att påminna tjuven om att maskera sig innan han går vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och skylt med larm påminner om att ta på hörselskydden...

   Radera
  2. Utan skylt är det olagligt att ha kamera även om det är på privat mark eller t o m innomhus. Knäppt men sant.

   Radera
  3. @Kristian Bara att strunta i lagen för att istället lösa uppgiften. I dagens krigs-Sverige så bryr sig polisen ändå inte.

   Radera
  4. Cornu: nja skylt om larm säger väl förvisso det, men det har också inverkan när de recogniserar. Det är "minuspoäng" på sådana bostäder, och finner de iinte tillräckligt pluspoäng så väljer de ett annat. Skyddet normala dödliga kan uppbringa är mycket beroende på att det finns andra alternativ att göra inbrott i. Mär det gäller kamera så är ju nyttan att man kan identifiera brottslingen och knappast något som torde avskräcka.

   Kristian: nej inte alls, det är fritt fram att ha kameraövervakning i sitt hem utan att skylta om det (har jag för mig). Skall du ha övervakning som kräver skyltning så krävs det också tillstånd.

   Radera
 2. Truppmina 12 i kukhöjd infälld i ytterdörren. Funkar även när Jehovas kommer på besök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Taskigt för grannsämjan eftersom de har rätt bra penetration, speciellt enstegstätade fasader där du lär svepa kulkärven genom hela kvarteret... Eh, du får nog bjuda på många grillkvällar efter en sådan social fadäs.

   Radera
  2. Alla hatar ju Jehovas, så det jämnar ut sig.

   Radera
  3. Du har aldrig bjudit in dem på kaffe och diskussion tills att de springer skrikande ut ur huset ?

   Radera
  4. Jag har bjudit på kaffe men inte fått dem att skrika, B D borde klara av det.

   Radera
  5. Försvarsladdning 21 heter den sedan truppminor förbjöds i Sverige. Funkar föralldel på samma sätt som tidigare.

   Radera
 3. Har Verisure med kamera och åtgärd. Tror att dekalerna på fönster och vid infarten är avskräckande, åtminstone för den genomsnittlige pundaren. Nu har det inte varit några inbrott i området ändå under de tio år som jag har bott här, vilket kanske beror på att de flesta har larm, eller så beror det på att layouten på området är av typ cul-de-sac, som i sig troligen avskräcker då alternativa flyktvägar saknas.

  SvaraRadera
 4. Det bästa skyddet är nog att inte ha allt för stöldbegärliga saker i hemmet.

  Finns det för övrigt någon som har en åsikt kring spårvätska som t.ex. smartwater?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spårvätska etc förutsätter ju att polisen inte bara lägger ner pga "brist på spaningsunderlag" (dvs trots foton, vittnen, glömd identifikation som tjuven tappat, att ditt stöldgods ligger till salu på Blocket, att din iPhone är spårat med Find My iPhone till en specifik adress etc).

   Radera
  2. En tjuv kan bara gissa om det finns stöldbegärliga saker eller inte i huset. Så det är inget skydd mot inbrott att inte ha stöldbegärliga saker i hemmet.

   Radera
 5. Eller så bosätter man sig på någon plats där 1-9 inte spelar någon roll. Att bo tryggt är livskvalitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var är det? En kobbe i öländska skärgården där man måste egen båt ?

   Radera
  2. Var är det? En kobbe i öländska skärgården där man måste egen båt ?

   Radera
  3. Fasta Åland. Cykel räcker.

   Radera
 6. Har precis flyttat till villa och är osäker på hur jag ska göra. Sitter ett larm i huset som Verisure vill koppla på (3-4k/år). Eftersom jag varit osäker så har de bjudit på 3 månader fritt för att testa. Jag är inte övertygad, känns som det enda man betalar för är lite klistermärken. Innan väktaren kommer (bor i liten håla) så lär tjuven redan rensat allt han varit sugen på. Visst avskräcker det säkert någon men då finns det villor mindre centralt att göra inbrott i som dessutom inte har massa grannar.

  SvaraRadera
 7. Att tänka på gällande "fria väktarutryckningar" som annonseras av dem som säljer larm med abonnemang, det gäller om det är ett A-larm dvs flera sektioner som utlösta. Inkommer B-larm, en sektion, är det lågprioriterat då det ofta är tekniskt fel. Mer genomtänkta/dyra lösningar hos företag har ett komplett larmsystem med larm på varje ruta där tjuven kan gå in och sedan rörelsedetektorer och inte bara ytterdörr+rörelsedetektorer som hos den vanliga villan.
  Men larmcentralen ringer säkert tids nog och frågar om man är beredd att hosta upp 2499 kr för ett ryck, väktare på plats inom 30 min och tjuven klar med verket.
  Inget slår grannar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verisure har väl numera kameror i sina rörelsedetektorer (man kan nog ha mkt kul på jobbet där ...) och tittar väl därmed på vad som utlöst larmet, då detektorn rimligtvis tar foto samtidigt. Så de kan se om det är en person eller fellarm. Tror jag.

   Radera
  2. Ja så är det. Larmcentralen ringer och meddelar vad de ser på bilderna några sekunder efter att larmet gått. Om man själv är på bilden så meddelar man det, är det någon annan ringer de polisen. Bilder skickas bara om larmet går så det går inte att "titta" in hemma på skoj. Vill man ha sån funktionalitet finss billiga webkameror.

   Radera
  3. Hur säkerställer man attde bara kan titta när larmet går?

   Radera
 8. Att tänka på gällande "fria väktarutryckningar" som annonseras av dem som säljer larm med abonnemang, det gäller om det är ett A-larm dvs flera sektioner som utlösta. Inkommer B-larm, en sektion, är det lågprioriterat då det ofta är tekniskt fel. Mer genomtänkta/dyra lösningar hos företag har ett komplett larmsystem med larm på varje ruta där tjuven kan gå in och sedan rörelsedetektorer och inte bara ytterdörr+rörelsedetektorer som hos den vanliga villan.
  Men larmcentralen ringer säkert tids nog och frågar om man är beredd att hosta upp 2499 kr för ett ryck, väktare på plats inom 30 min och tjuven klar med verket.
  Inget slår grannar.

  SvaraRadera
 9. En stor enkät bland inbrottstjuvar i England tyder på att tjuvarna själva tycker att det allra jobbigaste är - en hund. Även en liten en. Läste också att polisen i Stockholm frågat de får inbrottstjuvar vad som kunde få dem att välja annat objekt, det var just när varon av hund som, om jag minns det rätt, 7 av 10 avstod. Kan rekommendera Hovawart för dess robusthet och förmåga att växla från lugn till skarp i rätt ögonblick.

  SvaraRadera
 10. Har mest larm pga av brandrisk. Kanske dumt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brandlarmet är väl minst lika viktigt som inbrottslarmet. Börjar det brinna när.du inte är hemma så kommer brandkåren betydligt snabbare med brandlarm som är kopplat till en central än om det börjar tjuta lite inne i huset och någon granne (om du har någon) ska fatta vad som är på gång och larma.

   Radera
 11. Inget larm men massor med larmdekaler

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räcker gott skulle jag tro. Det viktiga är att tjuven väljer grannens hus utan larm istället för ditt...

   Radera
 12. Tror inte på att en rottweiler är en billigare lösning än ett larm. Ett besök hos veterinären kan lätt kosta årsavgiften på ett larm och sedan har du en hög avskrivningskostnad och hundmat är billigt.

  Bättre mot inbrott är givet men sämre mot brand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte tala om hunddagis som är dyrare än vanligt barndagis. Dessutom måste man gå på utvecklingssamtal med hunden.

   Radera
 13. Läste att nu mer kan inbrottstjuvarna slå ut både larmet och telefonnätet ganska enkelt,så det känns meningslöst med larm.
  Jag har nyckeln i dörren från utsidan istället... En gammal inbrottstjuv bekräftade att han skulle aldrig gå in om nyckeln sitter i dörren,för då tror han att det är en fälla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan med fördel kombineras med en välkommen skylt.

   Radera
 14. Hade besök av en Verisure-säljare för några veckor sedan som ville att vi skulle köpa deras tjänst (jag har larm men inte kopplat till central). Han visade sina bilder och beskrev vad de erbjöd. Kokade i princip ned till att det är larmdekaler som får tjuven att gå till nästa hus och att deras faktiska tjänst är att "städa upp om tjuven stökat till det så att dina barn inte blir rädda när de kommer hem från skolan". (En av bilderna i presentationen var två söta barn gående med skolväska). Efter att jag sagt åt homom att jag tycker att det är en fruktansvärd oetisk säljteknik att spela på föräldrars rädsla att utsätta sina barn för fara/otäcka upplevelser och att jag hoppades att han därför aldrig säljer ett larmpaket till någonsin, blev det lite tryckt stämmning resten av mötet...

  Kan tillägga att jag bor i en villa i en närförort till Stockholm där alla har larm. Hindrar dock inte att det sker 2-3 inbrott under semesterperioden varje år i området - i villor som har larm med utryckning... Dock inget på våran gata varken i fjol eller i år och kanske har det faktum att alla husen på gatan i juni ifjol gick ihop och stöldskyddsmärkte med DNA och mikropunkter och har ett ganska stort antal synliga skyltar på både svenska och engelska som nämner det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Unknown varför ber du inte om ursäkt för ditt ohyfsade beteende?

   Nanotec

   Radera
  2. Förstår inte riktigt var jag var ohyfsad?

   Radera
  3. @ Martin

   Nano har en väldigt vriden uppfattning om det mesta, inget att bry sig om. Att sälja på hot mot barns olycka är givetvis helt fel. Cornu bör vara glad att Verisure nobbade, om det är dessa metoder de använder.

   Radera
 15. Personlarm, alltså en dosa med en knapp på som sänder larmmeddelande till en larmcentral, inklusive senaste GPS-koordinaterna, och kopplar upp ett samtal, rekommenderar jag som viktigaste larmsystem. Kan du alltid ha med dig överallt. Tar så klart ett tag i glesbygd innan väktare kommer, så förutom larm är det självklart att man tränar Krav Maga och lär sig att slå extremt aggressivt även i en kaotisk situation där man redan själv blivit sårad. Jag rekommenderar att man alltid ser till säkerställa att samtliga gärningsmän dödas, även de flyende som du ju har rätt att envarsgripa. Det underlättar din advokats arbete när de inte kan ljuga ihop en story som talar mot din. Ta en titt på vad din järnhandel har för användbara tillhyggen. Ett som du alltid har i byxfickan och ett kofotsliknande, något som fungerar både för slag och för stick, som du har i väskan och ett i bilen och ett under sängen. Slå alltid två gånger i snabb följd. Mycket av energin i det första slaget absorberas av att kraniet krossas, det andra slaget sjunker bättre ned genom benfragmenten in i hjärnan. Följ upp med hugg mot hjärtat eller mellan ögonen på gärningsmännen när de ligger ned medvetslösa, du har excessrätt för nödvärn. Och öva. När du blir överfallen blir du överrumplad och fasthållen och känner smärta och rädsla och din plan A kommer att gå fel på oförutsedda sätt, så var beredd med plan B och C också. Bär alltid på flera tillhyggen och slå för att döda.

  SvaraRadera
 16. Vad betyder sista tredjedelen av detta stycke... posta vad till sig själv, eller är man själv tjuv? Gick lite fort för Cornu på tangentbordet gissar jag... men vad "hemelktroniken" betyder förstår jag.

  "Honungsfällor. Ha stöldbegärligt gods avsett att bli stulet liggande framme, t ex någon söndrig iPhone av ny modell, sprit, virussmittad bärbar (spårbar Find My Mac etc) dator mm. Samtidigt har hemelektronik blivit så billigt och med så dåligt andrahandsvärde att de är förvånansvärt oattraktiva vid inbrott - det är smycken, pass, betalkort och kontanter som gäller - du kan alltid ha något avslutat betalkort liggande framme så blir alla nöjda och glada. Dessa saker är också lätta att lägga i ett kuvert och posta till sig själv för tjuven, så vederbörande snabbt blir av med stöldgodset. Vilket inte gäller större hemelektronik. Gissningsvis bidrar den allt billigare hemelktroniken till färre bostadsinbrott. Mer lönsamt och riskfritt att ägna sig åt nätbedrägerier istället."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det betyder att tjuven stoppar det i ett kuvert och lägger på lådan. Kommer sedan farbror blå behöver han inte springa, kasta ifrån sig stöldgods eller liknande misstänkt beteende. Kollar polisen så har man ju inget stöldgods och polisen släpper honom. Någon dag senare dyker stöldgodset upp med posten hos tjuven...

   Radera
 17. En släkting hade larm med kameror, utryckning och hela baletten. De hade inbrott dagtid, larmbolaget ser tjuvarna via kamera och skickar bil med väktare. Fast väktare får ju inte göra något, så de väntar på att tjuvarna har gått sen går de in i huset och städar lite. Skulle säga att larmbolagens olika paket är väldigt meningslösa. Ha en hemförsäkring som täcker eventuella ekonomiska förluster och se till att du har sånt som är svårt att ersätta, (data) på flera geografiska platser.

  Larmbolagen innebär enbart en kostnad och ger inget av värde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om en kvinna blir våldtagen så ingriper nog de flesta väktare, lite stridspitt har de ju ändå. Men de är ju inte försäkringsttjänstemän och kommer inte att ta strid för att rädda din TV. Inbrott när man inte är hemma är ju bara en försäkringsfråga, larm är meningslöst för det syftet.

   Radera
 18. Jag vill varna för "försvarsspray" (pepparspray har ju förbjudits för att det var obehagligt för mördarna men är ändå lika meningslöst av samma anledning). En försvarsspray fungerar under två (2) sekunder. Så det gäller att du träffar samtliga gärningsmän i ansiktet under dessa två sekunder. Jag köpte en och testade, allt blåste bort i 45 graders vinkel innan jag hann uppfatta det och justera mot målet och den tog slut. Mycket farligt eftersom det inger offren falsk säkerhet. Spray kan vara ett alternativ för att snabbt förvirra många gärningsmän innan man följer upp med dödliga slag mot dem. Kolla efter en kraftig spray i din järnhandel, spelar inte så stor roll vad det är som sprayas, målarfärg duger nog. Titta efter dödskallesymboler på flaskan. T.o.m. frisören kanske har nåt bra. Jag tror mer på att slå först, men om man är kraftlös så kan nog spray vara bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken spray har döskallesymboler? Som finns till försäljning till gemene man? Innan man väljer sådan spray skall man vara medveten om att effekten inte behöver vara omedelbar och att man själv kan bli drabbad av den...

   Radera
 19. Jag ska skaffa larm, men det är mest för brandskyddet. När jag är hemma kan jag rädda liv och egendom med brandvarnare, men är jag borta så krävs det ett larm som ringer upp mig. Jag kommer då att ringa grannarna och be dem kolla läget.

  Att koppla larmet till en central är dyrt, det kostar ungefär 3000 kr/år. Samtidigt drabbas en vanlig villa av inbrott en gång vart 200:e år statistikt sett. Vad väktaren gör när denne kommer efter en halvtimme är att tejpa för krossade fönster, tjuvarna är borta sen länge. Det innebär att man kommer att betala 600.000 kr för att få fönstren tejpade.

  SvaraRadera
 20. välj inte ett standardlarm. I Stockholms norra förorter stör buset ut verisurelarmen och/eller slår sönder kontrollenheten som sitter på en plats som är alltför uppenbar då verisureinstallatörerna får samma utbildning och då prispressat betalt att det blir enklaste lösning som får gälla istället för en bra och säker dragning/ installation som tar längre tid. Mycket smartare att låta en proffsfirma installera anpassat larm. Buset är mkt räddare när de ser dekal från en seriös larmindtallstör. Då vet de inte säkert vad de kan förvänta sig och det är anpassat för huset. Det blir för jobbigt, bättre ta nästa hus.Det är mycket dyrare, men det kan du tjäna in om Du skippar koppling till larmcentral. Väktare kommer som bekant inte i tid, det är en direkt order om Debaser att det är inbrott på kameran. Ingen vill riskera en kollegas liv för en iPad..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exaktv ad har du för belägg för uttalandet att Verisure-larmen störs ut?

   Radera
  2. Läs lokaltidningen Mitti Danderyd. http://www.mitti.se/tjuvar-slar-ut-villalarmen/ Det har skrivits artiklar om de talrika inbrotten i kommunen. I några artiklar uttalar sig polisen om brottslingarnas tillvägagångssätt med just störning och sabotage av larmenheten. Med tanke på att verisure är princip störst på marknaden, bör det också beröra deras anläggningar. Naturligtvis gäller detta fler larm än bara verisure, förmodligen samtliga standardlarmstillverkare med trådlösa system utan bevakad larmlina.

   Radera
  3. För vanliga villor där buset är pundare och liknande duger förmodligen Verisure. Har man lite finare villa där tjuvarna är av högre klass och är ute efter något speciellt har du nog rätt i att trådlöst är dåligt. Kontrollcentralen kan man iaf ha inlåst på lämplig plats så att den inte är lätt åtkomlig, och att den även har fast lina till internet som komplement till mobilnätet.

   Radera
 21. Hade två inbrottstillfällen (i uthus, och parkerad bil samt brytspår på ytterdörr) innan vi valde att skaffa larm med övervakning. Och hund, modell ettrig och vaksam. Och en till hund, modell stor och vaksam. Och två nivåer med ytterdörrar. Sedan har det varit lugnt.

  SvaraRadera
 22. Jag jobbar för ett företag som har tagit fram ett inbrottsskydd som kompletterar låsen hos tamburdörrar och säkerhetsdörrar. Som du säkert vet klarar inget lås en inbrottssituation när den stora kofoten kommer fram. Med vårt inbrottsskydd, Preventskyddet, så omöjliggörs inbrott med kofot, vilket test hos SP (Statens tekniska forskningsinstitut) har visat. På SP skrev vi historia som den första säkerhetsprodukt (lås och säkerhetsdörrar) som testpersonalen inte kunde bryta upp. Vi har monterat Preventskyddet på 149 st säkerhetsdörrar (Swedoor) hos en brf på Lilla Essingen då de hade haft ett antal inbrott genom deras säkerhetsdörrar. Med Preventskyddet monterat på dörren så kan i alla fall en lägenhetsinnehavare uppleva ökad trygghet. Tyvärr har vi i dagsläget inget för altandörrar. Det kanske kommer... ;-)

  SvaraRadera
 23. Självklart ska man inte ha larm med tanke på hur lite skillnad det gör och så mycket stress det ger upphov till pga av falsklarm. Man ska känna sina grannar och be någon kolla till huset när man är borta.

  Lars, du kommer att kunna dra mycket få slutsatser av din enkät eftersom tidsperioden för de med larm och de utan larm skiljer sig åt. Om du hade begränsat de svarande till att svara bara utifrån de senaste fem åren hade man kunnat dra slutsatser: Tex: Har inte haft larm senaste 5 åren och inbrott under den tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Baserat på antagande om tidsperiod verkar det att de av bloggens läsare med villa som har larm har fler inbrott än de utan. Antar att tidsperioden som de utan larm svarar utifrån är mer än 50% längre än motsvarande tidsperiod som de med larm svarar utifrån.

   Radera