Cornucopia?

2015-10-27 13:03

Hantverkare: Folk har börjat fråga om svartarbete igen

Sedan beskedet att ROT-avdraget försämras har hantverkare återigen börjat tillfrågas om svartarbete. Detta efter att sedan ROT-avdraget infördes i stort sett fått vara helt ifred från frågor om att bryta mot lagen.

Enligt flera hantverkare jag pratat med försvann förfrågningarna om svartarbete i stort sett helt när ROT-avdraget infördes i slutet av 2008, som en parering av den akuta finanskrisen.

Sedan nu den sittande svampregeringen från årsskiftet sänker ROT-avdraget från 50% till 30% av arbetskostnaden, dock med bibehållet takt på 50 000:- SEK har det nu börjat komma in "erbjudanden" om att ta mindre arbeten svart efter årsskiftet. Detta gäller åtminstone snickare, rörmokare och elektriker.
Lite verktyg för håltagning.
Än så länge är hantverkarna överhopade med jobb, speciellt som många hushåll passar på att genomföra renoveringar innan årsskiftet. Större arbeten kommer fortfarande få fullt avdrag om 50 000:- SEK, åtminstone för arbeten med en arbetskostnad över 167 000:- SEK, men mindre omfattande arbeten blir från årsskiftet dyrare för hushållen. Skillnaden är alltså tillräckligt stor för att frågor om svartarbete återigen dyker upp.

Hantverkarna har fått vara i stort sett ifred från dessa, ofta ovälkomna, förfrågningar de senaste åren men kulturen att vilja betala vitt för arbete sitter fortfarande löst.

Sammantaget kanske inte det sänkta ROT-avdraget kommer tillföra statskassan så mycket som tänkt, då andelen svartarbete riskerar öka.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

46 kommentarer:

 1. Så vad är pesten och vad är koleran? Att folk renoverar fullt fungerande hus och får detta sponsrat eller att en del fixar sin läckande toalett svart?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Summan av kardemumman kan ju vara att med en subvention av renoveringsbranschen så blir skattenettot positivt eftersom tidigare svarta jobb blir vita. Att inte subventionera det blir i så fall bara dumsnålt. Med ditt resonemang så skulle 100% skatt inbringa maximala skatteintäkter, vilket vi vet inte stämmer då stora delar av ekonomin i sådana system övergår till svarta marknaden.

   Radera
  2. Pest eller kolera-lever vi på medeltiden?
   WIN-WIN
   Du får något du är villig betala för.
   Snickaren gör ett arbete han är villig göra .

   Radera
  3. Hantverkare vill i allmänhet inte jobba svart då det förstör deras livsinkomst, pension, sjukersättning etc. Har man ett system där de tvingas att göra jobb svart för att få jobb så gör de naturligtvis det. Som tur är för dem så råder brist på hantverkare åtminstone i tätorterna, så det är inget problem, just nu.

   Radera
  4. Högskattesstaten är grundproblemet. I den måste man laga alla hål som uppstår eftersom lönsamheten i svarta pengar är så stor. Jag är principiellt emot alla avdrag och skattelättnader typ mat, restaurangmoms, ROT, ränteavdrag, resekostnadsavdrag e.t.c. Men denna princip till trots är ju varje skattelättnad i någon mån av godo. Varje avdragsrätt leder ofelbart till snedvridning av marknaden. Mycket bättre vore att ta bort alla avdrag och ersätta dem med lägre statlig skatt genom exvis höjt grundavdrag. Om man vill gynna något i samhället skall riktade åtgärder som är klart synliga och som i möjligaste mån inte drabbar andra områden väljas. Typ att man i glesbygd gör åtgärder för att det skall gå att leva drägligt där även om avdragsrätten för exvis resor tas bort.
   Detta är egentligen enkel matematik som det tidigar inte kulturmarxistiska Moderaterna och Centerpartiet utövade - men det är länge sedan. Skeppet Sverige måste tyvärr sjunka och huvuddelen av besättningen med det. Några överlever, simmar i land och bygger ett nytt och bättre skepp.

   Radera
  5. Man ska inte heller underskatta hantverkarnas ev. överdrifter om en ökning av svartarbetes-förfrågningar. Det fanns nog redan före RUT-beslutet önskemål om svartarbete pga hantverkarnas ohemula prisökningar under lång tid. En given anledning är hantverkarnas löne/material växling på RUT-fakturorna, dvs att salta arvodet och sänka mtrl-kostnaden. Höjer man (tim-)arvodet i branschen(RUT-) så är det nog lätt att fastna i höga/högre arvoden skulle jag tro.

   Radera
  6. Har några bekanta med egna firmor i byggbranschen och enligt uppgift fuskas det något oerhört med lön/material växling. Men eftersom ROT skulle vara en framgångsrik reform är kontrollen nästintill obefintlig och i dagsläget åker ingen dit även om uppgifterna är lätta att kontrollera för skatteverket. Svartarbete byttes mot en annan form av fusk iom ROT och det är precis som RB skriver högskattestaten som är problemet.

   Radera
  7. Absolut, mycket mer försvinner i skatter än vad gemene man tror.

   Lätt räkneexempel. En snickare och en målare har båda 100kr/h netto. Snickaren vill ha en stol målad, det tar 1h, målaren vill ha en stol snickrad, det tar 1h. I världen utan skatt så byts 1h arbete mot 1h arbete (de har samma timlöner för enkelhetens skull).

   Men nu finns skatt. För att målaren ska få ut 100kr/h för sitt arbete så måste han fakturera:

   1. 100/0.7=143kr för att kompensera för 30% skatt.
   2. 143*1.31=187kr för att ha råd att betala arbetsgivaravgift.
   3. 187*1.25=234kr eftersom han fakturerar till slutkund.

   Så får att få ut 100kr/h i lön måste målaren fakturera 243kr.
   Turligt nog vill snickaren ha ut samma timlön och måste fakturera lika mycket. Men för att ha råd att anlita målaren för att måla stolen måste han nu jobba 2.4h och fakturera totalt. 561kr. Detsamma gäller målaren såklart.

   Mellanskillnaden mellan 561kr och 100kr går ner i statens ficka.

   Radera
  8. Stört att det finns lag som förbjuder att speca arbetsgivaravgifter m.m. på lönebeskedet. För det vore ju hemskt om folk fick reda på hur mycket skatt de egentligen betalar, då kanske folk börjar undra vart pengarna tar vägen.

   Radera
  9. Tim: du verkar räkna som om de betalar varandra med skattade pengar, vilket inte behöver vara fallet. Snarare är det tvärtom då detta är tjänster som troligtvis köps som näringsidkare och fullt avdragsgilla.

   Radera
  10. Alex: finns det någon sådan lag? Det visste jag inte. Var hittar du den?

   Faktiskt är det väl inte ovanligt att arbetsgivaravgiften specificeras? Menar du att många arbetsgivare därmed bryter mot lagen?

   Radera
  11. Anonym:

   Hur stor andel av dina utgifter betalar du med oskattade pengar? Jag betalar ungefär 0% av mina utgifter med oskattade pengar. Hyra, mat, hantverkare, nöje, m.m.

   Ifall du hyr hantverkare för att göra renoveringar i ditt hem och inte skattar för det så begår du skattebrott.

   Radera
  12. Lag och lag, sist läste jag att LO stoppat något/några företag från att redovisa denna på lönespecen. Tyvärr har jag inga källor. Jag ser ingen anledning till varför en arbetsgivare INTE skulle vilja att deras anställda skulle förstå att dom i praktiken betalar 50-65% marginalskatt. Dom enda som inte vill att anställda ska se detta är våra politiker.

   Radera
  13. Tim: när du nämnde hantverkare antog jag att det rörde sig om egenföretagare, den uppfattningen förstärktes av att du nämnde fakturera. När jag köper saker till företaget gör jag det för oskattade pengar.

   Även om det rör sig om privatpersoner så är din beräkning fel...

   Radera
  14. Tim: Alltså ingen lag med andra ord. Dessutom verkar du sväva på målet om det finns krav från facket ens. När jag googlade på det hittade jag bara någon på flashback som trodde det. Inget starkt belägg för din "lag" med andra ord...

   Radera
  15. Hur räknade jag fel? (Det kan jag mycket väl ha gjort)

   Ang. lag tror jag du menar Alex.

   Radera
  16. Fick för mig jag hörde det av nån revisor eller redovisningskonsult... jag hänger inte på flashback. Men det finns en och annan artikel i lite olika tidningar om att det borde finnas på vår lönespec, frågan är väl varför det inte gör det.
   Jag vet inte om du är företagare men om du är en så vill du väl "utbilda" dina anställda om vart alla pengar tar vägen.

   Radera
 2. Ser ut som Maggan får skicka ett mail till om förslag till besparingar till departementen...
  (fast det var ju inte frågan om det , döhh...)

  När kryper de till korset och rullar tillbaka ett jobbskatteavdrag? Det närmar sig med stormsteg att man måste ta till skattehöjningar, rejäla sådana för att besparingar blir ALDRIG lika effektiva i utfall som på pappret.
  Alternativet är att göra en kraftig besparing på något välfärdsområde som man lovat skydda.
  Vallöftesbrott, nahahaha...

  Governing is a bitch. Det visste Alliansen, nu får MP känna på det, ordentligt.

  SvaraRadera
 3. Personligen tror jag på höjd pensionsålder, vilket iofs vore ett skott i foten då det är en tydlig signal om att immigration i denna skala inte är lönsam ens på sikt.

  Därefter börjar man skära i bidragen. Föräldraledigheten är antagligen helig, men sänkt föräldrapenning skulle man sannolikt komma långt på, inte minst för att färre skulle ha råd att utnyttja den. Att sänka övriga bidrag, som man dessutom just höjt, är knappast aktuellt.

  SvaraRadera
 4. Varken minskat eller borttaget ROT/RUT eller minskning av jobbskatteavdraget kommer ge några som helst ökade intäkter till staten. Detta vet självklart Magdalena men går med på det bara för att hålla skrikiga gaphalsar på sossarnas vänsterflygel och i MP lugna. Likaledes skulle borttagen s.k. värnskatt ge några minskade skatteintäkter, det visste Anders Borg men lät bli att ta bort det för att hålla likaledes skrikiga gaphalsar i vänsterhögern lugna.

  SvaraRadera
 5. Det kommer nog gå väldigt fort nu när flyktingströmmen raderar ut välfärden samtidigt som skatterna höjs. Då har vi snart en svart parallellvärld bestående av allt från illegala invandrare till stora egenföretagare.

  Halva hantverkarkollektivet jobbar ju redan idag hellre svart än vitt samtidigt som de under halva året dessutom kvitterar ut akassa.

  SvaraRadera
 6. Jaha, när Bosse Bolånetorsk går till banken för att köpa en 1:a i Stockholms innerstad för 4 miljoner så har Bosse, enligt bankernas uträkningar råd att betala lånet på lägenheten med räntor upp till 7procent. Inga problem. Statligt subventionerat dessutom! Bosse Bolånetrorsk tycks ändå inte ha råd att renovera sin lilla lägenhet om 38 kvadrat utan vill ha hjälp av staten och skattebetalarna att installera infällda spotlights i lägenheten och exklusivt kök.

  Med 5 jobbskatteavdrag tycks folk alltså vara fattigare än någonsin och skiter ner sig fullständigt när det statliga subventionerandet av lyxkonsumtion dras ner. Vad är problemet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, utgifter har en tendens att växa tills de tar tillgängliga inkomster i anspråk...

   Radera
  2. Jaha, Mr Madison kan inte skilja på "vill" och kan".

   Radera
  3. Ja installerar man infällda spotlights och exklusivt kök får ändå allmogen något för pengen
   vilket man inte kan säga att fullskattebetalare får genom att ösa skattepengar över offentligt misskötta institutioner likt polisen som inte gör något, försvaret som mest betalar lokalhyror, vården som som inte genuskorrekthetens namn låter läkare göra kontorsarbete ist f läkarsekreterare etc. med åtföljande läkarbrist mm.

   Radera
 7. Trevligt att de alltid så genomärliga byggarbetarna så tydligt motarbetar detta!

  Självklart måste de fortsätta subventioneras av oss skattebetalare så de inte överöses med dessa oärliga "erbjudanden" från kunderna som de själva aldrig skulle få för sig att ta upp som en möjlighet när det gäller betalning.

  Själv väntar jag med att renovera till dess ROT är helt borta. Priset på renovering avgörs nämligen av hur mycket kunden kan betala (läs: låna) snarare än hur många timmar något faktiskt tar att utföra. När efterfrågan gradvis nu försvinner och vi får ett enormt överutbud av byggjobbare, så kommer de också att bli mer realistiska när de räknar på hur lång tid det faktiskt tar att göra ett jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. underbar insikt i ämnet... I 3 år samt från och till under 5 år på teknisk högskola var jag verksam inom en av byggsektorerna och jag avskydde som pesten att få svartjobbsförfrågningar!
   - inte alltid så lätt att säga nej till kusin, sommarstugegranne, mormor/morfar (detta endast fiktiva exempel). Med din retorik är en byggarbetarna enkom skyldiga.

   Dessutom, en rutten byggjobbare som överprisar, räknar för många timmar blir inte långvarig. Om du nu är usel på att handla upp detta och hitta en bra hantverkare får stå för dig. PUNGT.

   Radera
  2. Så du skjuter upp din renovering för att spara 0 kr. Smart.

   Radera
 8. Jag noterar att anekdotisk bevisföring iallafall går bra ibland! Jag jobbar som elektriker i stockholmsområdet och har inte märkt av någon skillnad ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det dröjer nog framåt mitten av nästa år....

   Radera
 9. Jag är av åsikten att alla avdrag och bidrag i grunden är problematiska för marknaden och samhällsmoralen. Om motivet för R*T enkom är bekämpning av svarta och grå inkomster kan jag nog tänka mig flertalet alternativa åtgärder vilka nog kan vara långt mer effektiva.

  SvaraRadera
 10. Alltid lika kul att man ser sänkt skatt (t ex till de skattebetalare som utnyttjar ROT) som ett bidrag eller subvention.
  Hade det varit ett bidrag eller subvention så hade t ex en tysk med en sommarstuga här, men som inte skattar i Sverige, kunnat få ROT avdrag. Eller säg t ex en socialbidragstagare som inte jobbat på flera år.
  Det kanske är att leka med ord, men jag anser att "skattereduktion" är mer korrekt än "bidrag" och "subvention".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med ditt resonemang är det många bidrag som inte skulle betraktas som bidrag. Vad som är intressant i sammanhanget är dock nettoeffekten.

   Radera
  2. Antingen får du pengar eller så slipper du betala pengar, för mig är det en skillnad.

   Radera
  3. Nettoeffekten är densamma. Men då krävs det ju att man räknar efter, och det är kanske för jobbigt. Nåja oförmågan att se nettoeffekterna ger ju bara möjlighet att få acceptans (av folk som i övrigt är skeptiska till subventioner) av förhållanden med samma effekter som subventioner

   Radera
  4. Vad har nettoeffekterna att göra med vad man kallar bidrag eller reduktion? Det är ju bara en socialist som anser att pengar staten inte tar ifrån en är ett bidrag.

   Radera
 11. Tycker att det är ett sundhetstecken att folk börjar inse att en stor del av skatterna aldrig kommer de själva till del, varken som sjukvård, samhällsservice eller framtida pension.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket folk syftar du på nu, ROT utnyttjarfolket som betalar relativt mycket i skatt eller de som aldrig utnyttjar ROT och generellt sätt betalar mycket mindre i skatt?

   Själv är jag lite av åsikten att det är dom som tjänar mest som får minst för sin skatt.

   Radera
 12. Nu är det fler kunder av svarta hantver
  kstjänster, än telefontiggare som plingar mig dagligdax.

  SvaraRadera
 13. Det vore bra om ROT och RUT försvann. Jag gillar inte punktvisa skattelättnader för vissa. Det blir snedfördelningar. Dessutom är inte ROT och RUT bara begränsade till Sverige. Sverige är med i EU, vilket innebär att ROT och RUT gäller i hela EU. Sverige kan inte enbart ge pengar tillbaka till firmor inom Sverige, av konkurrensskäl. Det lär betyda att det slussas åtskilliga miljoner kronor av svenska skattebetalares pengar till det kontinentaleuropeiska hantverkarskrået och europeisk städindustrin. De pengarna behövs bättre när nu Sverige seglar in i den humanitära stormaktstiden eller för andra behjärtansvärda ändamål.

  Mitt förslag är att storleken på pensionen man får, är kopplat till den samlade beskattningsbara inkomst man redovisar under sin yrkesverksamma tid. Det skulle ge incitament att jobba vitt.

  SvaraRadera
 14. Bort med alla avdrag och sänk skatterna på arbete. Bra om alla jobbar svart och betalar svart det blir billigast för alla och staten får ingen skatt och kan inte slösa bort pengarna på massinvandring och mångkultur. Kan myndigheter och politiker bestämma att inte följa lagen så kan medborgarna göra samma sak. Inga mer pengar till staten eftersom regering och myndigheter förlorat kontrollen över gränser och samhälle.

  Beslutande folkomröstningar i alla frågor som i Schweiz från och med nu annars anarki!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla, rysstrollet lider inte bara av grandiosa vanföreställningar, gammal äcklig rasism och svår mancrush på Putin, han är även en tangentbordsrevolutionär med kameral-merkantil psykos.

   Bring on din anarki, jag vet vem som kommer överleva den och det blir inte du. Och det är precis exakt därför du kommer fortsätta sitta i din mammas mögliga källare och skriva ressentimentsinlägg mot allt och alla på internet.

   Radera
  2. ^ Titta mamma, en internetkrigare...

   Radera
  3. Din mamma kan inte se nåt från sin utkikspunkt under mitt skrivbord.

   Radera
  4. Ben Dover du är bara en obegåvad nolla som inte förstår världen. Om du vill vara en skatteslav och försörja politikerna som plundrar dig så är det din sak. Välfärdsstaten är över, inga skatter ingen välfärd blir modellen, så klaga inte på alla andra bara för att du inte klarade av att gå ur gymansiet.

   Radera
  5. Festligt att beskylla nån för att inte ha gått ut gymnasiet samtidigt som man stavar fel till "gymnasiet".

   Radera