Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2015-10-06 15:35

Handelsbanken tar sedelbytet som ursäkt för att stänga ner kontanthantering

Handelsbanken passar på att använda Riksbankens nu pågående sedelbyte som ursäkt för att få stänga ner kontanthanteringen på 70 bankkontor. Tidigare har Handelsbanken varit den bank som haft kvar kontanthantering, men nu tar man bort kontanter på vart sjätte kontor.

Orsaken anges som anstormningen på grund av sedelbytena. Då är det enklast att helt enkelt inte tillåta några sedelbyten på var sjätte bank.

TT skriver att Handelsbanken Sveriges chef Green säger:
Foto: Handelsbanken
"Jag får rapporter dagligen om att det är en väldigt ansträngd situation på ett antal av våra kontor. [...] Med skärpta lagar mot penningtvätt och terrorfinansiering blir varje sådant här ärende komplicerat. Det går ju bra med kunder vi känner, men det blir väldigt ansträngt när man inte känner kunderna och det rör sig om stora belopp."
Nu är förstås ovanstående rent struntprat. Lagkravet är nämligen att det endast är om man misstänker terrorfinansiering eller penningtvätt man måste göra något speciellt alls, så länge det är belopp under 15 000 euro eller misstanken om olagligheter är hög

Begär Handelsbanken legitimation av dig för att du vill växla några tusen kronor så har de gjort bedömningen att du med hög sannolikhet är terrorist.

Att bankerna kräver diverse trollande med knäna vid kontanta småsummor är helt och hållet ett påhitt från bankerna för att motarbeta de för kunderna lönsamma kontanterna. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Suck, som Handelsbanken-kund blir jag besviken. Har ju vart så skönt att ha ett bankkontor med bankfack, kontanter över disk och öppet till sju flera kvällar. Dessutom inga köer för alla står på Swedbank och trängs av någon anledning. Antar att man är naiv om man tänker "men det blir ju iaf 390 kontor kvar med kontanthantering...".

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Tanken har slagit mig, är väl enda alternativet? Rekommenderas?

   Radera
  2. Forex är under stor press pga tidigare missbruk. Jag var tvungen att förklara var mina 4000kr kom ifrån.

   Radera
 3. SHB har tidigare vägrat att låta mig sätta in pengar på mitt konto med hänvisning till finansinspektionen och penningtvätt. Jag insisterade på att de gärna ficka rapportera till skatteverket och finansinspektionen men de nekade mig ändå.

  Lite senare insåg jag precis som Corny att om de verkligen ville komma åt penningtvätt så skulle de tillåta min insättning och rapportera. Det är ju eg ganska logiskt att de idag med negativa räntor bara vill låna ut och inte ha pengar innestående som måste säkras till en negativ ränta.

  Precis som med kortbetalningar dit de vill styra in transaktionerna för att kunna mjölka procent på alla transaktioner så skyller de på penningtvätt för att med alla möjliga medel styra över fårket till kortbetalningar.

  Allt för att nästa kvartalsbonus ska maximeras åt bankdirektörerna, och ingen tanke på vad följden blir i framtiden när räntorna går upp och kunderna styrt över sina pengar till andra kanaler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer en dag då folk inte kommer att oroa sig för att inte få sätta in pengar i banken. Den dagen kommer de oroa sig för någonting helt annat. -Att få ut dem.

   Radera
 4. Hur man skulle kunna tvätta pengar eller finansiera terrorism genom att växla in gamla sedlar mot nya förstår jag inte riktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förefaller som detta sedelutbyte har en viss slagsida mot irreguljära kontanthantare, terror etc.

   Tittar man på tidigare byten av sedelgarderob så har de åtföljts av väsentligt längre respiter att lösa in gamla sedlar. Visserligen har giltightetstid efter byte kortats för varje byte de senaste gångerna, men det historiskt extremt korta "fönstret" för inlösen av gamla sedlar denna gång tyder på att man vill "röka ut" pengar från madrasser, svarthandlare och så förstås alla terrorister som hamstrat kronor.

   Att byta större belopp 1:1 skulle givetvis omintetgöra denna fina effekt, och göra det möjligt för dig att smurfa din sedelbunt. Skulle inte förvåna mig om bankerna fått order att vara restriktiva/uppmärksamma. Någon banktjänsteman eller tjänstekvinna som kan tänka sig att berätta hur instruktionen ser ut?

   Radera
 5. Du missar en viktig punkt i lagen om penningtvätt (för eller mot??) och det är att banken ska känna sina kunder man gör affärer med. Så att visa leg är väl det minsta steget för att kunna påstå att man känner nån, dvs fråga "vad heter du?"

  Vidare har jag idag frågat en affär och en hamburgerkedja i min stad, de hade INTE sett till några nya sedlar. Ingen av de som jobbade som kundmottagare trodde dock på min konspirationsteori att man inte har gjort några nya pengar, bara kommer dra in de gamla och förvisa oss till kortbetalningar eller andra sorters betalning som kostar att genomföra. (Det är ju gratis för både kund och affärsidkare att byta en sedel mot en vara.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt ganska befogat att vilja veta vem man gör affärer med, men man kanske skulle roa sig med att ge igen med samma mynt. Kräver motparten att man legitimerar sig så borde man själv kunna kräva legitimation av motåarten.

   Radera
 6. Antagligen är det de låga räntorna som ställer till bekymmer. Att inneha sedlar innebär att man lämnar ett räntefritt lån till riksbanken, och det har riksbanken gillat. Även ECB gillade att få räntefria lån från den svarta ekonomin - det var därför man gav ut €500-sedlar. Därför försvarade riksbankerna kontanter med allt vad de hade. Nu när räntorna är så låga är de där räntefria lånen mindre värdefulla och sedlarna prioriteras ner. Nu är det "Big Data" som gäller, och drömmen om att plocka information ur allehanda dataströmmar. Allt från Google och Windows 10 till MasterCard och Volvo On Call går på den linjen numera. Good luck - you will need it!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du utveckla vad du menar med räntefritt lån här?

   Radera
  2. Alla riktiga *pengar* som finns i betalningssystemet sitter på konton. Alla *pengar* förutom kontanter alltså.

   *Pengar* är sådant som det går att betala skatter med, alltså inte aktier och obligationer och annat som först måste säljas innan du kan betala skatter.

   Alla konton genererar ränta (från 1668 och fram till för några år sedan i vilket fall).

   Sedlar är som en vara som du köper av Riksbanken, och då ökar behållningen på Riksbankens konto med samma belopp som ditt konto minskar när du tar ut (köper) sedlarna.

   -> Räntefritt lån till Riksbanken - häpp!

   Radera
  3. Nu är det inte riktigt så det funkar. Tror du att riksbanken har ett konto på swedbank där de har alla sina pengar?

   Radera
  4. Swedank har konto hos Riksbanken. Fåne.

   Radera
  5. Så riksbanken har konto hos SEB eller vad är det för konto du snackar om? Fåne kan du vara själv om du baserar ditt resonemang på saker som inte riktigt är verkliga.

   Radera
 7. Kontantlöst + negativa räntor låter som ett upplägg bättre än skivat bröd. Är det inte någon kvinnlig "ekonom" som vill dar på med flera procenst minusränta? Då vill det till att folk är kontantlösa!

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Var inne på min Handelsbank idag och ville bland annat ha lite nya sedlar. Nä vi har inga fått blev svaret. Beställa gick bra utom 1000 kr som Handelsbanken slutat med. Mitt kontor har ändå inte ännu slutat helt med sedlar även om de nya ännu inte anlänt.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kontanter är dyrt att hantera så SHB plockar väck den valör som är lättast att hantera. Solklar logik för vilken ekonom som helst.

   Radera
 10. Mark-of-the-beast Approaching.

  SvaraRadera
 11. Vart så irriterad på SHB så jag flyttade en mille till DDB direkt när de inte hade några 20 lappar längre på mitt lokala kontor. Kontanterna från bokhandeln tog jag med till Turkiet och satte in på ett konto med CHF med 0,5 % ränta. Förde över summan från mitt privata konto. FU SHB!

  Snart FD Bokhandlare

  SvaraRadera